Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017

73 χρόνια από το ναζιστικό έγκλημα στην Καλαμάτα


 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1944 όταν κυριολεκτικά το αίμα σχημάτισε ποτάμι στην Καλαμάτα, από τις μαζικές εκτελέσεις που έκαναν οι ναζί.

kalamata4 

Τόσο πολλές ήταν οι εκτελέσεις, που ποτέ δεν υπήρξε βεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, που ήταν αρκετές εκατοντάδες.
Oι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 520 εκτελέσεις.  


Είχαν γίνει μπλόκα των Γερμανών, που μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους, στις 6/2  συλλαμβάνουν κόσμο σαν αντίποινα για το θάνατο 10 Γερμανών στρατιωτών σε μάχη που έγινε μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στο χωριό Αγ. Φλώρος. Παράλληλα καίνε τα χωριά Αγ. Φλώρος και Σκάλα, ενώ γίνονται και εκεί εκτελέσεις.


Τα στρατεύματα κατοχής έκαναν τις εκτελέσεις στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι νεκροί ενταφιάσθηκαν σε ομαδικούς τάφους στην περιοχή των παλιών Δημοτικών Σφαγείων, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας. Όπως κάθε χρόνο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης από το Δήμο της Καλαμάτας, τις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης και τους συγγενείς των θυμάτων.
kalamata 

Στις προηγούμενες εκδηλώσεις εντυπωσιακή ήταν η μαρτυρία της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Πότας Κακκαβά που αναφερόμενη στα γεγονότα εκείνης της περιόδου, έλεγε: «το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944 οι Γερμανοί έκαναν γενικές συλλήψεις στην ανατολική πόλη, από την Υπαπαντή και πέρα. Συνέλαβαν 1.800. Το πρωί της 8ης Φεβρουαρίου οι γείτονες άκουσαν τα πολυβόλα και τα καμιόνια πηγαινοέρχονταν. Στην πύλη μας είπαν, ότι τους στείλανε στη Γερμανία εργάτες. Ομως, φαινόταν το αίμα από τη Λακωνικής, που σταματούσε στη Φαρών. Σκυλιά τους ξέθαψαν αργότερα στην Παραλία κοντά στα παλιά σφαγεία. Με την απελευθέρωση ακούσαμε ότι ήταν 520. Δε μας άφησαν να τους πάρουμε. Εκτελέστηκαν αμέτρητοι. Κανείς δεν ξέρει πόσοι ήταν ακριβώς, γιατί όποιος είχε σκοτωμένο από τους Γερμανούς θεωρείτο προδότης».

Aυτή τη χρονιά, οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου.

Πηγή φωτο & στοιχείων: Δήμος Καλαμάτας

kalamata2