Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015

Δήμος Πατρέων: Ανάδειξη & ενίσχυση του κοινωνικού ρόλου του αθλητισμού – Συνέντευξη του Τ. Πετρόπουλου στο ert.gr



Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, όπου αρκετά από τα δικαιώματα των πολιτών, απέκτησαν «εμπορευματική αξία» με αποτέλεσμα από δικαιώματα να μετατραπούν σε «προϊόντα», ο αθλητισμός δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Από την εποχή της αλάνας, μέχρι τα γυμναστήρια και τα 5 χ 5 της εποχής μας, από την κάποτε χωρίς οικονομική επιβάρυνση εγγραφή και συμμετοχή σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, έως τις ημέρες μας όπου η συνδρομή είναι προϋπόθεση για συμμετοχή, ο δρόμος είναι μακρύς.

Σημαντικό ρόλο στην επαφή των πολιτών με τον αθλητισμό είτε ερασιτεχνικό σωματειακό, είτε μαζικό λαϊκό αθλητισμό,  είχε και έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τους αθλητικούς χώρους των οποίων έχει την ευθύνη.

Στο Δήμο Πατρέων εξελίσσεται μια σημαντική προσπάθεια, ώστε η πρόσβαση των πολιτών στους αθλητικούς χώρους, σε αυτές τις οικονομικά δύσκολες εποχές, να μην αποτελέσει «πολυτέλεια» μόνο για τους ελάχιστους πια «έχοντες», αλλά και για να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να λειτουργεί τους αθλητικούς χώρους, χωρίς την προκρούστεια κλίνη των περικοπών σε πόρους για τη συντήρησή τους, αλλά και για το αναγκαίο προσωπικό.

10 Παμπελοποννησιακό Στάδιο - επίσκεψη σχολείου
O Τάκης Πετρόπουλος με μαθητές στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Για τα θέματα αυτά μιλήσαμε με τον Τάκη Πετρόπουλο, άμισθο σύμβουλο του Δημάρχου Πατρέων Κ. Πελετίδη σε θέματα αθλητισμού, αλλά και πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής του Παμπελοποννησιακού Σταδίου.
Ερ- Aς ξεκινήσουμε με την αθλητική «ακτινογραφία» του Δήμου Πατρέων.

Απ – Ο Δήμος Πατρέων έχει 215 χιλ. κατοίκους και είναι ο τρίτος σε πληθυσμό Δήμος της χώρας.
Η πόλη στα δύο πιο δημοφιλή αθλήματα ποδόσφαιρο & μπάσκετ έχει 123 αθλητικούς συλλόγους, που σημαίνει ότι έχει μία ομάδα ποδοσφαίρου ή μπάσκετ ανά 1.800 περίπου πολίτες της.
Στα υπόλοιπα αθλήματα έχει άλλες 100 περίπου ομάδες. Συνολικά δηλ. αντιστοιχεί μία ομάδα σε λιγότερο από 1.000 πολίτες

Ο Δήμος έχει στην ιδιοκτησία ή δικαιοδοσία του μόνο δέκα μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις των οποίων ναυαρχίδα είναι το υπερσύγχρονο Παμπελοποννησιακό Στάδιο (πρώην Ολυμπιακό ακίνητο) που διαθέτει  Κεντρικό Στάδιο 23 χιλ. θεατών με προοπτική επέκτασης στις 30 χιλ., φυσικό χλοοτάπητα και ταρτάν 9 διαδρομών, Βοηθητικό Στάδιο με φυσικό χλοοτάπητα και ταρτάν 8 διαδρομών, ανοικτά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ και ποδοσφαίρου 7 Χ 7 με μοκέτα και σύγχρονες βοηθητικές υποδομές (μεγάλα παρκινγκ, Press Room, αίθουσα διαλέξεων, αίθουσες γυμναστικής, αίθουσα φυσικοθεραπείας & εργομετρίας κ.ο.κ.).

Τη δεκάδα των βασικών Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων συμπληρώνουν το Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου που διαθέτει μεταξύ άλλων κλειστό και ανοικτό στίβο και αίθουσες Ενόργανης και Ρυθμικής Γυμναστικής, 2 γήπεδα ποδοσφαίρου με φυσικό χλοοτάπητα και 4 με τεχνητό και δύο κλειστά γήπεδα αθλοπαιδιών.

Εκτός των παραπάνω βασικών αθλητικών εγκαταστάσεων στην ιδιοκτησία του Δήμου Πατρέων είναι και άλλες 17 μικρότερες συνοικιακές (ξερά ποδοσφαιρικά γήπεδα και ανοικτά γήπεδα αθλοπαιδιών, τένις και Beach Volley)
Τέλος υπάρχει στο Βόριο τομέα της πόλης άλσος μέσα σε προστατευόμενο από διεθνή συνθήκη υγροβιότοπο με διαδρομή jogking και όργανα ενδυνάμωσης εξωτερικού χώρου, ενώ η νέα Δημοτική Αρχή κατασκεύασε πρόσφατα στο Νότιο τομέα παραλιακό Πάρκο αναψυχής με ποδηταλατόδρομο που επεκτείνεται διαρκώς στο παραλιακό μέτωπο με καταληκτικό μήκος 10 χιλ. περίπου. Στο Νότιο Πάρκο επίσης ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή ποδηλατικής πίστας Pump Truck.
podilatodromia-antifasismos
Ποδηλατοδρομία τιμής και μνήμης των θυμάτων του φασισμού – όπως και η πρώτη φωτο του θέματος

Σχετικά με τις Σχολικές αθλητικές εγκαταστάσεις, την ευθύνη συντήρησης των οποίων έχει ο Δήμος χωρίς όμως τα ανάλογα κονδύλια από το κράτος, βρισκόμαστε στη φάση της χαρτογράφησης και διαμόρφωσης σχεδίου ανασυγκρότησης και συντήρησης τους. Είναι πάντως ξεπερασμένες και κακοσυντήρητες και δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της σχολικής Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού.

Η πόλη διαθέτει κι άλλες Κρατικές, Σωματειακές, Πανεπιστημιακές και ελάχιστες ιδιωτικές αθλητικές δομές, οι κυριότερες των οποίων είναι τα κρατικά Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΠΕΑΚ- με το παλαί ντε σπορ «Τόφαλος» και 3 βοηθητικά κλειστά γήπεδα, το μεγάλο κλειστό Κολυμβητήριο «Πεπανός», το κλειστό γήπεδο αθλοπαιδιών «Κουκούλι» και 2 ποδοσφαιρικά γήπεδα 7 Χ 7 με πλαστικό χλοοτάπητα), το υπό ανακατασκευή Αθλητικό κέντρο Αγυιάς τα Ενωσιακά ποδοσφαιρικά γήπεδα με φυσικό χλοοτάπητα των Προσφυγικών και το «Αν. Κάνιστρας» και τα σωματειακά 5 κλειστά γήπεδα αθλοπαιδιών, το Αθλητικό Κέντρο «Φ. Αραβαντινός» της Θύελλας, το ανοικτό κολυμβητήριο του ΝΟΠ κ.ά.
16 3 Χ 3 μπάσκετ - ΨηλαλώνιαΕρ – Ποια είναι η αθλητική πολιτική της δημοτικής αρχής;
Απ-  Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημοτική Παράταξη του ΚΚΕ ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου Πατρέων με Δήμαρχο τον Κώστα Πελετίδη στις 1 Σεπτέμβρη 2014.
Διοικητικά ο τομέας του Αθλητισμού υπάγεται στη Διεύθυνση Παιδείας και αποτελεί τμήμα της. Αρμόδιος Αντιδήμαρχος είναι ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Αθλητισμού Ανδρέας Αθανασόπουλος. Ο ένας από τους πέντε Συμβούλους που έχει ο Δήμαρχος είναι για τον Αθλητισμό.
Η Λαϊκή Συσπείρωση προεκλογικά παρουσίασε συγκεκριμένο ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τον αθλητισμό  βασισμένο στις πραγματικές ανάγκες της πόλης που κινείται στους άξονες :
1.      Διαμόρφωση κοινωνικής αθλητικής πολιτικής που να διασφαλίζει τη δωρεάν ή πολύ φτηνή πρόσβαση των νέων, των γυναικών και  των εργαζομένων στον αθλητισμό με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (π.χ. ΑΜΕΑ)
2.      Κτιριακή και λειτουργική αναβάθμιση των υπαρχουσών Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων και διεκδίκηση νέων αναγκαίων για την πόλη
3.      Διαμόρφωση προϋποθέσεων επιστημονικής στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού (σωματειακού, σχολικού, μαζικού λαϊκού)
Ο Δήμαρχος παραλαμβάνει τιμής ένεκεν τη Δωρεάν κάρτα εισόδου του στο Παμπελοποννησιακό
Ο Δήμαρχος παραλαμβάνει τιμής ένεκεν τη Δωρεάν κάρτα εισόδου του στο Παμπελοποννησιακό

Ερ-Κάνοντας τον απολογισμό των μέχρι σήμερα πεπραγμένων της δημοτικής αρχής τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει γίνει;
Απ- Τον πρώτο χρόνο της θητείας μας ρίξαμε το μεγαλύτερο βάρος στην εφαρμογή κοινωνικής αθλητικής πολιτικής. Προϋποθέσεις για αυτό ήταν η ανάκτηση της διοίκησης και διαχείρισης των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου και η δημιουργία ένας ευκίνητου διοικητικού μηχανισμού. Αυτές οι δύο προϋποθέσεις βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης και ήδη οι εγκαταστάσεις διατίθενται δωρεάν στα σχολεία, τα ερασιτεχνικά σωματεία και τους πολίτες.

Σε επίπεδο δομημένων αθλητικών προγραμμάτων καλύψαμε με ίδια μέσα για τις γυναίκες το μεγάλο χρονικό κενό που αφήνει το κρατικό πρόγραμμα «Αθλητισμός για όλους» και σε συνεργασία με τα σωματεία τα δίδακτρα όλων των Αθλητικών Ακαδημιών που λειτουργούν μέσα στις Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ (στην ελεύθερη αγορά έχουν διαμορφωθεί πάνω από 25 ευρώ) και είμαστε έτοιμοι, πάντα με τη συνεργασία των σωματείων να ξεκινήσουμε και δωρεάν δομημένα αθλητικά προγράμματα εκμάθησης Ολυμπιακών Αθλημάτων όπως Πάλη, Μπέϊζμπολ και Σόφτμπολ μέχρι στιγμής.
Παμπελοποννησιακό Στάδιο - πρόγραμμα ΣΕΓΑΣ Kids Athletics
Παμπελοποννησιακό Στάδιο – πρόγραμμα ΣΕΓΑΣ Kids Athletics

Επίσης συνδιαμορφώσαμε με τους εμπλεκόμενους  φορείς οργανωτικό πλαίσιο στο δρομικό κίνημα της πόλης που αναστέλλει το κύμα εμπορευματοποίησης του (δωρεάν ή πολύ μικρό κόστος συμμετοχής για δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης) και ορίζει κανόνες ασφαλούς διεξαγωγής των δράσεων στους συμμετέχοντες και τους θεατές.

Στο επίπεδο του δεύτερου άξονα της στρατηγικής μας, σε συνθήκες φτώχειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως γνωρίζετε (60% περικοπή της κρατικής επιδότησης) εγκρίθηκαν από το Δ.Σ. και θα προκηρυχθούν άμεσα μειοδοτικοί διαγωνισμοί για την αποκατάσταση βλαβών και ζημιών του Π.Σ., τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρηση του (270 χιλ. ευρώ), τοποθέτηση τεχνητού χλοοτάπητα στο ξερό ποδοσφαιρικό γήπεδο Πετρωτού (120 χιλ. ευρώ), ολοκλήρωση ποδοσφαιρικού γηπέδου 7 Χ 7 στο Άνω Καστρίτσι, ενώ έχει προγραμματισθεί η ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα και άλλων αθλητικών έργων.
 Νότιο Πάρκο - ποδηλατόδρομος
Νότιο Πάρκο – ποδηλατόδρομος

Παράλληλα η δημοτική αρχή στον πρώτο χρόνο της θητείας της, σχεδιασμένα διαβουλεύτηκε με τοπικούς πρωτοβάθμιους φορείς (συλλόγους), περιφερειακούς  δευτεροβάθμιους φορείς (ενώσεις) και Εθνικούς δευτεροβάθμιους φορείς (ομοσπονδίες) για την καταγραφή των τοπικών συνθηκών και των αναγκών όλων των Ολυμπιακών αθλημάτων, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα ευρείας αποδοχής Διεκδικητικό Πλαίσιο (Δ.Π.) για τον αθλητισμό της πόλης.
Η διαδικασία αυτή έχει ολοκληρωθεί και σε επίπεδο πρωτοβάθμιων και περιφερειακών δευτεροβάθμιων φορέων  προσέγγισε το 100% του συνόλου τους.

Το κείμενο του Δ.Π. που περιέχει προτάσεις τόσο για τη δημιουργία της απαιτούμενης Αθλητικής Υλικοτεχνικής Υποδομής αλλά και για την Επιστημονική στήριξη του αθλητισμού, έχει εισαχθεί για εμπλουτισμό  στην ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ του Δήμου που έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και το τελικό κείμενο, που θα περιέχει ακόμη και ενδεικτικούς προϋπολογισμούς των προτάσεων, θα εισαχθεί για ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη συνέχεια θα τεθεί σε τελική δημόσια διαβούλευση στο πλαίσιο διαθεματικής Αθλητικής Διημερίδας στην οποία θα προσκληθούν να συμμετέχουν όλοι οι πρωτοβάθμιοι και δευτεροβάθμιοι αθλητικοί φορείς, οι περιφερειακές σχολικές Διευθύνσεις, οικονομικοί και κοινωνικοί φορείς της πόλης, συνδικάτα προσωπικότητες του αθλητισμού και πολίτες. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας που ευελπιστούμε να γίνει μέχρι το τέλος του 15 θα διευρύνουμε και τη διαβούλευση με τις ομοσπονδίες τις οποίες έχουμε προσεγγίσει περίπου κατά 50% αριθμητικά.
Πάτρα: Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου
Πάτρα: Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Λαδόπουλου

Ερ-Στις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, πόσο ο Δήμος διευκολύνει και με ποιο τρόπο την πρόσβαση των πολιτών στον αθλητισμό χωρίς «εμπορικούς όρους», που κατά συνέπεια επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση;
Απ-Ανακτώντας τη διοίκηση και διαχείριση των αθλητικών εγκαταστάσεων (μέχρι τώρα το 100% των εγκαταστάσεων εκχωρείτο), αποκτήσαμε  τη δυνατότητα άσκησης της κοινωνικής αθλητικής μας πολιτικής, στο πλαίσιο της οποίας ανοίξαμε και διαθέσαμε οργανωμένα, όπως ήδη ανέφερα, το σύνολο των εγκαταστάσεων του Δήμου στους Δημότες είτε άμεσα να αθλούνται ελεύθερα εντελώς δωρεάν είτε έμμεσα με δωρεάν παραχώρηση χρήσης υπό όρους στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, στα σχολεία και στους φορείς το μαζικού λαϊκού αθλητισμού (δρομικό κίνημα πόλης, φορείς αθλητισμού εργαζομένων) να αθλούνται με τα δομημένα αγωνιστικά ή εκπαιδευτικά αθλητικά προγράμματα τους.
σύσκεψη ποδοσφαιρικών σωματείων στο Παμεπελοποννησιακό Στάδιο
σύσκεψη ποδοσφαιρικών σωματείων στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Ο κύριος όρος που θέτουμε για την παραχώρηση χρήσης των εγκαταστάσεων στους παραπάνω φορείς είναι να παρέχουν με τη σειρά τους δωρεάν η πολύ φτηνά (μέχρι 10 ευρώ μηνιαία για τη μισθοδοσία προπονητών που δεν επιδοτεί το κράτος όπως οφείλει) τις υπηρεσίες τους, ανταποκρινόμενοι στον νομικά και ιστορικά προσδιορισμένο κοινωνικό τους ρόλο και στον κοινωφελή μη  κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα.
Η παραχώρηση γίνεται με σύμβαση χρησιδανείου που ορίζει ρητά τους όρους, των οποίων η παραβίαση επισείει διοικητικές ποινές (αποβολή φορέα από την εγκατάσταση με απλή απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της). Μέχρι τέλος του 2015 δεν θα υπάρχει ούτε μία δωρεάν παραχώρηση χρήσης εγκατάστασης χωρίς δεσμευτικό χρησιδάνειο. Η εφαρμογή του συγκεκριμένου όρου θα ελέγχεται από επιτροπή στην οποία οι πολίτες θα μπορούν να καταγγέλλουν απόπειρες παραβίασης του.
Στηρίξαμε ή συνδιοργανώσαμε με πρωτοβάθμιους τοπικούς και δευτεροβάθμιους περιφερειακούς φορείς μεγάλο αριθμό αθλητικών εκδηλώσεων όπως δρομικούς λαϊκούς αγώνες, πυγμαχίας, μπάσκετ, εργαζομένων μεταξύ των οποίων και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παίδων Μπάσκετ. Παρείχαμε τις δομές, υπηρεσίες, προσωπικό του Δήμου και σε αρκετές περιπτώσεις επιδοτήσαμε οικονομικά την εκδήλωση
βράβευση βετεράνου αθλητή στο Δημαρχείο
βράβευση βετεράνου αθλητή στο Δημαρχείο

Eρ- Πώς αξιοποιήσατε τη θερινή περίοδο, αλλά και ποιες άλλες δραστηριότητες είχατε την προηγούμενη περίοδο;
Απ – Αναπτύξαμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα άθλησης στην καλοκαιρινή κατασκήνωση που διοργάνωσε ο Κοινωνικός Τομέας του Δήμου στην πρώην Πλαζ του ΕΟΤ. Η κατασκήνωση ήταν  δωρεάν και συμμετείχαν 600 παιδιά 8-15 ετών αγόρια – κορίτσια που επιλέχτηκαν με κοινωνικά κριτήρια. Έγινε και κατασκηνωτική περίοδος για παιδιά με ειδικές ανάγκες από ιδρύματα της πόλης. Οι αθλητικές δραστηριότητες περιλάμβαναν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, αθλήματα Beach, πρωτότυπα  παιγνίδια κινητικής ανάπτυξης μέχρι και Ιστιοπλοΐα (!) με τη βοήθεια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Ρίου ΙΑΣΩΝ.

Κάναμε παρέμβαση στην Κυβέρνηση η οποία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει άμεσα την ανακατασκευή του ιστορικού γηπέδου των Προσφυγικών και του Αθλητικού Κέντρου Έξω Αγυιάς που αποτελεί ενότητα στο παραλιακό μέτωπο με Πρώην Πλαζ ΕΟΤ (ζητάμε κατασκευή Ιστιοπλοϊκού Κέντρου με ξενώνες) και το  Άλσος Μαραθωνοδρόμου Φάνη Τσιμιγκάτου (δασώδης υγροβιότοπος με διαδρομή για τρέξιμο) και που αποτελούν τον κυριότερο πόλο ελεύθερης μαζικής λαϊκής άθλησης της πόλης και το μοναδικό στο βόρειο τομέα της.
Καθιερώσαμε θεσμό εκδηλώσεων – βραβεύσεων  Πατρινών αθλητών με διεθνείς ή πανελλήνιες διακρίσεις, παλαιμάχων, προσωπικοτήτων του αθλητισμού που διακρίθηκαν για το ήθος τους και την κοινωνική στάση τους   στο Δημαρχείο.
έργα ανάπλασης στο αθλητικό κέντρο της Έξω Αγυιάς
έργα ανάπλασης στο αθλητικό κέντρο της Έξω Αγυιάς

Ερ – Ποιος είναι ο προγραμματισμός σας για το δεύτερο χρόνο της θητείας της δημοτικής αρχής;
Απ- Για την περίοδο 2015 – 2016 έχουμε προγραμματίσει τα εξής:
Α. ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ
1.  ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
– Κανονισμοί Λειτουργίας & Διοικούσες Επιτροπές μεγάλων αθλητικών δομών – (ολοκλήρωση μέχρι  31/12/15)
–  Διασφάλιση νέων οικονομικών πόρων (διαφήμιση / στρατηγική συμφωνία – κυλικεία – εμπορικές χρήσεις) – (άμεση υλοποίηση).
–  Αποκατάσταση βλαβών, ζημιών –  συντήρηση (άμεση υλοποίηση).
–  Χαρτογράφηση, διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία μικρών συνοικιακών αθλητικών δομών (διαμερισματικά, κοινοτικά, τοπικά συμβούλια, αθλητικοί & κοινωνικοί φορείς – ολοκλήρωση 1ο τρίμηνο 2016).
–   Χαρτογράφηση σχολικών αθλητικών εγκαταστάσεων – σύνθεση με εξωσχολικό ερασιτεχνικό αθλητισμό (αξιοποίηση κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολείων) – (υλοποίηση 2ο τρίμηνο 2016)
2.  ΝΕΕΣ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΔΟΜΕΣ
–   Διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για δημιουργία νέων αναγκαίων αθλητικών εγκαταστάσεων με βάση ολοκληρωμένο τεχνικό σχέδιο  της Δημοτικής Αρχής, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση με τους Αθλητικούς φορείς της πόλης (Διημερίδα Αθλητισμού) – (υλοποίηση μέχρι 30/11/15).
–    Διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για αθλητικό υλικοτεχνικό εξοπλισμό αθλητικών εγκαταστάσεων με βάση ολοκληρωμένη μελέτη της Δημοτικής Αρχής (υλοποίηση μέχρι 30/11/15).
3.   ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ – ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ
–  Διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης για τις μεγάλες αθλητικές εγκαταστάσεις με βάση ολοκληρωμένη οικονομοτεχνική μελέτη της Δημοτικής Αρχής. (υλοποίηση μέχρι 30/11/15).
επίσκεψη σχολείου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο
επίσκεψη σχολείου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Ερ- Ας αναφερθούμε ειδικά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό:
Aπ – Για την ανάπτυξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού προγραμματίζουμε:
1.  ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
–     Διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων Δήμου Πατρέων με τη συνεργασία φορέων της πόλης (πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Δημοτικών Σχολείων – Δ/νση Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης – ΕΠΣΑ) – (υλοποίηση 1ο τρίμηνο 2016).

18 Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ παίδων 2015
Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ παίδων 2015

2.  ΜΑΖΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
– Αθλητικές Ακαδημίες στις Δημοτικές Αθλητικές Εγκαταστάσεις δωρεάν ή με πολύ χαμηλά δίδακτρα (ολοκλήρωση μέχρι 31/12/15).
–   Ίδρυση Λαϊκής Ακαδημίας Ποδοσφαίρου στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο σε συνεργασία με φορείς της πόλης (αθλητικά σωματεία – ΕΠΣΑ) – (υλοποίηση 1ο τρίμηνο 2016).
– Διοργάνωση Δρομικών αθλητικών εκδηλώσεων από το Δήμο Πατρέων σε συνεργασία με φορείς της πόλης (Μαραθώνιος ή Ημιμαραθώνιος στη μνήμη Φ. Τσιμιγκάτου με ΠΓΕ – ΣΕΓΑΣ – ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ) – (υλοποίηση την περίοδο 2015-16).
–  Συνδιοργάνωση, χορηγία, στήριξη αθλητικών εκδηλώσεων φορέων της πόλης –  (υλοποίηση την περίοδο 2015-16).
–  Χρονική επέκταση και διεύρυνση  δυναμικότητας προγραμμάτων «Αθλητισμός για όλους» (αεροβικά προγράμματα για γυναίκες Οκτώβρης – Δεκέμβρης 2015) – (υλοποίηση την περίοδο 2015-16).
– Αναβάθμιση και διεύρυνση θεσμού Πρωταθλημάτων Επαγγελματικών Τάξεων (καθιέρωση νέου πρωταθλήματος Βόλεϊ Γυναικών) – (υλοποίηση 10 εξάμηνο 2016).
3.   ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΣ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
–  Δωρεάν παροχή χρήσης Δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων (υλοποίηση την περίοδο 2015-16).
– Χορηγία, στήριξη δραστηριοτήτων αθλητικών συλλόγων (υλοποίηση την περίοδο 2015-16).
3X3-basket-sto-molo
Ερ- Ποιες εκδηλώσεις σχετικές με τον αθλητισμό έχει προγραμματίσει ο Δήμος Πατρέων;
Απ- ‘Εχουμε προγραμματίσει τις ακόλουθες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις:
Βραβεύσεις διακεκριμένων προσωπικοτήτων του Πατραϊκού Αθλητισμού, όπως του Χρήστου Χριστοδούλου (Διεθνής διαιτητής μπάσκετ), βραβεύσεις στο Κολυμβητήριο ΠΕΠΑΝΟ στο ημίχρονο του Αγώνα των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας – Ουγγαρίας της κολυμβήτριας Νόρας Δράκου και του διεθνή πολίστα Χριστόφορου Κολόμβου.
Επίσης σε άλλες εκδηλώσεις θα βραβευθούν η Πλέα Φωτεινή Πυγμάχος, η Ρήγα Σοφία Μαραθωνοδρόμος, ο Δίπλαρος Νίκος  Διεθνής  μπασκετμπωλίστας, ο Ελευθεριάσης Γιάννης  Βοηθός προπονητής Εθνικής Νέων Μπάσκετ, Παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές ΠΓΕ.
Θα υπάρχει συμμετοχή στην παρουσίαση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Πέτρου Λεβεντάκου, αλλά και οργάνωση εκδήλωσης Πανελλαδικής εμβέλειας από το Δήμο Πατρέων για την παρουσίαση του Λευκώματος «Χ + 1 κείμενα για το Νουρέγιεφ του Ελληνικού Μπάσκετ», τον Κώστα Πετρόπουλο.

Συνέντευξη: Νάσος Μπράτσος
photo gallery: κατασκηνώσεις του Δήμου Πατρέων, ΔΑΚ Λαδόπουλος, γήπεδο Ζαρουχλέικων, γήπεδο «Φώτης Αραβαντινός», γήπεδο Παναχαϊκής, Γήπεδο ΝταΛουζ και αγώνας ποδηλασίας
Πηγές φωτο: αρχείο Δήμου Πατρέων – φωτο γηπ. ποδοσφαίρου και ΔΑΚ Λαδόπουλου: Ν. Μπράτσος