Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Πολύπλευρες δραστηριότητες αναπτύσσουν Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 ...αναδημοσίευση από το ert.gr...


Σημαντικές δραστηριότητες βρίσκονται σε εξέλιξη από συλλόγους εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Ε.) για τρέχοντα ζητήματα της επικαιρότητας, πέρα από τα ιδιαίτερα κλαδικά τους θέματα. Το ert.gr σταχυολόγησε ορισμένες ενδεικτικές περιπτώσεις.

Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα: «Οι εξελίξεις στο αφαλιστικό και η προοπτική της μάχης για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης», διοργανώνει την Τρίτη 1 Δεκέμβρη, στις 7μμ, 8ο-106ο Δ.Σχ. Αθηνών, αίθουσα εκδηλώσεων, ο Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Θα μιλήσουν:
-Τάσος Σταυρόπουλος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών
– Εκπρόσωπος συνταξιουχικών οργανώσεων

Επίσης ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. ΣΕΦΕΡΗΣ», Ν. Ιωνίας, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Λυκόβρυσης, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του για το θέμα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας: «Να συντονίσουμε τα βήματά μας με τα άλλα σωματεία της περιοχής μας, τις λαϊκές επιτροπές, τους γείτονές μας, τους γονείς των μαθητών μας. Όλοι μαζί να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά στις τράπεζες και στα Υπουργεία.
Να περιφρουρήσουμε το δικαίωμα στη στέγη. Να μπλοκάρουμε σαν μια γροθιά τους πλειστηριασμούς. Να μην τολμήσουν να εμφανιστούν στη γειτονιά μας για να επιδώσουν ούτε μια έξωση. Να ύψωσουμε τείχος ανθρώπινο στα κοράκια των τραπεζών. Να απαιτήσουμε την κατάργηση του νόμου,τη διαγραφή των χρεών.
 
Αυτοί που ανακεφαλαιοποιήθηκαν από τις απώλειες των μισθών μας και των συντάξεων,από τα χαράτσια και τον ΕΝΦΙΑ δεν έχουν δικαίωμα να αγγίξουν σπίτι λαϊκό.
Αρκετά τους πληρώσαμε. Μην ολιγωρείτε. Επικοινωνείστε μαζί μας. Εμείς πρώτοι, τα μέλη του Δ.Σ, καταγράφουμε τους εαυτούς μας ως υπερχρεωμένους στις λίστες του Συλλόγου μας.
 
Σας καλούμε, σε μια πρώτη συνάντηση, τη Δευτέρα 14/12/2015   και ώρα 6μμ στο 4ο Δημ. Σχ. Ν.Ιωνίας (απέναντι από τον ΗΣΑΠ) να συζητήσουμε, να συγκροτήσουμε επιτροπή αγώνα, να ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις, να σκεφτούμε μαζί λύσεις.
Ψηλά το κεφάλι. Δεν θα αφήσουμε συνάδελφο, δεν θα αφήσουμε μαθητή μας να χάσει το σπίτι του. Θα μας βρουν μπροστά τους».

H απεργία της 3ης Δεκεμβρίου οδήγησε το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Αριστοτέλης» να ανακοινώσει ότι: «Λόγω προκήρυξης γενικής απεργίας, η τακτική Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μετατίθονται για την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου».

Aπό την πλευρά του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καλλιθέας – Μοσχάτου, σχολιάζοντας τα μέτρα που προβλέπονται από τη νέα συμφωνία, σχολιάζει πως: «Έχουμε μπροστά μας νέα μέτρα και εκ νέου σαρωτικό χτύπημα σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Όσο επιτρέπομε να παίρνονται τέτοια μέτρα, τόσο θα αποδυναμώνουμε τη δυνατότητά μας να αντιστεκόμαστε, τόσο θα μπαίνουμε πιο βαθιά στην κρίση και την ύφεση, τόσο περισσότερο θα γινόμαστε αποικία και θα διαλύονται παραπέρα οι ζωές μας.

Επίμονα, σχεδιασμένα και κατακερματισμένα, προωθούνται τα μέτρα που χτυπούν μη αναστρέψιμα την παραγωγική βάση της κοινωνίας. Η μέθοδος της «σαλαμοποίησης» επιλέγεται για να μην υπάρχουν συνολικές αντιδράσεις».

Δράση αλληλεγγύης Ταξιδεύοντας την αλληλεγγύη με ένα «σακίδιο για το δρόμο»

Στην Κρήτη, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δομήνικος Θεοτόκοπουλος» σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους Πρόσφυγες και Μετανάστες, απευθύνει μήνυμα αλληλεγγύης σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, αλλά και σ’ όλη την τοπική κοινωνία για τα παιδιά-πρόσφυγες που βιώνουν την οδύνη του πολέμου και του ξεριζωμού.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «σας προσκαλούμε να φτιάξετε σακίδια πλάτης σε συνεργασία με τους μαθητές/τριες σας για ένα άγνωστο παιδί – πρόσφυγα. Η δράση μας μπορεί να είναι συμβολική, όμως τα αντικείμενα που θα μπουν στο σακίδιο τα χρειάζονται στο ταξίδι τους για την αναζήτηση της νέας τους πατρίδας.

Παράλληλα οι μαθητές/τριες μέσω της δράσης, θα συζητήσουν για τις αιτίες και τις συνέπειες του ξεριζωμού, τις ανάγκες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν  την πατρίδα τους,  διεκδικώντας την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή.
Τα συγκεκριμένα σακίδια σε συνεργασία με την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και μετανάστες, θα σταλούν σε ομάδες αλληλεγγύης των προσφύγων στα νησιά ή στα βόρεια σύνορα, ώστε να μοιραστούν παιδιά πρόσφυγες.

Τα σακίδια ενδεικτικά μπορεί να περιέχουν:
Μικρό σακίδιο πλάτης
Αδιάβροχο πόντσο
Μικρός φακός led με μπαταρίες
Κάλτσες ή άλλα χειμερινά παπούτσια
Σκούφος, γάντια, κασκόλ
Μια αλλαξιά εσώρουχα (παιδικά- εφηβικά, αγόρι/κορίτσι)
Σετ φαγητοδοχείο ατομικό (ποτήρι-πιρουνάκι-κουταλάκι)
Παγουράκι (ζωάκι, δε θα ήταν άσχημα)
Μπισκότα ή άλλο σνακ, χυμός
Παιδική οδοντόβουρτσα και μικρή οδοντόκρεμα
Υγρά Μαντηλάκια/Χαρτομάντηλα
Μπλοκάκι σημ.-Μολύβι-Ξύστρα-Σβύστρα
Ένα μικρό παιχνιδάκι
Μία μικρή ζωγραφιά με μία ευχή

Στο κάθε σακίδιο δεν είναι απαραίτητο να συγκεντρώσετε όλα τα είδη. Όμως είναι σημαντικό έξω από το κάθε σακίδιο να υπάρχει ένα μικρό αυτοκόλλητο με την  ηλικία και το φύλλο του παιδιού για το οποίο είναι φτιαγμένα, ώστε να είναι εύκολη στη συνέχεια η διάθεση τους.
Τα σχολεία που πρόκειται να συμμετάσχουν στη δράση, φτιάχνοντας τα σακίδια πλάτης για τα παιδιά των προσφύγων παρακαλούνται να τα παραδώσουν στο μεταφορικό γραφείο «Άφοι Κουράτορα», στην περιοχή Μαλάδες Ηρακλείου και επί της οδού Τάσου Λειβαδίτη 1, τηλ. 2810-254876. Το συγκεκριμένο μεταφορικό γραφείο έχει αναλάβει την αρχική φύλαξη και τη δωρεάν μεταφορά τους».