Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2021

Aπό τον Ερμή Κωνσταντινούπολης το 1877 έως τη Beyoğlu Sports Club - 144 χρόνια ιστορίας


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr και το sports.ert.gr...

 

Στην ιστορία του αθλητισμού έχουν υπάρξει ομάδες – κομήτες, που έλαμψαν για λίγο και ακολούθως χάθηκαν, αλλά και ομάδες – ορόσημα με πολυετή προσφορά και δεκαετίες ζωής, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.


Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο αθλητικός σύλλογος Beyoğlu Sports Club, που ιδρύθηκε το 1877 στην Κωνσταντινούπολη από Έλληνες. Η αρχική ονομασία ήταν Ερμής, ακολούθως το 1886 έγινε Αθλητικός Σύλλογος Πέρα, μετά Πέρα Κλουμπ το 1914 και το 1923 Beyoğlu Sports Club.

Tο 1922 πήρε το πρωτάθλημα Τουρκίας. Όμως λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και ενώ η ομάδα βρισκόταν σε τουρνουά στη Γαλλία, αρκετοί ποδοσφαιριστές ζήτησαν πολιτικό άσυλο φοβούμενοι να επιστρέψουν. Έτσι βρέθηκαν πρόσφυγες στην περιοχή των Αμπελοκήπων (Πανόρμου, Αλεξάνδρας, Γηροκομείο Αθηνών.

21-2-1934 Aθλητικά Χρονικά

Με πρωτεργάτες τους Αντώνη Γρηγοριάδη και Καραγιάννη ιδρύθηκε το 1924 η ΠΕΡΑ ΚΛΟΥΜΠ Αθηνών.


O Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος με τη φανέλα του συλλόγου

27-11-1931 Aθλητικός Τύπος

Ως προς την ιστορία του αθλητισμού στην Τουρκία, προηγείται της ίδρυσης της ιστορικής Φενέρ Μπαξέ, που ιδρύθηκε το 1899. Συνεπώς πρόκειται για τους σκαπανείς του αθλητισμού στη γειτονική χώρα. Αναφορά στις ρίζες τους στο συγκεκριμένο σύλλογο έχουν κάνει η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Α.Σ. Πέρα και η Πέρα Κλουμπ, ως προς τους συλλόγους που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και μάλιστα έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις και διατηρούν σχέσεις.


Πρόσφατα με αφορμή τα 98 χρόνια.από την ίδρυση του Beyoğlu Sports Club (με αφετηρία την ίδρυση του Ερμή) στάλθηκαν και ευχετήριες επιστολές. Από τα σπλάχνα του βγήκαν οι γνωστοί από τη θητεία τους στην ΑΕΚ Κώστας Νεγρεπόντης, Αλέκος Σοφιανίδης, ο μετέπειτα προπονητής της άρσης βαρών Χρήστος Ιακώβου και αρκετοί άλλοι. Τα χρώματα του συλλόγου είναι το κίτρινο και το μαύρο.

 η φανέλα του ΠΑΟΚ στα γραφεία του ΑΣΠ

Έχει αγωνιστεί στην πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου Τουρκίας, ενώ σήμερα αγωνίζεται σε τοπικές κατηγορίες, στην ιστορία της έχει καταγράψει λαμπρή πορεία στην επιτραπέζια αντισφαίριση (για χρόνια πρωταθλητής Τουρκίας ο Βασίλης Αλεξανδρίδης), ενώ διατηρεί τμήματα μπάσκετ και βόλεϊ. Οι αθλοπαιδιές ιδρύθηκαν το 1926.


 η φανέλα της ΑΕΚ στα γραφεία του ΑΣΠ

Το τμήμα βόλεϊ υπήρξε από τα κορυφαία στην Τουρκία τις δεκαετίες του 1940 και 1950, κερδίζοντας πρωταθλήματα. Στο παρελθόν ο σύλλογος είχε και τμήματα γυμναστικής, πάλης και πυγμαχίας.


Η μείωση του ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, είχε επιπτώσεις στη μείωση της υποστηρικτικής βάσης του συλλόγου.


26-1-1934 Αθλητικά Χρονικά

«Ανταγωνιστής» ως προς τα ποδοσφαιρικά αισθήματα του ελληνισμού της Πόλης ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα η Φενερμπαχτσέ, λόγω της εκπληκτικής παρουσίας στη σύνθεσή της του Κωνσταντινουπολίτη ποδοσφαιριστή Λευτέρη Αντωνιάδη.


144 χρόνια από την ίδρυση του Ερμή, 98 από την ίδρυση του Beyoğlu Sports Club και λίγο πριν τη συμπλήρωση του αιώνα, μία σπουδαία αθλητική και κοινωνική διαδρομή, συνεχίζει με τις δράσεις της στο παρόν, την πορεία της προς το μέλλον.

Πηγή φωτο: Beyoğlu Sports Club