Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024

Η αθλητική ιστορία στην προσφυγική Νέα Ιωνία Αττικής

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Aπό τις αλάνες και τα χαλίκια και από τους τσαγκάρηδες που μπάλωναν μπάλες και παπούτσια, έως τη σημερινή εποχή πολλά έχουν αλλάξει στον αθλητισμό, αλλά η αναζήτηση της ιστορικής συνέχειας πάντα κινούσε το ενδιαφέρον όσων ασχολούνται με αυτόν. Στη Νέα Ιωνία Αττικής (αφορμή η ανοδική πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Α.Ο. Νέας Ιωνίας, αλλά και οι σταθερά υψηλές πτήσεις του γυναικείου χάντμπωλ του ΟΦΝΙ) θα επικεντρωθούμε σήμερα που από το 1923 έγινε Δήμος και αυτό λόγω της απότομης αύξησης του πληθυσμού από Μικρασιάτες πρόσφυγες και τη συγκέντρωση πολυάριθμου εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας της περιοχής.




ΟΦΝΙ

Από τα πιο παλιά σωματεία στην πόλη (σήμερα χωρίς ποδοσφαιρικό τμήμα, αλλά με πολλά άλλα, στα οποία διαπρέπει το γυναικείο χάντμπωλ με πολλά πρωταθλήματα και κύπελλα) ο ΟΦΝΙ (Όμιλος Φιλάθλων Νέας Ιωνία) είχε ιδρυτική συνέλευση στις 3 Δεκεμβρίου 1926 και καταστατική στις 6 Φεβρουαρίου του 1927. Για να κατανοήσουμε πόσο γρήγορα εκφράστηκε η ανάγκη για αθλητική δραστηριότητα στο νεοσύστατο Δήμο. O ΟΦΝΙ είχε ιδρυτή τον “παλαίμαχο πρωταθλητή και ενθουσιώδη φίλαθλο Γ. Κασσάρ. Το ποδοσφαιρικό τμήμα από το 1927 που ιδρύθηκε έως το Φλεβάρη του 1934, είχε δώσει 153 αγώνες με απολογισμό 76 νίκες, 31 ισοπαλίες και 26 ήττες. Οι 97 αγώνες έγιναν στη Νέα Ιωνία και τις γύρω σε αυτήν περιοχές και οι 36 σε επαρχία και περίχωρα Αθηνών.
Η δεύτερη ομάδα ποδοσφαίρου έδωσε 69 αγώνες (28 νίκες, 22 ισοπαλίες, 19 ήττες) και κέρδισε το περιφερειακό πρωτάθλημα Πατησίων το 1928.




17-4-1927 Αθλητικός Κόσμος

Την τριετία 1940-1942 λόγω του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου σταμάτησε τις αθλητικές του δραστηριότητες και επανήλθε στη μεταπολεμική περίοδο από το 1947 και σταδιακά ανέπτυξε σειρά δραστηριοτήτων. Το αρχικό τμήμα ποδοσφαίρου του ΟΦΝΙ είχε ονομαστεί Αθλητική Ένωση Νέας Ιωνίας και πρωταγωνιστούσε το διάστημα 1947 – 1962 στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ. Εκείνα τα χρόνια δημιουργήθηκε και το νέο γήπεδο που σήμερα με τις αναγκαίες αναβαθμίσεις στο πέρασμα του χρόνου, βρίσκεται το δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας.