Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Η σταθερή αξία για τα Σαββατοκύριακα (και όχι μόνο)


Tα Σαββατοκύριακα έρχονται και φεύγουν, αλλά οι επιλογές μας μένουν σταθερές. 

Αυτό σημαίνει ότι ο πρωινός καφές του Σαββατοκύριακου θα συνεχίσει να συνδυάζεται με τα θέματα έρευνας που ετοιμάζουμε για εσάς.

Έτσι και αυτό το ΣΚ που έρχεται είμαστε έτοιμοι για νέα αφιερώματα. 

Φυσικά τις άλλες πέντε μέρες της βδομάδας, αναρτούμε ό,τι κρίνουμε σκόπιμο.

Είτε στο σπίτι, είτε έξω με το κινητό, συντονιστείτε...

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Στη Νέα Ιωνία «χάσαμε», αλλά «κερδίσαμε» στη Βραζιλία


 Αποτέλεσμα - έκπληξη με βάση το όνομα των ομάδων (αλλά για όσους δεν ήταν στο γήπεδο) ήταν το διπλό που έφερε η Δάφνη Παλαιού Φαλήρου στο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας σε βάρος της γηπεδούχου ομάδας του Α.Ο. Νέας Ιωνίας, με 2-4. 

Σε πολύ κακή μέρα οι γηπεδούχοι που ομοίως δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια, πήγαν στο ημίχρονο με 0-2 στην πλάτη τους, στις αρχές της επανάληψης έγινε το 0-3, ακολούθως το 1-3, το 1-4 και μετά. 2-4. Η Δάφνη έπαιξε καλά, είχε γρήγορο και νεανικό σύνολο, ακολούθησε με συνέπεια το τακτικό της πλάνο και κέρδισε δίκαια. 

Μπορεί οι γηπεδούχοι να έχουν παράπονα από τη διαιτησία που όντως έκανε λάθη, αλλά δεν διαμόρφωσε το αποτέλεσμα. Όπως γίνεται πάντα από τα αγωνιστικά και τακτικά λάθη μαθαίνεις και προσπαθείς να γίνεις καλύτερος. Ο αγώνας ήταν για την Α' ΕΠΣΑ. 

Τουλάχιστον κέρδισε το Libertadores η Φλαμένγκο και κάπως χαρήκαμε αυτό το Σαββατοκύριακο.


Ο Συνοικισμός των Μικρασιατών προσφύγων στο νησί της Άνδρου


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Το νησί της Άνδρου ήταν μεταξύ των τόπων που ρίζωσαν Μικρασιάτες πρόσφυγες στα χρόνια που ακολούθησαν από τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι τόποι στους οποίους εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες δεν ήταν κατά κανόνα οι πρώτες στεριές που πάτησαν μετά το διωγμό. Αρχικά έγιναν οι πρώτες εγκαταστάσεις και ακολούθως σημειώθηκαν μετακινήσεις, άλλες φορές γιατί είχαν εντοπιστεί συγγενείς και συντοπίτες σε άλλες περιοχές, άλλες φορές γιατί η μετεγκατάσταση έδινε καλύτερες προοπτικές για εργασία και άλλες φορές ήταν ο συνδυασμός των παραπάνω λόγων.                                                    

Στη συνέχεια η Επιτροπή Αποκατάστασης Προσφύγων υλοποίησε δυο βασικά προγράμματα, ένα για εγκατάσταση σε αστικό περιβάλλον και ένα για αγροτικό. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η ανταλλαγή πληθυσμών Ελλάδας – Τουρκίας, που και εκεί είχαμε μετακινήσεις για «κάλυψη» των θέσεων όσων έφευγαν για τη γείτονα χώρα, από Μικρασιάτες. Στα πλαίσια αυτά είχαμε και την ανέγερση προσφυγικών Συνοικισμών και ένας από αυτούς δημιουργήθηκε στην Άνδρο.

22-9-1928 εφημ.ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

    25-5-1929 εφημ.ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ
6-7-1929 εφημ.ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ

 

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Να μποϊκοτάρουμε το ματωμένο Μουντιάλ

 



Ένα ματωμένο Μουντιάλ που αξίζει να το μποϊκοτάρουμε με όποιο τρόπο μπορούμε. Για παράδειγμα χωρίς τηλεθέαση ή αγορές ανάλογων αξεσουάρ, χωρίς συμμετοχή σε στοιχηματισμό. 

Oι φίλοι της γερμανικής Καϊζερσλάουτερν είναι σαφείς και επικεντρώνουν στο θέμα των θανάτων-δολοφονικών εργατικών δυστυχημάτων σε βάρος των μεταναστών εργατών που δούλευαν στο εργασιακό Νταχάου. 

Και το πιο νέο είναι ότι μπαίνουν φράχτες και λαμαρίνες για να μην είναι ορατές οι φτωχογειτονιές στους επισκέπτες της χώρας.

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» - Πλούσια ιστορία και προσφορά (Α' μέρος)

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Άνδρο θα «μεταφερθούμε», προσπαθώντας να αναδείξουμε τα πρώτα βήματα συγκρότησης του «Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων» , που ιδρύθηκε το 1931. Μάλιστα έχει τόσο πλούσια ιστορία – συνεχίζει άλλωστε τη δράση του και στις μέρες μας, που το αφιέρωμά μας. που έχει δύο μέρη , ένα μέσα από αρχειακό υλικό από τον τοπικό Τύπο και το δεύτερο μέρος από υλικά του ίδιου του σωματείου . Ξεχωριστή μορφή στα πρώτα βήματα του Ανδριακού ήταν ένας Άνδριος που ζούσε στην Κύπρο, ο Παντελής Μπίστης .

Με ορισμένες αθλητικές παραστάσεις από την Κύπρο, όπου ζούσε και συμμετείχε και ο ίδιος στην αθλητική δραστηριότητα ως ποδοσφαιριστής της Ακαδημίας Λάρνακος, ο καταγόμενος από την Άνδρο Π. Μπίστης αναδείχθηκε στο βασικό θεωρητικό της αθλητικής ιδέας στην Άνδρο με την τακτική της αρθρογραφίας και φυσικά με τις επισκέψεις του στο νησί, έχοντας γραφτεί και ο ίδιος ως μέλος του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων.


Στις 3-10-1931 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ παρουσιάζει εισήγηση στην εκδήλωση στον Άνδρο, που έγινε το «προπαρελθόν Σάββατο» του Παντελή Μπίστη, ποδοσφαίρου της Ακαδημίας Λάρνακας, ο οποίος κατάγεται από την Άνδρο.Επίσης δίνει την πληροφορία ότι ο Ανδριακός ιδρύθηκε προ τριών μηνών, άρα τον Ιούλιο του 1931.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Σήκωσαν πανό για την Παλαιστίνη και «συγχίστηκε» η ΟΥΕΦΑ

 




Οι φίλοι της Παρί Σεν Ζερμέν σήκωσαν πανό για την Παλαιστίνη στον αγώνα τους με τη Μακάμπι Χάιφα και η ΟΥΕΦΑ ετοιμάζεται να τους ρίξει πρόστιμο. Είναι οι ίδιοι που ως μέλη της FIFA «δεν είδαν», «δεν άκουσαν» και δεν μίλησαν για τα εργατικά δυστυχήματα στο Κατάρ που για να χτιστούν τα γήπεδα για το Μουντιάλ, σκοτώθηκαν αρκετοί εργάτες στα κάτεργα των εμίρηδων.

Η Ιταλική Κατοχή στην Ικαρία – Πείνα και προσφυγιά

 

...αναδημοσίευση από την Ικαριακή Ραδιοφωνία...

 

Μάιος του 1941 και οι Γερμανοί καταλαμβάνουν την Ικαρία αλλά στη συνέχεια παραδίδουν την εξουσία στους Ιταλούς, την μεραρχία Κούνεο. Η Ικαρία παραμένει υπό την κατοχή των Ιταλών μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1943 όπου οι δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ εγκλωβίζουν τις Ιταλικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα, τον Άγιο Κήρυκο, ενώ πρώτα είχαν αφοπλίσει και θέσει υπό κράτηση τις υπόλοιπες στρατιωτικές τους δυνάμεις σε όλο το υπόλοιπο νησί.

Οι Ιταλοί στον Άγιο Κήρυκο έχουν οχυρωθεί στο Διοικητήριό τους. Ο ΕΛΑΣ κρίνει σκόπιμο να μην επιτεθεί κατά μέτωπο στους Ιταλούς και υπάρξουν θύματα. Περικυκλώνει όμως τον Άγιο Κήρυκο και τις ιταλικές θέσεις. Ξεκινούν διαπραγματεύσεις.
Τελικά οι Ιταλοί αποφασίζουν να παραδώσουν τα όπλα τους στον ΕΛΑΣ και αν και κρατούν το Διοικητήριό τους, παραδίδουν όλη τη διοίκηση του νησιού στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ.
Στις 19 Σεπτεμβρίου 1943, στο νησί φθάνει μια ιταλική τορπιλάκατος που μεταφέρει τον Άγγλο συνταγματάρχη Πόσσον με τον υπασπιστή του, τον πλοίαρχο Λεβίδη και τον Γιώργο Πασβάνη, γραμματέα του ΕΑΜ στο Βαθύ της Σάμου. Οι νεοαφιχθέντες ζητούν να μιλήσουν με το ΕΑΜ του νησιού και τους προϊσταμένους των δημοσίων υπηρεσιών. Μετά από πολύωρες συζητήσεις το πλοίο φεύγει αφήνοντας πίσω τον Πασβάνη.

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022

Αντιφασιστική διαδήλωση φορέων στο Ηράκλειο και συναυλία στο Μαρούσι


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Αντιφασιστική διαδήλωση θα πραγματοποιήσουν μαζικοί φορείς την Τρίτη 1 Νοέμβρη, στις 7 μμ, στη Πλατεία ΗΣΑΠ Ηρακλείου και αντιφασιστική συναυλία το Σάββατο 12 Νοέμβρη, στις 6.00 μμ, στην πλατεία ΗΣΑΠ στο Μαρούσι.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο): «Η οργανωμένη επίθεση, από ομάδα φασιστών σε μαθητές και σε μέλη αντιρατσιστικής συλλογικότητας, που μοίραζαν φυλλάδια, την Πέμπτη 06.10 στο 1ο ΕΠΑΛ Αμαρουσίου, είναι «σήμα κινδύνου» για όλο το δημοκρατικό λαό.

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Στην ΕΡΑ Νοτίου Αιγαίου oι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»


 Στην ΕΡΑ Νοτίου Αιγαίου θα μιλήσουμε περίπου στις 10.45πμ την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου για το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», με αφορμή την πρόσφατη εκδήλωση στο Χαλάνδρι. 

Έχει ήδη προηγηθεί ανάλογη συνέντευξη στην ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου. 

Τα ραδιοφωνικά προγράμματα μεταδίδονται και διαδικτυακά.

Η ΕΛΜΕ-Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΛΜΕ-ΚΙ) σχετικά με το πρόβλημα της παραίτησης του συναδέλφου στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου.


ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ – ΙΘΑΚΗΣ
 

elme_ki@yahoo.gr

Η ΕΛΜΕ-Κεφαλονιάς-Ιθάκης (ΕΛΜΕ-ΚΙ) σχετικά με το πρόβλημα της παραίτησης του συναδέλφου  στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου.

Η ΕΛΜΕ-ΚΙ σχετικά με το πρόβλημα της παραίτησης του συναδέλφου  στο ΕΠΑΛ Αργοστολίου αλλά και τα όσα καταγγελλόμενα συνοδεύουν την παραίτησή του, παίρνει ξεκάθαρη θέση απέναντι σε  όλα εκείνα τα φαινόμενα που βάζουν εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλοιώνουν το χαρακτήρα του σχολείου και προσβάλουν την αξιοπρέπεια εκπαιδευτικών και μαθητών.

Ως μαχόμενοι εκπαιδευτικοί καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια  δημιουργίας εξιλαστήριων θυμάτων και αποπροσανατολισμού από τις κύριες αιτίες  που δημιουργούν και αναπαράγουν τέτοια  προβλήματα στα σχολεία (όπως και στο συγκεκριμένο). Η  πολιτική που διαχρονικά και από όλες τις κυβερνήσεις υποχρηματοδοτεί και κατηγοριοποιεί  τα σχολεία,  τσακίζει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών και τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών, δεν  παίρνει και κανένα μέτρο για να αντιμετωπιστούν  τέτοια φαινόμενα και  τόσο σοβαρά περιστατικά.  Όχι μόνο δεν υπήρξε συγκεκριμένη βοήθεια στον  συνάδελφο από την Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης όταν απεύθυνε σε αυτήν την καταγγελία του, αλλά αντίθετα αντιμετωπίστηκε με την γνωστή τυπική, αδιέξοδη και εν τέλει  απειλητική επίκληση της ποινής απόλυσης και του αποκλεισμού του από τους διορισμούς και για τα επόμενα δύο χρόνια. Την στάση αυτή της αδιαφορίας  που συνεχίζεται μέχρι  και σήμερα με την Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης να μην έχει επισκεφθεί έστω και τυπικά το συγκεκριμένο σχολείο  αναλαμβάνοντας  τις δικές της ευθύνες, δεν μπορεί να την κρύψει το εκ των υστέρων υποκριτικό ενδιαφέρον του Υπουργείου παιδείας να «διερευνήσει» τάχα την υπόθεση. 

Στο γήπεδο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό

 


Στηρίζουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία, στηρίζουμε τις ομάδες της γειτονιάς μας, πηγαίνουμε στο γήπεδο χειροκροτούμε και τις δύο ομάδες που αγωνίζονται, αντί να «θαυμάζουμε» το ματωμένο Μουντιάλ στο Κατάρ που στοίχισε πολλές ζωές εργατών στα εργοτάξιά του.

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

81η Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των τριών χωριών των Κρουσσίων


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με αφορμή την 81η επέτειο μνήμης του ολοκαυτώματος των χωριών της οροσειράς των Κρουσσίων στο νομό Κιλκίς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 25 Οκτωβρίου 1941, ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, από το Μαρτυρικό Δίστομο που πλήρωσε και αυτό τη δολοφονική μανία των κατακτητών, έστειλε χαιρετισμό στο Δήμο Κιλκίς.

Όπως αναφέρει ο κ. Σταθάς: «Στις 25 Οκτώβρη 1941 οι Γερμανοί κατακτητές προκειμένου να κάμψουν την αντιφασιστική, αντιστασιακή δράση στην Κεντρική Μακεδονία, όπου είχαν ιδρυθεί οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες ήδη από το καλοκαίρι του 1941, εκτέλεσαν τους άντρες τριών χωριών που ήταν χτισμένα στη χαμηλή οροσειρά των Κρουσσίων.

Τόπος του ναζιστικού εγκλήματος ήταν τα χωριά Αμπελόφυτο, Κλειστό και Κυδωνιά. Τα τρία αυτά χωριά θεωρήθηκαν κέντρα ανταρτών μετά από υπόδειξη Ελλήνων δωσίλογων. Για τον λόγο αυτό, γιατί αγωνίστηκαν για την ελευθερία, έπρεπε να σβηστούν απ’ τον χάρτη.

Νέα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Ε.Τ.Ε.Ρ. και Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.


 Ανακοίνωση – Δελτίο τύπου

Νέα τριετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας  μεταξύ Ε.Τ.Ε.Ρ. και Ε.Ι.Ι.Ρ.Α.

Υπεγράφη χθες 24-10-2022, στα γραφεία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ Ε.Τ.Ε.Ρ. και Ε.Ι.Ι.Ρ.Α. για τους όρους αμοιβής και εργασίας των τεχνικών και ηχοληπτών της Ραδιοφωνίας. Η διάρκειά της είναι τριετής, ξεκινά αναδρομικά από τις 21-12-2021 και λήγει στις 20-12-2024.

Αναλυτική παρουσίαση και ενημέρωση των μελών μας σχετικά με το θέμα αυτό θα γίνει στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση της Ε.Τ.Ε.Ρ. στις 07-11-2022.

 
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ταξιδεύουν στα ραδιοκύματα του Αιγαίου οι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

 

Ραδιοφωνική συνέντευξη είχαμε σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου στην ΕΡΑ Βορείου Αιγαίου (έδρα Μυτιλήνη) με τον Γιώργο Βιτσαρά, τον ανταποκριτή στην Ικαρία, με θέμα την πρόσφατη βιβλιοπαρουσίαση στο Χαλάνδρι, του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο». Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου περίπου στις 10.45πμ θα μιλήσουμε στην ΕΡΑ Νοτίου Αιγαίου (έδρα Ρόδος) για το ίδιο θέμα.

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Πάρτυ στην Ικαρία για οικονομική ενίσχυση του Αθλητικού Ομίλου Μεσαριάς


Σε ρυθμούς επανέναρξης το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και η ούτως ή άλλως αναγκαία οικονομική ενίσχυση των σωματείων είναι μονόδρομος για την επιβίωσή τους. Πάρτυ στον Εύδηλο Ικαρίας για ενίσχυση του Αθλητικού Ομίλου Μεσαριάς (Α' τοπική κατηγορία της ΕΠΣ Σάμου).

Τα καλύτερα έρχονται

 


Όπως συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο, έτσι και αυτό που έρχεται ο πρωινός σας καφές θα συνδυαστεί με την ανάγνωση των αφιερωμάτων που ετοιμάζουμε για εσάς.

Αυτό το ΣΚ θα πάμε σε νησί, στο ίδιο και τις δύο μέρες. 

Τις άλλες μέρες θα αναρτούμε ό, τι κρίνουμε σκόπιμο.

 Συντονίστετε

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου


Χαιρετισμός Δημάρχου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, κ. Γιάννη Σταθά

Για την 81η Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου


 Το Μεσόβουνο, η ορεινή κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, έχει πλέον εγγραφεί στη συλλογική μνήμη ως ένας κατεξοχήν μαρτυρικός τόπος άσκησης της ναζιστικής βίας και τρομοκρατίας. Το τραύμα της διπλής σφαγής, της διπλής μαζικής εκτέλεσης του άμαχου πληθυσμού της κωμόπολης από τη Βέρμαχτ, αλλά και τα ένοπλα Ες Ες, αποτελεί σημείο εκκίνησης αγώνων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Μεσόβουνο στις 23 Οκτωβρίου 1941 πυρπολήθηκε για πρώτη φορά από στρατιώτες της Βέρμαχτ με εμπρηστικές βόμβες. Είχε προηγηθεί η «ομαδική και δι’ αυτομάτων όπλων» εκτέλεση 165 ανδρών ηλικίας 16 έως 69 ετών, ενώ οι επιζώντες κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν σε χωριά της ευρύτερης περιοχής της «προς παραδειγματισμό».

Αυτή ήταν η τιμωρία των κατοίκων για την αντιστασιακή τους δράση και την άρνηση να παραδώσουν την αγροτική παραγωγή του μόχθου τους.

Ωστόσο, το αντιστασιακό πνεύμα δεν κάμφθηκε, οι Μεσοβουνιώτες συνέχισαν τον αντιφασιστικό αγώνα και το χωριό το 1942 επανακατοικήθηκε για να καταστραφεί για δεύτερη φορά πληρώνοντας και πάλι βαρύ φόρο αίματος στις 24 Απριλίου 1944. Αυτή τη φορά ενορχηστρωτής του ναζιστικού εγκλήματος ήταν ο συνταγματάρχης των Ες Ες Καρλ Σύμερς, ο σφαγέας του Διστόμου.

 Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Εορδαίας, κ. Παναγιώτη Πλακεντά:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος   Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

 Ιωάννης Σταθάς


Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 10:30


 Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

Βούλα 22/10/2022

Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κάτω πύλη προς τη διοίκηση του Ασκληπιείου και τον υπουργό υγείας Α. Πλεύρη τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 10:30

Η παρουσία του υπουργού υγείας στο νοσοκομείο μας αποτελεί πρόκληση την ώρα που

·       Πάνω από 33.000 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID19, όταν σύμφωνα με τις μελέτες περισσότεροι από τους μισούς θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν νοσηλεύονταν σε κλίνη ΜΕΘ

·      Συνεχίζουν να μας λείπουν βασικές ειδικότητες, στην κατεύθυνση του γενικού νοσοκομείου

·      Οι συνάδελφοι μας παραμένουν σε αναστολή εργασίας, παρότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι όλοι, εμβολιασμένοι και μη, μεταδίδουμε και νοσούμε

·     Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας, επικουρικοί – ΟΑΕΔ – εργολαβικοί, παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

·   Παραμένουμε εκτός ΒΑΕ, παρότι μετράμε νεκρούς από την πανδημία, πολλοί υποφέρουμε από burn out, αλλά και πλείστες παθήσεις του μυοσκελετικού, καρδιαγγειακού κ.ά., ενώ είναι τεκμηριωμένη η ψυχική επιβάρυνση που συνεπάγεται η εργασία μας.

·     Οι μισθοί μας παραμένουν εξευτελιστικοί, παρότι η κυβέρνηση του υπουργού υγείας βρίσκει κάθε φορά τα ποσά που απαιτούνται για να επιχορηγήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία, την Aegean και άλλες κρατικοδίαιτες εταιρείες.

·    Το Ασκληπιείο τελεί υπό διαρκή ομηρία, αφενός του ΕΕΣ και του ετήσιου ενοικίου που απαιτεί, αφετέρου του σχεδιασμού του παραλιακού μετώπου και των ορέξεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Μόλις πριν από ένα μήνα ο δήμος ΒΒΒ άνοιξε πάλι τη συζήτηση για τη διεκδίκηση τμήματος του οικοπέδου του νοσοκομείου μας, καθιστώντας έτσι επισφαλή τον δημόσιο χαρακτήρα του Ασκληπιείου.

Τέλος: προς τι οι πανηγυρισμοί κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Τα καινούργια κτίρια που κατασκευάζονται με χρήματα των ιδιωτών παραμένουν κλειστά, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Οι ίδιοι που δηλώνετε στα ΜΜΕ για τα υπερσύγχρονα ΤΕΠ και άλλες παχιές κουβέντες, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομολογείτε την αδυναμία λειτουργίας του νέου ΤΕΠ και του Σταθάτειου, αφού λείπει προσωπικό!

Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές!!!

Απαιτούμε:

Ø  Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

Ø  Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων συναδέλφων μας

Ø  Επιστροφή ΟΛΩΝ των συναδέλφων μας στην εργασία τους - άρση των αναστολών εργασίας

Ø  Ένταξη στα ΒΑΕ χωρίς άλλη καθυστέρηση

Ø  Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς μας  - επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

Ø  Ασκληπιείο αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό  - απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το κράτος.

Ø  Λέμε ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ, ΟΧΙ στα απογευματινά ιατρεία – χειρουργεία, ΟΧΙ στην κατάργηση της ΠΑΑ και στο νοσοκομείο – επιχείρηση.

Για το ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΣΟΝΙΔΟΥ                    ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΥΡΛΑΣ


*η κινητοποίηση υπερψηφίστηκε από τα μέλη της ΕΑΚ (Τοσονίδου, Γαρδικλής, Δάνισκας, Χαμόδρακα, Πάλλας) και τον Π. Σταθάκη (Αγ. Συσπείρωση). Κατά τα μέλη του ΕΠΑ (Σεραφετινίδης, Σκύρλας, Τσιροβασίλης, Τζανάκης). Απουσα η Δ. Ζήση.


Αποχώρηση από την task force της γ.γ. Επικοινωνίας - Όχι άλλες προσχηματικές επιτροπές

 

Όχι άλλες προσχηματικές επιτροπές
Πριν από μερικούς μήνες, η κυβέρνηση αναγκάστηκε, υπό την πίεση της πραγματικότητας (λίστες RSF, ξυλοδαρμοί εργαζόμενων στα ΜΜΕ από την αστυνομία, SLAPP’s) και της ΕΕ να στήσει μια επιτροπή που ονομάστηκε μεγαλόπνοα «Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων», αφού πρώτα λοιδόρησε τις πλείστες όσες καταγγελίες από συναδέλφους-ισσες.

Βρέθηκα στην επιτροπή εκπροσωπώντας την ΕΣΗΕΠΗΝ που με τίμησε με αυτή την επιλογή, αλλά δεν μπορώ να την υποστηρίξω.

Ο λόγος είναι ότι η επιτροπή είναι προσχηματική. Ενώ τα μέλη της συνεδριάζουν, οι ξυλοδαρμοί εργαζόμενων σε ΜΜΕ από τις δυνάμεις καταστολής συνεχίζονται, όπως συνεχίζονται και οι στοχοποιήσεις και οι αγωγές-μηνύσεις συλλήβδην, μερικές από αυτές, από κυβερνητικά στελέχη.

Ως επαγγελματίας δημοσιογράφος, 22 χρόνια στην καθημερινή δουλειά, έχοντας γίνει πολλές φορές μάρτυρας βίας εις βάρος συναδέλφων και συναδελφισσών και κάποιες φορές στόχος μηνύσεων, δηλώνω ότι δεν μπορώ να συμμετάσχω σε μια τέτοια επιτροπή.

Από τη δεύτερη κιόλας συνεδρίαση φάνηκε η κυβερνητική διάθεση, όταν στην πρόταση να ενταχθεί στην ατζέντα της επιτροπής, η επικίνδυνη «επιτροπή δεοντολογίας» που εντάσσει η κυβέρνηση στο νόμο για τα ΜΜΕ, ήταν ότι «ο νόμος θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα». Η πρότασή μου δεν καταγράφηκε καν στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Πέρα από την ευγένεια και την εντιμότητα του προέδρου της, του γ.γ. Επικοινωνίας Δ. Γαλαμάτη, υπάρχει και η πολιτική πραγματικότητα και καθημερινότητα: συνάδελφοι όπως ο Θ. Κουκάκης παρακολουθούνται από τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες και δεν καλούνται καν ως μάρτυρες στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, ενώ για την ίδια υπόθεση, πρώην κυβερνητικό στέλεχος κυνηγάει με αγωγές τους δημοσιογράφους που έκαναν τις αποκαλύψεις. 

Παράλληλα, συνάδελφοι και συναδέλφισσες γίνονται στόχοι των ΜΑΤ και άλλων αστυνομικών σωμάτων, ξυλοφορτώνονται και εξευτελίζονται, τραυματίζονται σοβαρά ενίοτε, χωρίς να μπορούν να βρούνε το δίκιο τους. 

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα ΜΜΕ βλέπουν καθημερινά τις εργασιακές τους συνθήκες να χειροτερεύουν και τους νόμους των κυβερνήσεων να συμβάλλουν σε αυτό, προς όφελος των εργοδοτών τους. Ακόμα χειρότερα, γυναίκες βιάζονται σε αστυνομικά τμήματα και η συστηματική αστυνομική βία καλύπτεται, δικαιολογείται και νομιμοπoιείται.

Ως εκ τούτου, «αντίο και ευχαριστώ για τα ψάρια», όπως έλεγε και ένας σημαντικός.

Θα τα πούμε στο ρεπορτάζ

Γιώργος Τσαντίκος

Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Σύρο

 




Τόπος υποδοχής και εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων ήταν το νησί της Σύρου, μετά τη Μικρασιατική καταστροφή του 1922. Η ρίζα δεν αδυνάτισε με το πέρασμα των χρόνων, αντίθετα δυνάμωσε και «άνθισε» και μάλιστα τόσο πολύ που το 2009 ξεκινούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία του «Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου». Το καταστατικό εγκρίθηκε το Δεκέμβρη του 2010 και οι πρώτες εκλογές έγιναν στις 20 του Φλεβάρη του 2011. Στόχος του συλλόγου που μάλιστα υλοποιήθηκε το 2017 ήταν η ίδρυση της «Στέγης Μικρασιατικής Μνήμης», χώρου όπου με τα εκθέματά του, θα μεταλαμπαδεύει στις επόμενες γενιές τις πτυχές της ιστορίας στη συγκεκριμένη θεματική, για να μαθαίνουν, να διαβάζουν, να ερευνούν και να βγάζουν συμπεράσματα και για το σήμερα, που τηρουμένων των αναλογιών, πόλεμοι και ξεριζωμοί συνεχίζουν να πληγώνουν την ανθρώπινη ιστορία.

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Το κατόρθωμα του αντιτορπιλικού «Αδρίας» στις 22 Οκτωβρίου 1943

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Από τις ιστορίες που ποτέ δεν πρόκειται να ξεχαστούν, καθώς πρόκειται για σπάνιο κατόρθωμα, είναι αυτή του αντιτορπιλικού «Αδρίας» στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο , καθώς μετά την πρόσκλησή του σε νάρκη στις 22 Οκτωβρίου 1943 , από την οποία είχε την πλώρη του κατάφερε να φτάσει στις 6 Δεκεμβρίου στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Mακαρονάδα αλληλεγγύης από τον Πράμνο


 


Με τη γνωστή από καιρό τακτική για τις ικαριακές ομάδες, της οικονομικής ενίσχυσης μέσω μακαρονάδας, η ομάδα μπάσκετ του Πράμνου προχωράει σε σχετική διοργάνωση το Σάββατο 22/10. 

Γιατί στον αθλητισμό δεν πρέπει να σκοράρουμε μόνο στο γήπεδο, αλλά και έξω από αυτό.




Η ομιλία της Ευγενίας Κατούφα στην εκδήλωση για το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

 


ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΒΠΠ
Αετοπούλειο, Χαλάνδρι 19-1-2022


Η Ελλάδα δεν έπαψε ποτέ να είναι χώρα υποδοχής, αλλά και αποστολής προσφύγων. Οι αρχαίοι είχαν τον Ξένιο Δια, οι Σπαρτιάτες όμως είχαν την ξενηλασία. Δυστυχώς αυτά εναλλάσσονται ανάλογα με τις εποχές και τις ηγεσίες.
Τα τελευταία χρόνια, με την είσοδο τόσων προσφύγων εξ αιτίας πολέμων, ολοκληρωτικών καθεστώτων και φτώχειας, καθώς και οι αντιδράσεις που πυροδοτήθηκαν από την είσοδο τόσων κατατρεγμένων ανθρώπων μας δόθηκε η αφορμή να θυμηθούμε μια σημαντική σελίδα της ιστορίας μας, που είναι ελάχιστα γνωστή.
Βρισκόμαστε στη διάρκεια του ΒΠΠ, όπου ο ελληνικός στρατός από νικητής βρέθηκε ηττημένος, αλλά όχι ταπεινωμένος. Οι κατακτητές είχαν αρχίσει τις φοβερές διώξεις, ενώ η πείνα και η ανέχεια ήταν ήδη σε τραγικά επικίνδυνο σημείο.
Σ’ αυτή τη φάση πρώην στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που «δεν παραδέχτηκαν την ήττα» και άλλοι αντιφασίστες πολίτες κάτοικοι των νησιών του ανατολικού Αιγαίου επεδίωξαν τη συνέχιση του αγώνα σε άλλες βάσεις, σε άλλους τόπους, με άλλους συνασπισμούς. Αρκετοί πήραν μαζί τους και τις οικογένειές τους και πέρασαν στην απέναντι ακτή, για να βρουν αρχικά καταφύγιο και μετά να αναζητήσουν τρόπο να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις.

Ώρα για μπάσκετ

 


Το Σάββατο έχει αγώνες για την Α2 (εμείς έτσι την μάθαμε δεν μπορούμε να τη λέμε με το νέο της όνομα Elite League), οπότε διαλέξτε αγώνα και πηγαίνετε. 

Δύο χρόνια πανδημίας μας στέρησαν τις μικρές μας απολαύσεις.

 Και για όσους παρακολουθούν τηλεοπτικά:

Την Κυριακή στις 15:00 θα μεταδοθεί o αγώνας Αίας Ευόσμου-Ηρακλής ΚΑΕ 2022 στις 15:00 μέσα από τα συνεργαζόμενα δίκτυα της ΕΟΚ σε όλη την Ελλάδα αλλά και μέσα από το κανάλι της ΕΟΚ στο YouTube. Ειδικότερα, τον αγώνα της Κυριακής θα μεταδώσουν ζωντανά το Kontra Channel της περιφέρειας Αττικής, το TV100 της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας, το Ionian TV σε Πάτρα και Πελοπόννησο, το Star Κεντρικής Ελλάδας, το Κρήτη TV, το Ena Channel σε Καβάλα και Ανατολική Μακεδονία, το Ήπειρος TV στην περιοχή των Ιωαννίνων, το TRT στη Θεσσαλία και το Flash TV στην Κοζάνη και τη Δυτική Μακεδονία.



Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ο φακός "πήγαινε" τους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο β παγκόσμιο πόλεμο

 


Ακόμα και τα παιχνίδια του φακού ευνόησαν την εκδήλωση στο Χαλάνδρι για τους Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο β παγκόσμιο πόλεμο. Ο Νίκος Ζηκιδης γιος της Καίτης Φράγκου Ζηκίδου συνδέει τη μητέρα του τηλεφωνικά με το ακροατήριο της εκδήλωσης και ο προτζέκτορας "περνάει" στο πρόσωπό του την φωτογραφία της μητέρας του. 

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022

Iστορικές μνήμες και συγκίνηση στο Χαλάνδρι με τους «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

 


Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου, το Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο Χαλανδρίου, γέμισε μνήμες όχι μόνο σαν επετειακό μνημόσυνο, αλλά σαν οδηγός για αγώνα ενάντια στον πόλεμο και για την παγκόσμια ειρήνη, όπως είπε σε μία συγκινητική τηλεφωνική της παρέμβαση που ακούστηκε μέσω της μικροφωνικής εγκατάστασης η Καίτη Φράγκου-Ζηκίδη, πρόσφυγας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, από την Ικαρία στο στρατόπεδο του Νουσεϊράτ στην Παλαιστίνη.

Έτσι ξεκίνησε ο νέος κύκλος εκδηλώσεων μετά τη διετία της πανδημίας του βιβλίου «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» (εκδόσεις Νότιος Άνεμος). Στο άνοιγμα της εκδήλωσης η δημοτική σύμβουλος και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα, που ήταν και το προεδρείο της εκδήλωσης αναφέρθηκε στο ιστορικό πλαίσιο της περιόδου που κινείται το βιβλίο και εστίασε στα δείγματα αλληλεγγύης των λαών των χωρών που δέχτηκαν τους δικούς μας πρόσφυγες. Επίσης παρουσίασε ένα μοναδικό ντοκουμέντο, το στρατιωτικό νεοζηλανδικό κασκέτο (το διακρίνουμε σε μία φωτογραφία) που φόραγε ο πεθερός της Ευάγγελος Χαραλαμπίδης στη μάχη του Ελ Αλαμέιν. Ήταν Έλληνας Αιγυπτιώτης και με πολλούς άλλους κατατάχτηκαν εθελοντικά.


Ακολούθησε ο πρόσφυγας πολέμου Dr.Χριστόδουλος Ξενάκης, γεννηθείς το 1936 που ακολούθησε τη διαδρομή Ικαρία-Τουρκία-Συρία-Αίγυπτος και περιέγραψε τις εμπειρίες του. «Φύγαμε νύχτα με τα κουπιά και κάναμε μία απόσταση 30-40 μίλια μέχρι το Κουσάντασι», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια ο συγγραφέας του βιβλίου, Νάσος Μπράτσος, αναφέρθηκε αναλυτικά στις θεματικές ενότητες του βιβλίου, παρουσιάζοντας και ντοκουμέντα της εποχής.


Ακολούθησε η τηλεφωνική παρέμβαση της Καίτης Φράγκου-Ζηκίδη, που τόνισε ότι ο σκοπός του βιβλίου είναι να μαθαίνουν οι νέοι τί περάσαμε εμείς στα χρόνια του πολέμου και της προσφυγιάς. Φύγαμε 33 άνθρωποι σε μία βάρκα σκεπασμένοι με κλαδιά για να μην μας εντοπίσουν, γιατί η βάρκα είχε άδεια για να μεταφέρει κλαδιά. Όταν μετά από πολλές ταλαιπωρίες και περιπλανήσεις έφτασε στην Παλαιστίνη στα 13 της χρόνια δηλώθηκε σαν 16χρονη και έδωσε τον όρκο του στρατιώτη, υπηρετώντας σαν νοσοκόμα στο στρατόπεδο προσφύγων του Νουσεϊράτ.


Στο τέλος έγιναν ερωτήσεις στον συγγραφέα αλλά και παρεμβάσεις, όπως εκπροσώπου της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Χαλανδρίου, που ανέφερε ότι αυτή είναι η ιστορία από τα κάτω.

Η βραδιά έκλεισε με την υπογραφή βιβλίων από το συγγραφέα. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου, που αναλογούν στο συγγραφέα θα κατατεθούν άμεσα  με τη μορφή δωροεπιταγών για αγορές τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, στο  Κοινωνικό Παντοπωλείο Χαλανδρίου.

Το ταξίδι του βιβλίου θα συνεχιστεί στην ίδια ρότα...


Φωτο: Ελεάνα Κούνουπα 


Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Αντίστροφη μέτρηση για την βιλιοπαρουσίαση στο Χαλάνδρι - «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο»


 ...αναδημοσίευση από το Κοινωνικό Παντοπωλείο - Συσσίτιο Δήμου Χαλανδρίου...

Παρουσίαση του βιβλίου με ενίσχυση του Κοινωνικού μας Παντοπωλείου
Το βιβλίο «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο»  του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου,  Εκδόσεις Νότιος Άνεμος) θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο ( Φιλικής Εταιρείας 11 & Τομπάζη, Χαλάνδρι)
Συντονισμός: Ευγενία Κατούφα δημοτική σύμβουλος – δημοσιογράφος
Παρέμβαση: Dr. Χριστόδουλος Ξενάκης, πρόσφυγας του Β' Παγκοσμίου πολέμου (Ικαρία – Αίγυπτος)
 

Παράλληλα θα προβληθεί αρχειακό υλικό
 

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα.
 

Επομένως, αποτελεί ένα βιβλίο επίκαιρο που μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγιά δεν γνωρίζει τόπο και χρόνο. Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα αναστοχασμού για το προσφυγικό ζήτημα στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τώρα που οι έννοιες πρόσφυγας και μετανάστης χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία ξενοφοβίας, ρατσισμού και εθνικισμού στην σύγχρονη ρητορεία.
Το βιβλίο δεν έχει στόχο να «μοιρολογήσει» για τις δυσκολίες των προσφύγων. Αντίθετα, στόχος του είναι να αναδείξει τις συνέπειες των πολέμων, ώστε η ιστορική εμπειρία να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για ειρήνη και αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων.
 

Επίσης, το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει την ελπίδα και τη δημιουργική πορεία, που ξεπήδησαν ακόμη και από τα προσφυγικά στρατόπεδα και έδωσαν δύναμη στους ανθρώπους, ώστε μέσα από τεράστιες δυσκολίες να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.
 

Ο Νάσος Μπράτσος συγγραφέας του βιβλίου-δημοσιογράφος-απόγονος προσφυγικής οικογένειας στο Β'ΠΠ. Το ποσοστό που του αντιστοιχεί από την πώληση του βιβλίου θα διατεθεί για αγορά τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Χαλανδρίου.

«Πoλεμώντας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, 1941 – 1944, Πόρτο Ράφτη – Αλεξάνδρεια “Σύρματα”, Πειραιάς»


Το Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022 στις 18.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μαρκοπούλου (Γ. Παπαβασιλείου 34), θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου «Πoλεμώντας στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό, 1941 – 1944, Πόρτο Ράφτη – Αλεξάνδρεια “Σύρματα”, Πειραιάς» της Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη.

Όπως αναφέρει ο Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: «Το βιβλίο αφορά στην ιστορία του πατέρα της συγγραφέως Σοφίας Γκλιάτη – Χασιώτη, μεταπλασμένη λογοτεχνικά και εμπλουτισμένη με κατάλληλο φωτογραφικό υλικό.

Ο Δ. Φύσσας γράφει για το βιβλίο: «Ο Γιώργος Χασιώτης, Αρβανίτης από το Μαρκόπουλο Μεσογείων, ήταν φαντάρος στην Αλβανία. Με την κατάρρευση του μετώπου το 1941, μην αντέχοντας την Κατοχή, διέφυγε – διακινδυνεύοντας εκτέλεση – με καΐκι από το Πόρτο Ράφτη προς την ουδέτερη Τουρκία. Μετά από πολλές περιπέτειες, κατατάχτηκε ναύτης πυροβολητής στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, με ναύσταθμο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, παίρνοντας μέρος σε πολλές (αερο)ναυμαχίες. Στο λεγόμενο «Κίνημα της Μέσης Ανατολής» πιάστηκε αιχμάλωτος, φυλακίστηκε, θεωρήθηκε «παρασυρθείς», ανένηψε και ξανανέβηκε στο καράβι του. Με την Απελευθέρωση γύρισε στο χωριό, την αγαπημένη και τους γονείς του, όχι όμως και στον αδερφό του, που τον είχαν εκτελέσει οι Ιταλοί ως όμηρο».

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Οι πρώτες μαζικές εκτελέσεις αμάχων στην Ευρώπη - 81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

 

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Αποφράδα ημέρα ήταν η 17 Οκτωβρίου 1941, όταν άνδρες, από εφήβους έως ηλικιωμένους, έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των ναζί στα Άνω και Κάτω Κερδύλια του Δήμου Αμφίπολης, κοντά στις Σέρρες. Για την επέτειο αυτή ο Δήμαρχος  Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, έκανε σχετική δήλωση, αφού και το Δίστομο ανήκει στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, που δοκιμάστηκαν από τη μανία του κατακτητή.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάς: «Τα Νέα Κερδύλλια, η όμορφη κοινότητα του Δήμου Αμφίπολης, θεμελιώθηκαν το 1951 από τους επιζήσαντες κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, μετά την ολοσχερή καταστροφή των οικισμών τους από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Οκτωβρίου 1941.

Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων αποτελεί μία από τις πρώτες μαζικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού στην Ευρώπη, καθώς περισσότεροι από 220 άνδρες ηλικίας 16-64 ετών, 230 σύμφωνα με ορισμένες πηγές, κάτοικοι εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της Βέρμαχτ.

Τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου του πρώτου έτους της Κατοχής οι στρατιώτες της Βέρμαχτ βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο της εκκαθαριστικής επιχείρησης εισέβαλαν στα χωριά αφήνοντας μακριά τα αυτοκίνητα, προκειμένου να αιφνιδιάσουν τους κατοίκους και να αποτρέψουν τη διαφυγή και τη διάσωση του πληθυσμού. Αφού έκλεισαν τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά στο σχολείο, επιδόθηκαν στην λεηλασία και την καταστροφή των οικισμών και στις εννιά το πρωί δόθηκε το σήμα της εκτέλεσης με μια φωτοβολίδα. Την ταφή των εκτελεσμένων ανδρών και εφήβων την ανέθεσαν στους υπερήλικες που εξαιρέθηκαν της σφαγής.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Αμφίπολης, κ. Στέργιο Φραστανλή:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Σχετική είδηση: Oμαδική εκτέλεση αμάχων – Το Ολοκαύτωμα στα Κερδύλια 1941

Φθινοπωρινές έρευνες σε υψηλές ταχύτητες


Ούτε στην παρέλαση δεν θα πάμε, τόσο απασχολημένοι που είμαστε όλο τον Οκτώβριο, προκειμένου να ετοιμάσουμε ιστορικές έρευνες για εσάς, ώστε να  απολαύσετε τον πρωινό σας καφέ το Σαββατοκύριακο που έρχεται και όλα τα υπόλοιπα του μήνα, με το Blog μας και να διαβάσετε τα «καλούδια» που θα έχουμε αναρτήσει. 

Ενδιαμέσως, το πενθήμερο αναρτούμε ό,τι κρίνουμε σκόπιμο.  

Άρα καφές, ανάγνωση του blog, μελέτη των στοιχείων που παραθέτουμε, είναι το τρίπτυχο του Σαββατοκύριακου. 

Συντονιστείτε στο λάπτοπ ή στο κινητό σας...

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022

Ο Γολγοθάς των Μικρασιατών προσφύγων στο Αγρίνιο του 1930 - Οι συνθήκες διαβίωσης και οι επιθέσεις γηγενών


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Από 40 κύματα πέρασε μεγάλος αριθμός Μικρασιατών προσφύγων μέχρι να μπορέσει να εγκατασταθεί σε συνθήκες στοιχειωδών ανεκτών (και αυτό με την πιο ελαστική προσέγγιση), καθώς τα χρόνια που ακολούθησαν από την κατάσταση τους στην Ελλάδα, τόσο οι κρατικές παλινωδίες και καθυστερήσεις, όσο και οι αντιδράσεις. μερίδας γηγενών δημιούργησαν αρκετά εμπόδια. Στην περίπτωση του Αγρινίου και των Μικρασιατών που είχαν εγκατασταθεί στη συγκεκριμένη περιοχή θα αναφερθούμε μέσα από σταχυολόγηση δημοσιευμάτων της εφημερίδας ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ .

Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022

H έλλειψη μίας «poppy day» στον ελληνικό αθλητισμό

 




του Νάσου Μπράτσου

Σε πολλούς έχουν αποτυπωθεί οι εικόνες από τα γήπεδα της Αγγλίας, όταν τιμούνται οι πεσόντες στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι η λεγόμενη «poppy day» στον αθλητισμό της συγκεκριμένης χώρας και αναφέρεται συνολικά σε όλους τους πεσόντες εκείνης της περιόδου και όχι ιδιαίτερα σε όσους είχαν αθλητική ιδιότητα.

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

«Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» - βιβλιοπαρουσίαση στις 19 Οκτώβρη στο Χαλάνδρι

 

Mετά τα διετούς διάρκειας προβλήματα στις δημόσιες εκδηλώσεις, που προκλήθηκαν από τον κορονοϊό, οι «Αιγαιοπελαγίτες Πρόσφυγες στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο» (η δεύτερη συμπληρωμένη έκδοσή τους - Εκδόσεις Νότιος Άνεμος) επιστρέφουν από εκεί που σταμάτησαν, δηλαδή συνεχίζοντας τις δημόσιες εκδηλώσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις, που ήδη έχουν κάνει «στάσεις» σε πολλές πόλεις, αλλά και σε γειτονιές της Αθήνας.



Επανεκκίνηση την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στο Χαλάνδρι ως φιλοξενούμενοι της Λέσχης Ανάγνωσης Χαλανδρίου, στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο ( Φιλικής Εταιρείας 11 & Τομπάζη, Χαλάνδρι) στις 7μμ.


Πάνελ: Συντονισμός Ευγενία Κατoύφα, δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου - δημοσιογράφος
Ομιλητές:
Dr Xριστόδουλος Ξενάκης, πρόσφυγας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο (Ικαρία – Αίγυπτος)


Νάσος Μπράτσος συγγραφέας του βιβλίου-δημοσιογράφος-απόγονος προσφυγικής οικογένειας στο Β'ΠΠ


Θα προβληθεί και αρχειακό υλικό.

Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, της ιστορίας των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα.


Επομένως, αποτελεί ένα βιβλίο επίκαιρο που μας υπενθυμίζει ότι η προσφυγιά δεν γνωρίζει τόπο και χρόνο. Ένα βιβλίο που μπορεί να αποτελέσει έναυσμα αναστοχασμού για το προσφυγικό ζήτημα στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα τώρα που οι έννοιες πρόσφυγας και μετανάστης χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία ξενοφοβίας, ρατσισμού και εθνικισμού στην σύγχρονη ρητορεία.

Το βιβλίο δεν έχει στόχο να «μοιρολογήσει» για τις δυσκολίες των προσφύγων. Αντίθετα, στόχος του είναι να αναδείξει τις συνέπειες των πολέμων, ώστε η ιστορική εμπειρία να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για ειρήνη και αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων.

Επίσης, το βιβλίο στοχεύει να αναδείξει την ελπίδα και τη δημιουργική πορεία, που ξεπήδησαν ακόμη και από τα προσφυγικά στρατόπεδα και έδωσαν δύναμη στους ανθρώπους, ώστε μέσα από τεράστιες δυσκολίες να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ένα βιβλίο για αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες «αναδύεται» στο Αετοπούλειο

 


 ...δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ...

Tο ξεχωριστό βιβλίο του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο» (Εκδόσεις Νότιος Άνεμος) θα παρουσιαστεί στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Η σχετική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ στον δημοτικό χώρο) Φιλικής Εταιρείας 11 & Τομπάζη). Τον συντονισμό της βραδιάς έχει η δημοτική σύμβουλος της πόλης και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα. Παρέμβαση θα κάνει ο Dr. Χριστόδουλος Ξενάκης, πρόσφυγας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (Ικαρία – Αίγυπτος), ενώ θα προβληθεί αρχειακό υλικό.


«Φως» σε μια άγνωστη ιστορία


Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, αυτής των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιοι διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα.

Αποτελεί μια συγγραφική προσπάθεια που διεκδικεί να μας υπενθυμίσει ότι η προσφυγιά δεν γνωρίζει τόπο και χρόνο, σκοπεύοντας να αποτελέσει έναυσμα αναστοχασμού στην ελληνική κοινωνία για το ζήτημα, ιδιαίτερα τώρα που, όπως τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, οι έννοιες πρόσφυγας και μετανάστης χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία ξενοφοβίας, ρατσισμού κι εθνικισμού στην σύγχρονη ρητορεία.

Η έκδοση, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της βραδιάς, δεν έχει στόχο να «μοιρολογήσει» για τις δυσκολίες των προσφύγων, αντίθετα, στόχος του είναι να αναδείξει τις συνέπειες των πολέμων, ώστε η ιστορική εμπειρία να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για ειρήνη και αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων.

Έσοδα για καλό σκοπό

Επίσης, το βιβλίο διεκδικεί να αναδείξει την ελπίδα και τη δημιουργική πορεία, που ξεπήδησαν ακόμη και από τα προσφυγικά στρατόπεδα και έδωσαν δύναμη στους ανθρώπους, ώστε μέσα από τεράστιες δυσκολίες να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Ο συγγραφέας Νάσος Μπράτσος είναι δημοσιογράφος και απόγονος προσφυγικής οικογένειας στο Β’ΠΠ. Το ποσοστό που του αντιστοιχεί από την πώληση του βιβλίου (β΄έκδοση – συμπληρωμένη) σημειώνεται ότι θα διατεθεί για αγορά τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου.

Οι εργάτες της Λάρκο είμαστε εδώ! Στεκόμαστε όρθιοι!


 Οι εργάτες της ΛΑΡΚΟ

Είμαστε εδώ!

Στεκόμαστε όρθιοι!

Πάμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια..

Εκδηλώσεις για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής» την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Ημέρα – ορόσημο για το Λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν η 13η Οκτωβρίου 1944, γιατί δεν βυθίστηκε στο σκοτάδι, μετά την επιτυχή έκβαση της «Μάχης της Ηλεκτρικής» και την απόκρουση της απόπειρας των υποχωρούντων Γερμανών να ανατινάξουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, αναφέρει: «Στην περιβόητη “Μάχη της Ηλεκτρικής” βρίσκει εκφραστή η σπουδαία και παραδειγματική αντίσταση του λαού απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές.

Τιμώντας την 13η Οκτωβρίου 1944, τιμούμε τους ένδεκα νεκρούς της ιστορικής σύγκρουσης αλλά και όλους τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν κατάφεραν τη διάσωση του εργοστασίου.

Στην «προέκτασή» της η «Μάχη της Ηλεκτρικής» ως γεγονός της ιστορίας μας, εκφράζει και την διαχρονική μάχη των εργαζομένων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ενάντια σε πλήθος «κατακτητών» που σε διάφορες στιγμές δε δίστασαν να προσπαθήσουν να «τα τινάξουν όλα στον αέρα» για το όφελός τους.

Ενόψει ενός ενεργειακού χειμώνα που (μακάρι να διαψευσθούμε) θα έχει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία, στην καθημερινότητα των καταναλωτών, είναι σαφές πως η Μάχη της Ηλεκτρικής αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου τιμούμε τους ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους και την ανάγκη για εσαεί υπεράσπιση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, τιμούμε τους νεκρούς και τα 12χρονα παιδιά που έριχναν πυρά, ακόμα και πέτρες στους Γερμανούς αντιπάλους.

Ας είναι η μνήμη της αιωνία ».

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στις 10π.μ ο Δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, θα καταθέσει, μαζί με αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, στεφάνι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών στην Μάχη της Ηλεκτρικής.

Παράλληλα, στο χώρο θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία μαθητών για να καταθέσουν λουλούδια τιμώντας με τη σειρά τους την ιστορική αυτή επέτειο.

Αποτελεί ευθύνη της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου να κρατούν ζωντανή την μνήμη για την ιστορία της πόλης, τροφοδοτώντας τη νέα γενιά με την πολύτιμη γνώση για τους αγώνες του λαού μας, για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί βασικό κομμάτι της αντιφασιστικής ιστορίας αυτού του τόπου. Φωτεινό και επίκαιρο παράδειγμα αγάπης για την πατρίδα, αγώνα και αυτοθυσίας. Εμείς εδώ, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, έχουμε ιστορική ευθύνη να πατήσουμε πάνω σε αυτή την σπουδαία παρακαταθήκη για να δημιουργήσουμε ένα κόσμο δικαιότερο, βασισμένο στην αλληλεγγύη, χωρίς μίσος και μισαλλοδοξία».

Σχετική είδηση: Η νικηφόρα Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944