Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 14 Μαΐου 2024

EINAΠ: Εισαγωγή ασθενούς αντί του πρωινού τμήματος επειγόντων περιστατικών στα απογευματινά χειρουργεία


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Την καταγγελία ιατρών από το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», υιοθέτησε «απολύτως» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Η καταγγελία αναφέρεται στην «ένταξη στο πρόγραμμα ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων ασθενούς, η οποία έπρεπε να έχει εισαχθεί σαν επείγον περιστατικό στο κανονικό πρωινό πρόγραμμα.


Καλούμε τους γιατρούς χειρουργούς να είναι πολύ προσεχτικοί από εδώ και πέρα και να μην συμμετέχουν στα απογευματινά χειρουργεία».

Απλήρωτοι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο


 Aνακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο Νοσοκομείο

ΠΡΟΣ

Υπουργούς Υγείας, Εργασίας

Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας

ΘΕΜΑ: Απλήρωτοι εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, ενώ η ανάθεση των υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης σε ιδιωτικές εταιρείες στοιχίζει πολλαπλάσια από την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Απλήρωτοι για το μήνα Απρίλιο και τα υπόλοιπα κανονικών αδειών από την εταιρεία «Δ. Παλαιολόγος και Σια ΟΕ» παραμένουν εργολαβικοί εργαζόμενοι στη σίτιση στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, ενώ εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι δεν καταβάλλεται η νόμιμη προσαύξηση για εργασία σε Κυριακές και αργίες.

ΠOEEΤ: Να αποσυρθεί η πλατφόρμα JOBmatch γιατί παρακάμπτει τη συλλογική σύμβαση και τους θεσμικούς όρους


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


 Την αντίθεσή της εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) για τη λειτουργία της πλατφόρμας JOBmatch. Λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση για καταγραφή 80.000 κενών θέσεων εργασίας στον κλάδο, η ΠΟΕΕΤ επισημαίνει: «Μετά την δικαίωση από εργοδοτικούς φορείς για 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον Επισιτισμό – Τουρισμό και την ομολογούμενη αποτυχία των ημερών καριέρας όσο αφορά τον κλάδο μας, Κυβέρνηση και Δ.ΥΠ.Α αποφάσισαν να παρέμβουν στους όρους αμοιβής και εργασίας του Τουρισμού και Επισιτισμού οι οποίοι έχουν ρυθμιστεί με κλαδικές συλλογικές συμβάσεις που είναι εν ισχύ και έχουν κηρυχθεί και γενικώς υποχρεωτικές από το Υπουργείο Εργασίας.

Η πλατφόρμα με την ονομασία "JOBmatch" που ενεργοποίησε η Δ.ΥΠ.Α δίνει την δυνατότητα ηλεκτρονικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο όσο αφορά τον μισθό και ωράριο και έτσι να καταλήγουν σε συμφωνία μέσω ατομικής σύμβασης παρακάμπτοντας την συλλογική σύμβαση, τους θεσμικούς όρους και τα επιδόματα.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να αποσύρει την εν λόγω πλατφόρμα και αν θέλει επιτέλους να λύσει το πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού να υιοθετήσει τις προτάσεις μας για επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, να επαναφέρει την απονομή του εφάπαξ στην 20ΕΤΙΑ, να χορηγήσει το επίδομα μητρότητας και στις εποχικά εργαζόμενες και να στελεχώσει επιτέλους τον ΣΕΠΕ ώστε να εποπτεύεται η εφαρμογή των ΚΣΣΕ».

Δήμος Ασπροπύργου: Έρχεται το τουρνουά 3on3 με μήνυμα «Τάπα στη Βία και στον Ρατσισμό»



...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στις 15 και 16 Ιουνίου το κορυφαίο Τουρνουά  3on3 «έρχεται» στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ασπροπύργου για να στείλει μήνυμα ενάντια στη βία και τον ρατσισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ασπροπύργου.

Παράλληλα ο Δήμος επισημαίνει πως: «Ήταν 14 Ιουνίου του 1987 όταν η Εθνική μπάσκετ μετά από έναν συγκλονιστικό τελικό νίκησε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 103-101 την ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης γράφοντας χρυσή σελίδα στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης σε επίπεδο αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Στις 15 και 16 Ιουνίου του 2024, 37 χρόνια μετά ο Δήμος μας, σηκώνοντας ψηλά τον πήχη των αθλητικών δραστηριοτήτων, θα φιλοξενήσει στο Μητροπολιτικό Πάρκο, το Τουρνουά ‘3 on 3’ Street ball, το οποίο θα φέρει τον τίτλο:  Τάπα στη Βία και στον Ρατσισμό.

Κινητοποιήσεις υγειονομικών σήμερα 14/5 και την Πέμπτη 16 Μαΐου

AΔΕΔΥ: Στήριξη της κινητοποίησης της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 16 Μαΐου

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


 Στο πλευρό της ΠΟΕΔΗΝ τάσσεται η ΑΔΕΔΥ ως προς τη στήριξη της κινητοποίησης που αποφάσισαν οι υγειονομικοί για την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 8:30πμ στην Πλατεία Μαβίλη και πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, Βουλή, ΓΛΚ, Υπουργείο Υγείας. Υπενθυμίζεται ότι για την Αθήνα έχει ανακοινωθεί στάση εργασίας από 8πμ έως 3μμ και για την περιφέρεια 24ωρη απεργία.

Η ΑΔΕΔΥ αναφέρει ότι στηρίζει το διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει αιτήματα:

«Αύξηση των μισθών και ωρομισθίου. Όχι στα μπόνους που διχάζουν,
Επαναχορήγηση 13ου και 14ου μισθού,
Χορήγηση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας σε όλους τους κλάδους,
Τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων,
Την ένταξή μας στα ΒΑΕ,
Να φύγουν οι εργολάβοι,
Να χρηματοδοτηθεί το σύστημα,
Να προσληφθεί το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

Καλούμε τα συνδικαλιστικά στελέχη να δώσουν το παρών την Πέμπτη, 16 Μαΐου 2024, τόσο στη συγκέντρωση όσο και στην πορεία που θα ακολουθήσει».



Συγκέντρωση των Μαιών – Μαιευτών Αθήνας έξω από το Υπουργείο Υγείας

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ κάνει γνωστό ότι «στηρίζει και καλύπτει την παράσταση διαμαρτυρίας, που κήρυξε ο Σύλλογος Επιστημόνων Μαιών – Μαιευτών Αθήνας, για την Τρίτη 14 Μαΐου 2024 και ώρα 9.00 στο Υπουργείο Υγείας, με κύριο αίτημα την άμεση στελέχωση των μαιευτικών τμημάτων σε ολόκληρη την χώρα».

Επίσης καλεί τα σωματεία μέλη της να διευκολύνουν την συμμετοχή των Μαιών – Μαιευτών με στάση εργασία για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ καλεί για την Πέμπτη 16 Μαΐου «πανελλαδική κινητοποίηση σωτηρίας της δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας, ΕΚΑΒ», (διαβάστε το αναλυτικό διεκδικητικό πλαίσιο) με συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη στις 8.30πμ και πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, τη Βουλή, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Υγείας. Θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας στην Αττική από 8πμ έως 3μμ και 24ωρη απεργία στην περιφέρεια.

Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Επιστολή Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ

 




NEA EΞΕΛΙΞΗ μεταγενέστερη της επιστολής: Το Πρωτοδικείο Αθηνών «παγώνει» το πρόγραμμα της Δόμνας Μιχαηλίδου για τους εργαζόμενους μέχρι τις 18 Ιουνίου, οπότε ορίστηκε η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία τους.

 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΡΚΟ

ΕΔΡΑ: ΛΑΡΥΜΝΑ ΛΟΚΡΙΔΑΣ

ΑΡ. ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 106/84                                                                     ΛΑΡΚΟ 13/5/2024


ΑΡ. ΤΗΛ.: 2233041403 /44437                                      ΩΡΑ: 01.17 πμ

ΑΡ.ΦΑΞ: 2233041164

EMAIL:somatiolarcosel@gmail.com

SITE: www.openlarco.com 

Αρ. Πρωτ.:  -158-    

Προς:

Ειδική διαχείριση ΛΑΡΚΟ

Ευρεία κοινοποίηση

Θέμα: «Η ΛΑΡΚΟ αφύλακτη βόμβα».

Κύριοι

Σήμερα Δευτέρα 13/5/2024 και ώρα 00.01 έληξαν οι συμβάσεις μας:

1.    Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είμαστε έξω από τα συρματοπλέγματα, τα υλικά και οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ που μπορεί να προκαλέσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή βιομηχανικό δυστύχημα μεγάλης εμβέλειας βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές κατοίκων 2 οικισμών και ενός χωριού, που  αποτελούν εστία εγκληματικότητας και είναι αφύλακτα.

2.    Τα ιατρεία των οικισμών και τα ασθενοφόρα  που για 6 δεκαετίες έχουν σώσει εκατοντάδες ζωές έκλεισαν. Δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.

3.    Η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση στους οικισμούς και το χωριό της Λάρυμνας συνεχίζεται μέχρι την πρώτη βλάβη.

4.    Σήμερα το πρωί οι μαθητές του γυμνασίου Λάρυμνας είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα κάτω από αυτές τις συνθήκες επικινδυνότητας και οι γονείς, εκτός από την διαχείριση της ανεργίας πρέπει να ζουν με την αγωνία για το αν τα παιδιά τους είναι ασφαλή.

Οι εργαζόμενοι, με τα μάτια 14, είμαστε σε ετοιμότητα  για την ασφάλεια των οικογενειών μας και αναμένουμε από την συνάντηση με τον Πρωθυπουργό τοποθέτηση που να διασφαλίζει την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ,  την παραμονή των εργαζομένων μέχρι να γίνει η μεταβίβαση στον νέο ιδιοκτήτη, την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των κατοίκων της περιοχής.

«Δίστομο - Μαχαιρωμένη πολιτεία του κόσμου»

 
...λάβαμε από φίλους από το Δίστομο και αναδημοσιεύουμε...


ΣΤΟ ΜΑΥΣΩΛΕΙΟ ΘΥΜΑΤΩΝ ΝΑΖΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ  ΕΛΛΗΝΌΠΟΥΛΑ ΑΠΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΊΑΣ.

   Είναι κάποια από τα Ελληνόπουλα  που φοιτούν στο Λύκειο του ελληνικού κλάδου του Leibniz-Μontessori Gymnasium Dusseldorf και ήρθαν τις προάλλες και φέτος στο Δίστομο, με τους Έλληνες καθηγητές-συνοδούς, τον Ιωάννη Κοτούπα  και την Αλεξία Μυριούνη . Μάλιστα οι καθηγητές  τιτλοφόρησαν την σχετική ανάρτηση τους στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την επίσκεψη τους στον λόγο του Μαυσωλείου: «Δίστομο - Μαχαιρωμένη πολιτεία του κόσμου»...


    Η φετινή επίσκεψη έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς συμπληρώνονται 80 χρόνια από το έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας που έκαναν τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής στο Δίστομο, σφαγιάζονται 228 συμπατριώτες μας - όλους φυσικά αμάχους... 

Όπως όλοι οι προσκυνητές αυτή την εποχή ανέβηκαν στον Λόφο του Μαυσωλείου καθώς στο κτίριο του Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου γίνονται έργα ανακαίνισης και αναβάθμισής του.

Το Leibniz-Μontessori Gymnasium Dusseldorf είναι το μοναδικό δευτεροβάθμιο εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Γερμανία που έχει δίγλωσσο (Γερμανικό - Ελληνικό) Κλάδο, στο πρωινό του πρόγραμμα (http://www.allesgr.de/nea/106781/dusseldorf-leibniz-montessori-gymnasium-to-germaniko-scholio-pou-didaski-ellinika.html ).

    Η επίσκεψη - προσκύνημα στο Μαυσωλείο είναι ένα μέρος της εκπαιδευτικής τους εκδρομής στην Ελλάδα - στην περιοχή εκτός από το Δίστομο  επισκέφθηκαν  τους Δελφούς και τον Όσιο Λουκά .

Φουλ ρυθμοί στο διαδίκτυο και στα τυπογραφεία


 Mε την παραγωγικότητά μας στο πεδίο της ιστορικής έρευνας να βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς, ετοιμαστείτε για πολλά-πολλά Σαββατοκύριακα που ο πρωινός σας καφές (είτε στο σπίτι μπροστά στον υπολογιστή, είτε έξω μέσω της οθόνης του κινητού) θα συνδυαστεί με την ανάγνωση των ερευνών που ετοιμάζουμε. 

Και εκτός του διαδικτύου κυκλοφορούν εδώ και λίγες βδομάδες οι «Εργατικές Ιστορίες» Β' μέρος

Αφήστε που έρχεται και άλλο βιβλίο (σε άλλη θεματική) σύντομα, για να έχετε να διαβάζετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Συντονιστείτε και στο διαδίκτυο και εντύπως με το Blog μας...

Κυριακή 12 Μαΐου 2024

Η αιματηρή απεργία στην Καλαμάτα το 1934 (Α' μέρος)

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Γεγονότα που σημάδεψαν όχι μόνο τη ζωή της πόλης εκείνη την περίοδο, αλλά και την ιστορία της, καθώς και τη συνολική ιστορία του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, ήταν αυτά που συνέβησαν για πολλές μέρες το Μάιο του 1934 στην Καλαμάτα. Τα προσεγγίζουμε με τη βοήθεια των εφημερίδων εκείνης της εποχής.

Στις 8-5-1934 η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ αναφέρει: «Τα αιματηρά γεγονότα των Καλαμών. 4 νεκροί και 10 τραυματίαι». Και η είδηση είναι η εξής: «Σημερινά εκ Καλαμών τηλεγραφήματα προς τας αρχάς αναφέρουν ότι σοβαραί αιματηραί συμπλοκαί μεταξύ των απεργών λιμενεργατών και μυλεργατών αφ’ ενός και αστυνομικών οργάνων και στρατού αφ’ ετέρου, διεδραματίσθησαν σήμερον το πρωί εκεί, φονευθέντων τεσσάρων εκ των απεργών και τραυματισθέντων δέκα (άλλη πληροφορία αναφέρει ότι οι φονευθέντες είναι τρείς και οι τραυματισθέντες εννέα). Το ιστορικόν των ταραχών έχει ούτω:

Xθές την 4.30 απογευματινήν, όταν το φέρον σίτον ατμόπλοιον “Λίμνη” προσήγγισεν εις τον λιμένα και επλεύρισεν πλησίον των απορρογητήρων σωλήνων (σιλό) του αλευροκύλου “Ευαγγελίστρια”, εκηρύχθη απεργία των λιμενεργατών, εις ενίσχυσιν των απεργησάντων από της προηγουμένης, μυλεργατών. Αμέσως αι αρχαί έλαβον τα ενδεικνυόμενα μέτρα προς τήρησιν της τάξεως και την εξασφάλισιν της εκφορτώσεως του σίτου δι’ ελευθέρων εργατών.



9-5-1934 Ριζοσπάστης

Η ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ

Σήμερον την 9ην πρωινήν ομάδες απεργών προσεπάθησαν να διασπάσουν την στρατιωτικήν ζώνην, μερικοί εξ αυτών, επιβιβασθέντες φορτηγίδος, κατόρθωσαν να φθάσουν μέχρι του πλοίου, αποκόψαντες εν εκ των σχοινίων του προσδέσεως. Η αστυνομική δύναμις επεμβάσα, προσεπάθησε να αποκαταστήση την τάξιν, λόγω όμως της προκλητικότητος – κατά τα τηλεγραφήματα – των απεργών επίθεσις εναντίον των αστυνομικών και του στρατού, κατά την οποίαν ερρίφθησαν και ένσφαιροι βολαί, εκ των οποίων εφονεύθησαν δύο εργάται και ετραυματίσθησαν τέσσερις.

Οι εργάται, εκμανέντες τότε, έλαβον ανά χείρας τα πτώματα των φονευθέντων και ανήλθον δια της οδού Αριστομένους εις την πόλιν των Καλαμών. Καθ’ οδόν ελιθοβόλησαν το υποκατάστημα της Τραπέζης Αθηνών και ελεηλάτησαν την οικίαν του εκ των μετόχων του αλευρομύλου κ. Κ. Πάστρα.

ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΥΜΠΛΟΚΗ

Την 10.30πμ οι απεργοί συνηντήθησαν πρό του Νομαρχιακού καταστήματος με μίαν περίπολον στρατού, εναντίον της οποίας ήνοιξαν άγριον λιθοβολισμόν, συνεπεία του οποίου ετραυματίσθη δια λίθου εις την κεφαλήν ο ανθυπασπιστής Παπαδόπουλος. Επηκολούθησε δευτέρα συμπλοκή, καθ’ ην εφονεύθησαν έτεροι δύο και ετραυματίσθησαν έξ εργάται. Οι τραυματίαι μετεφέρθησαν εις νοσοκομεία και κλινικάς. Κατά τα τηλεγραφήματα οι φονευθέντες ονομάζονται Στεφανάκος και Δημητράκος. Έτερος φονευθείς είναι αγνώστου επωνύμου. Επίσης εφονεύθη μία γυναίκα ονόματι Κριτζέπη, η οποία τυχαίως διήρχετο από τον τόπον της συμπλοκής. Τα ονόματα των τραυματιών, λόγω της επικρατούσης συγχύσεως δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν».

Η εφημερίδα μετά ανφέρει ότι ξεκίνησε γενική απεργία, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, ζητήθηκαν ενισχύσεις από τη χωροφυλακή και το στρατό, άρχισαν και οι κυβερνητικές διαρροές για νεοσύλεκτους και άπειρους φαντάρους που δεν αντέδρασαν καλά (πάντα φταίνε οι άλλοι), ανακοινώθηκε η έναρξη ανακρίσεων για τους πυροβολισμούς και η υποκίνηση των ταραχών, σύμφωνα με τηλεγραφήματα Καλαματιανών δημοσιογράφων – όπως γράφει η ΕΣΤΙΑ – οφείλεται σε «ευάριθμους κομμουνιστές» που παρέσυραν τους εργάτες σε απεργία.

Η Καλαματιανή εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ στις 8-5-1934 αναφέρει ότι και οι επαγγελματίες τάχθηκαν υπέρ του δίκαιου των αιτημάτων της απεργίας και είναι έτοιμοι να κλείσουν τα μαγαζιά τους. Τα αιτήματα ήταν αναδρομική αποζημίωση 8 δραχμές ανά τόνο, ανάκληση της γνωστής αποφάσεως του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και παροχή δανείου στο ταμείο ασφαλίσεως λιμενεργατών. Οι μυλεργάτες διεκδικούσαν αυξήσεις.

Στο λιμάνι είχαν τοποθετηθεί πολυβόλα και οι λιμενεργάτες σχεδίαζαν να εμποδίσουν το πλοίο να ξεφορτώσει, με φορτηγίδες στις οποίες θα επέβαιναν οι γυναίκες και τα παιδιά τους. Ο Νομάρχης χαρακτήρισε παράλογα τα αιτήματα των λιμενεργατών. Εκπονήθηκε σχέδιο για συλλήψεις των μελών της απεργιακής επιτροπής.

Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ με συνεχείς ανταποκρίσεις που πρόσθεσε στην έκδοση της 9-5-1934 αναφέρει ότι «Από προχθές έχει κηρυχθεί απεργία των λιμενεργατών, χθες εκηρύχθη απεργία και των μυλεργατών. Αφορμή δια την απεργίαν υπήρξεν η έναρξις λειτουργίας απορροφητικού μηχανήματος προς εκφόρτωσιν του σίτου, πράγμα που δημιουργεί ανεργίαν των φορτοεκφορτωτών». Περιγράφονται δύο περιστατικά όπου οι απεργοί δέχτηκαν πυρά από το στρατό και ακολούθως η περιφορά των πτωμάτων στους δρόμους της πόλης από τους απεργούς, αλλά και η επίθεση στο σπίτι του αλευροβιομήχανου Πάστρα.

Τραγικό γεγονός ήταν όταν εξακριβώθηκε ότι ο ένας από τους νεκρούς απεργούς ονομάζονταν Στεφανάκος και ο αδερφός του ήταν υπολοχαγός που συμμετείχε στο στρατιωτικό απόσπασμα και όταν έμαθε για το θάνατο του αδερφού του αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Διαβάζουμε όμως ότι λίγο καιρό πριν ο Νομάρχης είχε συστήσει στην κυβέρνηση να αναβληθεί η λειτουργία του μηχανήματος μέχρι να ψηφισθεί νομοσχέδιο για την ίδρυση ταμείου λιμενεργατών και είχε τη συναίνεση του συγκεκριμένου κλάδου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα οι απεργοί λιμενεργάτες ήταν 300 και οι μυλεργάτες 150.Εκτιμήσεις που δημοσιεύτηκαν εκείνες τις μέρες στις εφημερίδες, έκαναν λόγο για μείωση κατά 150 δηλαδή 50% της συνολικής δύναμης των λιμενεργατών, με τη λειτουργία του μηχανήματος.

Στις 9-5-1934 η εφημερίδα Ριζοσπάστης γράφει: «Σήμερα στις 4.20 το απόγευμα μόλις έφτασε το βαπόρι στο λιμάνι, δόθηκε το σύνθημα της γενικής απεργίας των λιμενεργατών, στην οποία κατέβηκαν όλοι οι λιμενεργάτες, ανερχόμενοι σε 300. Σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους απεργούς οι επαγγελματίες της παραλίας κλείσανε τα μαγαζιά τους επί δύο ώρες. Όλη η παραλία είχε γεμίσει από κόσμο, πάνω από πέντε χιλιάδες, που παρακολουθεί την εξέλιξη της απεργίας».

Σε άλλο σημείο και ενώ το πλοίο και το σιλό φρουρούνται από στρατό και χωροφυλακή, η εφημερίδα αναφέρει: «Οι λιμενεργάτες κάνανε αλλεπάληλλες επιθέσεις για τη διάσπαση της ζώνης. Στις 9.30 το βράδυ ομάδα λιμενεργατών έριξε φυσίγγια δυναμίτιδας κοντά στο πλοίο και στον απορροφητήρα».

Επίσης η ΣΗΜΑΙΑ στις 9-5-1934 αναφέρει ότι ενώ εξελίσσονται διαπραγματευτικές προσπάθειες γίνονται επεισόδια καθώς συνελήφθη ο μυλεργάτης Σμυρλής διότι αποπειράθηκε να κακοποιήσει απεργοσπάστη, ενώ το βράδυ έγινε απόπειρα με δυναμίτη εναντίον του σιλό και η εφημερίδα γράφει «προφανώς υπό αναρχικών στοιχείων σκοπούντων να αποτρέψουν την λειτουργίαν του απορροφητικού μηχανήματος. Η αστυνομική αρχή τεθείσα αμέσως εις κίνησιν, δεν κατώρθωσε να νακαλύψη και συλλάβη τους ενόχους ή τον ένοχον».



12-5-1934 ΕΘΝΟΣ

Αρκετά σωματεία καθώς και το εργατικό κέντρο Καλαμών στηρίζουν τους απεργούς και καλούν εργάτες άλλων κλάδων να μην γίνουν απεργοσπάστες στο λιμάνι.

Την επόμενη μέρα στις 10-5-1934 η ΣΗΜΑΙΑ έχει πρώτο τίτλο ΕΙΣ ΤΗΝ ΦΩΝΗΝ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ Η ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΟΠΛΟΠΟΛΥΒΟΛΟΥ

Στο κείμενο παίρνει αποστάσεις από τις δυναμικές ενέργειες των απεργών, αλλά καταδικάζει απερίφραστα την αιματοχυσία και γράφει: «Έπρεπεν οι αναλαβόντες την διαρρύθμισιν των σχέσεων μεταξύ των εργατών και της Ευαγγελιστρίας να σκεφθούν ότι η πείνα είναι κακός σύμβλουλος, ότι η πείνα του εργάτου που δεν έχει δουλειά, είναι η ρυθμίστρια πάσης κινήσεως του εργάτου. Εφ’ όσον είναι γνωστόν ότι 350 λιμενεργάται μένουν χωρίς εργασίαν λόγω της πληθύος αυτών, ότι πεινούν και γυμνεύουν, ώφειλον οι αρμόδιοι να σεβασθούν την πείναν αυτήν των δυστυχών εκείνων και να δώσουν μίαν λύσιν εις την υπόθεσιν, τερματίζοντες μίαν εκνευριστικήν εκκρεμότητα».

Στις 10-5-1934 στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσιεύεται ανακοίνωση της ιδιοκτησίας του ατμόμυλου «Ευαγγελίστρια», που εκτός από την έκφραση οδύνης για τα γεγονότα θεωρεί ότι η αύξηση του αριθμού των λιμενεργατών είναι αυτή που προκάλεσε το πρόβλημα, διότι αυτή θεωρεί σαν αιτία της οικονομικής τους κακοδαιμονίας, ενώ η ίδια είχε δεχτεί να συζητήσει για τις αποζημιώσεις όσων θα έφευγαν από τη δουλειά, αλλά και να δίνει 6 δραχμές ανά τόνο στο ταμείο του Οργανισμού Λιμένος Καλαμάτας. Σε άλλες σελίδες ξεχωρίζουμε τη δήλωση του Αν. Πάπου τραυματισμένου απεργού που νοσηλεύονταν στην κλινική Κουτσομητόπουλου, μαζί με άλλους απεργούς, όπου λέει πως όταν οι απεργοί πλησίαζαν με μαούνα από το πλοίο που έφερνε το σιτάρι και στόχο να ανέβουν στο πλοίο για να διαμαρτυρηθούν, δέχτηκαν από απόσταση 60 μέτρων πυρά από το στρατό. Ο επικεφαλής λοχαγός διέταξε πριν να σταματήσει η μαούνα, η οποία όμως λόγω κεκτημένης ταχύτητας δεν έγινε δυνατόν να ακινητοποιηθεί.

Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ στις 10-5-1934 αναφέρει πως ο απεσταλμένος ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κ. Μαυρομάτης, ενημέρωσε τον υφυπουργό Στεφανόπουλο πως ο Νομάρχης δεν εφάρμοσε τις εντολές του υπουργείου, κατά τα κοινώς λεγόμενα «τον δίνει», επίσης κατηγορεί τον επικεφαλής αξιωματικό ότι δεν λειτούργησε ψύχραιμα. Ο δε λιμενάρχης λειτούργησε με την άποψη ότι για λόγους γοήτρου οι αρχές δεν πρέπει να φαίνονται υποχωρητικές στις εργατικές απαιτήσεις.



9-5-1934 ΕΘΝΟΣ

Στην Αθήνα μέλη του ΚΚΕ σύμφωνα με την εφημερίδα, αλλά και ευρύτερος αριθμός μελών εργατικών σωματείων, σύμφωνα με άλλες εφημερίδες. διαδήλωσαν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για τα γεγονότα και ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία και απολογισμό έξι συλλήψεις διαδηλωτών και δύο τραυματισμένους αστυνομικούς.

Στις 10-5-1934 ο Ριζοσπάστης αναφέρει ότι ένας λοχίας στην Καλαμάτα, δεν άντεξε το θέαμα των σκοτωμένων εργατών, πέταξε το όπλο και πέρασε με το μέρος των διαδηλωτών.

Ως προς τον αριθμό των εργατών που μπήκαν στη μαούνα για να προσεγγίσουν το εμπορικό πλοίο, η εφημερίδα γράφει ότι ήταν 15 και φώναζαν «Ζήτω η απεργία, ζήτω το ψωμί μας».

Η καλαματιανή εφημερίδα ΣΗΜΑΙΑ σε έκτακτη έκδοση στις 10-5-1934 κάνει αναλυτική περιγραφή των γεγονότων με τίτλο «Η πόλις και η παραλία μεταβάλλεται εις πεδίον μάχης. Πολυβόλα και οπλοπολυβόλα εναντίον των απεργών και του πλήθους».

Επίσης αναφέρει ότι όταν έγιναν γνωστά τα γεγονότα, εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους της πόλης σταμάτησαν αμέσως να εργάζονται χωρίς να έχει προηγηθεί «επίσημη» ανακοίνωση απεργίας από τα σωματεία τους, ενώ όταν ο στρατός διέταξε όσους περιέφεραν πάνω σε σκάλες τα πτώματα των απεργών, οι εργάτες απάντησαν «κάτω οι τύραννοι, κάτω οι δολοφόνοι».

Υπάρχει αναλυτικό ρεπορτάζ από τη Βουλή με δηλώσεις βουλευτών για τα γεγονότα, αναλυτικός απολογισμός των θυμάτων νεκρών και τραυματιών, δημοσίευση ψηφισμάτων διαμαρτυρίας, αλλά και η πληροφορία που δεν μπόρεσε να διασταυρώσει η εφημερίδα – όπως αναφέρει – ότι τουλάχιστον δύο στρατιώτες και ένας βαθμοφόρος αρνήθηκαν να ανοίξουν πυρ εναντίον των απεργών.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Διαβάστε το Β' μέρος του αφιερώματος την Κυριακή 19 Μαΐου 2024.

Σάββατο 11 Μαΐου 2024

Κύπελλο για τη Θύελλα Πατρών στο γήπεδο των Προσφυγικών

 



Το δεύτερο κύπελλο της ΕΠΣ Αχαΐας στην ιστορία της κατέκτησε η Θύελλα Πατρών κερδίζοντας με 2-1 στον τελικό που έγινε στο γήπεδο των Προσφυγικών, το Διαγόρα Βραχνέικων που έχει τρεις κατακτήσεις κυπέλλου.

Φωτο από patragoal

Θυμηθείτε το αφιέρωμα που κάναμε στην προσφυγικής προέλευσης Θύελλα Πατρών. 

Θύελλα Πατρών: Η παρέα των Μικρασιατών προσφύγων του 1930

Εκεί θα θυμηθείτε και το πως «περιποιήθηκε» την ομάδα η δικτατορία 1967-1974 που τη διέλυσε βίαια (αυτή και την Καλογρέζα - οι δύο ομάδες που ύψωσαν ανάστημα στη χούντα και αρνήθηκαν να αυτοδιαλυθούν). Τα γράψαμε στο βιβλιο μας «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις».



Δείτε και την ανάρτηση https://www.ertnews.gr/anadromes/o-podosfairikos-quot-gypsos-quot-1967-1974-stin-patra/

Ο ποδοσφαιρικός “γύψος” 1967 – 1974 στην Πάτρα

Ξαναπατάμε χόρτο στα γήπεδα της ιστορίας

 



Πάντα η πλατεία Ελευθερίας στην Πάτρα είναι αγαπημένο σημείο. Το άγαλμα τoυ Μικρασιάτη πρόσφυγα Καπετάν Νικήτα (Νίκος Πολυκράτης ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πατρών) και το κοντινό γήπεδο Προσφυγικών χαρακτηρίζουν το τοπίο και κάνουν τον καφέ απόλαυση στη συνοικία των Προσφυγικών. Και μετά τα "ποιητικά" ναι έρχεται σύντομα (μετά τις ευρωεκλογές) βιβλίο που σχετίζεται και με τα προαναφερόμενα και όχι μόνον αυτά. 

Υ. Γ. φώτο από αγώνα υποδομών. 





Ειρηνοδρομία: Τιμώντας τη μνήμη του Αλέκου Παναγούλη με αγώνα δρόμου και πολιτιστικές εκδηλώσεις

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Θεσμός που ρίζωσε τα «Παναγούλεια» στο Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής, που γίνονται στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Παναγούλη, που έχασε τη ζωή του στα όρια του Αγίου Δημητρίου. Το κεντρικό της σύνθημα είναι: «Τρέχουμε για την ειρήνη, ζωντανεύουμε την ελπίδα».


Ο συνδυασμός εκδηλώσεων τιμής και μνήμης, με το ραγδαία αναπτυσσόμενο δρομικό κίνημα, μόνο καλά αποτελέσματα μπορεί να φέρει, έτσι τα «Παναγούλεια» και η «Ειρηνοδρομία» που γίνεται στα πλαίσιά τους, όχι μόνο ρίζωσαν, αλλά χαρακτηρίζονται και από μαζική συμμετοχή.



Όπως αναφέρει ο Δήμος Αγίου Δημητρίου: «Tα Παναγούλεια καθιερώθηκαν στην πόλη του Αγίου Δημητρίου από τη δεκαετία του 1980 επί δημαρχίας Γεωργίου Μπουκογιάννη και αποτελούν τη μοναδική στην Ελλάδα θεσμοθετημένη εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη.
Πρόκειται για ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε Μάιο στην πόλη μας με έντονα συμβολικό χαρακτήρα, υπέρ των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.
Τη δεύτερη ημέρα των Παναγουλειών, διεξάγεται πάντοτε η Ειρηνοδρομία, ένας συμβολικός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων».

Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Εθελοντική Αιμοδοσία στις 15 και 16 Μαΐου

 


Στηρίζουμε τις δράσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων και Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία.

Αθλητισμός στο ερασιτεχνικό επίπεδο

 


Ερασιτεχνικός αθλητισμός, πάντα τον στηρίζουμε γιατί εκεί τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς είναι σαφώς λιγότερα (όχι ότι δεν υπάρχουν και εκεί, αλλά σε μικρογραφία) από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πηγαίνουμε στο γήπεδο, χειροκροτούμε και τις δύο ομάδες.

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης για τους απαγχονισθέντες στα Ψηλαλώνια

 



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡ/ΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΧΑΪΑΣ                                                     Πάτρα 9/5/2024

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ                                                         

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ταχ. Διεύθυνση: Μαιζώνος 19

E-mail: dimospatras@gmail.com


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας, τιμώντας και φέτος την ηρωική πάλη του λαού της πόλης και υπερασπιζόμενη την ιστορική αλήθεια, πραγματοποίησε σήμερα το πρωί, εκδήλωση τιμής και μνήμης των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που απαγχονίστηκαν εκεί στις 9 Μαΐου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Χρήστο Κορδά, και συνεχίστηκε με κατάθεση στεφάνων, από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Χαράλαμπο Μπονάνο, την Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού – Παράρτημα Πάτρας (ΠΕΑΕΑ), Κική Λεβεντάκου, τον Κώστα Κόντη, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Δημήτρη Μαρμούτα, την Πρόεδρο του Γορτυνιακού Συνδέσμου Πατρών ο «Άγιος Γρηγόριος ο Ε’» Γωγώ Καραλή, και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη, Θανάση Κολλιτσίδα, από κοινού με τον Βασίλη Χατζηλάμπρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με αντιστασιακούς ύμνους.


Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΡΔΑ

Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Ο Μάης του ’36 στη Θεσσαλονίκη και τα αιματηρά γεγονότα


Έμεινε στην ιστορία λόγω της αιματηρής καταστολής που δέχτηκε. Από τότε αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του εργατικού κινήματος.

Μιλάμε για την απεργία και τα γεγονότα της 9ης Μάη του 1936. Επίκεντρο η Θεσσαλονίκη, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες εξάρσεις του ελληνικού εργατικού κινήματος σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις την ίδια περίοδο, αλλά τα γεγονότα της Θεσσαλονίκης τράβηξαν το κύριο βάρος της δημοσιότητας. Στο πολιτικό πεδίο τα γεγονότα αυτά συνέβησαν λίγο πριν τον ερχομό της δικτατορίας του Μεταξά.


Εκείνη την περίοδο, όλοι οι κλάδοι διεκδικούσαν σημαντικά αιτήματα για τη δυνατότητα της εργατικής τάξης να επιβιώσει με αξιοπρέπεια και η αρχικά καπνεργατική απεργία στη Θεσσαλονίκη, μετά τα χτυπήματα της χωροφυλακής και φασιστικών συμμοριών, είχε εξαγριώσει την εργατική τάξη της εποχής, που γενίκευσε την απεργία με συμμετοχή τουλάχιστον 25.000 απεργών στις απεργιακές διαδηλώσεις.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Δήλωση συνηγόρων πολιτικής αγωγής των Αιγυπτίων ψαράδων στη δίκη της Χ.Α. για την αίτηση αποφυλάκισης Κασιδιάρη

 


ΔΗΛΩΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΩΝ ΑΙΓΥΠΤΙΩΝ ΑΛΙΕΡΓΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ

Η αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου, για την οποία πληροφορούμαστε ότι ασκήθηκε έφεση εκ μέρους του Εισαγγελέα Εφετών Λαμίας, άνοιξε δρόμους και για άλλους καταδικασθέντες για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Δημοσιοποιήθηκε σήμερα και η εκ μέρους του Κασιδιάρη υποβολή αίτησης υφ’ όρον απόλυσης με επίκληση συμπλήρωσης των 3/5 της ποινής των 13 ετών κάθειρξης που του έχει επιβληθεί για το παραπάνω κακούργημα.

Η συμπλήρωση των χρονικών ορίων για την υφ’ όρον απόλυση οποιουδήποτε κρατουμένου δίνει τη δυνατότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί υποχρέωση στο δικαστήριο να την πραγματοποιήσει. Συνεπώς η αποφυλάκιση Κασιδιάρη δεν είναι υποχρεωτική, ούτε εξαρτάται από οποιοδήποτε νομικό καθεστώς, προγενέστερο η μη. Το άρθρο 106 Π.Κ. ήταν πάντα ίδιο και εξαρτά την υφ’ όρον απόλυση από την επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων. Συνεπώς η ευθύνη για την αποφυλάκιση ανήκει στους δικαστές που θα λάβουν την απόφαση, αφού το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν τους υποχρεώνει.

Ας θυμηθούμε τώρα τη διαγωγή του Κασιδιάρη από τη φυλακή : Με πολυσέλιδες αναφορές σε τρείς αποφάσεις του Α΄ Τμήματος του Αρείου Πάγου, την 8/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 21.5.2023 το «Εθνικό Κόμμα Ελληνες» (είχαν προηγηθεί οι «Ελληνες για την πατρίδα»), την 95/2023 που απέκλεισε από τις βουλευτικές εκλογές της 25.6.2023 το κόμμα «Ελληνες για την πατρίδα και την ελευθερία», και την 1/2014 που απέκλεισε από τις προσεχείς ευρωεκλογές τους «Σπαρτιάτες» κρίθηκε ότι ο ίδιος κρυβόταν σε όλες τις παραπάνω εκλογές πίσω από ενδιάμεσα πρόσωπα και προωθούσε τη συμμετοχή των κομμάτων αυτών προκειμένου να επιτύχει την καταστρατήγηση της εκλογικής νομοθεσίας και την κοινοβουλευτική εκπροσώπηση κόμματος με ηγεσία καταδικασμένη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα εκκρεμεί σε βάρος του ποινική δίωξη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εξαπάτηση εκλογέων.

Ενδιάμεσα ο Ηλίας Κασιδιάρης είχε αφεθεί να συμμετάσχει χωρίς νομικό περιορισμό στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Αθήνας. Παρότι υπέστη μεγάλη μείωση της εκλογικής του δύναμης εξελέγη και ορκίστηκε Δημοτικός Σύμβουλος, αλλά μετά από λίγες ημέρες παραιτήθηκε χωρίς καμία αιτιολογία και αντικαταστάθηκε από επιλαχόντα του συνδυασμού του, τον Χαράλαμπο Γιώτη, κατ’ επανάληψη υποψήφιο σε ψηφοδέλτια στήριξης της Χ.Α. στο παρελθόν, για την ανάδειξη του οποίου χρειάστηκε να παραιτηθεί ο προηγούμενος σε αριθμό ψήφων επιλαχών. Ο Χαράλαμπος Γιώτης είναι ήδη υποψήφιος και μάλιστα πρώτος αναγραφόμενος στη σειρά αφού δεν υπάρχουν αλφαβητικά προγενέστεροι υποψήφιοι στο ψηφοδέλτιο του ανακηρυχθέντος για τις προσεχείς ευρωεκλογές Κόμματος «Πατριώτες», ο δε Ηλίας Κασιδιάρης αμέσως μετά την ανακήρυξη δήλωσε δημόσια ότι τον υποστηρίζει. Μία νέα υπόθεση παρόμοια με την προηγούμενη αρχίζει πάλι να εκτυλίσσεται.

Φυσικά, από το 2013 που ξεκίνησε η δίωξή της μέχρι σήμερα, η Χ.Α. δεν έπαψε, έστω και αποδυναμωμένη, να υπάρχει, να διατηρεί εγκληματικές δομές, να δρά και να παράγει εγκληματική βία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσω νέων ή παλιότερων ασύλληπτων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, διεκδικώντας την επανάκαμψή της και συμβάλλοντας στη διεύρυνση της φασιστικής και ρατσιστικής εγκληματικής βίας, που έφτασε έως και σε δολοφονίες αρκετά πρόσφατα.

Οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής είχαμε σημειώσει από την αρχή της ποινικής δίωξης της εγκληματικής οργάνωσης ότι, αντίθετα με τα υποστηριζόμενα από τους νεοναζί περί "πολιτικής σκευωρίας", η δίωξή τους ήταν σκανδαλωδώς καθυστερημένη και ευνοϊκή, συγκρινόμενη με άλλες δικογραφίες για εγκληματικές ή τρομοκρατικές οργανώσεις. Ο μη χαρακτηρισμός της Χρυσής Αυγής ως τρομοκρατικής οργάνωσης και η απόδοση της κατηγορίας της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης χωρίς κατηγορίες στους διευθυντές της για ηθικές αυτουργίες σε ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, βαριών σωματικών βλαβών, κλπ που τέλεσε η εγκληματική οργάνωση, προοιωνίζονταν χαμηλές ποινές στο τέλος της δίκης, που δεν αποτυπώνουν τη βαρύτητα των πράξεων που τέλεσε η ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Τέλος, για το ύψος της ποινής των 13 ετών κάθειρξης, που του επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας το 2020, έχει ασκηθεί, κατόπιν αιτήσεώς μας, έφεση από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, γεγονός που σημαίνει ότι το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση από τον Ιούνιο του 2022 έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τις ποινές για τους διευθυντές της εγκληματικής οργάνωσης, όπως και για τους πέντε δράστες της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Αιγύπτιου αλιεργάτη Αμπουζίντ Εμπάρακ. Ωστόσο, η έκδοση της απόφασης δεν αναμένεται πριν το 2025, καθώς το δικαστήριο βρίσκεται στη φάση εξέτασης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου.

Απαίτηση όχι μόνο δική μας, αλλά ολόκληρου του δημοκρατικού κόσμου είναι να ληφθούν όλα τα παραπάνω σοβαρά υπ όψη από το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για να αξιολογηθεί όπως πρέπει η επικινδυνότητα τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και να αποφευχθεί άλλη μία τεράστια πρόκληση για τα θύματα της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή και τις οικογένειές τους, το αντιφασιστικό κίνημα και τη δημοκρατική κοινή γνώμη, αλλά και περιφρόνηση των αποφάσεων της δικαιοσύνης.

Αθήνα, 8/5/2024

Θανάσης Καμπαγιάννης, Κώστας Παπαδάκης, Κώστας Σκαρμέας, δικηγόροι υποστήριξης κατηγορίας των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το ΕΣΔΟΓΕ για την 9η Μάη: Η ιστορία της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης έχει γραφτεί με το αίμα του ελληνικού λαού και δεν παραχαράσσεται

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στην επέτειο της συμμαχικής νίκης και της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου αναφέρεται το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ).

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά: «Στις 8 και 9 Μαΐου τα Έθνη και οι Λαοί της Ευρώπης τιμάμε τη μεγαλειώδη νίκη της Αντιφασιστικής Συμμαχίας των Λαών απέναντι στη λαίλαπα του ναζισμού και του φασισμού. Επισήμως η Ελληνική Δημοκρατία έχει καθιερώσει την «9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού» (άρθρο 4, παρ. 1, ν. 2703/1999, συμπληρωματική προσθήκη στον ιστορικό νόμο 1285/1982 για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης).



Στην ιστορική αυτή νίκη ήταν καταλυτική η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης, που έδωσε, άλλωστε, και τους περισσότερους νεκρούς και πέτυχε τα μεγαλύτερα και πιο αποφασιστικά πλήγματα εναντίον της ναζιστικής Γερμανίας και των συμμάχων της. Καθοριστική ήταν και η συμβολή της Ελλάδας στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με τον ηρωικό εθνοαμυντικό αγώνα στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας εναντίον της φασιστικής Ιταλίας, πετυχαίνοντας την πρώτη νίκη της Αντιφασιστικής Συμμαχίας, πριν ακόμη αυτή συγκροτηθεί, με τον παλλαϊκό ξεσηκωμό και τη λυσσαλέα αντίσταση του κρητικού λαού εναντίον των εισβολέων της ναζιστικής Γερμανίας στη Μάχη της Κρήτης, με το έπος της Εθνικής μας Αντίστασης ενάντια στην τριπλή βάρβαρη Κατοχή και, τέλος, με τον βαρύτατο φόρο αίματος που κατέβαλε για την υπερήφανη αυτή στάση της η πατρίδα μας».

Η ΠΟΕΕΤ για τις 80.000 κενές θέσεις στον τουρισμό - Πως μπορεί να σταματήσει η φυγή των εργαζομένων από τον κλάδο


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Με το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, αναφέρεται στο θέμα των κενών θέσεων εργασίας, παρουσιάζοντας τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως θα είναι μια καλή σεζόν από την άποψη αφίξεων και εσόδων.
Δυστυχώς το πρόβλημα με τις κενές θέσεις εργασίας δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για μια ομαλή σεζόν ενώ τα πρώτα δείγματα εργοδοτικής παραβατικότητας έκαναν την εμφάνιση τους.
Οι 80.000 κενές θέσεις επιβεβαιώθηκαν από τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ), οι 53.000 αφορούν ξενοδοχεία και οι 30.000 την εστίαση.
Αντιλαμβάνεται κανείς πως οι υπηρεσίες που θα παρέχουμε φέτος θα είναι δυσανάλογες με το αντίτιμο που θα πληρώσουν οι επισκέπτες μας.
Χαρακτηρίστηκα αναφέρουμε πως φέτος η χώρα μας θα είναι πιο ακριβή κατά σχεδόν 30%.
Η εντατικοποίηση της δουλειάς όσων θα εργαστούν φέτος θα χτυπήσει κόκκινο!!!

Πως μπορεί όμως να γίνει αλλιώς;

Πως μπορεί να σταματήσει η φυγή των εργαζομένων από τον κλάδο;

Απαντάμε:
-Με την επαναφορά της χρονικής ισχύος του ταμείου ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα.
-Με την επαναφορά της απονομής του εφάπαξ στην 20ετία όπως ίσχυε 10ετίες.
-Με την υπαγωγή των γυναικών εποχικά εργαζομένων στο επίδομα μητρότητας όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες εργαζόμενες στην χώρα μας.
-Πιστή τήρηση των κλαδικών συμβάσεων και αναπροσαρμογή των μισθών προς τα πάνω.
Καλούμε την Πολιτεία και τους εργοδότες μας να αναλάβουν τις ευθύνες τους πριν γίνουμε διεθνώς ρεζίλι!!!

Με τα καθαρά ετήσια έσοδα 7.100 δεν μπορεί να ζήσει κανένας».

Aνακοίνωση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ


 Το σωματείο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα ανακοίνωσε τα εξής:

«Με την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, από τις 13/5/24 οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των περιοχών γύρω από αυτή θα έρθουμε αντιμέτωποι με τα παρακάτω προβλήματα και κινδύνους:

1.    Εγκαταστάσεις και υλικά επικίνδυνα να δημιουργήσουν βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης εμβέλειας μένουν αφύλακτα, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση για την καταστολή οποιουδήποτε συμβάντος είναι αδύνατη χωρίς την παρουσία των ειδικευμένων εργαζομένων.

2.    Οι κάτοικοι των οικισμών και οι σχολικές μονάδες που βρίσκονται σε αυτούς, έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή ηλεκτροδότησης, ενώ οποιαδήποτε επέμβαση στην υδροδότηση και στους βιολογικούς σταθμούς αυτών είναι αδύνατη χωρίς τους ειδικευμένους εργαζόμενους.

3.    Αντιμέτωποι με το πρόβλημα της υδροδότησης έρχονται και οι κάτοικοι του χωριού της Λάρυμνας.

4.    Τα ιατρεία στους οικισμούς που εξυπηρετούν εργαζόμενους και κατοίκους της περιοχής κλείνουν.

5.    Εργαζόμενοι και μέλη των οικογενειών μας που βρίσκονται σε προγραμματισμένη θεραπεία με το ιατροφαρμακευτικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο αναγκάζονται να διακόψουν τη θεραπεία τους.

6.    Φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με τη διακοπή της εκπαιδευτικής περιόδου, στην πιο κρίσιμη χρονική περίοδο, στην εξεταστική.

7.    Η εγκατάλειψη μιας βιομηχανίας πού οι  εγκαταστάσεις και τα υλικά που βρίσκονται μέσα σε αυτή έχουν αξία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενεργοποιεί τον κίνδυνο εγκληματικών πράξεων με στόχο την κλοπή.

8.    15.000 φάκελοι προσωπικών δεδομένων μένουν αφύλακτοι.

Επιπλέον η συρρίκνωση του εισοδήματος που θα προέλθει από το επίδομα ανεργίας ή τα προγράμματα της ΔΥΠΑ, θα παρασύρει στην οικονομική καταστροφή το σύνολο των τοπικών κοινωνιών, ενώ παράλληλα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχοντας έρθει σε επαφή με το προτιμητέο νέο ιδιοκτήτη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  σας μεταφέρουμε την τοποθέτησή του: «ενδιαφέρεται για την επαναλειτουργία της και για την απορρόφηση των εργαζομένων, όμως η διαδικασία μεταβίβασης είναι  χρονοβόρα και δεν μπορεί να προσδιοριστεί».

Σε αυτή τη βάση προτείνουμε στην Κυβέρνηση με τα χρήματα που έχει η  ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της και χωρίς να επιβαρύνουμε τον κρατικό προϋπολογισμό να ανανεωθούν οι συμβάσεις εργασίας  όλων των εργαζομένων (και των εργολαβιών) μέχρι τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στον νέο ιδιοκτήτη. Παράλληλα να μπει σε εφαρμογή σχέδιο συντήρησης και προετοιμασίας επαναλειτουργίας.


Ως ένδειξη διαμαρτυρίας στη μη τοποθέτηση της κυβέρνησης μέχρι σήμερα επί της πρότασης μας,  κοινοποιούμε την απόφασή μας:

1.    Από σήμερα 8/5/2024 οι διοικητικές υπηρεσίες της ΛΑΡΚΟ είναι υπό κατάληψη.

2.    Την Πέμπτη 9/5/2024 θα εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα, ενώ θα καταθέσουμε και μηνυτήρια αναφορά.

3.    Την Παρασκευή 10/5/2024 στις 19.00 στο Σύνταγμα θα πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ».


 

Εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στα Ψηλαλώνια

 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Δήμος  Πατρέων καλεί τον λαό και την νεολαία της  Πάτρας, αύριο Πέμπτη 9 Μαΐου, στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, στην εκδήλωση τιμής και μνήμης των Αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που απαγχονίστηκαν εκεί στις 9 Μαΐου 1944, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια. Τιμάμε την ηρωική πάλη του λαού της Πάτρας. 

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κατάθεση στεφάνων και αντιστασιακούς ύμνους

Τιμή στο Γιώργη Βρέντζο τον «Τηγανίτη»

 


Μέσα στην εργασιακή πίεση των ημερών, γιατί δουλεύαμε όλες τις γιορτινές μέρες, παραλίγο να το ξεχάσουμε. Λίγες μέρες πριν είχαμε στις 30 Απρίλη την επέτειο του 1947, όταν δοσίλογος - Έλληνας γκεσταπίτης βρήκε το μάστορά του στην Κρήτη.  Σήμερα υπάρχει ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα της Κρήτης που έχει το όνομά του. Ακούστε το τραγούδι που τα λέει όλα.



Τρίτη 7 Μαΐου 2024

Πέντε εκδοτικά βήματα και ετοιμαζόμαστε για το έκτο

 


Mε το πέμπτο μας βιβλίο τις «Εργατικές Ιστορίες» Β' μέρος να έχει κυκλοφορήσει από το τέλος του Μάρτη, το νέο μας εκδοτικό εγχείρημα σε άλλη θεματική έρχεται μετά τις ευρωεκλογές.

Οι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν και όπως πρέπει από τον εκδοτικό οίκο που το έχει αναλάβει.


Παραθέτουμε το σύνολο της μέχρι στιγμής βιβλιογραφίας μας μέσα από την ιστοσελίδα του ΟΣΔΕΛ, για να αναζητήσετε ό,τι σας λείπει, ειδικά από τα πρώτα, αλλά και το «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις», που έπεσε μέσα στην πανδημία, καθώς βγήκε το Γενάρη του 2020.

Όπως είναι λογικό, με την έκδοση του 6ου μας βιβλίου θα επικεντρωθούμε στις κινήσεις προώθησής του.







Kινητοποιήσεις ΛΑΡΚΟ, ΕΚΕΨΥΕ και ΠΟΕΔΗΝ

 


Με νέα κινητοποίηση στις 10 Μαΐου, στο Σύνταγμα στις 7μμ τα σωματεία εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ διεκδικούν να λειτουργήσει η επιχείρηση και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.


Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Διεκδικούμε με χρήματα που έχει η ΛΑΡΚΟ στα ταμεία της να υλοποιηθεί σχέδιο συντήρησης και προετοιμασία επαναλειτουργίας με παράλληλη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ κλείσαμε 4 χρόνια και 6 μήνες αγώνα υπεράσπισης της ενιαίας λειτουργίας.

Η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και η πρωτόγνωρη έκφραση αλληλεγγύης εκατοντάδων σωματείων και χιλιάδων εργαζομένων από όλη τη χώρα, τους έχει καθυστερήσει στην υλοποίηση της τελικής πράξης του εγκλήματος.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έχει μετατραπεί σε μέτωπο υπεράσπισης της επαναλειτουργίας της για ολόκληρη την περιοχή γύρω από αυτή και συνεχίζεται μέχρι τη νίκη. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι χωρίς την έκφραση αλληλεγγύης δεν θα τα είχαμε καταφέρει ως και σήμερα».

Στο πλευρό των εργαζομένων στο ΕΚΕΨΥΕ τάσσεται η ΠΟΕΔΗΝ, με ανακοίνωσή της, με αφορμή την κινητοποίηση που ανακοίνωσαν για τις 14 Μαΐου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΠΟΕΔΗΝ: «στηρίζει και καλύπτει την στάση εργασίας που κήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων του Ε.ΚΕ.Ψ.Υ.Ε. την Τρίτη 14/5//2024 από τις 11.30πμ έως 15.00μμ καθώς και την Συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας στις 12.00, ενάντια στον σχεδιασμό του Υπουργείου να αναθέσει τη λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής των φυλακών Κορυδαλλού και όποιου άλλου σωφρονιστικού καταστήματος στο ΕΚΕΨΥΕ».

Δευτέρα 6 Μαΐου 2024

Ιστορικές έρευνες και μετά τον οβελία


Μεταπασχαλινό πρωινό καφεδάκι για το Σαββατοκύριακο που έρχεται με τις γνωστές πλέον επιλογές που θα το συνοδεύσουν.

 Ανάγνωση - μελέτη των ερευνών που ετοιμάζουμε, είτε από τον υπολογιστή σας στο σπίτι,είτε έξω από την οθόνη του κινητού.

Και φυσικά το νέο μας βιβλίο "Εργατικές ιστορίες" Β' μέρος. Μπορείτε να το παραγγείλετε ηλεκτρονικά από την ΠΟΛΙΤΕΙΑ.

Διαβάστε το γρήγορα γιατί μετά τις ευρωεκλογές έρχεται νέα εκδοτική δουλειά σε άλλη θεματική....

Κυριακή 5 Μαΐου 2024

«Έφυγε» ο ιδρυτής των Socrates drank the conium Αντώνης Τουρκογιώργης


Έφυγε από τη ζωή ο μουσικός τραγουδιστής ιδρυτής των Socrates drank the conium Αντώνης Τουρκογιώργης, μετά από προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε για καιρό. Μεγαλώσαμε  - ζήσαμε για 20 χρόνια, απέναντι από το ΚΥΤΤΑΡΟ που έπαιζαν οι Socrates και υπήρξαμε θαμώνες του κέντρου και φίλοι του συγκροτήματος.

Στο εξώφυλλο του εμβληματικού δίσκου Phos είναι κάτω δεξιά, αλλά και στην αριστερή γωνιά με τον επίσης εκλιπόντα κορυφαίο κιθαρίστα Γιάννη Σπάθα.



Επίσκεψη στο καταφύγιο από τους βομβαρδισμούς στην Πάτρα (φωτορεπορτάζ)


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
 
Με ένα μοναδικό τρόπο συνδέεται το «πάνω» μέρος της πλατείας στα Ψηλαλώνια της Πάτρας, με το «κάτω» αυτό που βρίσκεται κάτω από το έδαφος, καθώς εκεί βρίσκεται το ιστορικό καταφύγιο της Πάτρας. Στο υπέργειο τμήμα της πλατείας πλήρωσαν με τη ζωή τους τις θηριωδίες των ναζί κατακτητών όσοι εκτελέστηκαν με απαγχονισμό στις 9 Μαΐου 1944. Μάλιστα διέταξαν να παραμείνουν κρεμασμένοι για όλη τη διάρκεια της μέρας, να τους βλέπει ο κόσμος για “παραδειγματισμό”, ενώ κάποιοι από τους δήμιους φωτογραφήθηκαν με φόντο τους απαγχονισθέντες.

η «πάνω» πλευρά της πλατείας