Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Καταγγελία της Διεθνούς Αμνηστίας για εργασιακό Μεσαίωνα στα γήπεδα του Κατάρ για το Μουντιάλ 2022

...αναδημοσίευση από το ert.gr...

Κόλαφος για τον παγκόσμιο αθλητισμό και το εξωραϊσμένο προφίλ του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και της FIFA αποτελούν οι σοβαρότατες καταγγελίες από την Διεθνή Αμνηστία για τις άθλιες και μεσαιωνικές συνθήκες κατασκευής των γηπέδων όπου θα φιλοξενηθεί στο Κατάρ το Παγκόσμιο Κύπελλο 2022.

Ούτε λίγο ούτε πολύ γίνεται λόγος στην πολυσέλιδη έκθεση προς την FIFA για κακοποίηση εργατών που ήταν εξαναγκασμένοι να εργάζονται και με τη βία, για αφαίρεση διαβατηρίων εργαζόμενων, για μισθούς-ψίχουλα, για άθλια εργοτάξια-στρατόπεδα στην έρημο και άλλες θλιβερές για τον πολιτισμό μας διαπιστώσεις.

Η νέα έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας παρουσιάστηκε στο Λονδίνο με τίτλο: «Η άσχημη πλευρά του όμορφου παιχνιδιού: εκμετάλλευση εργασίας στο παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ 2022». Στην πολυσέλιδη αυτή έκθεση καταγγέλλεται πως μετανάστες εργαζόμενοι στην ανοικοδόμηση του σταδίου στη Ντόχα, αναγκάζονται να ζουν σε «άθλια στρατόπεδα στην έρημο» και να «πληρώνονται με ψίχουλα», ενώ ασκεί έντονη κριτική για την αδιαφορία της FIFA.
Περισσότεροι από 100 εργαζόμενοι που συνέβαλαν στην οικοδόμηση των γηπέδων του Μουντιάλ 2022 στο Κατάρ, υπέστησαν συστηματική κακοποίηση και ήταν αναγκασμένοι να εργάζονται ακόμα και με τη βία. Η καταγγελία προέρχεται από τη Διεθνή Αμνηστία, η οποία σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει επιτεθεί στους διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ποτέ δεν είχε υποβάλει συγκεκριμένες κατηγορίες. Η οργανωτική επιτροπή του Μουντιάλ, αντέδρασε αμφισβητώντας ότι η έκθεση δίνει «μια εικόνα που είναι παραπλανητική».
Σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία, οι εργαζομένοι στο Khalifa International Stadium, που θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου το 2019, ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Οι εταιρείες είπαν ψέματα για τους μισθούς τους, πολλοί εργάστηκαν για μήνες χωρίς καν να πληρωθούν, πολλοί στεγάστηκαν σε άθλιες και ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Επτά από αυτούς εμποδίστηκαν να επιστρέψουν στο Νεπάλ, για να βοηθήσουν τις οικογένειές τους, στον απόηχο του σεισμού το 2015.

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα, εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη στο συνεταιριστικό στέκι "Το Ωραίον Ντεπώ'


Εκδήλωση - συζήτηση - βιλιοπαρουσίαση του βιβλίου "Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα" στη Θεσσαλονίκη.

-προεδρείο: εκπρόσωπος του συνεταιριστικού στεκιού

Πάνελ:
-Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου
-Μπάμπης Μπίκας δημοσιογράφος
-Θωμάς Καλέσης δημοσιογράφος και μέλος του κλαμπ Θεσσαλονίκης της St. Pauli
- Μπάμπης Κουρουνδής  δικηγόρος

Αφορμή για την εκδήλωση η διοργάνωση του Euro που έρχεται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βραζιλίας, που μας δίνουν την αφορμή να μιλήσουμε για τη σχετικά άγνωστη κοινωνική και αντιφασιστική πλευρά της ιστορίας του αθλητισμού και για τον αθλητισμό ως δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα.


Σας καλούμε όλους/ες την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 8μμ στο συνεταιριστικό στέκι "Το Ωραίον Ντεπώ" (Βαφοπούλου 18) για βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Διαγόρας Ικαρίας: Τελευταίος αγώνας στο λεκανοπέδιο - Άλλο ένα μαζικό ραντεβού των Ικαριωτών στο γήπεδο

Toν τελευταίο της αγώνα στο λεκανοπέδιο της Αττικής δίνει η γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα του Διαγόρα Ικαρίας, για την προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής.

Ο αγώνας με την Α.Ε. Ζωγράφου θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Απριλίου στο δημοτικό γήπεδο Ζωγράφου στις 3μμ.

Για άλλη μια φορά οι Καριώτες της Αθήνας αναμένεται να έχουν μαζική παρουσία, όπως και στους προηγούμενους αγώνες.


Η πρώτη παρουσία του Διαγόρα σε εθνική κατηγορία ήταν απολύτως επιτυχής, παρά τα μεγάλα εμπόδια (όπως οι εντός έδρας αγώνες που γίνονταν στη Σάμο και όχι στην Ικαρία).


Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Αθλητισμός & Κοινωνική Ευαισθησία «τρέχουν μαζί»: Λαύριο και ΑΕΚ παίζουν μπάσκετ και συγκεντρώνουν βοήθεια για τους πρόσφυγες

 ...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Συμπαίκτες στην αλληλεγγύη ο Δήμος Λαυρεωτικής, η ΚΑΕ Λαύριο και η ΚΑΕ ΑΕΚ, προσκαλούν τον κόσμο να στηρίξει τους 740 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή, με τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν στο φιλικό αγώνα μπάσκετ που διοργανώνουν.




Στην ανακοίνωση του Δήμου επισημαίνεται πως: «Ο Δήμος Λαυρεωτικής και η ΚΑΕ Λαύριο ενώνουν τις δυνάμεις τους! Την Τετάρτη 30/3/2016 θα διεξαχθεί φιλικός αγώνας μεταξύ της ΚΑΕ Λαύριο και της ΚΑΕ ΑΕΚ στο Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου.  
Με αφορμή τον παραπάνω αγώνα, ο Δήμος Λαυρεωτικής και η  Κ.Α.Ε. Λαύριο ενώνουν τις δυνάμεις τους και βάζουν τρίποντο ανθρωπιάς.  
Στα πλαίσια των δράσεων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της ΚΑΕ,  και σε συνεργασία με το Δήμο Λαυρεωτικής, θα διατεθούν κατάλληλα όλα τα έσοδα από τον επερχόμενο αγώνα Λαύριο – Α.Ε.Κ., για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στο Δήμο μας.
Η δράση αυτή, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς θα ανακουφίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην περιοχή μας.  Ο Δήμαρχος ευχαριστεί την ΚΑΕ Λαύριο και τον Πρόεδρο κ. Γιάννη Ψαρράκη για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία αποδεικνύει ότι κάποι οι αγώνες έχουν μόνο νικητές».   

Όπως αναφέρει η ΚΑΕ Λαύριο: «Φιλανθρωπικός αγώνας μεταξύ των ΚΑΕ ΛΑΥΡΙΟ & Α.Ε.Κ. για την υποστήριξη των προσφύγων που φιλοξενούνται στην περιοχή της Λαυρεωτικής θα διεξαχθεί την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 (6 μ.μ.) στο Κλειστό Γυμναστήριο Λαυρίου. Μεταξύ των Δήμων στους οποίους εγκαθίστανται πρόσφυγες άνδρες, γυναίκες και παιδιά- που εξαιτίας του άδικου πολέμου υποφέρουν και έχουν ανάγκη- είναι και ο Δήμος Λαυρεωτικής.

Για το λόγο αυτό, τα έσοδα από το Φιλανθρωπικό Αγώνα Μπάσκετ της προσεχούς Τετάρτης θα διατεθούν για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους 740 πρόσφυγες που φιλοξενούνται στην περιοχή της Λαυρεωτικής. Και η ελάχιστη προσφορά από όλους μας είναι πραγματικά πολύτιμη…όλοι μαζί ας προσπαθήσουμε από το υστέρημά μας να ανακουφίσουμε έστω και στο ελάχιστο τον πόνο αυτών των ανθρώπων».
 
Από την πλευρά της η KAE AEK τονίζει ότι: «Σε μια περιοχή, όπου είναι έντονο και το «κιτρινόμαυρο» στοιχείο η ΑΕΚ συμμετέχει σε πρωτοβουλία αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, η «Βασίλισσα» θα πάρει μέρος σε φιλική αναμέτρηση (30/03) με «αντίπαλο» το Λαύριο, στο Κλειστό της πόλης, όπου η παρουσία των οπαδών της είναι πιο απαιτητή από ποτέ, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες της Λαυρεωτικής».

Στήριξη στους πρόσφυγες από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

 ...αναδημοσίευση από το http://www.ert.gr/stirixi-stous-prosfiges-apo-ton-apollona-kalamarias-me-sigkentrosi-idon-protis-anagkis/...


Προήλθε από ξεριζωμένους πρόσφυγες και με τις δράσεις του δείχνει ότι δεν ξεχνά την καταγωγή του. Με επιστολή του προς τους γονείς των τμημάτων υποδομής σε όλα τα αθλήματα που έχει στις τάξεις  του ο Απόλλωνας Καλαμαριάς, κάνει γνωστό ότι συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες. Όπως δήλωσαν εκπρόσωποι του συλλόγου στο ert.gr, η συλλογή που αρχικά είχε προγραμματιστεί να λήξει στις 20 Μαρτίου, παρατάθηκε και συνεχίζεται για λίγες ημέρες.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίσουν είδη, είτε στις προπονήσεις των τμημάτων, είτε με επικοινωνία (2310 412230) με τα γραφεία του συλλόγου.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Ο Μ.Γ.Σ.Κ. Απόλλων, όντας το μεγαλύτερο προσφυγικό σωματείο της Ελλάδος, αποφάσισε να στηρίξει έμπρακτα μέρος των προσφύγων που αυτή την περίοδο έχουν κατακλύσει τη χώρα μας σε διάφορα hot spots.
Αποφασίσαμε λοιπόν, με τη δική σας βοήθεια, να συλλέξουμε διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, όπως: τρόφιμα, νερό, φάρμακα, κουβέρτες, είδη καθαριότητας κλπ, ούτως ώστε να βάλουμε και εμείς ένα μικρό λιθαράκι, απαλύνοντας όσο μπορούμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων.
Τα είδη αυτά θα συλλέγονται στα γραφεία της Γραμματείας του ερασιτέχνη καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-20:00″.

ak 
Aκολουθεί αναλυτική λίστα με τα είδη τα οποία θα παραδοθούν στα hot spots της Ειδομένης και των Διαβατών:
Παπούτσια (σε καλή κατάσταση), είδη ρουχισμού (σε καλή κατάσταση), κάθε είδος τροφίμων που δε χρειάζεται άμεσα ψυγείο (λάδι, γάλα εβαπορέ, ρύζι, μακαρόνια κλο), νερό, είδη καθαριότητας σπιτιού (σκόνη πλυντηρίου, χαρτί υγείας κλπ), κουβέρτες, σεντόνια, πετσέτες, είδη προσωπικής γυναικείας υγιεινής, παιδικές πάνες, μπισκότα, μωρομάντηλα, παιδικές τροφές, γάλα μακράς διάρκειας, φάρμακα, (μαύρες) σακούλες σκουπιδιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως αναφέρει ο σύλλογος: «Ο Μορφωτικός Γυμναστικός Σύλλογος «Απόλλων» είναι αθλητικό σωματείο, με έδρα του την Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, όπου ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1926. Χρώματα του είναι το κόκκινο και το μαύρο. Το κόκκινο συμβολίζει το αίμα των χιλιάδων Ελλήνων, που έχασαν τη ζωή τους στον Πόντο. Το μαύρο χρώμα συμβολίζει το αιώνιο πένθος για τον ξεριζωμό, τις πατρίδες και για τις ζωές που χάθηκαν».

Κυριακή 27 Μαρτίου 2016

«Πρόσβαση σε δημόσια αγαθά Ο αθλητισμός την εποχή της κρίσης»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Πρόσβαση σε δημόσια αγαθά
Ο αθλητισμός την εποχή της κρίσης»


   Δε φτάνει που το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας μειώνεται με πολλαπλούς τρόπους, η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά γίνεται ολοένα πιο ακριβή και δύσκολη. Δυστυχώς και ο αθλητισμός δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η δημοτική αρχή αντί να σταθεί απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές προχωράει ένα βήμα ακόμα πιο πέρα. Η πρόσβαση στο δημοτικό στάδιο της  Αργυρούπολης γίνεται μετ’ εμποδίων.

Οι μη κάτοικοι πληρώνουν πεντάευρο μηνιαίο χαράτσι ενώ και η ειδική κάρτα εισόδου αποθαρρύνει όσους δε θέλουν να μπλέξουν με τη γραφειοκρατία. Παράλληλα η ιατρική βεβαίωση γίνεται το πιο χυδαίο άλλοθι στις απαράδεκτες ελλείψεις σε ιατρική επίβλεψη.

   Η συνέλευση που δημιουργήσαμε από την πρώτη μέρα ανοίγει το στάδιο, κάνει μαζικές παρεμβάσεις τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους εμπλεκόμενους φορείς κόντρα στις απειλές και τους τραμπουκισμούς.

Μάχες στο παρκέ για την άνοδο: Μαρούσι - Άρης Πετρούπολης: 79 - 73


Φωτιά έχει πάρει ο 2ος όμιλος της Γ’ Εθνικής στο μπάσκετ ανδρών μετά το διπλό του Τρίτωνα μέσα στην Αγία Παρασκευή αφού η βαθμολογία στην κορυφή είναι Μαρούσι 41 βαθμοί, Πρωτέας Βούλας 39, Τρίτωνας 38, Αγία Παρασκευή και Άρης Πετρούπολης από 37.

Στις 10 Απριλίου ο Πρωτέας Βούλας φιλοξενεί το Μαρούσι και καραδοκεί ο Τρίτωνας για να εκμεταλλευτεί το αποτέλεσμα που θα προκύψει. Όλα αυτά με την προύπόθεση ότι το γκρούπ των πρωτοπόρων δεν θα έχει απώλειες στην αγωνιστική της 3ης Απριλίου.

Πάντως το Μαρούσι με μεγάλη δυσκολία κέρδισε το μαχητικό Άρη Πετρούπολης με 79-73 (ημίχρονο 38-38) με τη διαφορά να χτίζεται στο τέλος που ο Άρης κυνηγούσε το σκορ και έκανε σκόπιμα φάουλ ποντάροντας στην αστοχία των παικτών των γηπεδούχων, προσδοκία που τελικά δεν δικαιώθηκε. Με τη λήξη άρχισαν τα «νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές».  Απομένουν άλλες τέσσερις αγωνιστικές.

Aνοίξτε το θέμα για να δείτε περισσότερες φωτο και βίντεο.

Ρατσιστικές πλαστογραφίες και ακροδεξιά παραπληροφόρηση



Οχετός ρατσισμού και ακροδεξιών σχολίων  με εντυπωσιακή ανορθογραφία, πλημμύρισε τις τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο και ειδικά τα social media της ΕΡΤ (συντονισμένα και οργανωμένα) με αφορμή τη μετάδοση αραβόφωνου δελτίου ειδήσεων από την ΕΡΤ1.

Πριν κάνουμε κάποιο σχόλιο, να πούμε ότι μπορεί η σημερινή ΕΡΤ να απέχει έτη φωτός από τους στόχους που έβαλαν οι αγωνιζόμενοι εργαζόμενοί της (όχι όλοι σε σχέση με το σημερινό δυναμικό της και αυτό εξηγεί πολλά)  της διετίας 2013-2015, αλλά δεν θα την πυροβολήσουμε, επειδή έτσι κάνουν κέφι χουντορατσιστές και φασιστοεθνίκια.

Θα της ασκήσουμε σκληρή κριτική εκεί που δίνει προβολή στα φασισταριά, με το πρόσχημα της "κοινοβουλευτικής δραστηριότητας", αλλά δεν θα αφήσουμε τους ρατσιστές – ακροδεξιούς, με αφορμή το προσφυγικό και την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, να επιβάλλουν την «ατζέντα» τους, επιχειρώντας να συνδέσουν τις Βρυξέλλες με το αραβόφωνο δελτίο ως διολίσθηση της χώρας σε φιλοτζιχαντιστική κατεύθυνση και άρα το φάρμακο είναι η απέλαση όλων των αλλοδαπών και προφανώς και των προσφύγων.

Μετά τις πρώτες ώρες διαδικτυακών επιθέσεων με κραυγές και υστερικά σχόλια, φανερώθηκε η γελοιότητα όσων επιχείρησαν να βγουν από τους υπονόμους της ιστορίας για να κάνουν παιχνίδι μέσα από την ανωνυμία και τα πλαστά προφίλ του διαδικτύου.

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες πολέμου – Το ert.gr παρουσιάζει μία σχετικά άγνωστη πλευρά της ιστορίας

 ...αναδημοσίευση από το http://www.ert.gr/egeopelagites-prosfiges-polemou-to-ert-gr-parousiazi-mia-schetika-agnosti-plevra-tis-istorias/...


Ζούμε σε μέρες που δεν έχουμε δικαίωμα όχι μόνο να τις ξεχάσουμε, αλλά και που πρέπει να μας οδηγήσουν πίσω στην ιστορία για να θυμηθούμε πότε οι πρόγονοί μας έζησαν παραπλήσιες καταστάσεις. Αλιεύσαμε και αναδημοσιεύουμε μία εξαιρετική έρευνα του Πέτρου Παπαπολυβίου, Κύπριου πανεπιστημιακού, για την προσφυγιά των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου σε χώρες της Μ. Ανατολής (μεταξύ αυτών και η Συρία) και της Αφρικής.


Ο κ. Παπαπολυβίου επικεντρώνεται στην περίπτωση των προσφύγων από τη Χίο, αλλά όπως γράφει – και έχει δίκιο – όλα τα νησιά του Αιγαίου που ήταν κοντά στην Τουρκία, είχαν αντίστοιχες εξελίξεις. Άλλωστε ο γράφων ποτέ δεν έκρυψε (δείτε ΕΔΩ τη σχετική ανάρτηση στο ert.gr) ότι προέρχεται από μία τέτοια προσφυγική οικογένεια και  γι αυτό αξιολογήθηκε ως σημαντική η εργασία του κ. Παπαπολυβίου.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του ξεπουλήματος περιουσιών από τους Χιώτες, όπως έκαναν στην τρέχουσα περίοδο οι πρόσφυγες από τη Συρία, για να εξασφαλίσουν το μπάρκο της προσφυγιάς, αλλά επίσης και την υποδοχή που είχαν οι Χιώτες από τους Κύπριους, που σήμερα μας θυμίζουν τις γνωστές στο πανελλήνιο, «γιαγιάδες της Λέσβου».  Με το σχόλιο ότι στην Κύπρο υπάρχουν πιο πολλά στοιχεία για το θέμα αυτό, απ” ότι στην Ελλάδα, μεταφέρουμε την εργασία του Κύπριου πανεπιστημιακού.

Για την επιλογή και τη μεταφορά του θέματος: Νάσος Μπράτσος


Π. Παπαπολυβίου
Π.Παπαπολυβίου

Ποιός είναι ο συγγραφέας – ερευνητής
Ο Πέτρος Παπαπολυβίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1960 και μέχρι την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το 1974, κατοικούσε στη Λάπηθο της επαρχίας Κερύνειας.
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ φιλοσοφίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της ίδιας σχολής. Διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 2002, όπου σήμερα είναι αναπληρωτής καθηγητής σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και το συγγραφικό του έργο επικεντρώνονται κυρίως στη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στην πολιτική ιστορία της Κύπρου 1878-1960.

Χιώτες πρόσφυγες στην Κύπρο
Πέτρος Παπαπολυβίου

Την περασμένη βδομάδα απεβίωσε στη Λεμεσό, η Ευγενία Σ., μητέρα μιας παλιάς μου συμμαθήτριας στη Λάπηθο. Η κυρία Ευγενία ήταν μια από τις Χιώτισσες «προσφυγούλες», που το 1944-1945, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, αντί να επιστρέψουν στη Χίο, παντρεύτηκαν στο νησί μας και εγκαταστάθηκαν μόνιμα εδώ. Το 1974, όπως και οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν βρει δεύτερη πατρίδα στην Κερύνεια, την Αμμόχωστο και τη Μόρφου έμελλε να ζήσουν για δεύτερη φορά την προσφυγιά.

Στη μνήμη της κυρίας Ευγενίας, και στην αγαθή εικόνα που μας άφησε, γράφω αυτό το άρθρο, που βασίζεται σε μια παλιότερη ανακοίνωσή μου, με τίτλο «Χιώτες στην Κύπρο. Τα πρώτα πορίσματα μιας έρευνας», στη διημερίδα «Κύπρος – Χίος» που οργανώθηκε στη Λεμεσό στις 26 και 27 Ιουνίου 2008 από τον Δήμο Λεμεσού, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και το Παττίχειο Ιστορικό Αρχείο – Μουσείο & Κέντρο Μελετών.

Μετά την χιτλερική εισβολή στην Ελλάδα, η Χίος, όπως και τα άλλα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου εντάχθηκε στη γερμανική ζώνη κατοχής, στη διοίκηση Θεσσαλονίκης – Αιγαίου, καθώς, λόγω γειτνίασης με την Τουρκία και της ιταλικής κατοχής των Δωδεκανήσων είχε ιδιαίτερη σημασία για τους Γερμανούς. Το χειμώνα του 1941-1942 η πείνα έπληξε αδυσώπητη και σκληρή και τη Χίο. Τα λιγοστά αποθέματα τροφίμων εξαντλήθηκαν γρήγορα, ενώ ο πληθωρισμός είχε ευτελίσει τα κατοχικά χαρτονομίσματα, που δεν είχαν καμιά αγοραστική αξία. Μόνη επιλογή για τους κατοίκους της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας, ήταν η έξοδος. Δειλά – δειλά στην αρχή και ολόκληρες ομάδες στη συνέχεια δεκάδες Χιώτες μετέβαιναν στα απέναντι μικρασιατικά παράλια και ζητούσαν άσυλο από τις τουρκικές αρχές. Μετά το πρώτο ξάφνιασμα η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις βρετανικές και ελληνικές διπλωματικές αρχές ότι δεν ήταν επιθυμητή η παραμονή των Ελλήνων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος, για πολλούς λόγους.

Έτσι το συνηθισμένο δρομολόγιο για τους Χιώτες πρόσφυγες ήταν το ακόλουθο: Μετάβαση από τη Χίο με μικρές βάρκες στην Τουρκία, συνήθως κατά τις ασέληνες  νύχτες διασχίζοντας το Στενό της Χίου, και εγκατάλειψη των «λαθρομεταναστών» – για να χρησιμοποιήσουμε ένα σύγχρονο όρο – στα ρηχά, λίγο έξω από τις τουρκικές ακτές, ώστε να μην συλληφθούν οι βαρκάρηδες από την τουρκική αστυνομία. Εννοείται ότι εάν γίνονταν αντιληπτοί από τους Γερμανούς οι πρόσφυγες, οι ποινές ήταν μεγάλες, συνήθως ομηρία στα ναζιστικά στρατόπεδα, με άδηλο τέλος. Οι κοντινότερες ακτές Χίου – Μικράς Ασίας απέχουν από 6 μέχρι 9 ναυτικά μίλια.  

Για αυτή την απόσταση ο ναύλος ποίκιλλε από 10 μέχρι 35 χιλιάδες δραχμές. Για να εξοικονομηθούν αυτά τα χρήματα οι φτωχότεροι Χιώτες εκποιούσαν μέρος της κινητής τους περιουσίας. Υπολογίζεται ότι φυγαδεύτηκαν από τη Χίο, από το συνολικό πληθυσμό που έφτανε τις 75.000 κατοίκους, γύρω στις 16.000 με 18.000 άνθρωποι, περίπου το ένα πέμπτο του πληθυσμού. Μετά τις πρώτες αποστολές, άνδρες του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης αναλάμβαναν την περίθαλψη των προσφύγων και την αποστολή τους στην Κύπρο.

Με ειδικά καΐκια που έφευγαν από τον Τσεσμέ, και ελληνικά ή τουρκικά πληρώματα, οι πρόσφυγες στοιβάζονταν σαν εμπορεύματα για το ταξίδι για την Κύπρο, που διαρκούσε ανάλογα με τη μηχανή, το πλεούμενο και τον καιρό, από τρεις ημέρες μέχρι δύο βδομάδες, χωρίς να αποκλείεται και μια στάση στο Καστελόριζο. Τα λιμάνια προορισμού στην Κύπρο ήταν η Κερύνεια, ο Ξερός, το Καραβοστάσι και η Αμμόχωστος. Οι περισσότερες αποβιβάσεις έγιναν σε διάφορους όρμους στις ακτές της Κερύνειας, στα βόρεια του νησιού. Από εκεί μεταφέρονταν οι πρόσφυγες στο λοιμοκαθαρτήριο, για κλιβανισμό και καραντίνα. Τα καΐκια ταξίδευαν από τον Τσεσμέ παράλληλα με τις τουρκικές ακτές, για να μην κινδυνεύουν από τους Γερμανούς και τους Ιταλούς.

Όταν ξανοίγονταν στο πέλαγος ο μεγαλύτερος κίνδυνος αποδείχθηκαν οι βομβαρδισμοί από τα αγγλικά αεροπλάνα, που δεν έδειχναν να νοιάζονται για το φορτίο και την εθνικότητα των δυστυχισμένων ταξιδιωτών. Όσοι εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο μπορούν να θεωρηθούν ως πρόσφυγες πρώτης κατηγορίας. Άλλοι Χιώτες οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα Ελλήνων προσφύγων στην Συρία, Παλαιστίνη, αλλά και στην Αφρική: στην Ταγκανίκα, την Αβησσυνία ή στο Βελγικό Κογκό. Οι πρώτες καραβιές προσφύγων ήταν στρατεύσιμοι άνδρες, που μετά τη φιλοξενία λίγων ημερών στην Κύπρο, προωθούνταν στον Ελληνικό στρατό και στο ναυτικό της Μέσης Ανατολής.
Ακολούθησε η έξοδος των γυναικοπαίδων και ολόκληρων οικογενειών.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της αποικιακής κυβέρνησης, που βρίσκονται στο Κρατικό Αρχείο Κύπρου, από τον Ιούνιο του 1941 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1942 κατέφυγαν στην Κύπρο 9611 πρόσφυγες. Οι 4489 από αυτούς ήταν στρατεύσιμοι, ενώ οι υπόλοιποι 5122 έμειναν στην Κύπρο και ήταν επί το πλείστον γυναικόπαιδα. Μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 1942, όταν σημειώθηκε εκρηκτική άνοδος στις αφίξεις, έφτασαν στην Κύπρο 6327 Έλληνες πρόσφυγες.

Refugees from Syria arrive at the coast of Mytilini, Greece
Φωτο: EPA/ORESTIS PANAGIOTOU

Οι πρόσφυγες έγιναν δεκτοί από τους Κυπρίους με αγάπη και συμπόνια, αλλά και ενθουσιασμό. Γράφει ο Παναγιώτης Δ. Καρασούλης στο βιβλίο του «Χίος 1943-1944. Συμμαχική στρατιωτική αποστολή και Εθνική αντίσταση»: «Κατά τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1942 φθάσαμε στα παράλια της Κύπρου πάνω που σταμάτησε η μηχανή του πλοίου και δεν μπορούσαμε να προχωρήσομε. Έκπληκτοι είδαμε σε λίγο ένα ολόκληρο χωριό να έρχεται να μας προϋπαντήσει, γυναίκες, άντρες γέροι και νέοι, με χαρούμενα τραγούδια και βιολιά. Μπροστά – μπροστά κρατούσαν τρία κοφίνια γεμάτα τρόφιμα. 

Η μηχανή ξαναπήρε μπροστά και ξεκινήσαμε κατά τις 11 το πρωί, ενώ οι Κύπριοι χωρικοί μας ακολουθούσαν κατά μήκος της ακτής για πολλή ώρα παίζοντας τα βιολιά και τραγουδώντας. (…) 5 Μαΐου. και Ξεκινήσαμε για τη Σκουριώτισσα, άλλο στρατόπεδο καραντίνας. Εδώ έχομε περισσότερη ελευθερία κινήσεως. (…) Μερικοί βγήκαμε κρυφά από το συρματόπλεγμα και επισκεφτήκαμε τα χωριά Καλό Χωριό, Κατύδατα, Λινού και Φλάσσια (sic), εύφορα μέρη, με πολλά νερά και δροσιές. Η φιλοξενία των κατοίκων δύσκολα περιγράφεται.»
refugees
Και  μια δεύτερη περιγραφή, της Ουρανίας Μιχαληνού, από το βιβλίο του Γεώργιου Καλλίτση «Οι βρακάδες και άλλα ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία του Βροντάδου»: «Την ημέρα του Πάσχα που φθάσαμε στην Κύπρο μας υποδέχθηκαν οι Κύπριοι με αγάπη: «Μάνα μου τα πλάσματα» έλεγαν. Συναισθάνονταν τον πόνο μας. Μας πήγαν στο Μαυροβούνι σε μπανιέρες και πλυθήκαμε, αφού προηγουμένως μας έδωσαν πετρέλαιο και βάλαμε στα μαλλιά, για να ψοφίσουν οι ψείρες που πιθανότατα κουβαλούσαμε και έβαλαν τα ρούχα μας στον κλίβανο. (…) Στην Κύπρο, οι συμπολίτες που ξενητευτήκαμε, λέγαμε μεταξύ άλλων και τους στίχους: Ποιος ήθελε να μας το πει εις το Σαράντα δύο, / πώς θα γινούμε πρόσφυγες να φύγομ’ απ’ τη Χίο. / Αφήσαμε τα σπίτια μας και τα αποσκευάς μας / και μες της Κύπρου τα χωριά κλαίμε τα βάσανά μας.
Ένας ηλικιωμένος Κύπριος στιχουργός συμπάσχοντας με τον πόνο μας, τραγουδούσε ένα ποίημα δικής του συνθέσεως: Ω Χίο μου περήφανη γιατ’ είσαι λυπημένη / εφύγασιν τα τέκνα σου και είσαι μαραμένη./ Τα τέκνα σου ευρίσκονται εις το χωρίο Ζύγι / και τον Θεόν παρακαλούν πότε θα γίν’ ειρήνη./ Παρακαλούμεν τον Θεόν, Χριστόν και Παναγίαν, / να πάτε εις τα σπίτια σας με την καλήν υγείαν.»

Οι Ελλαδίτες πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στην Κύπρο κατά το 1942 με 1946 υπολογίζονται σε 6.000 περίπου. Οι περισσότεροι ήταν από τη Χίο και τη Σάμο, ενώ 500 περίπου ήταν Δωδεκανήσιοι, που κατέφυγαν στην Κύπρο ύστερα από την ιταλική κατάρρευση του 1943). Οι μεγαλύτεροι καταυλισμοί των προσφύγων, δημιουργήθηκαν στο Ζύγι, τον Ξερό, το Μαυροβούνι και τη Σκουριώτισσα και στέγαζαν 600 – 1000 πρόσφυγες. Για την περίθαλψη των προσφύγων, εκτός από την αμέριστη  συμπαράσταση των κατοίκων, σημαντική ήταν και η κυβερνητική χορηγία με τη μορφή εβδομαδιαίου οικονομικού βοηθήματος. (Τα χρήματα κατέβαλε μεταπολεμικά η ελληνική κυβέρνηση.) Ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Γιώργος Κουτσοδόντης, Χιώτης στην καταγωγή, εντόπισε εδώ και μερικά χρόνια στα Γενικά Αρχεία του Κράτους στη Χίο, καταλόγους των μαθητών των Δημοτικών σχολείων που φοίτησαν σε κυπριακά Δημοτικά κατά το 1942-1946.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, 712 τουλάχιστον μαθητές και μαθήτριες από τη Χίο παρακολούθησαν μαθήματα σε Δημοτικά σχολεία της Κύπρου, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου. Από αυτούς οι περισσότεροι φοίτησαν στα δύο Προσφυγικά Σχολεία που δημιουργήθηκαν: Στη Σκουριώτισσα, 231, και στον σχολείο Αγίας Ελένης, στο Ζύγι, 197. Άλλοι 124 Χιώτες μαθητές και μαθήτριες φοίτησαν στο Δημοτικό Σχολείο Ξερού.

Οι υπόλοιποι 160 Χιώτες μαθητές και μαθήτριες μοιράστηκαν σε διάφορες πόλεις και χωριά της Κύπρου: Στην πόλη των Βαρωσίων και σε 9 χωριά της επαρχίας Αμμοχώστου 48 μαθητές και μαθήτριες, στην επαρχία Κερύνειας 15 (9 στον Καραβά), στην επαρχία Πάφου 19 (οκτώ μαθητές στην Πόλη Χρυσοχούς), σε έξι χωριά της επαρχίας Λευκωσίας 11 συνολικά, στην πόλη της Λάρνακας 3, σε επτά Δημοτικά της Λευκωσίας 46 (14 στον Στρόβολο και 11 στον Άγιο Κασσιανό) και τέλος, στη Λεμεσό 9 μαθητές και οκτώ μαθήτριες φοίτησαν σε έξι διαφορετικά σχολεία της πόλης.

Βιβλιογραφία
Δέσποινα Αθανασοπούλου, «Οι Έλληνες πρόσφυγες που κατέφυγαν το 1941-1944 στην Κύπρο και η τύχη τους», Επιστημονική Επετηρίς της Κυπριακής Εταιρείας Ιστορικών Σπουδών, τόμος Ζ, Λευκωσία 2005, σσ. 271-298.
Ανώνυμος, «Οι Έλληνες πρόσφυγες στο νησί μας», περ. Κυπριακή Επιθεώρησις, τεύχ. 33 (Ιανουάριος 1945), σσ. 4-5.
Περικλής Αλ. Αργυρόπουλος, Απομνημονεύματα, τόμ. Β, Αθήνα 1971.
Λευτέρης Γιαννίδης, «Η τραγωδία των Ελλήνων προσφύγων», περ. Κυπριακή Επιθεώρησις, τεύχ. 5 (Σεπτέμβριος 1942), σσ. 10-11.

Kεντρική φωτο & δελτίο προσφύγων: αρχείο Ν. Μπράτσου

Σχετική είδηση: Πρόσφυγες και μετανάστες: Nα θυμηθούμε την «ανάποδη διαδρομή»

Παραχωρήθηκε το Γηροκομείο από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων στο Δήμο Ικαρίας

...αναδημοσίευση από το Blog της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία & Φούρνους...


Σύμβαση παραχώρησης Γηροκομείου




Έγινε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο η έγκριση της σύμβασης παραχώρησης του Γηροκομείου από την Ιερά Μητρόπολη Σάμου - Ικαρίας - Φούρνων στο Δήμο Ικαρίας.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που παρόλες τις κωλυσιεργίες εκ μέρους των συμβαλλόμενων πλευρών κινείται στη σωστή κατεύθυνση.  Αυτό που απομένει είναι η υλοποίησή της με ένταξη του γηροκομείου στο ΝΠΔΔ "Ιωάννης Τσαρνάς" του Δήμου, πράγμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα των αγώνων που αρχίσανε από την στιγμή που η Ι.Μ. αποφάσισε να το κλείσει, πετώντας εργαζόμενους και ηλικιωμένους κυριολεκτικά στο δρόμο.

Η Επιτροπή Αγώνα κατόπιν σχετικής απόφασης στην τελευταία συνέλευση έχει ήδη αποστείλλει αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συζητηθεί εκ νέου το ζήτημα του γηροκομείου και να επισπευθούν οι εξελίξεις.



Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης εδώ:

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016

Οι μπαλαδόροι της μπάλας και οι άμπαλοι της πολιτικής



 ...λάβαμε από το χώρο των παλαιμάχων του ποδοσφαίρου (με αφορμή το θάνατο του Κρόιφ) και αναδημοσιεύουμε, το ακόλουθο σχόλιο, μαζί με τις φωτο που το συνόδευαν...

Διαχρονικες ΕΛΛΗΝΟ-ΟΛΑΝΔΙΚΕΣ συναντησειςΚΡΟΙΦ, ΚΟΥΔΑΣ ,ΔΕΛΗΚΑΡΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ,και τσιπρας-νταιζεμπλουν....... 

Σε τι γηπεδα και τι μπαλα παιζαν οι ΜΕΝ και σε τι ''γηπεδα και τι ΄''μπαλα'' παιζουν οι ΔΕΝ. 

Οι ΜΕΝ σε γηπεδα με χιλιαδες κοσμο και φανταστικη μπαλα και οι άμπαλοι ΔΕΝ μεταξυ τους και εναντιον ολων μας. Τι μας προσφεραν οι ΜΕΝ και τι μας προσφερουν οι ΔΕΝ; 

Ποσο πληρωναμε τους ΜΕΝ και ποσο τους ΔΕΝ; Μας ευχαριστουν και μας εμπνεουν οι ΜΕΝ ,μας εξοργιζουν και μας δυστυχουν οι ΔΕΝ. 

Τελικα ποδοσφαιρικες και ολοκληρωμενες προσωπικοτητες οι ΜΕΝ, που τους λατρεψαμε και θα τους θυμομαστε αιωνια και οι ΔΕΝ φθαρτα, εφημερα παιχτακια που δεν θα υπαρχουν οταν χασουν τις καρεκλες της μικροεξουσιας τους.

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Πρωτοβουλίες υποστήριξης των προσφύγων από τον ΠΑΟΚ

 ...αναδημοσίευση από το http://www.ert.gr/mia-bala-ena-chamogelo-se-ena-prosfigopoulo/...

Ιδιαίτερα μεγάλη και σημανική είναι η δράση του κινήματος αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, μέσα στο χώρο του αθλητισμού. Ο ΠΑΟΚ, ομάδα με προσφυγικές ρίζες, με τις πρωτοβουλίες του δείχνει ότι τιμά το παρελθόν του και τη μνήμη των ανθρώπων που τον ίδρυσαν, αφού έχει ιδιαίτερα ενεργό ρόλο και όπως ενημέρωσαν το ert.gr, οι εκπρόσωποί του, οι πρωτοβουλίες του συνεχίζονται για όποιον/α θέλει να προσφέρει.


Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τα Τμήματα Υποδομής της καλούν όποιον επιθυμεί να προσφέρει από το υστέρημά του είδη που θα συγκεντρώνονται σε επιλεγμένα αθλητικά κέντρα. Αναλυτικά τα σημεία συγκέντρωσης, τις ώρες και τηλέφωνα επικοινωνίας, μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Προφανώς μεταξύ των σημείων συγκέντρωσης είναι και το γήπεδο της Τούμπας, καθημερινά 09:00-17:00 και τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 954050-954099, 6955251280

paokΌπως αναφέρει ο ΠΑΟΚ στην ιστοσελίδα του: «Ακόμα κι αν δεν ήταν δίπλα μας… Ακόμα κι αν προσποιούμασταν πως δεν βλέπουμε… Ακόμα κι αν ζούμε με την ψευδαίσθηση πως ποτέ δεν θα βρεθούμε στη θέση τους… Δικαιολογία δεν υπάρχει. Η συμπόνια και η αλληλεγγύη δεν είναι υποχρέωση, δεν προκύπτει ψυχαναγκαστικά κι ενοχικά. Δεν είναι μόδα ή αφορμή προβολής».

Ήδη οι υπεύθυνοι του Δικέφαλου του Βορρά, έχουν κάνει την πρώτη τους αποστολή στο Χέρσο Κιλκίς, όπου «την Τετάρτη 16 Μαρτίου αντιπροσωπεία του ΠΑΟΚ, με επικεφαλής τον υπεύθυνο των Τμημάτων Υποδομής της ΠΑΕ Βαγγέλη Πουρλιοτόπουλο, μετέφερε περίπου 1.000 αδιάβροχα – ούτε ο καιρός δεν είναι σύμμαχος αυτών των ανθρώπων – μπάλες, ρουχισμό, τρόφιμα και φάρμακα. Είδη που προσφέρει η ΠΑΕ και φυσικά όλοι όσοι συνέδραμαν από το υστέρημα τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν, μεταφέροντας αγαθά σε αθλητικά κέντρα και στο γήπεδο της Τούμπας, φυσικά».

Πηγή φωτο και στοιχεία: ΠΑΕ ΠΑΟΚ

Σχετική είδηση: Μία μπάλα – ένα χαμόγελο σε ένα προσφυγόπουλο

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Μία μπάλα – ένα χαμόγελο σε ένα προσφυγόπουλο

...αναδημοσίευση από http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/mia-bala-ena-chamogelo-se-ena-prosfigopoulo/...

«Μία μπάλα από τον καθένα μας, ένα χαμόγελο για κάθε παιδί της Ειδομένης», αναφέρουν οι άνθρωποι του Μακεδονικού Νεάπολης και υλοποιούν τη συγκεκριμένη δράση.

«Μέχρι την Κυριακή 10 Απριλίου μαζεύουμε όλων των ειδών μπάλες για να τις παραδώσουμε στα παιδιά εκείνα που έχασαν νωρίς την παιδική τους ηλικία για ένα καλύτερο αύριο! — αισιόδοξος στην τοποθεσία Ειδομένη», σημειώνουν στο λογαριασμό τους στο facebook, ενώ υπενθυμίζουν ότι: «O Α.Σ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ σε συνεργασία με την ΠΑΕ ΠΑΟΚ συμμετέχει στην εκστρατεία υπέρ των προσφύγων και συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης. Τα είδη θα συγκεντρώνονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο γήπεδό μας».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι υπεύθυνοι του Μακεδονικού και ο κόσμος της ομάδας «σκοράρουν» σε θέματα αλληλεγγύης.

Σχετική είδηση: Μακεδονικός Νεάπολης: Κύπελλο και στην κοινωνική αλληλεγγύη

Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ολυμπιάδα με το αίμα των φτωχών και Eurο με τα λεφτά των χορηγών - Εμείς "Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα" στη Θεσσαλονίκη


Mε το Euro τον Ιούνιο στη Γαλλία και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Αύγουστο στη Βραζιλία, όπου τα ολυμπιακά έργα χρηματοδοτούνται αφειδώς (μόλις δύο χρόνια μετά το Μουντιάλ) και τις φαβέλες να θυμίζουν ότι οι Ολυμπιάδες γίνονται με το αίμα των φτωχών, το βιβλίο "Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα", αποκτά έναν επιπλέον λόγο να γίνει "εργαλείο", θυμίζοντας τις εργατικές Ολυμπιάδες και Σπαρτακιάδες.

Την Παρασκευή 8 Απριλίου στις 8μμ θα βρεθούμε με ένα εκλεκτό πάνελ που θα ανακοινωθεί σύντομα στη Θεσσαλονίκη στο συνεταιριστικό στέκι "Το Ωραίον Ντεπώ" για βιβλιοπαρουσίαση και συζήτηση.

Νέες απολύσεις εν αναμονή εξελίξεων… στο ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΛΑΜΠΡΑΚΗ & η σιωπή ‘’ των αμνών ’’ από τον άθλιο εργοδοτικό συνδικαλισμό.

...αναδημοσέυση από το Σχολιαστή της ΕΠΗΕΑ...


Η διοίκηση του ΔΟΛ – όπως είχε ήδη προαναγγελθεί προχώρησε σε νέες απολύσεις διοικητικού προσωπικού (μελών της ΕΠΗΕΑ) και συγκεκριμένα από τον εμπορικό τομέα του Ομίλου.
Το αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι την ίδια χρονική στιγμή που με συνοπτικές διαδικασίες απολύονται οι εργαζόμενοι , αντικαθίστανται από ενοικιαζόμενους εργαζόμενους των  εταιρειών  ACTION PLAN και ACTION LINE  που συμμετέχει η εμπορική διευθύντρια του Ομίλου Δ.Βουδούρη.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016

ΜΜΕ: Δεν λείπουν οι συχνότητες αλλά ο εργατικός έλεγχος


...από το περιοδικό "Σοσιαλισμός από τα κάτω"...

Ο Νάσος Μπράτσος, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ με το “Μέτωπο για την ανατροπή”, γράφει για τις μάχες των εργαζόμενων ενάντια στις απολύσεις και τους “βαρώνους” των ΜΜΕ.



Με τα non paper και τις τηλεμαχίες των κυβερνητικών στελεχών, με τους εκλεκτούς των καναλαρχών, ο «πόλεμος» έχει φουντώσει για τα καλά, για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μεταξύ διασταυρούμενων πυρών βρίσκονται οι εργαζόμενοι. Από μία βρίσκονται αυτοί που έκαναν το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος ΝΑΙ και από την άλλη οι οργανωτές της παραπληροφόρησης, και των εργασιακών πογκρόμ σε βάρος των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Ας ξεκινήσουμε με το ότι οι συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και η χρήση τους θεωρητικά, γίνεται υπό όρους (επιχειρηματικούς, θεματικούς, ποιοτικούς, κλπ) και για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, μέχρι να υπάρξουν επανεξετάσεις για την τήρηση των προβλεπομένων όρων.

Πόσο λοιπόν ο απολογισμός των ιδιωτικών καναλιών της περιόδου πριν τα μνημόνια, επιτρέπει τη διατύπωση επιχειρημάτων για πλουραλισμό και ποιοτική ενημέρωση και ψυχαγωγία;

Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

72 χρόνια μετά - Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό συνεχίζεται



Καταθέσεις στεφανιών στο χώρο της εκτέλεσης, προσκλητήριο νεκρών και μνημόσυνο για τους 22 εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Καλογρέζας (21 Έλληνες και έναν Ιταλό αντιφασίστα) περιλάμβανε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Κυριακής 20 Μαρτίου, με αφορμή τη συμπλήρωση των 72 χρόνων (15 Μαρτίου 1944) από την αποφράδα ημέρα.

Επίσης εκφωνήθηκε λόγος από το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Αττικής Ηρακλή Γκότση, που γνώμη μας είναι ότι εκτός από τα ιστορικά στοιχεία, η προτροπή να συστρατευτούμε με τις προσπάθειες της κυβέρνησης, μάλλον δεν συγκαταλέγεται στις καλύτερες στιγμές του γιορτασμού, που συγκεντρώνει κόσμο από ένα ευρύ φάσμα πολιτικών αντιλήψεων.

 Έτσι υπό τη φόρτιση αυτή εξηγείται και το γιατί ορισμένοι αποδοκίμασαν μεμονωμένα, με διάφορα φωναχτά σχόλια την κατάθεση στεφανιού από τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα (ακούστηκαν περί προδοσιών, Τσολάκογλου, κλπ).

Παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Καραμέρος, ο Δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος, που πρόσφατα περιέκοψε τους μισθούς όσων εργαζομένων έχουν απομείνει μετά τις απολύσεις, στο δημοτικό ραδιόφωνο Αττικής «Επικοινωνία 94 FM».

Καταθέσεις στεφανιών έκαναν σύλλογοι Μικρασιατών και Κρητικών της Νέας Ιωνίας, σωματεία εργαζομένων, δημοτικές κινήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΛΑΕ, η κίνηση ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή – ΚΕΕΡΦΑ, που συνέδεσε το Μπλόκο με την πρόσφατη αποφυλάκιση του χρυσαυγίτη δολοφόνου Γ. Ρουπακιά, κλπ Εξαιρετική η χορωδία των μαθητών του 2ου δημοτικού σχολείου Νέας Ιωνίας.

 ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Αντιρατσιστικός παλμός και μαζικότητα στη διαδήλωση της Αθήνας



Με διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού (21η Μαρτίου) συνδέθηκε με το προσφυγικό ζήτημα. Αυτό ήταν άλλωστε το κυρίαρχο χαρακτηριστικό και στη συγκέντρωση – διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, με τόπο συγκέντρωσης την Ομόνοια.

Χαιρετισμούς έκαναν ο γενικός γραμματέας της ΠΕΝΕΝ Νίκος Κροκίδης, η συνταξιούχος δημοσιογράφος της ΕΡΤ Άννα Κωνσταντακάκη, ο Μπάμπης Πολυχρονιάδης πρόεδρος των δασκάλων στο Μαρούσι και δημοτικός σύμβουλος, ο δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου, ο δικηγόρος – πολιτική αγωγή στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης, ακολούθως μίλησε στρατευμένος νέος εκπρόσωπος του δικτύου ελεύθερων φαντάρων «Σπάρτακος», η Πόπη Γαννιάρη εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και αρκετοί άλλοι. Επίσης έγινε τηλεφωνική σύνδεση με συμμετέχοντες στη διαδήλωση της Αγγλίας και ο χαιρετισμός τους ακούστηκε από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης.

Στην Ομόνοια εκτός από τις ομιλίες έγιναν και θεατρικά δρώμενα, ενώ ακολούθησε διαδήλωση περίπου 5.000 διαδηλωτών, στην οποία προπορεύονταν και έδινε τον ρυθμό, η μπάντα κρουστών QUILOMBO.

 Συμμετείχαν πολλές κοινότητες μεταναστών και αρκετοί πρόσφυγες, φοιτητικοί σύλλογοι, αρκετοί μαθητές, η ΚΕΕΡΦΑ, εργατικά σωματεία, δημοτικά σχήματα, οι πολιτικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΟΚΔΕ, ΕΕΚ και κάθε είδους συλλογικότητες. Η διαδήλωση ολοκληρώθηκε έξω από τα γραφεία της Ε.Ε. στη Βασ. Σοφίας.
ANΟΙΞΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΦΩΤΟ...

Αγώνες στίβου για τους εκτελεσθέντες στο Μπλόκο της Καλογρέζας

Αγώνες στίβου αναγνωρισμένοι από το ΣΕΓΑΣ διεξάγονται στο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας, το Σάββατο 19 Μαρτίου, από το πρωί έως τις 7μμ, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τα 72 χρόνια από το Μπλόκο της Καλογρέζας (15/3/1944).

Συμμετέχουν πολλοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Αττικής. Το πρωί του Σαββάτου έγιναν αγωνίσματα παίδων, παμπαίδων, κορασίδων και παγκορασίδων και η διοργάνωση θα συνεχιστεί με αγώνες εφήβων, ανδρών και γυναικών.

Όλοι/ες που συμμετέχουν θα πάρουν αναμνηστικό δίπλωμα στην πίσω πλευρά του οποίου θα αναγράφεται η ιστορία του Μπλόκου.

Λίγα μέτρα από το δημοτικό στάδιο βρίσκεται ο τόπος της θυσίας και το σχετικό μνημείο, όπου αύριο Κυριακή θα γίνουν καταθέσεις στεφανιών. Για το θέμα αυτό έγινε ανταπόκριση στην ΕΡΑ Σπορ, από το χώρο των αγώνων. Ανοίξτε το θέμα για να δείτε περισσότερες φωτο.

Εργασιακός αθλητισμός σε εξέλιξη...

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα εργασιακά πρωταθλήματα (κοιτάμε και ΕΔΩ). Οι φωτο είναι από το γήπεδο Ηρακλείου (πίσω από τη λεωφ. Κύμης)από τον αγώνα της ομάδας του Υπουργείου Εσωτερικών & Ανάπτυξης με την ΠΟΕ - ΔΟΥ (η ομοσπονδία των εφοριακών). Άντε να τους σφυρίξεις πέναλτι ή να τους μαρκάρεις σκληρά τώρα που ανοίγει και το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις!! Ανοίξτε το θέμα για να δείτε περισσότερες φωτο.

Το ert.gr παρουσιάζει την Eλληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών


...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...


Το έργο της είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό, τόσο στον αθλητικό, όσο και στον κοινωνικό τομέα και γι αυτό η Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών, δικαιούται να είναι υπερήφανη και να αξιοποιεί την εμπειρία της για τα επόμενα βήματά της. Για τη λειτουργία και το έργο της ΕΟΑΚ, μίλησε στο ert.gr ο πρόεδρός της  Στουφής Ιωάννης.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Mακαρονάδα αλληλεγγύης στην Ικαρία

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Η Επιτροπή Στήριξης σας προσκαλεί την Κυριακή 20 Μαρτίου από τις 1:00 το μεσημέρι και μετά στην μακαρονάδα για την ενίσχυση του Γηροκομείου.

Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε με εκλεκτούς μεζέδες και ζωντανή μουσική στο χώρο του Γηροκομείου!

Τιμή πρόσκλησης 10 ευρώ.

Από την Επιτροπή Στήριξης του Γηροκομείου


Σημείωση του blog: Για τους μη γνωρίζοντες αφού πούμε ότι χρειάστηκαν μακρόχρονοι αγώνες (και με συνθήματα του τύπου "Δόξα τα λεφτά έχετε Θεό, το γηροκομείο ανήκει στο λαό"), για να μην κλείσει η Μητρόπολη Σάμου το γηροκομείο και να το δώσει στο Δήμο Ικαρίας, για να γίνει κατανοητή η λειτουργία της μακαρονάδας και ως εργαλείο αλληλεγγύης, προτείνουμε τις ακόλουθες αναρτήσεις:

http://nasosbratsos.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3244.html

http://nasosbratsos.blogspot.gr/2015/10/blog-post_24.html

http://nasosbratsos.blogspot.gr/2015/12/11122015.html
http://www.ikariaki.gr/kne-ikarias-makaronada-ston-evdilo-stis-3-dekemvri/

http://www.ikariaki.gr/makaronada-apo-tin-vlikiou-rachon-ikarias/
http://www.ikariaki.gr/makaronada-ston-kountouma-pros-enischisi-tou-idikou-scholiou-ikarias/

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

"Πατάει γρασίδι" ο Διαγόρας με αντίπαλο τον Πήγασο Θριασίου

"Εντός έδρας" (τρόπος του λέγειν) στο γήπεδο Καρλοβάσου στη Σάμο, θα αγωνιστεί η γυναικεία ομάδα του Διαγόρα Ραχών Ικαρίας, το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 4μμ. Αντίπαλος είναι ο Πήγασος Θριασίου που προπορεύεται στη βαθμολογία. Ο αγώνας είναι στα πλαίσια του 6ου ομίλου του πρωταθλήματος Γ΄ Εθνικής ποδοσφαίρου γυναικών.

Σάμος: Eκδηλώσεις συμπαράστασης στους πρόσφυγες την Κυριακή 20 Μαρτίου

...αναδημοσίευση από το www.ert.gr...

Στα πλαίσια της διεθνούς κινητοποίησης ενάντια στο ρατσισμό και τον πόλεμο, ανακοινώθηκαν σχετικές εκδηλώσεις στο νησί της Σάμου, από κοινωνικούς φορείς που τις συνδιοργανώνουν, με κεντρικό σύνθημα «Μαζί με τους πρόσφυγες ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια».


Το πρόγραμμα:
Κυριακή 20/3 ώρα 13.00: Μαγειρεύουμε,τρώμε, τραγουδάμε μαζί με τους πρόσφυγες , έξω από την πίσω είσοδο του κέντρου κράτησης–hot spot Σάμου (στο δρόμο για τη Βλαμαρή)
και ώρα 19.00: Στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας Σάμου συζήτηση για τις εξελίξεις του προσφυγικού ,ενημέρωση από την δικηγόρο κ. Στεφανία Μπακλατζή (από το Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων)
Προβολή ντοκιμαντέρ «Παίζοντας με τη φωτιά» της Αννέτας Παπαθανασίου (είσοδος δωρεάν)


Τις εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν:
Κίνηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα – Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες -Σάμος
-Χαριστικό – ανταλλακτικό παζάρι
–No Border Kitchen
-ο  Σύλλογος Αλληλεγγύη, Καρλόβασι  που αναφέρει στο λογαριασμό του στο facebook: «Αλληλεγγύη στην πράξη, σε πρόσφυγες, μετανάστες, άπορους και κάθε κομμάτι της κοινωνίας μας το οποίο οφείλει να υποστηριχθεί. Ο σύλλογος «Αλληλεγγύη» δημιουργήθηκε από μια ομάδα ανθρώπων που επί δύο χρόνια προσπαθούν με ό,τι δυνάμεις έχουν να βοηθήσουν όσους μετανάστες και πρόσφυγες φτάνουν στο νησί απ” την Τουρκία, καλύπτοντας τις πρώτες βασικές τους ανάγκες σε τροφή, ένδυση, είδη καθαριότητας, γάλα και πάνες για τα παιδιά και τα μωρά.
Η μετεξέλιξή μας σε σύλλογο κρίθηκε αναγκαία για πρακτικούς λόγους, κυρίως για να μπορούν οι προσπάθειές μας να είναι πιο αποτελεσματικές, για να μπορούμε να δίνουμε αποδείξεις σε όσους, ιδιώτες ή οργανισμούς, προσφέρουν οικονομική ενίσχυση ώστε να είναι απολύτως διαφανής η χρήση των χρημάτων που φτάνουν ως εμάς και για να μπορούμε, έχοντας πλέον νομική υπόσταση, να απευθυνόμαστε στους κατοίκους της πόλης μας».

Τετάρτη 16 Μαρτίου 2016

Αθλητισμός και Κοινωνικά Κινήματα στη Θεσσαλονίκη στις 8 Απριλίου


Περισσότερα θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Mε ποδοσφαιρικό αγώνα τίμησαν τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Καλογρέζας



Είναι στιγμές που το πιο δημοφιλές άθλημα δείχνει την αξία του και πέρα από τις γραμμές του γηπέδου. Αυτό συμβαίνει σε ετήσια βάση, αφού έχει γίνει θεσμός ο αγώνας των παλαιμάχων, στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης του Μπλόκου της Καλογρέζας.

Παλαίμαχοι των γηπέδων, αλλά εν ενεργεία της κοινωνικής ζωής και υπερασπιστές της ιστορικής μνήμης, έπαιξαν ποδόσφαιρο στα πλαίσια των εκδηλώσεων που οργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Νέας Ιωνίας Αττικής. Αντίπαλοι στο γήπεδο οι παλαίμαχοι της Νέας Ιωνίας και του Απόλλωνα Σμύρνης, για τα 72 χρόνια του Μπλόκου της Καλογρέζας.


Πριν τον αγώνα έγινε απονομή από το Δήμαρχο Νέας Ιωνίας Ηρακλή Γκότση των αναμνηστικών πλακετών και των ανθοδεσμών στους συντελεστές του αγώνα (ομάδες, διαιτητές, γιατρό).

Συγκινητική στιγμή ήταν το προσκλητήριο νεκρών, όπου οι παίκτες και των δύο ομάδων φώναζαν «παρόν» στο άκουσμα κάθε ονόματος από τους 21 Έλληνες και τον ένα Ιταλό αντιφασίστα που εκτέλεσαν οι ναζί. Λίγα μέτρα πιο πέρα από το γήπεδο βρίσκεται ο τόπος της θυσίας, όπου την Κυριακή 20 Μαρτίου θα γίνει η κατάθεση των στεφανιών.

Στο δημοτικό στάδιο της Νέας Ιωνίας, το Σάββατο 19/3/2016 θα γίνουν αγώνες στίβου (αναγνωρισμένοι από τον ΣΕΓΑΣ) στα πλαίσια των ίδιων εκδηλώσεων.

 Παλαίμαχοι Νέας Ιωνίας: Δαμιανός, Τσολαρίδης, Σταυρόπουλος, Ντελέζος, Βικάτος, Θερμόπουλος, Μαχάς, Ελευθεριάδης, Μπουτίδης, Ζηγκιρίδης, Πουλόπουλος, Ανδρουτσόπουλος

Προπονητής Γιώργος Ουσταμπασίδης

Παλαίμαχοι Απόλλωνα: Σκούρας, Μπάκας, Ποζαπαλίδης, Ραφαηλίδης, Πικουλίδης, Βελέτζας, Ροπόκης, Φωκάς, Βλασσόπουλος, Μασούρης, Βαλίδης, Κόκκινος, Καρασαββίσης, Κωνσταντακόπουλος, Τσιγκούλης, Αργυρίου, Γεωργαράς

Προπονητής Βασίλης Κυριακού, υπεύθυνος ομάδας παλαιμάχων Βασίλης Μαστρακούλης

...ανταπόκριση για το θέμα μεταδόθηκε μέσω της ΕΡΑ Σπορ... 

..δείτε το και στο www.ert.gr...