Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 30 Απριλίου 2022

Ηρόδοτος: Από την Αλικαρνασσό της Μικράς Ασίας στην Κρήτη

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Είχαν περάσει δέκα χρόνια από το 1922 και τον μεγάλο ξεριζωμό, όταν το 1932 Μικρασιάτες πρόσφυγες από την Αλικαρνασσό, (Βodrum, όπως τη λένε οι Τούρκοι, αλλά και Πετρούμι στα ελληνικά εκείνων των χρόνων) που είχαν πια εγκατασταθεί στο Ηράκλειο της Κρήτης και είχαν ιδρύσει από το 1925 τη Νέα Αλικαρνασσό, αποφάσισαν να ιδρύσουν τον Ποδοσφαιρικό Αθλητικό Σύλλογο Αλικαρνασσού (Π.Α.Σ.Α.) «ΗΡΟΔΟΤΟΣ». Η απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου βγήκε το Νοέμβριο του 1932. Η επιλογή του ονόματος δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε για να τιμήσει τον Ηρόδοτο τον πρώτο ιστορικό που καταγόταν από την Αλικαρνασσό και για να θυμίζει τη χαμένη πατρίδα. Η προτομή του ιστορικού είναι και το έμβλημα της ομάδας, που έχει χρώματα μπλε και άσπρο.


Τον Νοέμβριο του 1931 αναφέρεται η πρώτη συνάντηση της Αθλητικής Ένωσης Νέας Αλικαρνασσού Ηρόδοτος σε φιλική συνάντηση με τον Ηρακλή, πριν από την προσωρινή διακοπή της λειτουργίας του. Τ ο επόμενο έτος ο σύλλογος επανιδρύεται με πρωτοβουλίες του γιατρού Μιχαήλ Βελισσάριου για να αδρανήσει στα επόμενα χρόνια.

Απολύτως συνεκτικές οι προσφυγικές κοινότητες εκείνων των χρόνων είχαν ταυτόχρονη δραστηριότητα σε πολλούς τομείς κυρίως με την ίδρυση συλλόγων, προσπάθειες για ίδρυση σχολείων και εκκλησιών (στη Νέα Αλικαρνασσό τον Άγιο Νικόλαο), αλλά και αθλητικών ομάδων.

Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου στο ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

 



ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                         

Ελευσίνα: 26/4/2022                                                                 Αρ. Πρωτ.: 749

ΠΡΟΣ Υπουργό και Αν. υπουργό Υγείας                                                                  
 Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ

ΘΕΜΑ: Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου λόγω των μεγάλων ελλείψεων ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού. 

Με αλλεπάλληλα «εντέλλεσθε», οι γιατροί υποχρεώνονται να εκτελούν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από τον προβλεπόμενο, ξεπερνώντας τις σωματικές και ψυχικές τους αντοχές.
 

Σοβαρότατα προβλήματα στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα, που η ασφαλής στελέχωση του είναι απολύτως αναγκαία για τη λειτουργία του νοσοκομείου, προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και παραιατρικού προσωπικού.
 

Συγκεκριμένα, στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα έχουν απομείνει μόνο 8 ειδικευμένοι γιατροί (η επιστημονική υπεύθυνη έχει καταθέσει αίτηση παραίτησης, μια επικουρική γιατρός είναι σε άδεια λόγω κυήσεως και μία μόνιμη γιατρός δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα εφημεριών λόγω κύησης) ενώ είναι κενές και οι 8 θέσεις ειδικευόμενων γιατρών. Αποτέλεσμα είναι να είναι αδύνατη η κατάρτιση ασφαλούς προγράμματος εφημεριών.



Οι γιατροί του τμήματος έχουν ήδη ξεπεράσει τις σωματικές και ψυχικές τους αντοχές τους, δεδομένου ότι στο Ακτινοδιαγνωστικό τμήμα του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου, με πολύ μικρότερο αριθμό γιατρών, εκτελείται καθημερινά πολύ μεγάλος αριθμός ακτινολογικών εξετάσεων, που στις ημέρες Γενικής Εφημερίας του νοσοκομείου προσεγγίζει τον αριθμό των διενεργούμενων εξετάσεων σε αντίστοιχες εφημερίες μεγαλύτερων νοσοκομείων, όπως ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ και το ΓΕΝΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ. 


Αντί για την ενίσχυση του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς, για να εξασφαλισθεί η ασφαλής λειτουργία, η «λύση» που επιλέχθηκε είναι ο εξαναγκασμός των γιατρών, με αλλεπάλληλα «εντέλλεσθε» να εκτελούν διπλάσιο αριθμό εφημεριών από τον προβλεπόμενο, χωρίς καμία προοπτική βελτίωσης της κατάστασης, οδηγώντας τους σε σωματική και ψυχική εξάντληση.


Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα από τη μεγάλη έλλειψη ιατρικού προσωπικού και στις υπόλοιπες κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου ΘΡΙΑΣΙΟ, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τις Παθολογικές κλινικές, τις ΜΕΘ (Γενική και Κέντρου Εγκαυμάτων) και το Μικροβιολογικό – Μοριακό και Βιοχημικό Εργαστήρια.


 Με διακοπή λειτουργίας κινδυνεύει η Παιδιατρική, όπου έχουν απομείνει μόνο 2 μόνιμοι και 1 επικουρική ειδικευμένοι παιδίατροι και 4 ειδικευόμενοι, η Αιμοδοσία, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί, και η Πνευμονολογική Κλινική, όπου έχουν απομείνει 3 μόνιμοι γιατροί.
 

Δευτέρα 25 Απριλίου 2022

«Ειρηνοδρομία 2022» στις 15 Μαΐου στα «Παναγούλεια»


Για άλλη μία χρονιά θα διεξαχθούν οι εκδηλώσεις «Παναγούλεια» που γίνονται στη μνήμη του αγωνιστή της Δημοκρατίας, Αλέξανδρου Παναγούλη, που έχασε τη ζωή του στα όρια του Αγίου Δημητρίου.

O Δήμος Αγ. Δημητρίου, τις τελευταίες σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, διοργανώνει την “Ειρηνοδρομία” στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων αυτών.

Όπως αναφέρει ο Δήμος: "Τα «Παναγούλεια» εξελίχθηκαν σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας και είναι πάντα αφιερωμένα στην ελευθερία, τη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και φυσικά στον άνθρωπο με την αστείρευτη γενναιότητα, με το απροσδόκητο ταμπεραμέντο, που γνώριζε πώς να δραπετεύει από τις ανθρώπινες ανασφάλειες, τον Αλέξανδρο Παναγούλη.

Η Ειρηνοδρομία, που πραγματοποιείται πάντα την τελευταία ημέρα των Παναγουλείων, συνδιοργανώνεται με την Περιφέρεια Αττικής, τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ και υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του σωματείου κλασσικού αθλητισμού Ο.Φ.Κ.Α Οδυσσέας.


Πρόκειται για μια σειρά δρομικών αγωνισμάτων 2,5χλμ, 5χλμ, 10χλμ,1000m AMEA. Τα 10χλμ, μάλιστα είναι πιστοποιημένη διαδρομή που έχει ενταχθεί στο επίσημο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ, προσελκύοντας δρομείς από την Αττική, την υπόλοιπη Επικράτεια, αλλά και από το εξωτερικό. Είναι ένας αγώνας, μια γιορτή, με αθλητικό και έντονα συμβολικό χαρακτήρα, που έχει αγκαλιαστεί από πλήθος πολιτών όλων των ηλικιών, φορέων και σωματείων που τιμούν κάθε χρόνο με τη συμμετοχή τους, το κεντρικό μας σύνθημα «Τρέχουμε για την ειρήνη, ζωντανεύουμε την ελπίδα».

Tα Παναγούλεια καθιερώθηκαν στην πόλη του Αγίου Δημητρίου από τη δεκαετία του 1980 επί δημαρχίας Γεωργίου Μπουκογιάννη και αποτελούν τη μοναδική στην Ελλάδα θεσμοθετημένη εκδήλωση στη μνήμη του αγωνιστή Αλέκου Παναγούλη.
Πρόκειται για ένα διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιείται κάθε Μάιο στην πόλη μας με έντονα συμβολικό χαρακτήρα, υπέρ των αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.
Τη δεύτερη ημέρα των Παναγουλείων, διεξάγεται πάντοτε η Ειρηνοδρομία, ένας συμβολικός αγώνας δρόμου 5 χιλιομέτρων».

Ιστορική έρευνα, δημοσιογραφία και ανάδειξη στοιχείων

 


To έχετε εμπεδώσει, αλλά η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως που έλεγαν κάτι παλιοί. 

Έτσι και αυτό το Σαββατοκύριακο που έρχεται ο πρωινός σας καφές, θα συνδυαστεί με την ανάγνωση ερευνών που έχουμε ετοιμάσει για σας. 

Συντονιστείτε στο Blog μας...

Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι Ευβοίας

 

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
 

«Το Προκόπι είναι γνωστό για τον ιερό ναό του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου, τα οποία έφεραν μαζί τους το 1924 Καππαδόκες πρόσφυγες από το Προκόπι (Ουργκιούπ) Καππαδοκίας της Μικράς Ασίας. Μέσα από το χωριό διέρχεται ο ποταμός Κηρέας» αναφέρεται στην ιστοσελίδα του του Ιερού Προσκυνήματος Οσίου Ιωάννη του Ρώσου και του Μουσείου Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέου Προκοπίου.


Ο Ηλίας Παπαγεωργίου, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης, Ιστορικός Τέχνης στο τεύχος νο 137 , Δεκεμβρίου 2021 του περιοδικού «Αρχαιολογία και Τέχνες», αναφέρει σε αναλυτικό άρθρο, σημαντικές πληροφορίες για την ίδρυση, τη λειτουργία και για τα εκθέματα του Μουσείου.


Σε μια πολύ περιληπτική αναφορά μας στο άρθρο, σταχυολογήσαμε ότι ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το ότι οι κάτοικοι του Προκοπίου (Ουργκιούπ) και γενικότερα της Καππαδοκίας δεν γνώρισαν τον βίαιο διωγμό που βίωσε ο ελληνισμός του Πόντου, της Σμύρνης και άλλων περιοχών της Μικράς Ασίας. Αυτό διότι η μετακίνησή τους έγινε λόγω της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών, με αποτέλεσμα να έχουν τον χρόνο και την ευκαιρία να μεταφέρουν το 1924 κάποια από τα πολύτιμα υπάρχοντά τους στη νέα τους πατρίδα, μεταξύ αυτών και το λείψανο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου.

Σάββατο 23 Απριλίου 2022

Μινώταυρος Μουρνιών η ομάδα που είχε «νονό» τον Ελευθέριο Βενιζέλο

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 

Από τα πλέον ιστορικά σωματεία της Κρήτης είναι ο Μινώταυρος Μουρνιών με έτος ίδρυσης το 1929 αρχικά σαν «Άρης Μουρνιών», όμως η ποδοσφαιρική «σπορά» χάνεται στα χρόνια που προηγήθηκαν, καθώς στο σύλλογο έχουν έγγραφα του 1903 που καταγράφουν την ύπαρξη του «Ατρόμητου Μουρνιών». Ακολούθησαν δύσκολα και ταραγμένα χρόνια, πόλεμοι, Μικρασιατική καταστροφή και η επανεκκίνηση του αθλητισμού έγινε σε ένα νέο περιβάλλον, που το εμπλούτισαν στον αθλητικό τομέα και αρκετοί Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν ανεπτυγμένη αθλητική κουλτούρα και ανάλογες αγωνιστικές και διοικητικές εμπειρίες από τους τόπους προέλευσής τους.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2022

Αγώνας παλαιμάχων και προσφορά τροφίμων σε αδύναμες οικογένειες

 




 Ανακοίνωση Δήμου Πατρέων

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 22 Απριλίου, το μεσημέρι, μετά από πολλά χρόνια, στο γήπεδο των Προσφυγικών ο ποδοσφαιρικός αγώνας των  παλαίμαχων Άνω και Κάτω πόλης.

Το αθλητικό αυτό γεγονός, που είναι πια θεσμός, κάθε Μ. Παρασκευή για την Πάτρα, έγινε μετά από διακοπή δύο χρόνων, λόγω της πανδημίας.

Ο αγώνας συνοδεύτηκε με απονομές πλακετών σε συγγενείς παλαίμαχων που έχουν φύγει από τη ζωή, προς τιμήν της μνήμης τους και με  προσφορά τροφίμων, από τους παλαίμαχους προς τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων, για τους δοκιμαζόμενους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, τις μέρες του Πάσχα

Ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρος Τουλγαρίδης, που εκπροσώπησε το Δήμο και μάλιστα αγωνίστηκε με την ομάδα των παλαίμαχων της Άνω Πόλης, ευχαρίστησε θερμά για την προσφορά.

 

Πέμπτη 21 Απριλίου 2022

Έρευνες και μελέτη ιστορικών θεμάτων


Mέρες που είναι όσοι/ες θέλετε να μελετήσετε θέματα που έχουμε αναδείξει στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και πιο παλιά, μπορείτε να ανατρέξετε στις κατηγορίες «Αθλητισμός» και «Ιστορική μνήμη», ειδικά στη δεύτερη υπάρχουν αρκετά θέματα και εκτός του αθλητικο - κοινωνικού πεδίου.

Tίμησαν τους αντιδικτατορικούς αγωνιστές

 


 Ανακοίνωση Δήμου Πατρέων

Συμπληρώνονται σήμερα 21 Απρίλη, 55 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967.
 

Η Δημοτική Αρχή, όπως κάθε χρόνο, τίμησε τη μνήμη των αγωνιστών, που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν από τη Χούντα, στα Δημοτικά Σχολεία Αγίας Σοφίας και Δροσιάς, στην Πάτρα. Τα συγκεκριμένα σχολεία είχαν μετατραπεί, από το καθεστώς των Συνταγματαρχών, σε χώρους φυλάκισης των αγωνιστών που όρθωσαν το ανάστημά τους και δεν έσκυψαν το κεφάλι στη δικτατορία.
 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού, Τάκης Πετρόπουλος κατέθεσαν στεφάνια στις μαρμάρινες πλάκες – μνημεία, που έχουν τοποθετηθεί από το Δήμο, στα δύο σχολεία, προς τιμή των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα.
 

Σε δήλωσή του προς τα ΜΜΕ, ο Δήμαρχος είπε:
«Πενήντα πέντε χρόνια μετά το πραξικόπημα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους όσους αγωνίστηκαν ενάντια  στη Δικτατορία, έχασαν τη ζωή τους, οδηγήθηκαν στις φυλακές, έδωσαν όλες τους τις δυνάμεις για την ανατροπή του συστήματος εκείνου που ήταν επιλογή αυτών που κάνουν κουμάντο στην οικονομία και εναλλάσσουν τα πραξικοπήματά τους και τις δικτατορίες τους με την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είμαστε ώριμοι να βγάλουμε συμπεράσματα. Αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας είναι εκείνοι που μοχθούν και παράγουν τα πάντα να κάνουν και κουμάντο στη χώρα μας. Να μπορούμε έτσι να έχουμε τα δίκια μας και να εξασφαλίζεται το επίπεδο της ζωής που μπορεί και πρέπει να υπάρχει στη σημερινή εποχή».





Τρίτη 19 Απριλίου 2022

Προς το Εφετείο Αθηνών η εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της δίκης της Χρυσής Αυγής


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση να γίνει η προγραμματισμένη για τις 15 Ιουνίου 2022 εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, στην αίθουσα Τελετών του Εφετείου και όχι αλλού, έγινε με την αποδοχή του σχετικού αιτήματος από την Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του Εφετείου Αθηνών.

Για το θέμα αυτό οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση:

Θα μας ακούσει κανείς;


    ...της Χαρούλας Κοτσάνη...

 

Ίσως κι η λέξη ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ να είναι αδύναμη για να περιγράψει κανείς αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ικαρία του Αιγαίου, στη Νικαριά που όλοι πια έμαθαν από τον Καριώτικο και που τον χορεύουν σε όλα τα μήκη και πλάτη  του κόσμου!
   

Για να πας στο νησί, λέμε τώρα μιας κι έρχεται Λαμπρή,  πρέπει να πάρεις το καράβι από Πειραιά ή αν έχεις κάτι περισσότερο στον κουμπαρά άντε και το αεροπλάνο… όμως σίγουρα αν θελήσεις να έχεις μαζί το αυτοκίνητο και τα παιδάκια σου θα μπεις σε ένα πρακτορείο για εισιτήρια με το πλοίο ΜΥΚΟΝΟΣ.

Εκεί διαπιστώνεις τα εξής : Α΄ θέση μην φανταστείτε τίποτα πολυτέλειες μια απλή αριθμημένη θέση που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος κοστίζει 73 ευρώ μια τιμή που όλο και ανεβαίνει κάθε βδομάδα 3 με 4 ευρώ! Το ίδιο αυτό δρομολόγιο που μπήκες συνεχίζει για την Χίο άλλες 5  - 6 ώρες στο περίπου, πρόσεξε τώρα αυτό που θα σου πω αλλά θα χρειαστεί να καθίσεις! 

H τιμή λοιπόν της ίδια θέσης με το ίδιο πλοίο, με το ίδιο δρομολόγιο (συμπάθα με για την επανάληψη) για Χίο είναι 45 ευρώ! «Πώς γίνεται αυτό»; η πρώτη αντίδραση όπου το είπα! Υπάρχει λογικός άνθρωπός να το εξηγήσει; Και αυτό αναλογικά συμβαίνει με τις τιμές όλων των θέσεων…


 Όμως ο ένας παραλογισμός φέρνει κι άλλους που δεν είναι πια παραλογισμοί αλλά φτάνουν ή και ξεπερνούν τα όρια της κοροϊδίας. Μας λένε κάποιοι που θεωρούνται και «θεσμοί» για τον τόπο μας  «Ε! και πού είναι το πρόβλημα; βγάλε για Χίο με το 45(άρι)  και κατέβα Ικαρία»!!! 

 Ακούστε ΠΟΥ ΦΘΆΣΑΜΕ, επίσημη άποψη, μας προτείνουν να κοροϊδεύουμε με ψέματα για να ταξιδέψουμε! (οποία κατάντια)! και καλά «στο πήγαινε» του λες, αν έχεις κι όρεξη για χιούμορ αλλά που να το βρεις κι αυτό, όταν επιστρέφεις τι θα πεις;  ότι βρίσκομαι στη Χιό; (θα μετακινήσουν και τα νησιά κατά πως πάνε)…                                             

Το αυτοκίνητο θα πάει μόνο του ασυνόδευτο; γιατί δεν θα μπορείς να το βγάλεις αν έχεις δηλώσει άλλο λιμάνι προορισμού…  Να το κάνουμε θέλετε ακόμα πιο απλό; μια 4/μελής οικογένεια Πατέρας, Μητέρα με δύο 11/χρονα παιδάκια (εδώ θεωρούνται ενήλικα άρα ολόκληρο εισιτήριο) θέλουν για μια βδομάδα να πάνε στο νησί τους 740 ευρώ μόνο για τα εισιτήρια, εκτός βενζίνη κλπ έξοδα μέσα στο πλοίο…


 Θέλετε να πιάσουμε και τα φορτηγά που τροφοδοτούν τους συμπατριώτες μας; από 800 το εισιτήριο μέχρι τώρα που τα γράφω έφτασε στα 1300 ευρώ! και αναμένεται νέα αύξηση ποιος ξέρει μέχρι πόσο ακόμα! Ένα κόστος δυσβάσταχτο που θα μεταφερθεί στον Ικαριώτη: συνταξιούχο, εργάτη, αγρότη, εργαζόμενο. Ποιός θα στηρίξει αυτόν τον Ακρίτη νησιώτη, που είναι ταγμένος να «Φυλάττει Θερμοπύλες»; Ποιός θα διαμαρτυρηθεί για αυτή την άθλια αισχροκέρδεια που συμβαίνει με τέτοιο προκλητικό τρόπο και με συγκεκριμένες πολιτικές πρακτικές; 

Πού βρίσκονται οι αρμόδιοι ΤΩΡΑ που θα πρέπει να μιλήσουν, να υποστηρίξουν τα αυτονόητα; Αν δεν αντέχουν τουλάχιστον να σιωπήσουν, (για να το πω ευγενικά) και να μην προκαλούν με τις γελοίες αυτές «ατάκες», που επιμένουν να υποτιμούν τόσο τη νοημοσύνη μας!    


Εμπορικός Σύλλογος, άλλοι Σύλλογοι που ζημιώνονται υπάρχουν;       

Έπαρχος, Βουλευτής θα ακουστούν; καλά ο ΔΗΜΟΣ δεν καταδέχεται να ασχοληθεί με αυτά τα καθημερινά δυστυχώς! Μας παρουσιάζει μακέτες έργων που ΘΑ γίνουν σε εξακολουθητικό Μέλλοντα χρόνο… κρίμα! Θα μας πάρει και θα μας σηκώσει αυτή η τρελο/νοτιά  που αν δεν σοβαρευτούμε δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο, να μου το θυμάστε αυτό…  

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΙ ΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΥ ΤΟΥΣ ΠΩΣ:                                            

ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!


προπάντων  ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!
Χαρούλα Κ. Κοτσάνη/2022

Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

Συνεχής έρευνα ακόμα και το Πάσχα

 

Αν και με την ακρίβεια το αρνί φέτος μάλλον θα το δούμε από φωτογραφία, για να μπούμε στο κλίμα των ημερών, να πούμε ότι τόσο το Μ. Σάββατο, όσο και την Κυριακή του Πάσχα, η μέρα σας θα ξεκινήσει φυσικά με τον πρωινό καφέ, αλλά και με την ανάγνωση θεμάτων έρευνας που έχουμε ετοιμάσει για εσάς. 

Δεν σταματάμε ούτε τις γιορτές, ούτε τις αργίες.

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Το ertnews στο «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922» στη Λέσβο (φωτορεπορτάζ)

 

Φωτογραφία με τα πρώτα ορφανά προσφυγόπουλα στη Μυτιλήνη

 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

 

Φιλόξενη γη αποδείχθηκε η Λέσβος για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες που βρήκαν αποκούμπι στο αιγαιοπελαγίτικο νησί μετά τον ξεριζωμό τους. Δεν ήταν άλλωστε και άγνωστο το τοπίο, ούτε και οι άνθρωποι, καθώς για χρόνια υπήρχαν συναλλαγές από τα ελληνικά παράλια προς τα Μικρασιατικά, ενώ μόλις λίγα χρόνια πριν ήταν και οι δύο πλευρές εδάφη υπό τη διακυβέρνηση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Στο σημαντικό έργο της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών Λέσβου «Το Δελφίνι» και το «Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης 1922». Για όλα αυτά μας μίλησε ο Δημήτρης Παπαχρυσός, πρόεδρος του Συλλόγου.


-Πότε ιδρύθηκε το «Δελφίνι» και ποιες ανάγκες ήρθε να καλύψει

-Ο Σύλλογος Μικρασιατών Σκάλας Λουτρών «Το Δελφίνι» ιδρύθηκε το 1990 και έχει έδρα τον προσφυγικό συνοικισμό της Σκάλας Λουτρών του Δήμου Μυτιλήνης.

Σάββατο 16 Απριλίου 2022

Με έμπνευση από τη Μικρά Ασία και δύναμη από τα Χανιά: Απόλλων Αγίου Ιωάννη 1923

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στους χωματόδρομους και τις αλάνες των Χανίων, στην περιοχή των δικαστηρίων, νεαρά προσφυγόπουλα από τη Μικρά Ασία, με την πλούσια αθλητική παράδοση, έβρισκαν διέξοδο και ψυχαγωγία παίζοντας ποδόσφαιρο. «Πλανεύτρα» η μπάλα δεν ήθελε και πολύ για να ξελογιαστούν και οι γηγενείς.

Το «ανακάτεμα» του ανθρώπινου δυναμικού γέννησε τον Απόλλωνα Χανίων, που όπως μαρτυράει το όνομά του και τα χρώματά του (μπλε - άσπρο) κράτησε την ανάμνηση της Μικράς Ασίας, τιμώντας με την ονοματοδοσία τον ιστορικό Απόλλωνα Σμύρνης, που μετέφερε τις δραστηριότητές του στην Αθήνα και αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και για τα ποδοσφαιρικά του αδέρφια στα Χανιά.

Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Για τον καθορισμό αίθουσας διεξαγωγής της δίκης Χ.Α. στο δεύτερο βαθμό


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι υπογράφοντες την παρούσα συνήγοροι πολιτικής αγωγής στην δίκη της Χρυσής Αυγής επισκεφθήκαμε σήμερα:  α) την Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Μαρία Γκανέ και β) την Προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης  του Εφετείου   Αθηνών   κ.   Δρακοπούλου   –   Τριανταφύλλη,   προς υποστήριξη   του   αιτήματος   μας  για  την  κατ’   αποκλειστικότητα διεξαγωγής στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών της δίκης σε δεύτερο βαθμό για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκινά στις 15/6/2022.
   

Πέραν της επιχειρηματολογίας μας που είχε εκτεθεί αναλυτικά στην από 31/3/2022 αίτηση –  υπόμνημά μας, η οποία κοινοποιήθηκε σε σωρεία αρμοδίων παραγόντων και δημοσιοποιήθηκε, θέσαμε υπόψη τους το γεγονός ότι τόσο η Ε.Σ.Η.Ε.Α. με την από 6/4/2022 ανακοίνωση της, όσο και ο Δήμος Κορυδαλλού με την από 13/4/2022 ανακοίνωση του Δημάρχου του,  τάσσονται αναφανδόν υπέρ του αιτήματος μας, ενώ αναδείξαμε και τις αγωνιώδεις και δυστυχώς μη εισακουσθείσες τότε προσπάθειες της Προέδρου του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, κ. Μαρίας Λεπενιώτη, όπως αυτές προκύπτουν πλέον επίσημα από τα πρακτικά της δίκης που πρόσφατα ήρθαν στην διάθεση μας, και η οποία με επανειλημμένα έγγραφα διαβήματά της προς τον τότε Προέδρο του Τριμελούς Συμβουλίου Διοίκησης του  Εφετείου Αθηνών, ζητούσε να μεταφερθεί η δίκη από τον Κορυδαλλό στην Αίθουσα Τελετών του Εφετείου Αθηνών.

Νέα καταδίκη για την υπόθεση του «Βήμα FM»



Εκδικάστηκε σήμερα ακόμη ένα ποινικό της υπόθεσης του «Βήμα FM» στο Θ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Κατηγορούμενοι για την μη καταβολή δεδουλευμένων προς τους τεχνικούς του ραδιοσταθμού ήταν, για ακόμη μία φορά, οι Σταύρος και Παναγιώτης Ψυχάρης. 

Το δικαστήριο επέβαλλε συνολική φυλάκιση 26 μηνών και χρηματική ποινή 3.900€ στον καθένα χωρίς να τους αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.

Πρόκειται για μία ακόμη δικαίωση των τεχνικών του ραδιοσταθμού οι οποίοι ήταν οι πρώτοι που όρθωσαν ανάστημα και αντέδρασαν στις μεθοδεύσεις της εργοδοσίας του ΔΟΛ με τις γνωστές συνέπειες για όλους τους εργαζόμενους του πάλαι ποτέ κραταιού Ομίλου.

Όπως έχουμε ξαναπεί έπεται συνέχεια μέχρι την τελική δικαίωση.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Mε αφορμή την αποφράδα επέτειο της 21ης Απριλίου και όχι μόνο αυτή


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΟΤΙΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

«Σπoρ και Κοινωνικές Αντιστάσεις»

 

Πλησιάζοντας στην αποφράδα επέτειο του πραξικοπήματος και της επταετούς δικτατορίας στη χώρα μας, σας υπενθυμίζουμε τα σημαντικά ιστορικά στοιχεία και τις μαρτυρίες που περιέχει το βιβλίο «Σπoρ και Κοινωνικές Αντιστάσεις», αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας, που έχει κάνει και συνεχίζει να εμπλουτίζει ο συγγραφέας, δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το κεφάλαιο για τις παρεμβάσεις της δικτατορίας των συνταγματαρχών 1967-1974 στον αθλητισμό και ειδικά στο ποδόσφαιρο. Αθλητές εκείνης της περιόδου που είχαν αντιστασιακή δράση εξιστορούν τις εμπειρίες τους.

Παράλληλα βρισκόμαστε στο έτος που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και στο βιβλίο θα βρείτε την ιστορία αρκετών προσφυγικών σωματείων που μέσα από τη δράση τους συσπείρωσαν το προσφυγικό στοιχείο και έπαιξαν ρόλο στην κοινωνικοποίησή του στο νέο περιβάλλον που βρέθηκε.

Έντονη είναι στα περιεχόμενα του βιβλίου και η ανάδειξη της αντιφασιστικής – αντιναζιστικής δράσης στο Μεσοπόλεμο, όταν Χίτλερ και Μουσολίνι, επιχείρησαν να αξιοποιήσουν τα σπορ για να περάσουν τα δηλητηριώδη μηνύματά τους. Ο χώρος των σπορ αποτελούσε και αποτελεί πάντα στόχο για την ακροδεξιά σε όλες της τις εκδοχές και το ζήσαμε και στη χώρα μας με τις προσπάθειες συγκρότησής της μέσα από πυρήνες σκληροπυρηνικών των γηπέδων.

Τραγική επιβεβαίωση στις μέρες μας οι πληροφορίες για το ρόλο ακραίων στοιχείων στην Ουκρανία, που μέρος αυτών συγκροτήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις κερκίδες των γηπέδων της πολύπαθης χώρας.

Ένα βιβλίο «εργαλείο» με διαχρονική αξία, από τις εκδόσεις «Νότιος Άνεμος» (ISBN 9789609511704). - κεντρική διάθεση: ΒΙΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Η δημοφιλία των σπορ δεν άφησε ασυγκίνητα τα ανά εποχή σκληρά καθεστώτα που επιχείρησαν μέσω του ελέγχου του αθλητισμού να περάσουν προπαγανδιστικά μηνύματα, να εδραιώσουν την εξουσία τους και να ποδηγετήσουν τις όποιες κοινωνικές αντιδράσεις.
Παράλληλα με την επιχείρηση προπαγάνδας, αναπτύχθηκε εντυπωσιακά και μία «αθλητική βιομηχανία», αφού η εμπορική αξιοποίηση του αθλητισμού και τα κέρδη δεν άφησαν ασυγκίνητους κυβερνώντες αλλά και επιχειρηματίες.
Στον αντίποδα ο αθλητισμός που δίνει χαρά και δεν διχάζει τους ανθρώπους ανάλογα με το χρώμα του δέρματος ή της φανέλας, που προωθεί τη συλλογικότητα, τη χαρά την υγεία, τη συνεργασία και όχι το μίσος, μέσα από τις προσπάθειες χιλιάδων ανθρώπων μέσα και έξω από τους αθλητικούς στίβους, πάλεψε σε όλες τις εποχές, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι, τις απόπειρες να γίνει ο αθλητισμός «εργαλείο» στήριξης της ανελευθερίας και οι αθλητές, όπως και οι φίλαθλοι κομπάρσοι σε ένα «στημένο» παιχνίδι. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου) .


Νότιος Άνεμος
Ε Κ Δ Ο Σ Ε Ι Σ

Θράκης 108-Πέραμα – τηλ. 210 4412989 – κιν. 6979108310
NOTIOSANEMOS.EDITIONS@YAHOO.GR

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Ερευνητική δουλειά με συνεχή ρυθμό και αποτελέσματα


Συνεχίζουμε με τη συνήθεια που δεν αλλάζει και έτσι και το επόμενο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσετε την μέρα σας με τον πρωινό καφέ και την ανάγνωση των θεμάτων έρευνας που ετοιμάζουμε για εσάς, τα οποία τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας που αποτυπώνεται και στατιστικά. 

Φυσικά μέσα στη βδομάδα θα αναρτούμε και θέματα τρέχουσας επικαιρότητας, που κατά την εκτίμησή μας έχουν ενδιαφέρον. 

Συντονιστείτε....

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Το ertnews στα Προσφυγικά της Πάτρας πριν την ανάπλασή τους (φωτορεπορτάζ)

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Έγιναν η δεύτερη πατρίδα για τους Μικρασιάτες Πρόσφυγες που μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, εγκαταστάθηκαν στην Πάτρα, ο λόγος για τα προσφυγικά της Πάτρας, που δεν είναι ένας αλλά έξι συνοικισμοί από την Πάτρα μέχρι το Ρίο. Περπατώντας στην περιοχή νομίζει κανείς ότι βρίσκεται στη Νέα Ιωνία Αττικής, ή τη Νέα Ιωνία Βόλου, ή την Ελευσίνα, ή σε τόσες άλλες περιοχές που υποδέχτηκαν τους πρόσφυγες και διατηρούν σε αρκετά σημεία τους τα ίδια αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Δήμος Πατρέων υλοποιεί ένα σημαντικό πρόγραμμα αναζωογόνησης ολόκληρης της περιοχής, ικανοποιώντας, όπως αναφέρει, «ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής». Σήμερα η περιοχή έχει εμφανή σημάδια εγκατάλειψης, ενώ στα κακοσυντηρημένα σπίτια της περιοχής έχουν βρει κατάλυμα, όπως παντού σε αντίστοιχες περιπτώσεις, Ρομά και μετανάστες.


Πολλές φορές περπατήσαμε στους δρόμους των Προσφυγικών αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας (Μικράς Ασίας) και λίγο πριν την έναρξη των έργων ανάπλασης αποτυπώσαμε και φωτογραφικά την κατάσταση των Προσφυγικών. Η ονοματοδοσία των δρόμων είναι εμπνευσμένη από τις χαμένες πατρίδες. Δραστήριοι σε όλα τα επίπεδα οι Μικρασιάτες πρόσφυγες, δημιούργησαν δουλειές, δούλεψαν σε άλλους, έφτιαξαν συλλόγους, αλλά και με την προσωπική τους εργασία το γήπεδο των Προσφυγικών. Από τις μορφές του Μεσοπολέμου και της κατοχής ήταν ο Μικρασιάτης πρόσφυγας Νίκος Πολυκράτης, ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Πατρών, που όπως και ο Άρης Πατρών και ο Αετός Ρίου ήταν δημιουργήματα προσφύγων. Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ανδραγάθησε, στην κατοχή έδρασε ως Καπετάν Νικήτας, καπετάνιος του ΕΛΑΣ και στον εμφύλιο πόλεμο έχασε τη ζωή του αγωνιζόμενος στις τάξεις του ΔΣΕ.

Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Το ταξίδι και η προσφορά του Ίκαρου Χανίων με μικρασιατική ρίζα στα γήπεδα της Κρήτης

 

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
 

Οι καρποί και η ανθοφορία πάντα εξαρτώνται από τις γερές ρίζες και το εύφορο έδαφος και αυτό ισχύει και στον αθλητισμό, καθώς η έλευση Μικρασιατών προσφύγων το 1922 δεν σήμανε μόνο την ανασύσταση – επανίδρυση - μεταφορά αθλητικών συλλόγων από τις χαμένες πατρίδες, ή τη δημιουργία νέων σωματείων εκείνα τα χρόνια, αλλά και το πέρασμα της πλούσιας αθλητικής τους κουλτούρας και στις επόμενες γενιές. «Άνθισαν» και αυτές δημιουργώντας τα χρόνια που ακολούθησαν, συλλόγους που έγραψαν και γράφουν τη δικιά τους ιστορία. Στα σωματεία αυτά ανήκει και ο Ίκαρος Χανίων, που παρουσιάζουμε σήμερα, μέσα από συνέντευξη του προέδρου του Δημήτρη Βρεττού.


-Πότε ιδρύθηκε η ομάδα;

-Οι ρίζες του Ικάρου Χανίων (ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΚΑΡΟΣ ΧΑΝΙΩΝ) ξεκινούν το 1959 στο Πασακάκι όπου μια παρέα από  παιδιά Μικρασιατών παρασέρνοντας και κάποιους ντόπιους  της περιοχής  μας όπου  έπαιζαν μπάλα μαζί στις  αλάνες αποφασίζουν να  δηλώσουν συμμετοχή αμέσως στην Β' κατηγορία  χρησιμοποιώντας ως βάση το καταστατικό της Ιωνίας και σήμα τον φτερωτό ‘ΊΚΑΡΟ της μυθολογίας μας .


-Ποιο ήταν το γήπεδο που χρησιμοποίησε εκείνη την πρώτη περίοδο η ομάδα;

-Ως  προπονητήριο χρησιμοποιούσαν το χωράφι του ΒΛΑΣΗ ΣΧΟΙΝΑ επί της οδού Αγ.Νεκταρίου Δυτικά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Μουρνιών με πρώτα γραφεία μια παλιά αποθήκη-στάυλο βόρεια του προπονητηρίου και  ως έδρα για τους αγώνες τους το Εθνικό Στάδιο Χανίων και πολλά χρόνια αργότερα το Δημοτικό Στάδιο Περιβολίων.

Παρασκευή 8 Απριλίου 2022

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Τριλογία Επετειακών Εκδηλώσεων Ειρήνης & Ρομανί Μνήμης Απριλίου 2022

 


Σειρά εκδηλώσεων ανακοίνωσε η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για το μήνα Απρίλιο που ήδη διανύουμε.

Όπως αναφέρει η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: «Η 8η Απριλίου αποτελεί ημέρα γιορτής για τον λαό των Ρομά σε όλο τον κόσμο, και εορτάζεται με παρελάσεις και πορείες. Τιμάται με αυτό τον τρόπο η επέτειος του Πρώτου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ρομά, που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Απριλίου 1971 και έθεσε τις βάσεις για την ισότιμη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους από την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα.

Ιστορική αναδρομή….

Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Aνακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ


 Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, θυσίασαν το μεροκάματο τους για να καταδικάσουν με την απεργία τους έναν άδικο πόλεμο που μαίνεται, αλλά και να αντιτεθούν στην ακρίβεια που κάνει τη ζωή δυσβάσταχτη, ακόμα και για αυτούς που σήμερα εργάζονται με πλήρες ωράριο και αμοιβές πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Επίσης, καταγγέλλουμε την απαράδεκτη και απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, την Τετάρτη 06/04 στην απεργιακή κινητοποίηση στην Θεσσαλονίκη, που με εντολή της κυβέρνησης της ΝΔ προχώρησε στη βίαιη προσαγωγή φοιτητών και εργαζομένων που διαδήλωναν για τα δίκαια αιτήματά τους μαζί με χιλιάδες απεργούς σε όλη τη χώρα και απαιτούσαν να σταματήσει άμεσα ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος, η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν και να κλείσουν όλες οιΑμερικανοΝατοϊκές βάσεις στη χώρα μας.

Η εικόνα του τραυματία διαδηλωτή που κάθεται σε αναπηρικό καροτσάκι στο νοσοκομείο και φοράει χειροπέδες σαν ένας ποινικός κρατούμενος και τα Γκουαντάναμο που ετοιμάζουν στα νησιά αποτελούν τον προάγγελο της βάρβαρης επίθεσης εις βάρος των εργαζόμενων στην Ελλάδα και αλλού.

Εκφράζουμε, επίσης την αλληλεγγύη μας σε ένα άλλο κομμάτι της πορείας με επικεφαλής το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης κατευθύνθηκε στο κλειστό νοσοκομείο Λοιμωδών με κεντρικό αίτημα «Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών – Να ανοίξει τώρα το Λοιμωδών». Σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση προωθεί την κατάρρευση της δημόσιας υγείας και την ιδιωτικοποίηση ακόμη και των μεγάλων νοσοκομείων, θεωρούμε κεντρικής σημασίας να ανοίξουν όλες οι δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σε συνθήκες πανδημίας η κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα ψεύδη μας σερβίρει το επικοινωνιακό της επιτελείο, κάνει τα πάντα εναντίον των υγειονομικών που υπηρετούν τη δημόσια υγεία και εισάγει τα ιδιωτικά κεφάλαια για να αλωνίσουν εις βάρος μας.

Εκφράζουμε την στήριξη μας σε όλους τους προσαχθέντες και απαιτούμε την άμεση άρση των κατηγοριών.

Συνεχίζουμε αγωνιστικά! Η τρομοκρατία που προσπαθούν να ασκήσουν θα έχει αντίθετα αποτελέσματα.  Κατανοούμε ότι φοβούνται τον σκεπτόμενο άνθρωπο και τον αγωνιζόμενο λαό καθώς το ξέρουν καλύτερα κι από εμάς ότι οι αγώνες έχουν αποτελέσματα!

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

07/04/2022

Δελτίο Τύπου του Εργατικού Κέντρου Σάμου για την απεργία 6/4 στην Ικαρία




Δελτίο Τύπου για την απεργία στις 6 Απρίλη στην Ικαρία

 

  Το μήνυμα του «διεκδικητικού αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για την αντιμετώπιση του κύματος ακρίβειας με μέτρα που θα ανακουφίζουν την εργατική - λαϊκή οικογένεια και η εναντίωση απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία», δόθηκε με ιδιαίτερο παλμό και συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ευδήλου Ικαρίας. Εργαζόμενοι, από κάθε γωνιά του νησιού, κάθε κλάδου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου κατέγραψαν μεγάλα ποσοστά απεργών, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων,  γονείς με τα παιδιά τους, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρίθηκαν μαζικά στο απεργιακό κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου αλλά και όλων των σωματείων & φορέων, πραγματοποιώντας έτσι μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων στην Ικαρία.

  Στη συγκέντρωση τοποθετήθηκαν: Από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας- Φούρνων η Όλγα Λεκάκη, από το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας-Φούρνων η Κατερίνα Χατζηαργυρίου, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας ο Σωτήρης Δρούλιας, από την ΕΛΜΕ Ικαρίας-Φούρνων ο Χρήστος Δάμαλος, από την Ένωση Γονέων Ικαρίας ο Νίκος Κοτσαμπάς, από το Σωματείο Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας – Φούρνων η Ελένη Κοτσαύτη και από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας – Φούρνων ο Φανούρης Καρούτσος.