Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022
Cosenza: Πανό τiμής και μνήμης στο Arditi del Popolo
Eκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης για το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη
Tριήμερες εκδηλώσεις Μνήμης για τα 149 θύματα του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη διοργανώνει ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη, τιμώντας τη συμπλήρωση 78 χρόνων από τα τραγικά γεγονότα της 2ας Σεπτεμβρίου του 1944.
Στέλνοντας το μήνυμα «ποτέ ξανά» για την ανείπωτη τραγωδία που σημάδεψε τον τόπο μας, αλλά και διατρανώνοντας το «ΟΧΙ σε κάθε πόλεμο» που βιώνει η ανθρωπότητα.
Οι φετινές τριήμερες εκδηλώσεις ξεκινούν την Τετάρτη 31 Αυγούστου στις 6 το απόγευμα με τον «Ιστορικό Περίπατο Μνήμης» στους χώρους μαρτυρίου του Ολοκαυτώματος που διοργανώνεται από την Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη και την Εφημερίδα Χορτιάτης 570. Στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η «17η Ποδηλατοδρομία Ειρήνης», που θα ξεκινήσει από τη διασταύρωση Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου, ενώ στις 8.30 μ.μ. στο προαύλιο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου μια ομάδα κατοίκων του Χορτιάτη θα παρουσιάσει δρώμενο για το Ολοκαύτωμα.
H Oμοσπονδία Οικοδόμων για τη λαϊκή στέγη
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η στέγη είναι δικαίωμα όλων των εργαζομένων, δεν μπορεί να γίνεται μπίζνες για τους τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες
Συνάδελφοι, η κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, των παιδιών μας που σπουδάζουν, των νέων ζευγαριών, είναι δικαίωμά μας. Δεν μπορεί «να κόβεται και να ράβεται» στις εξαγγελίες της εκάστοτε κυβέρνησης, που έχει πάντα στο βλέμμα της πως θα εξασφαλίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της κερδοφορίας των μεγαλοκατασκευαστών, των εμποροσπιτάδων, των τραπεζιτών.
Δεν ανεχόμαστε τα ψίχουλα! Μέτρα που έχουν δοκιμαστεί εδώ και χρόνια και «έχουν κάψει τη γούνα μας», που μας έκαναν νοικάρηδες στα σπίτια μας, μας φέρνουν αντιμέτωπους με τη βαρβαρότητα των πλειστηριασμών να βλέπουμε τους κόπους μιας ζωής να περνάνε στις τράπεζες και να μας απειλούν και από πάνω με δικαστήρια και καταδίκες, όπως φρόντισε να κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο που ψήφισε μετατρέποντας αυτόματα σε αδίκημα τον αγώνα ενάντια στον πλειστηριασμό του σπιτιού μας .
Είναι εξοργιστικό, η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως οι προηγούμενες, να παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των δικαιωμάτων μας την ίδια ώρα που φρόντισαν και φροντίζουν να τα ψαλιδίζουν για τα συμφέροντα των λίγων.
H ΕΙΝΑΠ για τους Αγροτικούς Ιατρούς
Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ καταγγέλλει την αυθαίρετη απόφαση της 2ης ΥΠΕ για την πραγματοποίηση έως και 10 εφημεριών από τους αγροτικούς ιατρούς.
Η απόφαση αυτή, η οποία είναι προδήλως παράνομη, επιχειρεί να εξαναγκάσει τους νέους συναδέλφους σε υπερεφημέρευση για να καλυφθούν οι ανάγκες που προκύπτουν από τις ελλείψεις προσωπικού.
Απαιτούμε από την διοίκηση της 2ης ΥΠΕ να αποσύρει το εν λόγω έγγραφο και να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
Ξανά για το προσφυγικό και την ιστορία μας
Πολύ ενδιαφέρουσα η ανάρτηση, αλλά και ο διάλογος που ακολουθεί στο λογαριασμό facebook του φίλου Ηλία Γιαννίρη, https://www.facebook.com/Ilias.Gianniris/posts/pfbid0233wE3xyZKmqJJMYBWxfCE7rEmAY5UPmnuYXyZpkync8s1iScbesgBeRy8SqufLqWl για το προσφυγικό ζήτημα και ειδικά για την ιστορία των Ικαριωτών προσφύγων στο Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Ευχαριστούμε για την υπενθύμιση και του βιβλίου που γράψαμε για το θέμα αυτό.
Γράφει και ο Χρυσόστομος Φουντούλης:
Τρίτη 30 Αυγούστου 2022
Oδηγός μας η ιστορική μνήμη
Mην χάσετε την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022: Οδοιπορικό στους δρόμους των μεταλλωρύχων της Σερίφου του 1916 (φωτορεπορτάζ)
Περπατήσαμε την ιστορική διαδρομή από τη Χώρα Σερίφου έως τα μεταλλεία στο Μέγα Λιβάδι, από τους παλιούς δρόμους και τα μονοπάτια, κάνοντας σταθμούς σε όλα τα σημεία που υπάρχει ιστορικό ενδιαφέρον.
Την ίδια διαδρομή έκαναν κάθε μέρα οι μεταλλωρύχοι για να πάνε για δουλειά, αλλά τον ίδιο δρόμο πήρε και η χωροφυλακή για να χτυπήσει την απεργία του 1916 που κέρδισε την εφαρμογή του 8ώρου.
Συντονιστείτε μαζί μας
ΠΕΝΕΝ: Ζημιές, βλάβες και ατυχήματα στην ακτοπλοΐα - Η μέση ηλικία του στόλου αγγίζει τα 27 χρόνια
Στην καταγραφή στοιχείων και τη δημοσιοποίησή τους, προχώρησε η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) για την ελληνική ακτοπλοΐα τονίζοντας πως: «τα πλοία μας δείχνουν την γηρασμένη ηλικία, την ελλιπή συντήρηση και την ανάγκη απόσυρσής τους».
Όπως αναφέρει η ΠΕΝΕΝ: «Τα καταγεγραμμένα στοιχεία για το φετινό καλοκαίρι (δεν έχει τελειώσει ακόμη…) μας δίνουν μια εικόνα ότι η κατάσταση στον Ακτοπλοϊκό στόλο όχι μόνο δεν είναι καλή αλλά στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι επιστρέφουμε με γοργά βήματα στο παρελθόν, στις δεκαετίες 1980 – 2005, τότε που μεσουρανούσαν στην Ακτοπλοΐα τα διάφορα προβληματικά και υποσυντήρητα πλοία τύπου «ΡΟΜΙΛΝΤΑ», «ΔΗΜΗΤΡΑ», «ΝΑΙΑΣ ΕΞΠΡΕΣ», «ΣΑΜΙΝΑ» και πολλά ακόμη «εμβληματικά».
Ακτοπλοϊκά πλοία τα οποία ήταν δρομολογημένα σε διάφορες Ακτοπλοϊκές γραμμές και οι επιβάτες δεινοπαθούσαν να φθάσουν στον προορισμό τους χωρίς να ξέρουν εάν θα προκύψει κάποια αβαρία (συνήθως μηχανικά προβλήματα)….
Συγκέντρωση εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟ Ελευσίνα: 27/8/2022
Γ.Ν.Ε. Αρ. Πρωτ.: 905
ΟΧΙ στην ακρίβεια, τη φοροληστεία και το «πάγωμα» των μισθών μας
Να σταματήσει η κοροϊδία και οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων (εφημερίες, υπερωρίες, προσαύξηση για νυχτερινά – Κυριακές)
ΤΕΤΑΡΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2022
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στη 1 μ.μ., στην είσοδο ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου
και παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου
ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ μας προκαλούν:
● οι συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την μη πληρωμή των πρόσθετων εφημεριών από τον Ιούλιο 2021!
● η άρνηση όλων των κυβερνήσεων για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, που είναι πετσοκομμένοι κατά 40%, και επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού,
Προκλητική είναι η κυβερνητική δήλωση ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, που το 2022 κατέγραψε υπέρβαση εσόδων κατά 4,79 δις ευρώ – ενώ και η αύξηση του ΑΕΠ ξεπερνά το 4% - «δεν αντέχει ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ αύξηση» για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.
Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022
ΣΥΒΧΨΑ: μήνυμα συναδελφικής αλληλεγγύης στους απεργούς της «Μαλαματίνας»
Συνάδελφοι,ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή συνέχεια στον αγώνα σας. Ενώνουμε μαζί σας τη φωνή μας απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων, υπογραφή ΣΣΕ στην «Μαλαματίνα», να γίνονται σεβαστά τα εργατικά δικαιώματα.
Ο αγώνας σας είναι αγώνας όλων των εργαζόμενων, η Νίκη σας θα είναι Νίκη για όλους τους εργαζόμενους.
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Η ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΗ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ ΦΕΡΝΕΙ ΤΑΡΑΧΗ
Καταθέσαμε ένα μικρό ποσό για οικονομική στήριξη των απεργών στον τραπεζικό λογαριασμό που δημοσιοποιήσατε
συναδελφικά
Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)
Φωτογραφίες από την Ικαρία
Με αφορμή το τέλος του καλοκαιριού, είπαμε όπως κάνουμε κάθε χρόνο, να αναρτήσουμε μερικές φωτο από την Ικαρία. Σε πανηγύρια δεν πήγαμε, προσέχαμε και σε αντίθεση με πολλούς άλλους δικαιωθήκαμε. Ανοίξτε την ανάρτηση για να τις δείτε.
Σταθεροί δεσμοί και συνήθειες
Μπορεί ημερολογιακά το καλοκαίρι να τελειώνει, αλλά σε όποια εποχή και να βρισκόμαστε, το Σαββατοκύριακο η μέρα ξεκινάει με τον πρωινό σας καφέ σε συνδυασμό με την ανάγνωση των ερευνών που ετοιμάζουμε για εσάς.
Τις υπόλοιπες μέρες αναρτούμε ό,τι κρίνουμε σκόπιμο.
Και το ΣΚ που έρχεται προαναγγέλλουμε για το Σάββατο αθλητικο-πολιτιστικό θέμα και ακολούθως μία νησιώτικη εργατική ιστορία με «δυνατό θέμα» και πλούσιο φωτορεπορτάζ την Κυριακή.
Συντονιστείτε στο blog μας...
Κυριακή 28 Αυγούστου 2022
Στέλιος Καζαντζίδης: Το παιδί των προσφύγων που από τη Νέα Ιωνία έγινε λαϊκό ίνδαλμα
... αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr ...
Είχαν περάσει μόλις οκτώ χρόνια από την ίδρυση της Νέας Ιωνίας Αττικής σε δήμο, καθώς είχε δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων που η άφιξη και εγκατάστασή τους, αύξησε σημαντικά τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής. Μέσα σε αυτούς ήταν ο χτίστης Χαράλαμπος Καζαντζίδης καταγόμενος από τα Κοτύωρα του Πόντου και η Γεσθημανή (το γένος Χατζίδαινα), με καταγωγή από την Αλάγια της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας. Στο σπίτι της οδού Αλάιας 33 στη Νέα Ιωνία, που διασώζεται μέχρι σήμερα, στις 29 Αυγούστου 1931 γεννήθηκε ο Στέλιος Καζαντζίδης.
Σάββατο 27 Αυγούστου 2022
Στυλιανός Κοραής: Ο Κωνσταντινουπολίτης πρόσφυγας, Δήμαρχος Νίκαιας και πρόεδρος της Προοδευτικής
...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022
ΨΝΑ: Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α
Διεύθυνση Λεωφόρος Αθηνών 374 (Χάρτης)
Χαϊδάρι, Αθήνα Τ.Κ. 12462 τηλ. 213 2054152 http://sylogosdafni.blogspot.gr/ Email:sylogosdafni@gmail.com
Χαϊδάρι, 25/8/2022 Αρ. Πρωτ. 85
ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ (ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ-ΑΡΓΙΕΣ-ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ)
Η Διοίκηση του ΨΝΑ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο κοροϊδίας σε βάρος των εργαζόμενων του Νοσοκομείου.
Την ώρα που σε άλλα νοσοκομεία, έχουν πληρωθεί τα δεδουλευμένα του Ιουνίου, εμείς δεν έχουμε δει δεκάρα τσακιστή. Η διοίκηση του ΨΝΑ, ποντάροντας στο «αλληλοφάγωμα» και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», επιλέγει να πληρώνει κάθε φορά μία μερίδα εργαζόμενων, αφήνοντας απλήρωτους τους υπόλοιπους!
Το ψέμα και το δούλεμα πάνε σύννεφο. Μπορούσαν και έπρεπε να πληρώσουν ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους χωρίς καθυστέρηση.
Είναι πιστοί υπηρέτες της πολιτικής της κυβέρνησής τους: Τις επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές στους επιχειρηματικούς ομίλους τις πληρώνουμε εμείς, όπως αποτυπώνεται στην υπέρβαση των κρατικών εσόδων κατά 5,16 δις ευρώ, από τα οποία το 95% προέρχεται από τη φορολεηλασία σε βάρος μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΨΝΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΥΠΕΥΘΥΝΗ.
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ τον αγώνα για ανάκληση των αναστολών εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Η Γραμματέας
Καλαρίτης Σταύρος Μπόσμη Χριστίνα
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Eκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης στον Εύδηλο
Εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης στον Εύδηλο και όσοι/ες θα βρίσκονται την συγκεκριμένη περίοδο στο νησί, αξίζει να πάνε.
Η Σέριφος τίμησε τους ήρωες της μάχης για το οκτάωρο και τους φίλους της
Πραγματοποιήθηκαν στη Σέριφο την Κυριακή 21 Αυγούστου, εκδηλώσεις τιμής & μνήμης προς τους πεσόντες στη μεγάλη απεργία του 1916. Συμμετείχαμε καλεσμένοι του Δήμου Σερίφου και ακολουθήσαμε όλο το πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένης και της επίπονης ορεινής πεζοπορίας περίπου 10 χιλιομέτρων στους δρόμους που βάδισαν οι απεργοί, αλλά και η χωροφυλακή, με αφετηρία τη Χώρα και τερματισμό το Μέγα Λιβάδι. Τον δρόμο αυτό τον έκαναν ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ για να πάνε και να γυρίσουν στη δουλειά. Ξύπναγαν στις 3πμ, ξεκινούσαν στις 4πμ έφταναν λίγο πριν τις 7πμ και ξεκινούσε η βάρδια στις στοές. Στην απογευματινή εκδήλωση μιλήσαμε για τον αείμνηστο ερευνητή που πρόσφερε πάρα πολλά στη Σέριφο, ειδικά στο θέμα της απεργίας του 1916, Κώστα Αποστολίδη. Υπενθυμίζουμε το πρόγραμμα, ,συμπληρώνουμε ότι εκτός του Δήμου, συμμετείχαν το σωματείο μεταλλευτών, το εργατικό κέντρο Μήλου και πολλοί τοπικοί σύλλογοι, παραθέτουμε την ομιλία μας και θα επανέλθουμε σε λίγες μέρες με φωτογραφικό ρεπορτάζ από τους χώρους που εξελίχθηκαν τα γεγονότα, αλλά και το μεταλλευτικό μουσείο.
• 08:30 Πεζοπορία με θέμα: «Ακολουθώντας τα βήματα του Σπέρα και των μεταλλωρύχων εργατών».
• 18:00 Αναπαράσταση της μάχης των μεταλλωρύχων εργατών του 1916 με τη χωροφυλακή.
• Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων.
• 18:30 Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Κ. Αποστολίδη.
• 19:00 Προβολή του ντοκιμαντέρ του κυρίου Θεοδώρου Γεωργίου Λιβανίου με τίτλο «Μαρτυρίες Μεταλλωρύχων Εργατών».
Απονομή τιμητικής πλακέτας στη σύντροφο του Κ. Αποστολίδη, Κατερίνα Χαιρέτη,
Ομιλία Νάσου Μπράτσου:
Ο Κώστας είχε γεννηθεί στην Ερυθραία και μεγάλωσε στο Σουδάν, από πατέρα Έλληνα γιατρό και μάνα Ιταλίδα, είχε σπουδάσει Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα εργάστηκε σαν τραπεζικός υπάλληλος.
Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022
Τίμησαν τους πεσόντες απεργούς για το 8ωρο
Και τα καλύτερα έρχονται
Σταθερή συνήθεια τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει η μέρα με το πρωινό καφέ και την ανάγνωση των ερευνών που ετοιμάζουμε για σας.
Τις υπόλοιπες μέρες αναρτούμε ό, τι κρίνουμε σκόπιμο. Συντονιστείτε με το blog και διαδώστε το.
Δεν έχουμε κάτσει στιγμή "φρόνιμοι" και τα καλύτερα έρχονται, ενώ τα πολύ καλύτερα προετοιμαζονται πυρετωδώς.
Κυριακή 21 Αυγούστου 2022
Τα ικαριώτικα πανηγύρια - Άρθρο στο Documento
...από την εφημερίδα Documento μας ζητήθηκε ένα μικρό άρθρο για τα ικαριώτικα πανηγύρια και το αποτέλεσμα στο φύλλο που κυκλοφορεί.Για το ίδιο θέμα καταθέτουν τις απόψεις τους ο Λεωνίδας Βαρδαρος και η Ηρώ Τσαρνα...
Η ιστορία των πανηγυριών της Ικαρίας είναι τόσο παλιά, όσο και η ιστορία του νησιού. Στο πιο ασυνήθιστο περιστατικό καταγράφουμε την επανάσταση του 1912, όπου για να διασκεδάσουν τους αιχμαλωτισμένους Τούρκους χωροφύλακες που φοβόταν ότι θα εκτελεστούν τους πήγαν στο πανηγύρι του χωριού Αρέθουσα (17 Ιουλίου της Αγίας Μαρίνας) ώστε να χαλαρώσουν μέχρι να απελαθούν.
Πεζοπόροι, αλλά και με κάθε μέσο που προσέφερε η εποχή, οι πανηγυριώτες ξεκινούσαν για να φτάσουν στο χωριό που διεξάγονταν το πανηγύρι.
Η αφορμή για τον ορισμό τους ήταν κυρίως θρησκευτικές γιορτές και η οργάνωση τους γίνονταν πάντα με συλλογική και μη αμειβόμενη εργασία και ο σκοπός τους ήταν και ήταν κοινωφελής, αφού ορίζονταν εκ των προτέρων που θα κατευθύνονταν τα χρήματα που θα προέκυπταν (πχ τσμεντοστρώσεις χωμάτινων δρόμων, επισκευές εκκλησιών, ανέγερση πολιτικών χωρών, κλπ). Γι' αυτό και οι τιμές ειδικά στο κρέας των πανηγυριών ήταν πάντα πιο τσιμπημένες για να βγει κέρδος για το χωριό και τον σκοπό που έθετε. Επίσης στο παρελθόν η υποδομή τους (πάγκοι, τραπέζια, καρέκλες, μαχαιροπήρουνα) ήταν δανεικά από τα σπίτια του κάθε χωριού, στην εξέλιξή τους οι σύλλογοι εξοπλίστηκαν με τα απαραίτητα και έτσι δεν χρειάζονται πια ρεφενέδες υποδομής.
Με τα χρόνια και την προσέλευση αρκετών τουριστών, ειδικά νεολαίας, ο θεσμός διαδόθηκε, αγαπήθηκε, αλλά έγινε μη λειτουργικός, αφού οι υποδομές του νησιού στενάζουν τις πιο τουριστικές ημέρες του Αυγούστου και αυτό αποτυπώνεται και στα πανηγύρια. Προσωπική μου άποψη είναι ότι όσα είναι έξω από την καρδιά του καλοκαιριού διατηρούν το χρώμα που θυμίζει το παρελθόν τους. Δεν υπάρχει ο θεσμός της "παραγγελιάς", η ορχήστρα παίζει με προσυμφωνημένη αμοιβή και για όλους και δεν χορεύουν μόνο όσοι χαρτζιλικώνουν τους οργανοπαίκτες όπως συμβαίνει αλλού. Μουσικά κυριαρχεί ο Ικαριώτικος, νησιώτικά και λαϊκά τραγούδια.
Μετά από μία διετία κορονοϊού, τα πανηγύρια ξανάρχισαν με επιφυλάξεις ως προς τη συμμετοχή του κόσμου σε αυτά, αφού κορονοϊός, αυξημένο κόστος βενζίνης και ευρύτερα η ακρίβεια δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν και αυτά αλώβητα. Μιλάμε για τη γενική εικόνα και το μέχρι στιγμής μέσο όρο τους και όχι για μερικά που πάντα είχαν μαζική προσέλευση. Αν διατηρούν ένα στοιχείο συλλογικότητας ως προς τη διοργάνωση και τους στόχους τους, παρά τις αλλαγές που υπάρχουν στις ιστορικές περιόδους που αυτά εξελίσσονταν.
Διακρίνονται σε ημερήσια που ξεκινούν προς το μεσημέρι και τελειώνουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα και σε «κανονικά», που ξεκινούν το βράδυ και τελειώνουν τουλάχιστον στην επόμενη ανατολή. Υπάρχουν και στιγμές που αναβάλλονται για σοβαρούς λόγους όπως έγινε αυτή τη χρονιά στις περιοχές από τις οποίες κατάγονταν ο αδικοχαμένος 17χρονος που πνίγηκε τον Ιούλιο και λόγω πένθους ακυρώθηκαν.
21η Αυγούστου 1916: H αιματηρή απεργία στη Σέριφο και η πρώτη εφαρμογή του οχτάωρου στην Ελλάδα
Συμπληρώνονται φέτος 106 χρόνια από την 21η Αυγούστου 1916, από τη μεγάλη απεργία των μεταλλωρύχων εργατών της Σερίφου, που κόστισε εννέα ανθρώπινες ζωές, δεκάδες τραυματίες και διώξεις μετά από αυτήν, αλλά και την πρώτη εφαρμογή του οχτάωρου στην Ελλάδα. Ο Δήμος Σερίφου διατηρώντας την ιστορική μνήμη άσβεστη πραγματοποιεί σχετικές εκδηλώσεις. Επισυνάπτουμε το πρόγραμμά τους και ακολούθως από το αρχείο μας, αναδημοσιεύουμε συνέντευξη με το Θοδωρή Λιβάνιο, ερασιτέχνη ερευνητή λαογράφο και απόγονο μεταλλωρύχου, που είχαμε κάνει το 2016 με αφορμή τα 100 χρόνια από το γεγονός.
Σάββατο 20 Αυγούστου 2022
Α.Ε. Συνοικισμού: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στα γήπεδα της Λέσβου στο Μεσοπόλεμο
...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Στην Επάνω Σκάλα, όπου συγκεντρώνονταν τα σπίτια των μουσουλμάνων κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης, και η παλιά Τούρκικη Αγορά, εγκαταστάθηκαν πολλοί Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1922, αλλά και από προηγούμενες προσφυγικές ροές, όπως και μετά τη Μικρασιατική καταστροφή με τις ανταλλαγές πληθυσμών που ακολούθησαν. Τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα κάτω από τραγικές συνθήκες διαβίωσης σε παραπήγματα, σε παράγκες, σε αποθήκες, με κακή διατροφή και άσχημη υγειονομική κατάσταση για τους περίπου 55.000 πρόσφυγες εκείνης της εποχής.
Δεν ήταν ο μοναδικός τόπος στο νησί της Λέσβου που εγκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες (Λαγκάδα Χρυσομαλλούσα, Σκάλα Λουτρών, Σκάλα Καλλονής, Αρίσβη).
Αρχικά το όνομα του Συνοικισμού (ο Συνοικισμός ("Σαρβαρλί") θεμελιώθηκε τον Μάρτιο του 1929) ήταν όπως και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, σε ανάλογες εγκαταστάσεις, συνώνυμο του γκέτο και κακόηχο στον τοπικό πληθυσμό. Με τον καιρό η σημαντική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και η δημιουργικότητα των Μικρασιατών κατάφερε να το «αποχαρακτηρίσει». Στην περιοχή βρίσκεται και το ιστορικό Μνημείο της Μικρασιάτισσας Μάνας, μία επιλογή τιμής και μνήμης που τη συναντάμε και σε άλλες περιοχές που υποδέχτηκαν πρόσφυγες. Ο αθλητισμός ήταν μία από τις δραστηριότητες που έδωσε διέξοδο και έγινε εργαλείο κοινωνικοποίησης για τη νεολαία της εποχής, ειδικά για τα ταλαιπωρημένα προσφυγόπουλα. Σε αυτές τις συνθήκες γεννήθηκε και η Αθλητική Ένωση Συνοικισμού στη Λέσβο, που δεν ήταν η μόνη αθλητική έκφραση του προσφυγικού στοιχείου, ήταν όμως αντιπροσωπευτική του τόπου στον οποίο γεννήθηκε.
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022
Πολιτικό μνημόσυνο για τους εξόριστους στην Ικαρία
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστού Ραχών και ο Σύλλογος Ραχιωτών “Οι Ράχες” θα διεξάγουν πολιτικό μνημόσυνο για τους εξόριστους την Κυριακή 21 Αυγούστου στις 12.00, στο Μοναστήρι του Μουντέ.
Διαβάστε περισσότερα ιστορικά στοιχεία
http://nasosbratsos.blogspot.com/2017/08/blog-post_22.html
http://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/ekdilosis-timis-ke-mnimis-gia-tous-politikous-exoristous-sti-moni-tou-mounte/
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
Eκδήλωση για τους εκτελεσμένους του Μαρτυρικού Μπλόκου της Κοκκινιάς
Ήταν 17 Αυγούστου 1944, όταν η Κοκκινιά πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στους ναζί κατακτητές και τους Έλληνες συνεργάτες τους. Ο Δήμος Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη οργανώνει εκδήλωση Τιμής & Μνήμης.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου: «Η εκδήλωση θα ξεκινήσει από τη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022 στις 7 το απόγευμα και θα ακολουθήσουν τα “Τιμητικά Στεφανώματα” σε διάφορα σημεία στην πόλη, μνημονεύοντας τους Αγωνιστές του Μπλόκου.
Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς – Ηλιουπόλεως 102 Α
Σημείωση:
Η κεντρική εκδήλωση του Δήμου Νίκαιας – Αγ.Ι.Ρέντη για το Μπλόκο της Κοκκινιάς με τις καταθέσεις στεφάνων των φορέων θα πραγματοποιηθεί στο 40ήμερο Μνημόσυνο των Εκτελεσμένων, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 (θα ακολουθήσει πρόσκληση – πρόγραμμα εκδηλώσεων)».
100 χρόνια κλείνει ο Σύλλογος Γυναικών Εργάνη Αθηνά στην Ικαρία
Λέγαμε να παρουσιάσουμε φωτορεπορτάζ από το πλακόστρωτο του Ευδήλου Ικαρίας, αλλά να που οι εξελίξεις μας πρόλαβαν. Στο πλακόστρωτο έχει τα γραφεία του ο σύλλογος γυναικών Εργάνη Αθηνά», που φέτος κλείνει 100 χρόνια, οπότε το συνδυάζουμε και σας μεταφέρουμε και την ανακοίνωση του συλλόγου και φωτο από το πλακόστρωτο, που είναι λίγο μεγαλύτερο σε ηλικία από το Σύλλογο.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Ο Σύλλογος Γυναικών “Αθηνά Εργάνη”, στα πλαίσια του εορτασμού των 100 χρόνων (1922-2022) από την ίδρυσή του, σας προσκαλεί σε ανοικτή έκθεση στις 19-20 και 21 Αυγούστου στο πλακόστρωτο Ευδήλου.
Ώρες λειτουργίας έκθεσης : 11.00πμ-14.00 και 19μμ-22.00
Είσοδος ελεύθερη
Στο δραστήριο σύλλογο είχαμε κάνει και σχετικό αφιέρωμα: “Eργάνη Αθηνά”: Από το 1922 έως σήμερα – Ο δραστήριος σύλλογος γυναικών στην Ικαρία (pic)
Για την Εργάνη Αθηνά είχαμε αναφερθεί μιλώντας στη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του Γεράσιμου Μαυρογεώργη «Από όσα η μνήμη κράτησε», στις 13 Αυγούστου 2020 και είχαμε πει: «Ο Γεράσιμος στο ξεκίνημα του βιβλίου, καταγράφει την ίδρυση της Εργάνης Αθηνάς και έχει διπλή σημασία ότι ιδρύθηκε το 1922 το Μάρτη πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Διπλή σημασία γιατί με μία δεκαετία πολέμων (Α' Παγόσμιος, Βαλκανικοί, εκστρατεία της Κριμαίας και Μικρασιατικό μέτωπο) οι άνδρες έλλειπαν, η οικονομική ένδεια λόγω του πολέμου μεγάλωνε και οι γυναίκες έμεναν πίσω σαν στήριγμα της οικογένειας. Και όμως κάτω από τέτοιες συνθήκες καταφέρουν και φτιάχνουν σύλλογο που λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι τις μέρες μας. Και τον φτιάχνουν πριν έρθουν στην “Παλαιά Ελλάδα” οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που είχαν ιδιαίτερη εμπειρία και δράση σε Πολιτιστικούς συλλόγους, που τη μετέφεραν στις νέες εστίες τους. Οι γυναίκες της Ικαρίας δεν χρειάστηκαν “εξωτερικές ενισχύσεις” αλλά αποδείχτηκαν αυτόφωτες.
Σε ένα νησί αλίμενο όπου ζούσαν οι φτωχότεροι των φτωχών, όπου δεν ήταν εύκολη η επίσκεψη συλλόγων και φορέων για πολιτιστικές και αθλητικές δράσεις, όπως συνέβαινε για παράδειγμα στη γειτονική Σάμο ή στη Σύρο, βοηθώντας τις τοπικές κοινωνίες να έχουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις.
Ενδιαφέρουσα είναι η κοινωνική στήριξη της Εργάνης σε οικογένειες και πρόσωπα που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της ένδειας και μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει – για να σας δώσω και “δουλειά για το σπίτι”, αν στη λίστα όσων στηρίχτηκαν υπήρχαν οικογένειες που οι άνδρες είχαν υποστεί διώξεις είτε με το ιδιώνυμο του Βενιζέλου, είτε με τις επιθέσεις του Τσαλδάρη όταν απέτυχε το βενιζελικό κίνημα του '35 και βρήκε την ευκαιρία νοιώθοντας παντοδύναμος να εκκαθαρίσει κάθε μορφή αντιπολίτευσης σε αυτόν, είτε στην περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας που ακολούθησε. Πάρτε λοιπόν το βιβλίο του Γεράσιμου, αλλά ψάξτε και τα μπαούλα σας με τα κιτρινισμένα χαρτιά και τις φωτογραφίες των παππούδων σας».
Από παλαιότερο ημερολόγιο της Εργάνης:
Ανοίξτε το θέμα και δείτε φωτο από το πλακόστρωτο Ευδήλου.
Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022
Ιστορικές έρευνες: Το «μυστικό» κρύβεται στο ποτήρι
Όπως έχετε διαπιστώσει η ιστορική έρευνα στο blog μας δεν έχει διακοπές και αργίες. Έτσι κάθε Σαββατοκύριακο παρουσιάζουμε σχετικά θέματα, ενώ ενδιαμέσως αναρτούμε, ό,τι κρίνουμε σκόπιμο. Συνεπώς ο πρωινός σας καφές συνδυάζεται με την ανάγνωση - μελέτη των στοιχείων που έχουν οι έρευνές μας. Θα σας πούμε όμως ότι ένα από τα «μυστικά» για την απόλαυση του καφέ του Σαββατοκύριακου και όχι μόνο αυτού, ό,τι και αν βλέπετε στον υπολογιστή ή στο κινητό, είναι και το ποτήρι που πίνουμε τον καφέ, όπως προκύπτει και από τη φωτο.
Κυριακή 14 Αυγούστου 2022
Ολοκληρώνει την 11ετή παρουσία του ο «Τσάρος» στην Ικαρία - Τέρμα τα «Χειμερινά Ανάκτορα»
«Aλλαγές τοπίου» στην Αρέθουσα Ικαρίας, καθώς από το Σεπτέμβρη και μετά από 11 χρόνια λειτουργίας, ολοκληρώνει τον κύκλο του το καφενείο (αλλά και μεζεδοπωλείο» «Στου Τσάρου» και προς αποφυγή παρεξηγήσεων μιλάμε για καλό Τσάρο και όχι για τους κακόφημους που κατέγραψε η ιστορία. Ήδη υπάρχει αγγελία ενοικίασης ή πώλησης της επιχείρησης. Πριν τον 11ετή κύκλο, οι ιδιοκτήτες του «Τσάρου» που τον λειτουργούσαν οι ίδιοι, είχαν δώσει την επιχείρηση σε μία άλλη θρυλική μορφή, τον Αντώνη που και επί των ημερών του γράφτηκαν μεγάλες στιγμές στο χωριό. Διαβάστε ΕΔΩ την απαραίτητη προϊστορία.
Χωρίς να ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη μέρα ως προς τη λειτουργία του χώρου και την τύχη του αρχειακού του υλικού, αναρτούμε τιμητικά φωτο από την τελευταία μας επίσκεψη, καθώς και κάποιες πιο παλιές, αλλά και ένα Link από γλέντι του 2015. Μοναδική «κακή» μας ανάμνηση είναι ο χαμένος τελικός για την Αθλέτικο Μαδρίτης (1-1 με τη Ρεάλ και 3-5 στα πέναλτυ, που παρακολουθήσαμε το 2016 στου «Τσάρου» και φύγαμε στεναχωρημένοι από το αποτέλεσμα. Ανοίξτε το θέμα για περισσότερες φωτο.
Η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στη Νέα Κίο
...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Σχεδόν πανομοιότυπες οι ιστορίες που εξελίχθηκαν στις «νέες» πατρίδες, όπου παρά τις δυσκολίες η εργατικότητα των προσφύγων, τους βοήθησε να ορθοποδήσουν. Στην περιοχή βασικό ρόλο έπαιξε η «Ναυπλιακή Εταιρία Κονσερβών Ο ΠΕΛΑΡΓΟΣ», στη Νέα Κίο με έδρα το Ναύπλιο της οποίας ιδρυτής ήταν το 1930 ο Κιώτης πρόσφυγας Γεράσιμος Καραμέλης. Ντομάτα και ντοματοπελτές ήταν τα προϊόντα του εργοστασίου, είχαν προηγηθεί και άλλα προϊόντα όπως μπάμιες, φασολάκια και αρακάς, αλλά γύρω από αυτό όπως σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, αναπτύχθηκαν παράλληλες δραστηριότητες σχετιζόμενες με αυτό, όπως για παράδειγμα η εισαγωγή λευκοσίδηρου για τις κονσέρβες.
Σάββατο 13 Αυγούστου 2022
«Οι αθλητικές ομάδες και τα γήπεδα των προσφύγων στη Ν. Ιωνία και Ν. Φιλαδέλφεια την περίοδο του Μεσοπολέμου» (Β’ μέρος)
...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Στις 27-1-1932 στην εφημ. Αθλητικός Τύπος αναφέρεται ότι «την
παρελθούσαν Κυριακήν εγένετο η ίδρυσις της Αθλητικής Ενώσεως Περισσού.
Ενεκρίθη το καταστατικόν ταύτης και εγένοντο αρχαιρεσίαι προς ανάδειξιν
του Διοικητικού Συμβουλίου εκλεγέντων των κάτωθι:
Νικολάου Παπαδημητρίου, Ιωάννου Μορφίδη, Κωνσταντίνου Παπαδοπούλου,
Πολυκράτη Χατζηγαβριήλ, Αποστόλου Τριανταφυλλίδη, Χριστοφόρου
Βασιλειάδη, Στεφάνου Σωφρονίου.
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2022
Κ. Φράγκου – Ζηκίδου: Να αφήσω μία σταγόνα αληθινής ιστορίας στις γενιές που έρχονται
... αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Ο φιλόλογος Βαγγέλης Μαρίνης, Μαρίνης, δήλωσε πως στο προσφυγικό ταξίδι συνυπάρχουν η ελπίδα και ο θάνατος, για να συμπληρώσει πως στο ταξίδι του σήμερα δεν υπάρχει η ελπίδα της επιστροφής όπως η περίοδος που αναφέρεται στο βιβλίο.
Την εκδήλωση έκλεισε η συγγραφέας που τόνισε ότι θέλει να αφήσει μια σταγόνα αληθινή ιστορία στις γενιές που έρχονται . Αφορμή πήρα, τόνισε, «από τα νέα κύματα προσφύγων που έρχονται στη χώρα μας και τους πνιγμούς που γίνονται». Τέλος, ευχήθηκε να επικρατήσει η ειρήνη – ειρήνη πανανθρώπινη, και ανέφερε το όνομα της ειρήνης σε πολλές γλώσσες.