...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Ένα τρομακτικό έγκλημα, η μεγαλύτερη σε εύρος εξόντωση ενστόλων κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου ήταν η σφαγή της Μεραρχίας Άκουι, στην Κεφαλονιά το Σεπτέμβριο του 1943.
Η Ιταλία είχε βγει από τον πόλεμο και οι Ιταλοί στρατιώτες, άλλοι πίστευαν ότι θα αντιμετωπιστούν σαν αιχμάλωτοι πολέμου από τους πρώην συμμάχους τους Γερμανούς, άλλοι (λιγότεροι) τάχθηκαν στο πλευρό τους για να συνεχίσουν τον πόλεμο και άλλοι εντάχθηκαν στην ελληνική αντίσταση, ή (κυρίως όσοι βρίσκονταν σε νησιά του Αιγαίου) διέφυγαν προς την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή υπό την εποπτεία των Εγγλέζων.
Σημαντικό ζήτημα ήταν το τι θα γίνει ο οπλισμός των Ιταλών, με τους Γερμανούς να μην θέλουν να φτάσει στα χέρια των ανταρτών.
μνημείο στην ιταλική πόλη Βερόνα
Η μεραρχία Άκουι επέλεξε μετά από πολλές αμφιταλαντεύσεις (ο επικεφαλής στρατηγός Gantin ήταν υπέρ της παράδοσης) και με πρωτοβουλία Ιταλών αξιωματικών να ανοίξει πυρ (με την πυροβολαρχία του Παμπαλόνι) εναντίον γερμανικών σκαφών με αποτέλεσμα να υπάρξουν απώλειες για τους Γερμανούς.
Οι διαπραγματεύσεις οδήγησαν σε διορία παράδοσης με ημερομηνία την 15η Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησε η γερμανική επίθεση.
Στις 22 Σεπτεμβρίου και οι τελευταίοι Ιταλοί παραδόθηκαν, έχοντας εξαντλήσει τα πυρομαχικά τους και καταγράφοντας απώλειες που ανέρχονταν στους 1.315 άντρες. Οι εντολές που είχε ο γερμανικός στρατός ήταν να αντιμετωπίσει τους Ιταλούς όχι σαν αιχμαλώτους πολέμου, αφού η Ιταλία δεν είχε κηρύξει τον πόλεμο στη Γερμανία, αλλά σαν προδότες και αντάρτες.
Εκτελέσεις περίπου 5000 ανδρών και κάψιμο πτωμάτων, ρίψη εκτελεσμένων στη θάλασσα, παράτημα πτωμάτων στους δρόμους για εκφοβισμό του τοπικού πληθυσμού, ήταν οι ενέργειες των βαρβάρων που ακόμα και στα άψυχα σώματα, δεν αναγνώριζαν καμία τιμή, όπως συνέβαινε αιώνες στα πεδία των μαχών.
Κοντά 3.000 αιχμάλωτοι της μεραρχίας, πνίγηκαν όταν τα πλοία που τους μετέφεραν δέχτηκαν επίθεση από συμμαχικές αεροπορικές επιδρομές.
Κεντρικό ρόλο στη σφαγή παίζει η γερμανική μεραρχία «Εντελβάϊς», γνωστή για τα εγκλήματά της σε Μουσιωτίτσα, Κομμένο Άρτας, Λιγκιάδες Ιωαννίνων και Παραμυθιά.
Στο νησί ο σύλλογος Ελληνοϊταλικής φιλίας έχει δημιουργήσει ένα μικρό μουσείο για τη Μεραρχία Άκουι δίπλα στην καθολική εκκλησία στο Αργοστόλι, για να κρατιέται ζωντανή η ιστορική μνήμη.