Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

17 Οκτωβρίου 1948: 72 χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου της Ριζούπολης

 


 ...αναδημοσίευση από το ertnews.gr και το sports.ert.gr...


Ημέρα γενεθλίων για το γήπεδο της Ριζούπολης, αφού ήταν 17 Οκτωβρίου 1948 όταν ο Απόλλωνας Σμύρνης “έμπαινε” και επισήμως (εγκαίνια) στο γήπεδό του, που από τότε έγινε σημείο αναφοράς για γενιές φιλάθλων, ανεξάρτητα από τις συλλογικές προτιμήσεις.

Για χρόνια ο Απόλλωνας ήταν “μετακινούμενος”, αφού μετά την προσφυγιά του 1922 λόγω της Μικρασιατικής καταστροφής, ο σύλλογος αγωνίστηκε τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και μετέπειτα στο Ρουφ, που ήταν η έδρα της ομάδας στην περίοδο του Μεσοπολέμου. Το γήπεδο απαλλοτριώθηκε από την Εταιρεία Σιδηροδρόμων και ο Απόλλωνας με το αντίτιμο αγόρασε την έκταση που βρίσκεται το σημερινό γήπεδο. Έτσι στις 10 Φεβρουαρίου 1947 άρχισαν τα έργα κατασκευής του νέου γηπέδου, με το Δημήτρη Μαρσέλλο να βρίσκεται στην προεδρία του συλλόγου από το 1919.


τέλη δεκαετίας του 1970 αγώνας Ηθοποιοί – ΗΛΠΑΠ: 4-3 ή εργασιακό πρωτάθλημα, ή φιλανθρωπικός αγώνας

Στην αρχική μορφή του γηπέδου υπήρχε στίβος περιμετρικά του αγωνιστικού χώρου και εξέδρες χωρητικότητας 5.600 καθημένων και 1.100 ορθίων. Επίσης γήπεδο τένις, αίθουσα πυγμαχίας, γυμναστήριο, αποδυτήρια, γραφεία, εντευκτήριο και τουαλέτες.

 


Τελικά την Κυριακή 17 Οκτωβρίου, παρουσία εκπροσώπων του τότε πολιτικού κόσμου και 10.000 θεατών, έγιναν τα εγκαίνια και εκτός του τελετουργικού έγινε και αγώνας με τη μία ομάδα να είναι μικτή παικτών Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού και η άλλη μικτή παικτών των προσφυγικών σωματείων ΑΕΚ, Πανιωνίου και Απόλλωνα.

 


Έργα στο γήπεδο έγιναν το 1958 με την κατασκευή νέας εξέδρας και του πετάλου, ενώ το 1959-60 τοποθετήθηκε χορτοτάπητας και το 1961 κατασκευάστηκε η δυτική κερκίδα χωρητικότητας 6.000 θεατών. Για τα πρόσθετα αυτά έργα χρησιμοποιήθηκαν ποσά από τις μεταγραφές των Αριστείδη Καμάρα και Γιάννη Χολέβα στον Παναθηναϊκό. 



Το 1971 κατασκευάστηκε το πέταλο χωρητικότητας 10.000 θεατών. Όλες αυτές οι προσθήκες οδήγησαν στο “φάγωμα” των διαδρομών του στίβου και το γήπεδο έγινε αμιγώς ποδοσφαιρικό. Επίσης η εξέδρα ορθίων “κόπηκε” λόγω της ανέγερσης ακριβώς δίπλα του κλειστού γυμναστηρίου του συλλόγου που ολοκληρώθηκε το 1997.

 


Παρεμβάσεις έγιναν το 2002 μετά τη συμφωνία του Απόλλωνα και του Ολυμπιακού, που το χρησιμοποίησε και ο ίδιος με τη χωρητικότητα να διαμορφώνεται στις 14.500 θέσεις, ενώ το γήπεδο χρησιμοποιήθηκε και σαν Ολυμπιακό Προπονητήριο στους Ολυμπιακού Αγώνες του 2004.


H Ριζούπολη το Μάιο του 2010

Tο 2004-2005 πάρθηκε η απόφαση από Γενική Συνέλευση των μελών του ερασιτέχνη αποφασίζεται να ονομαστεί «Γήπεδο Γεώργιος Καμάρας», δείγμα τιμής στον μεγάλο άσσο της ομάδας.

 


Στο γήπεδο έχουν γίνει αρκετοί αγώνες από άλλες ομάδες, όπως αγώνες κατάταξης – ανόδου, αγώνες με κοινωνικό σκοπό, αγώνες σωματείων που ήταν προσωρινά άστεγα, κυρίως τα προηγούμενα χρόνια, κλπ. Πάντα η Ριζούπολη ήταν σημείο αναφοράς για τον κόσμο του ποδοσφαίρου.

 


Αν και πριν την εγκατάσταση του Απόλλωνα στη Ριζούπολη υπήρχαν κάποια ποδοσφαιρικά σωματεία, κυρίως ανεξάρτητα όπως η Ένωση Ριζουπόλεως και η Ένωση αλυσίδας (όνομα περιοχής) στο Μεσοπόλεμο και η Αστραπή Ριζουπόλεως που συγχωνεύτηκε από τη δικτατορία του 1967 – 1974 με το Γ.Σ. Πατησίων, ο Απόλλωνας ήταν η ομάδα που κέρδισε τις καρδιές των φιλάθλων της περιοχής και ρίζωσε σε αυτήν.

 


Άλλοτε με το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε και του έδωσε το προσωνύμιο “Ελαφρά Ταξιαρχία”, άλλοτε με το ήπιο προφίλ που προσελκύει και ουδέτερους φιλάθλους, έγραψε και συνεχίζει να γράφει τη δικιά του ιστορία.

 


Ξεχωρίσαμε μία από τις στιγμές στην ιστορία του γηπέδου την οποία ζήσαμε ως αυτόπτες μάρτυρες. Ήταν Ιανουάριος του 2018 και ο Απόλλωνας υποδέχονταν τον Πανιώνιο. Πριν την έναρξη του αγώνα φίλοι των δύο ομάδων μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο και άνοιξαν ένα πανό που με γράμματα στα χρώματα και των δύο ομάδων, έγραφε “Μάνα Σμύρνη σήμερα παίζουν τα παιδιά σου”.

Πηγές: Στοιχεία και ασπρόμαυρες φωτο από την ιστορία του συλλόγου

Επιμέλεια έρευνας & έγχρωμες φωτο: Νάσος Μπράτσος

Έρχονται στο ert.gr:
Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020: Διαγόρας Ικαρίας: Το “κρυφό σχολειό του αθλητισμού” από το 1933

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020: «Ένωσις Παπαστράτου»: Η ποδοσφαιρική ομάδα των καπνεργατών στη δεκαετία του 1930

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020: Ο Εργατικός Αστήρ Καλαμάτας (1928) και ο καπνεργάτης πρόεδρός του Μίμης Μπάκας