Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

Από το 1931 έως σήμερα «Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων» - Πλούσια ιστορία και προσφορά (Α' μέρος)

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στην Άνδρο θα «μεταφερθούμε», προσπαθώντας να αναδείξουμε τα πρώτα βήματα συγκρότησης του «Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων» , που ιδρύθηκε το 1931. Μάλιστα έχει τόσο πλούσια ιστορία – συνεχίζει άλλωστε τη δράση του και στις μέρες μας, που το αφιέρωμά μας. που έχει δύο μέρη , ένα μέσα από αρχειακό υλικό από τον τοπικό Τύπο και το δεύτερο μέρος από υλικά του ίδιου του σωματείου . Ξεχωριστή μορφή στα πρώτα βήματα του Ανδριακού ήταν ένας Άνδριος που ζούσε στην Κύπρο, ο Παντελής Μπίστης .

Με ορισμένες αθλητικές παραστάσεις από την Κύπρο, όπου ζούσε και συμμετείχε και ο ίδιος στην αθλητική δραστηριότητα ως ποδοσφαιριστής της Ακαδημίας Λάρνακος, ο καταγόμενος από την Άνδρο Π. Μπίστης αναδείχθηκε στο βασικό θεωρητικό της αθλητικής ιδέας στην Άνδρο με την τακτική της αρθρογραφίας και φυσικά με τις επισκέψεις του στο νησί, έχοντας γραφτεί και ο ίδιος ως μέλος του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων.


Στις 3-10-1931 στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ παρουσιάζει εισήγηση στην εκδήλωση στον Άνδρο, που έγινε το «προπαρελθόν Σάββατο» του Παντελή Μπίστη, ποδοσφαίρου της Ακαδημίας Λάρνακας, ο οποίος κατάγεται από την Άνδρο.Επίσης δίνει την πληροφορία ότι ο Ανδριακός ιδρύθηκε προ τριών μηνών, άρα τον Ιούλιο του 1931.

Ο Π.  Μπίστης παρουσιάζει στοιχεία για τον αθλητισμό στην αρχαία Ελλάδα, ακολούθησε τη συνέχισή του στη Ρώμη, καθώς και τη στήριξη της αθλητικής ιδέας από τους λόγους και συγγραφείς αρκετών ιστορικών περιόδων. Αναφέρει σειτά συγγραμμάτων στο εξωτερικό για τον αθλητισμό, που προωθούν την ιδέα.

Προτρέπει τους νέους να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και την τοπική κοινωνία να στηρίξει υλικά και αθλητικά τον Ανδριακό όμιλο Φιλάθλων, θεωρεί ότι η ανάπτυξη του ΑΟΦ έχει μεταξύ των θετικών επιπτώσεων και τη δημιουργία κατάλληλων αθλητικών υποδομών, που εκείνη τη στιγμή απείχε από το επίπεδο αυτό. .

Με «Νους υγιής εν σώματι υγιεί» και υπέρτιτλο «Προς μίαν αθλητική κατεύθυνσιν», σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 25-6-1932, ο Π. Μπίστης αναλύει την ουσία του τίτλου, με αναφορές στην αρχαία Ελλάδα, τον αθλητισμό και τη σύνδεσή του με τις φιλοσοφικές αναζητήσεις των προγόνων μας. Η κατάληξη του άρθρου αναμενόμενη, προτροπή ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

Στις 16-7-1932 σε άρθρο του στον ΑΝΔΡΙΩΤΗ, με τίτλο «Ανδριακός όμιλος Φιλάθλων» και υπέρτιτλο «Προς μίαν αθλητικήν κατεύθυνσιν»,ο Π. Μπίστης προτρέπει τους γονείς να γράψουν τα παιδιά τους στον Ανδριακό, διότι το ισχυρότερο σωσίβιο στις αναποδιές της ζωής είναι το ισχυρό σώμα που δημιουργεί ο αθλητισμός. Στην επιχειρηματολογία του χρησιμοποιεί σαν επιχείρημα τις δυσκολίες που συναντά κάθε νέος που φεύγει από το νησί προς αναζήτηση εργασίας, είτε εντός της χώρας, είτε εκτός (εδώ έχουμε μία έμμεση πληροφορία για την αγορά εργασίας, τη μετανάστευση για οικονομικούς λόγους,κλπ) όπου δεν αναφέρεται μόνο στη σωματική υγεία, αλλά και στη συγκροτημένη σκέψη και πειθαρχία που δημιουργεί η ενασχόληση με τον αθλητισμό.

Στις 19-7-1932 ο Π. Μπίστης δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η έλλειψις γυμναστηρίου» και υπέρτιτλο «Προς μίαν αθλητικήν κατεύθυνσιν», όπου επιχειρηματολογεί για την αναγκαιότητα δημιουργίας κατάλληλης υποδομής, αναφέροντας ότι όπως χρειαζόμαστε σχολεία, νοσοκομεία, γηροκομεία, κλπ έτσι χρειαζόμαστε και κατάλληλα γυμναστήρια. Δίνει παραδείγματα από την Κύπρο, όπου στην κατασκευή τους συμμετείχαν εύπορου ευεργέτες, η εκκλησία, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση κινητοποίησε τον κόσμο για να ενισχύσει ο καθένας ανάλογα με το βαλάντιό του. Εκείνα τα χρόνια η οργανωμένη πολιτική του κράτους προς τον αθλητισμό, είχε έντονα τέτοια στοιχεία. Το παράδειγμα του Π. Μπίστη ερχόταν από τη Λάρνακα στην οποία ζούσε.

Με νέο άρθρο του ο Π. Μπίστης και τίτλο «Ο αθλητής» και υπέρτιτλο «Προς μίαν αθλητικήν κατεύθυνσιν», στις 23-7-1932, αναλύει τα καλά του αθλητισμού και προτρέπει τους πάντες να ασχοληθούν με αυτόν.


Σε δημοσίευμα της 3-9-1932 στην εφημερίδα ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ με τίτλο «Η γυνή εν τω αθλητισμώ» και υπέρτιτλο «Προς μίαν αθλητικήν κατεύθυνσιν», επιχειρηματολογεί υπέρ της μαζικής εισόδου των γυναικών στον αθλητισμό. Παρουσιάζει τη διεθνή εικόνα και τα βήματα που έχουν γίνει, εγκωμιάζει τη γυναικεία φύση για τις αρετές που έχει και τις δυνατότητες που δίνει στον αθλητισμό. Παράλληλα καυτηριάζει τις σε μεγάλη κλίμακα εκείνη την εποχή, συντηρητικές αντιλήψεις που θέλουν τη γυναίκα να απέχει από τους στίβους, γιατί η αθλητική περιβολή, από αρκετούς, ειδικά τους γονείς, θεωρείται «άσεμνη» και εμποδίζουν τις κόρες τους να ασχοληθούν με τα σπορ. Δίνει στον Ανδριακό Όμιλο Φιλάθλων την προτροπή να ασχοληθεί με το θέμα αυτό.


Ας περάσουμε σε ένα χρονικό των πρώτων βημάτων του συλλόγου μέσα από δημοσιεύματα της εφημερίδας ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ.

13-2-1931 «Παραιτηθέντος του Ταμίου του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων κ.Α. Κέτση, καθήκοντα ταμίου ανέλαβεν ο κ. Α. Πατεράκης, έφορος δε εξελέγη ο κ. Δ. Σιγάλας».

Δημοσίευμα της 1-8-1931: «Την περασμένην Κυριακή συνηντήθησαν εις το γήπεδον του γυμναστηρίου, αι ποδοσφαιρικαί ομάδες Ανδριακός και Παναδριακός. Νικήτρια ανεδείχθη η ομάδα του Ανδριακού δια τερμάτων 5 έναντι 1. Τον αγώνα παρηκολούθησαν πολλοί φίλαθλοι συμπολίται, καθώς και πολλοί ναύται και αξιωματικοί του ορμούντος εν τω λιμένι εθνικού στόλου».

                                            8-8-1931 εφημ.Ανδριώτης


15-8-1931: «Σήμερα ο σύλλογός μας ο Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων, έχει στη δύναμί του 40 αθλητές από 12 έως 32 χρονώ νέους. Έχει 2 ποδοσφαιρικάς ομάδας και μία βόλεϋ μπόλ. Έχει φανέλλες, υποδήματα, και όλα τα τεχνικά εφόδια και των δύο ανωτέρω παιχνιδιών. Εκείνο όμως που στερείται, εκείνο που απαραιτήτως χρειάζεται, είναι ένα κατάλληλο γήπεδο, ένας κάμπος, μία μάντρα, ένα οποιοδήποτε μέρος, που ημείς με την σιδερένια θέλησι, που δείχνουν οι αθληταί της ηρωικής Άνδρου μας, θα το μεταβάλουμε σε ένα γυμναστήριο, μέσα στο οποίο μεθαύριο τα παιδιά μας θα κάνουν σιδερένια μπράτσα και σιδερένια κορμιά. Ποιός όμως είναι εκείνος που θα μας διαθέση ένα τέτοιο γήπεδο;

Ομολογουμένως ο ακούραστος πρόεδρος του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων κατόρθωσε να μας συγκινήση και να μας ενθουσιάση. Τον συγχαίρομεν και προτρέπομεν πάντας τους δυναμένους να παράσχουν αυτό που ζητούν οι αθληταί μας σήμερον για να δούμε κάτι καλόν αύριον. Την παρελθου΄σαν Κυριακήν ηγωνίσθησαν δια την ανακήρυξιν της πρωταθλήτριας ποδοσφαιρικης ομάδας της Άνδρου, ο Ανδριακός και ο Ερμής. Νικητής ανεδείχθη με μεγάλην υπεροχήν ο Ανδριακός με 10 τέρματα έναντι 3».


29-8-1931«Την παρελθούσαν Κυριακήν διωργανώθη υπό του Διοικητικού Συμβουλίου του Ανδριακού Φιλάθλων, μία ωραία αθλητική εορτή. Σκοπός αυτής υπήρξε η ενίσχυσις του Ταμείου αυτού και η επίδειξις εις τον λαόν μας των όσων κατώρθωσε μέχρι σήμερον ο όμιλος. Ο αγών αποτελεί συνέχισιν συναντήσεων δια το πρωτάθλημα, όπου συνέρευσε πολύς κόσμος. Ένας προκριματικός εις το Βόλεϋ-μπόλ, μεταξύ των ομάδων Ανδριακού και της ισχυράς εκ παικτών συμπολιτών μας διαμενόντων εν Αθήναις ομάδος Παναδριακού, ε΄χαρισεν εις τον πρώτον μίαν ωραίαν και θεαματικήν νίκην. Εις τας 5.30μμ ακριβώς άρχεται ο ποδοσφαιρικός αγών μεταξύ των ιδίων ομάδων. Το πρώτον ημιχρόνιον έληξε με πλήρη υπεροχήν του Ανδριακού, πραγματοποιήσαντος τέρματα 3 έναντι ενός του Παναδριακού. Εις τα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρονίου σημειούται φάουλ εις βάρος του Παναδριακού, το οποίον κτυπά εκ μεγάλης αποστάσεως ο Πιάγκος του Ανδριακού, οπότε τούτο μεταβάλλεται εις τέρμα, του Ρούσσσου μη κατορθωσάντος να το αποκρούση. Και τέλος λήγει και το δεύτερον ημιχρόνιον με νικητήν τον Ανδριακόν δια τερμάτων έξι έναντι δύο, υπό τα χειροκροτήματα των παρισταμένων».


 προπολεμικός Ανδριακός

19-9-1931 «Ο Ανδριακός νικά τον Ερμή με πέντε-ένα (5-1). Την περασμένην Κυριακήν συνητήθησαν εις φιλικόν ποδοσφαιρικόν αγώνα αι ομάδες Ανδριακός και Ερμής, της δευτέρας ενισχυομένης από τρεις παίκτας του Πανανδριακού. Ο αγών ήρχισε εις τας έξη ακριβώς υπο την διαιτησίαν του κ. Π. Μπίστη (ποδοσφαιριστου της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακος). Ευθύς εξ αρχής η υπεροχή του Ανδριακού εγένετο καταληπτή, αλλά οι παίκται του Ερμού, ουδόλως αποθαρρυνόμενοι, έκαναν τεχνικάς καθόδους, άνευ όμως αποτελέσματος. Το πρώτο τέρμα εσημειώθη υπο του Ανδριακού και τούτω ηκολούθησε το δεύτερον και τρίτον. Σημειώνεται ένα πέναλτι εναντίον του Ανδριακού, αλλ' αποκρούεται υπό του καλού τερματοφύλακος Α. Κέτση. Επίσης καλοί οι δύο οπισθοφύλακες του Ανδριακού, ιδίως δε ο Γιαυρίδης. Το δεύτερο ημιχρόνιον ήρχισε με μεγαλυτέραν ζωηρότητα. Ο Ανδριακός μάλλον εκρατούσε στάσιν αμυντικήν ή επιθετικήν. Ένα φάουλ εναντίον του Ανδριακού, μία γερή κλωτσιά του οπισθοφύλακος του Ερμού χαρίζουν ένα ωραίον γκολ υπέρ του Ερμού.

Ο Ανδριακός αρχίζει τώρα να γίνεται πλέον επιθετικός. Οι κυνηγοί με τεχνικές και κανονικές πάσες, πλησιάζουν πολλές φορές το τέρμα του Ερμού αλλ' ανεπιτυχώς, διότι ο μικρός αυτού τερματοφύλαξ υπερασπίζεται καλά το τέρμα του. Τέλος σημειούται δύο ακόμη τέρματα υπέρ του Ανδριακού και ο αγών λήγει με 5-1 υπέρ του Ανδριακού. Εις το ωραίον αυτό παιχνίδι διεκρίθησαν από τον Ερμήν ο τερματοφύλαξ, ο έξω δεξιός, ο έξω αριστερός και ο μέσος κυνηγός Μάης. Από τον Ανδριακόν μπορούμε να πούμε ότι όλοι έπαιξαν καλά, διεκρίθησαν όμως ο τερματοφύλαξ Κέτσης, ο οπισθοφύλαξ Γιαυρίδης και οι κυνηγοί Γκούτας και Σπύρος. Το παιχνίδι αυτό ήτο το καλύτερον της σεζόν. Πολύ τεχνικό και με ολίγα φάουλ και μπενάλτια. Ουδεμία συζήτησις ηγέρθη και του΄το διότι ο διαιτητής κ. Π. Μπίστης, αν και μέλος του Ανδριακού, ουδόλως εμερολήπτησε υπέρ της ομάδος του, αλλά μετ΄ακριβείας και με την απαιτούμενην τάξιν, διεξήγαγε απ' αρχής μέχρι τέλους, τον ωραίον φιλικόν τούτο αγώνα. Προς ενίσχυσιν του αθλητισμού εν Άνδρω, ο κ. Παντελής Γ. Μπίστης προσέφερε δύο αργυρά μετάλλια τα οποία θα εδίδοντο εν εις τον καλύτερον παίκτη εκάστης ομάδος, εις τον αγώνα της Κυριακή. Πενταμελής επιτρπή εβράβευσεν από τον Ανδριακό τον Σπύρον Στρατή και από τον Ερμήν τον Α. Εμπειρίκον. Ευχαριστούμεν τον κ. Μπίστη, ευχόμεθα δε όπως ακολουθήσωσι το παράδειγμά του και άλλοι φίλαθλοι Άνδριοι και υποστηρίξουν των Αθλητισμόν της Άνδρου. Λίγη καλή θέλησις και επίμονος προσπάθεια κατορθώνουν πολλά».

19-11-1931 «Αφορμή λαμβάνομεν από την παρατηρουμενην δυστροπίαν μερικών μελών εις την πληρωμήν της πενιχράς συνδρομής του αθλητικού συλλόγου της Άνδρου και τονίζομεν ότι ο Ανδριακός δια να προοδεύση πρέπει να βασίζεται εις τις ιδίας αυτού δυνάμεις. Τα μέλη αυτού πρέπει προθύμως να συνεισφέρουν το δεκάδραχμον της συνδρομής των, για να μπορέση ο Ανδριακός να αποκτήση δικό του γυμναστήριο. Αντιθέτως προς τους ανωτερω δυστροπούντας, μανθάνομεν ότι ο εκ των αθλητών του Ανδριακού, κ. Π. Μπίστης, εν Λάρνακι της Κύπρου διαμένων, δια θερμοτάτης προς τον Σύλλογον επιστολής, ενισχύει τας προσπαθείας των άλλων μελών και απέστειλε συγχρόνως τα δύο αθλοθετηθεντα υπ΄αυτού μετάλλια, τα οποία διενεμήθησαν αμέσως εις τους αναδειχθέντας ποδοσφαιριστάς Σπυρίδωνα Στρατήν και Αντώνιον Εμπειρίκον».

21-11-1931 «Την περασμένη Δευτέρα συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ανδριακού Ο.Φ. και κατήρτισε τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους.

12-3-1932 «Όπως προεβλέπετο η επιτυχία του χορού του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων ήτο πρωτοφανής δια την Άνδρον. Άπειρος κόσμος συνέρρευσε για να απολαύση μία νύκτα αληθινού γλεντιού με μεγάλο κέφι μέχρι της 8ης πρωινής της επομένης. Η αίθουσα θαυμασίως ευπρεπισμένη είναι αλήθεια θαύμα το πώς εχώρεσε τόσον κόσμον».

21-5-1932 «Ο Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων μελετά την ίδρυσιν και τμήματος Προσκόπων. Εγκρίνομεν την ωραίαν ιδέαν και ελπίζομεν να συντελεσθή και το έργον αυτό».


13-8-1932 «Αύριον Κυριακήν 14 τρέχοντος εις το γήπεδον του σχολικού γυμναστηρίου, συναντώνται οι ομάδες Ανδριακός – Πανανδριακός εις φιλικόν αγώνα. Προσκαλούνται όλοι οι φίλαθλοι όπως παρακολουθήσουν αυτό. Γενική είσοδος δραχμές 5».

10-9-1932 «Την περασμένη Κυριακή εις το Σχολικόν γήπεδον διεξήχθη ο πρώτος αγών πρωταθλήματος μεταξύ των ομάδων “Ανδριακού” και “Πανανδριακού” ανεδειχθείσης νικητρίας της ομάδος του “Ανδριακού” δια τερμα΄των 3 έναντι ενός. Κατά τον αγώνα τούτον διεκρίθησαν οι παίκτες, Φλώρος, Κέτσης, Μαντζεβελάκης, Γιαβρίδης, Κωστάκης, Μακροδήμας του Ανδριακού και Κ. Γουλανδρής, Ν. Γουλανδρής, Μωραϊτάκης, Μανδρέκας του Παναδριακού».

15-10-1932 «Την 20ην τρέχοντος εις την αίθουσαν του Κοινοτικού Γραφείου συνέρχονται εις γενικήν συνέλευσιν τα μέλη του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων προς εκλογήν νέου Προεδρείου».

7-11-1932 «Το Διοικητικό Συμβούλιον του “Ανδριακού”, απεφάσισε την ενέργειαν εσωτερικών αθλητικών αγώνων μεταξύ των αθλητών του».

19-5-1934 «Γενομένης συνελευσεως των μελών του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων, απεφασίσθη η αναδιοργάνωσις αυτού επί νέων βάσεων».

1-9-1934 «Εντός της εβδομάδος θα εμφανισθή η β' Προσκοπική ομάς (ναυτοπροσκόπων), η οποία ιδρύθη υπό του Ανδριακού Ομίλου Φιλάθλων».

6-10-1934 « Ο Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων διέθεσε σημαντικόν μέρος της μικράς περιουσίας του προς ίδρυσιν Ομάδος Ναυτοπροσκόπων εν Άνδρω και το ποσόν αυτό έθεσεν εις την διάθεσιν του τοπικού εφόρου των προσκόπων κ. Αλ. Καλογερά. Και ήδη 17 άπορα κατά το πλείστον παιδιά απετέλεσαν την Ομάδα Ναυτοπροσκόπων Άνδρου, εκπαιδευόμενα υπό του αρχηγού της κ. Δ. Σαραντόπουλου και των υπαρχηγών. Ο βουλευτής μας κ. Γ. Εμπειρίκος ευχαριστηθείς δια την προσκοπικήν πρόοδον εν Άνδρω υπεσχέθη εις την εν λόγω ομάδα όπως δωρήση αυτή μίαν λέμβον κατάλληλον δια την σχετικήν εκπαίδευσίν των»..

Στις 8-7-1949: «Πολλά νεαρά μέλη του ΑΟΦ απεφάσισαν με τις ιδίας των δυνάμεις να απαλλάξουν το Γυμναστήριόν μας από τους τόννους της άμμου που το είχε κατακλύσει, ωπλίσθηκαν με φτυάρια και με κατακλήσουσαν όρεξιν ήρχηισαν την εργασίαν των και εντός ολίγων ημερών το Γυμναστήριον ήτο απηλαγμένον από αυτήν και τελείως καθαρόν».


26-8-1949 «ΑΕΚ-Ανδριακός: 6-4. Ήτο πρωτοφανές για το νησί μας. Από το μεσημέρι της Κυριακής ο ΑΟΦ (Ανδριακός Όμιλος Φιλάθλων) και μαζί με αυτόν όλοι οι φίλαθλοι της πόλεώς μας φιλοξενούσαν 6 ποδοσφαιριστάς της ΑΕΚ (Αθηνών), κατόχου του εφετεινού Κυπέλλου Ελλάδος. Μεταξύ αυτών και τους τρείς διεθνείς Μαρόπουλον, Τζανετήν και Γούλιον. Στην προκυμαία πλήθος φιλάθλων με επικεφαλής το Δ.Σ. του ΑΟΦ επεφύλαξεν εις τους ξένους μας ενθουσιώδη υποδοχήν, τους οποίους συνόδευσε μέχρι του ξενοδοχείου Μαντζεβελάκην όπου κατέλυσαν. Το απόγευμα επρόκειτο να δώσουν φιλικόν ποδοσφαιρικό αγώνα με την ομάδα του Ανδριακού, τον οποίο το Δ.Σ. αυτού από πολλών ημερών είχε διαφημίσει και διοργανώσει πλήρως. Από ενωρίς το απόγευμα, πυκναί ομάδες κόσμου από την πύλιν και τα γύρω χωριά κατευθύνοντο προς το γυμναστήριον, απ' όπου θα παρηκολούθουν την μοναδικήν αυτήν συνάντησιν. Οι Ανδριώται με ανυπομονησίαν δικαιολογημένης επερίμεναν την ώραν της ενάρξεως για να ιδούν τα παιδιά των κατά τον άνισον αυτό αγώνα προς τους επιλέκτους ποδοσφαιριστάς των Αθηνών. Αλλά ας έλθωμε εις τον αγώνα: Εις τας 5.50μμ υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των θεατών, εισέρχονται αι ομάδες εις το γήπεδον. Η ΑΕΚ έχει συμπληρωθή με τρείς καλούς εντόπιους παίκτας. Π ρό του διαιτητού κ. Ποΐλα αι ομάδες παρατάσσονται ως εξής: Ποδοσφαιρισταί ΑΕΚ: Βούλγαρης )ΑΟΦ), Γούλιος, Ζάννος (ΑΟΦ), Πάλης, Παπαθεοδώρου, Ταττάκης (ΑΟΦ), Μαρόπουλος, Πολέμης, Τζανετής.

Ανδριακός: Τεκτονίδης, Λεβαντής, Πιππής Ι., Λάσκαρης, Πιππής ΙΙ., Πανταζόπουλος, Γλυνός, Χατζόπουλος, Μανούσος.Την 6ην ακριβώς αρχίζει ο αγών. Εις τα πρώτα λεπτά οι Αεκτζήδες κατέρχονται συνεχώς και πιέζουν επιμόνως την Ανδριακήν εστίαν, η άμυνα της οποίας αγωνίζεται υπέροχα και συγκρατεί τας αλλεπαλήλους επιθέσεις των, αγωνιζομένη με ακατάβλητον σθένος. Οι του Ανδριακού αναπτύσουν ένα ορμητικό παιχνίδι, επιτυγχάνοντες έτσι να επιφέρουν κάποιαν ισορροπίαν, την οποίαν και διατηρούν μέχρι του μέσου του δευτέρου ημιχρόνου. Κατόπιν η ΑΕΚ αναλαμβάνει την πρωτοβουλίαν την οποίαν διατηρεί μέχρι τέλους, οπότε ο διαιτητής εσφύριξε την λήξιν του αγώνος με το αποτέλεσμα: Ποδοσφαιρισταί ΑΕΚ- ΑΟΦ: 6-4.

Το σκόρ ήνοιξε πρώτος ο Ανδριακός δια του Χατζοπούλου ο οποίος επέτυχε και έτερα δύο τέρματα, το τέταρτον επέτυχεν ο Γλυνός. Εκ μέρους της ΑΕΚ εσημείωσαν τέρματα οι Μαρόπουλος, Πούλης 1, Πολέμης 1 και Τζανετής 3. Ο κόσμος εχειροκρότησε με ενθουσιασμόν και συγκίνησιν την οάμαδα μας, η οποία έπαιξε εις όλας τας γραμμάς της πολύ καλά και κατόρθωσε να φέρει ένα τιμητικόν αποτέλεσμα. Ιδιαιτέρως εχειροκροτήθη ο τερματοφύλαξ, όστις ήτο και ο ήρως του αγώνος. Οι ποδοσφαιρισταί της ΑΕΚ εξέδραμον την Δευτέραν μετά μελών του ΔΣ του ΑΟΦ, εις Αποίκια και την επομένην ανεχώρησαν δι΄ Αθήνας αποκομίζοντες τας καλυτέρας εντυπώσεις δια την Άνδρον.

Θα ήτο παράλειψις να μην επαινέσωμεν και από της στήλης ταύτης το δραστήριον ΔΣ του ΑΟΦ απαρτιζόμενον από τους κ.κ. Πέτρον Καΐρην, Δ. Καραουλάνην, Σ.Φραγκέτην, Ν. Πιππήν, Α. Κέτσην, Νικ. Βρεττόν και Ν. Μανούσον, το οποίον, παρά τας οικονομικάς δυσκολίας, κατόρθωσε και έφερε εις πέρας με πλήρην επιτυχίαν την κίνησιν που ανέλαβε.

Και κάτι άλλο ακόμη πρέπεΙ να προσθέσωμεν. Αε έχουν υπ΄όψιν των οι συμπολίται μας, ότι ο Αθλητισμός είναι το καλύτερον σχολείον δια την Νεολαίαν μας. Δια τούτο ας την ενισχύσουν εις την ευγενή ταύτην προσπάθειάν της. Κάμνομεν έκκλησιν προς τους συμπατριώτας μας φιλάθλους και μάλιστα τους "πολλά έχοντας" να ακολουθήσουν το παράδειγμα των υιών Γουλανδρή και να ενισχύσουν ηθικώς και υλικώς τον ΑΟΦ, ο οποίος αντιμετωπίζει πάρα πολλάς ελλείψεις. Συντελούντες, δε εις την εξύψωσιν της αθλητικής Ιδέας εις την νήσον μας, ας είναι βέβαιοι ότι θα προσφέρουν μίαν μεγάλην ευεργεσίαν προς την ιδιαιτέρα των πατρίδα. Η Νεολαία μας, η οποία θα αποτελέση τους αυριανούς πολίτας της Άνδρου, θα τους είναι δια τούτο ευγνόμων».

υπογραφή: Γ.Πι.

Ακολουθεί ένα σχόλιο σε άλλη σελίδα: «Ικανοποιήθηκαν όλοι οι φίλαθλοι της νήσου μας με την λαμπράν εμφάνισιν της ομάδος του ΑΟΦ εις τον μεγαλειώδη της αγώνα προς τους διεθνείς παίκτας της ΑΕΚ, διότι κανείς δεν επερίμενε τοιούτον τιμητικόν αποτέλεσμα. Πρέπει όμως να ομολογηθή ότι οι Αθηναίοι ποδοσφαιρισταί ήσαν ταλαιπωρημένοι και κατεπονημένοι από το πολύωρον και τρικυμιώδες ταξείδι των και δεν ηδύναντο να προσαρμοσθούν εις το μικρόν και ημικατεστραμένον γήπεδον του γυμναστηρίου μας».


21-10-1949 «Υπό τη διαιτησία του συμπολίτου μας κ. Αριστ. Καρυστινάκη, εμποροπλοιάρχου, διεξήχθη την Κυριακή 9η τρέχοντος εις Μπατσί ο προαγγελθείς ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ της α'-β' ομάδος του Ανδριακού Ομίλου Θιλάθλων και της μικτής ομάδος Μπατσίου – Γαυρείου κατά τον οποίον παρά την εδαφική, ντέρχη της διχογνωμίας του Ανδριακού Ομίλου. η μικτή. Αι ομάδες ηγωνίσθησαν ως εξής: A νδριακός: ¨Στάμμος, Πιππής Ι., Πανταζόπουλος ΙΙ.,Λεβαντής, Λάσκαρης, Γλυνός, Τατάκης, Πιππής ΙΙ., Πανταζόπουλος Ι.

Εις την ποδοσφαιρικήν συνάντησιν μεταξύ των ομάδων ΑΟΦ και Α.Ε. Σιενιών της παρελθούσης Κυριακής, νικήτρια ανεδείχθη η πρώτη με το ευρύ σκόρ των 8 τερμάτων έναντι 2».

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ ΑΛΤΡΟΥΙΣΜΟΣ

«Όταν αι εισπράξεις των πωληθέντων εισιτηρίωντου ποδοσφαιρικου αγώνος Μπατσίου της παρελθούσης Κυριακής ετέθησαν εις την διάθεσιν των εκεί αθλητικών παραγόντων προς κάλυψιν των εξόδων του γηπέδου, της φιλοξενείας των ποδοσφαιριστών του ΑΟΦ και προς αγοράν μίας ποδοσφαίρας, δεν έγιναν δεκταί, αλλά προσεφέρθησαν αμέσως υπέρ του τραυματισθέντος τερματοφύλακος Τεκτονίδη. Εξ άλλου ο Ανδριακός διέθεσεν ολόκληρον το πενιχρόν του ταμείον υπέρ αυτού. Αθληταί και φίλοι του Ομίλου συνεισέφεραν επίσης διάφορα ποσά υπέρ του ατυχήσαντος αθλητού. Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι οι φίλαθλοί μας εμφορούνται από αισθήματα φιλαλληλίας και αλτρουϊσμού. Σχετικώς πρέπει να προσθέσωμεν και την δωρεάν εξέτασιν του παθόντος υπό του ιατρού κ. Β. Καμπάνη, που τον τιμά ως επιστήμoνα και ως άνθρωπον».

28-10-1949 «Το Δ.Σ. Του Α.Ο.Φ. ευχαριστεί τον κ. Δ. Πολέμην δια την ευγενή χειρονομίαν του να παραχωρήση χώρον εντός του περιβόλου της Επαγγελματικής Σχολής δια την χρησιμοποίησιν τούτου ως γηπέδου βόλεϋ – μπώλ. Επί τη ευκαιρία υποβάλλει την παράκλησιν να του δοθή επι τι χρονικόν διάστημα ένα ισόγειον της Σχολής ίνα το χρησιμοποιήσει ως αποθήκην του αθλητικού υλικού και αποδυτηρίων».

Στις 9-12-1949 αποτυπωνεται στην εφημεριδα ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ και μία σημαντική διάσταση εκείνης της εποχής, ο εμφύλιος πόλεμος και ο απόηχός του, αφού διαβάζουμε: «Ο δια την παρελθούσης Κυριακήν ωρισθείς ποδοσφαιρικός αγών μεταξύ του Α.Ο.Φ. και της ομάδας του Γυμνασίου, ούτινος αι εισπράξεις θα διετίθεντο υπέρ των Ανταρτοπλήκτων, ανεβλήθη λόγω θανάτου του καθηγητού Δημ. Σαραντόπουλου».

 

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Έρχονται στο www.ertnews.gr

Την Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022: Ο Συνοικισμός των Μικρασιατών προσφύγων στο νησί της Άνδρου

Το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 το Β' μέρος του αφιερώματος στον Ανδριακό