Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

«Το Θεραπευτήριο του Αιγαίου» αναπόσπαστο τμήμα της ιστορίας της Ικαρίας


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Mέρος της ιστορίας του νησιού της Ικαρίας, αλλά και του θερμαλισμού, έγινε και τυπικά, γιατί ουσιαστικά ήταν από καιρό, ο ιατρός Γιώργος Καλλιβρούσης, με το βιβλίo του «Το Θεραπευτήριο του Αιγαίου», η τρίτη έκδοση του οποίου παρουσιάστηκε στα Θέρμα Ικαρίας, τη λουτρόπολη του νησιού και ο ίδιος ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη, με απονομή τιμητικής πλακέτας από το Δήμαρχο Ικαρίας Νίκο Καλαμπόγια.

Την αφορμή για το βιβλίο έδωσε στο συγγραφέα η προσωπική του εμπειρία από την θεραπεία της πάθησης του στα ιαματικά λουτρά της Ικαρίας. Επίσης συνδέει τις θεραπευτικές ιδιότητες του ραδονίου στις μυοσκελετικές ασθένειες, με τον ικαριακό τρόπο ζωής, τη νοοτροπία, το χιούμορ, τη διατροφή, στοιχεία που έχουν κατατάξει την Ικαρίας στις λεγόμενες «Μπλε Ζώνες» της μακροζωίας.

«Στην εποχή μας που αρκετοί άνθρωποι βιώνουν την απόλυτη δυστυχία χωρίς καμία πατρίδα, θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό να έχω τόσες πολλές, την κοινή μας πατρίδα την Ελλάδα, την ιδιαίτερη πατρίδα μου την Άνδρο, την Κέρκυρα που έχω πολιτογραφηθεί, την Ελβετία όπου δραστηριοποιήθηκα επαγγελματικά και διαμένω μόνιμα και τώρα ως κορωνίδα την Ικαρία, που με επέλεξαν οι κάτοικοί της για επίτιμο δημότη. Τι μεγαλύτερη τιμή μπορεί να περιμένει κανείς στη Δύση της ζωής του», τόνισε το τιμώμενο πρόσωπο ο κ. Καλλιβρούσης.


                                  Ν. Καλαμπόγιας - Δ. Καλλιβρούσης, πίσω ο Σ. Πολίτης

Η εκδήλωση έγινε το Σάββατο 1η Οκτώβρη 2022 μπροστά από την λουτροπηγή «Απόλλωνας» στα Θέρμα Ικαρίας.

Το παρόν έδωσαν εκτός του Δημάρχου, οι Αντιδήμαρχοι Νικολάος Καλαμάρας, Φώτης Ράπτης, ο Επάρχος Ικαρίας Παναγιώτης Γενούζος, η Βασιλική Λινού Πρόεδρος του Συνδέσμου των εν Πειραιεί Ανδρίων, η Φραγκίσκη Λογοθέτη Βιολόγος, μέλος της Εταιρίας Ανδρίων Επιστημόνων και υπέρμαχος για την σωτηρία των ιαματικών πηγών της Ελλάδος, η Μαντώ Καλλιβρούση μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βραχνού Άνδρου και του Συλλόγου Κυθνίων Κύθνου.


Συντονιστής της παρουσίασης του βιβλίου ήταν ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ικαρίας, για θέματα Πολιτισμού, Αθλητισμού και Επικοινωνίας Σωτήρης Πολίτης.


 Θέρμα Ικαρίας

Για το βιβλίο μίλησαν η Λένα Πανοπούλου ιδιοκτήτρια και διευθύντρια των Εκδόσεων ΟΣΕΛΟΤΟΣ, η Μαργαρίτα Τατάκη καθηγήτρια Αγγλικών, μεταφράστρια του βιβλίου και Πρόεδρος του Συλλόγου «Το Συνετί» Άνδρου, ο Νάσος Μπράτσος (δημοσιογράφος της ΕΡΤ), ο Μιχάλης Μαλαχίας (Ιατρός ορθοπεδικός χειρουργός και συγγραφέας πολλών συγγραμμάτων, Δ/ντης Ορθοπεδικής Κλινικής του  Νοσοκομείου Therapis ) και ο συγγραφέας – ιατρός Γιώργος Καλλιβρούσης. Αμέσως μετά παρεμβάσεις έκαναν η Μαρίνα Μουλά από τον Τουριστικό Σύλλογο Λουτροπηγών Θερμών Ικαρίας, ο «Απόλλωνας» και ο Κοσμάς Κέφαλος. Χαιρετισμό έκανε αμέσως μετά η Βασιλική Λινού, καθώς και ο Έπαρχος Ικαρίας Παναγιώτης Γενούζος. Στο τέλος, ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα για τους αναγνώστες.

Y.Γ. Ευχαριστούμε την Ικαριακή Ραδιοφωνία για την παραχώρηση των φωτογραφιών

Σχετικές ειδήσεις

«Το Θεραπευτήριο του Αιγαίου» παρουσιάζεται στο «φυσικό» του χώρο στην Ικαρία

Ούριος άνεμος για «Το Θεραπευτήριο του Αιγαίου»

«Το θεραπευτήριο του Αιγαίου» στον κόσμο του βιβλίου

«Το θεραπευτήριο του Αιγαίου»: Βιβλιοπαρουσίαση στις 13 Μαΐου