Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Εκδηλώσεις για τη «Μάχη της Ηλεκτρικής» την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Ημέρα – ορόσημο για το Λεκανοπέδιο της Αττικής ήταν η 13η Οκτωβρίου 1944, γιατί δεν βυθίστηκε στο σκοτάδι, μετά την επιτυχή έκβαση της «Μάχης της Ηλεκτρικής» και την απόκρουση της απόπειρας των υποχωρούντων Γερμανών να ανατινάξουν το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Κερατσίνι. Κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις Τιμής & Μνήμης

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ, αναφέρει: «Στην περιβόητη “Μάχη της Ηλεκτρικής” βρίσκει εκφραστή η σπουδαία και παραδειγματική αντίσταση του λαού απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές.

Τιμώντας την 13η Οκτωβρίου 1944, τιμούμε τους ένδεκα νεκρούς της ιστορικής σύγκρουσης αλλά και όλους τους αγωνιστές που αντιστάθηκαν κατάφεραν τη διάσωση του εργοστασίου.

Στην «προέκτασή» της η «Μάχη της Ηλεκτρικής» ως γεγονός της ιστορίας μας, εκφράζει και την διαχρονική μάχη των εργαζομένων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ενάντια σε πλήθος «κατακτητών» που σε διάφορες στιγμές δε δίστασαν να προσπαθήσουν να «τα τινάξουν όλα στον αέρα» για το όφελός τους.

Ενόψει ενός ενεργειακού χειμώνα που (μακάρι να διαψευσθούμε) θα έχει ολέθριες συνέπειες στην οικονομία, στην καθημερινότητα των καταναλωτών, είναι σαφές πως η Μάχη της Ηλεκτρικής αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου τιμούμε τους ανθρώπους που άφησαν ανεξίτηλο το αποτύπωμά τους και την ανάγκη για εσαεί υπεράσπιση του αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, τιμούμε τους νεκρούς και τα 12χρονα παιδιά που έριχναν πυρά, ακόμα και πέτρες στους Γερμανούς αντιπάλους.

Ας είναι η μνήμη της αιωνία ».

Ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2022 στις 10π.μ ο Δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος, θα καταθέσει, μαζί με αντιπροσωπεία του δημοτικού συμβουλίου, στεφάνι στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Αγίου Γεωργίου προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών στην Μάχη της Ηλεκτρικής.

Παράλληλα, στο χώρο θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία μαθητών για να καταθέσουν λουλούδια τιμώντας με τη σειρά τους την ιστορική αυτή επέτειο.

Αποτελεί ευθύνη της δημοτικής αρχής και του δημοτικού συμβουλίου να κρατούν ζωντανή την μνήμη για την ιστορία της πόλης, τροφοδοτώντας τη νέα γενιά με την πολύτιμη γνώση για τους αγώνες του λαού μας, για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία.

Η Μάχη της Ηλεκτρικής αποτελεί βασικό κομμάτι της αντιφασιστικής ιστορίας αυτού του τόπου. Φωτεινό και επίκαιρο παράδειγμα αγάπης για την πατρίδα, αγώνα και αυτοθυσίας. Εμείς εδώ, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα, έχουμε ιστορική ευθύνη να πατήσουμε πάνω σε αυτή την σπουδαία παρακαταθήκη για να δημιουργήσουμε ένα κόσμο δικαιότερο, βασισμένο στην αλληλεγγύη, χωρίς μίσος και μισαλλοδοξία».

Σχετική είδηση: Η νικηφόρα Μάχη της Ηλεκτρικής στις 13 Οκτωβρίου 1944