Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Ένα βιβλίο για αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες «αναδύεται» στο Αετοπούλειο

 


 ...δημοσίευμα της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ...

Tο ξεχωριστό βιβλίο του δημοσιογράφου Νάσου Μπράτσου «Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο» (Εκδόσεις Νότιος Άνεμος) θα παρουσιαστεί στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου. Η σχετική εκδήλωση έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 7 μ.μ στον δημοτικό χώρο) Φιλικής Εταιρείας 11 & Τομπάζη). Τον συντονισμό της βραδιάς έχει η δημοτική σύμβουλος της πόλης και δημοσιογράφος Ευγενία Κατούφα. Παρέμβαση θα κάνει ο Dr. Χριστόδουλος Ξενάκης, πρόσφυγας του Β’ Παγκοσμίου πολέμου (Ικαρία – Αίγυπτος), ενώ θα προβληθεί αρχειακό υλικό.


«Φως» σε μια άγνωστη ιστορία


Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο ρίχνει φως στις ανθρώπινες πτυχές μιας μάλλον άγνωστης μέχρι τώρα ιστορίας, αυτής των Αιγαιοπελαγιτών προσφύγων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι ίδιοι διηγούνται τους τρόπους διαφυγής τους, την υποδοχή και τον τρόπο οργάνωσης της ζωής τους στην Τουρκία, τις αραβικές και αφρικανικές χώρες αλλά και τις εμπειρίες τους αναφορικά με την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία ως προσφυγόπουλα.

Αποτελεί μια συγγραφική προσπάθεια που διεκδικεί να μας υπενθυμίσει ότι η προσφυγιά δεν γνωρίζει τόπο και χρόνο, σκοπεύοντας να αποτελέσει έναυσμα αναστοχασμού στην ελληνική κοινωνία για το ζήτημα, ιδιαίτερα τώρα που, όπως τονίζουν οι διοργανωτές της εκδήλωσης, οι έννοιες πρόσφυγας και μετανάστης χρησιμοποιούνται και ως εργαλεία ξενοφοβίας, ρατσισμού κι εθνικισμού στην σύγχρονη ρητορεία.

Η έκδοση, σύμφωνα με τους ιθύνοντες της βραδιάς, δεν έχει στόχο να «μοιρολογήσει» για τις δυσκολίες των προσφύγων, αντίθετα, στόχος του είναι να αναδείξει τις συνέπειες των πολέμων, ώστε η ιστορική εμπειρία να τροφοδοτήσει τις προσπάθειες για ειρήνη και αποτροπή των πολεμικών συγκρούσεων.

Έσοδα για καλό σκοπό

Επίσης, το βιβλίο διεκδικεί να αναδείξει την ελπίδα και τη δημιουργική πορεία, που ξεπήδησαν ακόμη και από τα προσφυγικά στρατόπεδα και έδωσαν δύναμη στους ανθρώπους, ώστε μέσα από τεράστιες δυσκολίες να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Ο συγγραφέας Νάσος Μπράτσος είναι δημοσιογράφος και απόγονος προσφυγικής οικογένειας στο Β’ΠΠ. Το ποσοστό που του αντιστοιχεί από την πώληση του βιβλίου (β΄έκδοση – συμπληρωμένη) σημειώνεται ότι θα διατεθεί για αγορά τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου.