Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

81η Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος των τριών χωριών των Κρουσσίων


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με αφορμή την 81η επέτειο μνήμης του ολοκαυτώματος των χωριών της οροσειράς των Κρουσσίων στο νομό Κιλκίς από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 25 Οκτωβρίου 1941, ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, από το Μαρτυρικό Δίστομο που πλήρωσε και αυτό τη δολοφονική μανία των κατακτητών, έστειλε χαιρετισμό στο Δήμο Κιλκίς.

Όπως αναφέρει ο κ. Σταθάς: «Στις 25 Οκτώβρη 1941 οι Γερμανοί κατακτητές προκειμένου να κάμψουν την αντιφασιστική, αντιστασιακή δράση στην Κεντρική Μακεδονία, όπου είχαν ιδρυθεί οι πρώτες αντιστασιακές ομάδες ήδη από το καλοκαίρι του 1941, εκτέλεσαν τους άντρες τριών χωριών που ήταν χτισμένα στη χαμηλή οροσειρά των Κρουσσίων.

Τόπος του ναζιστικού εγκλήματος ήταν τα χωριά Αμπελόφυτο, Κλειστό και Κυδωνιά. Τα τρία αυτά χωριά θεωρήθηκαν κέντρα ανταρτών μετά από υπόδειξη Ελλήνων δωσίλογων. Για τον λόγο αυτό, γιατί αγωνίστηκαν για την ελευθερία, έπρεπε να σβηστούν απ’ τον χάρτη.

Έτσι τη μοιραία εκείνη μέρα του Οκτώβρη ισχυρές μηχανοκίνητες δυνάμεις των Ες Ες περικύκλωσαν ταυτόχρονα τα τρία χωριά των Κρουσσίων. Στην πλατεία του Αμπελόφυτου και της Κυδωνιάς συγκέντρωσαν τους κατοίκους και αφού διαχώρισαν τα γυναικόπαιδα, εκτέλεσαν τους άντρες άνω των 16 ετών. Στο Κλειστό αφού έκλεισαν τους άντρες σ’ ένα ξωκλήσι στην άκρη του χωριού, το ανατίναξαν με χειροβομβίδες που έριξαν απ’ τα παράθυρα. Στη συνέχεια εκτέλεσαν τους επιζώντες με χαριστική βολή. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές ο αριθμός των εκτελεσμένων έφτασε τους 100.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Κιλκίς, κ. Δημήτρη Κυριακίδη:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος

Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

Ιωάννης Σταθάς».