Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου


Χαιρετισμός Δημάρχου Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας, κ. Γιάννη Σταθά

Για την 81η Επέτειο Μνήμης του Ολοκαυτώματος του Μεσόβουνου


 Το Μεσόβουνο, η ορεινή κοινότητα του Δήμου Εορδαίας, έχει πλέον εγγραφεί στη συλλογική μνήμη ως ένας κατεξοχήν μαρτυρικός τόπος άσκησης της ναζιστικής βίας και τρομοκρατίας. Το τραύμα της διπλής σφαγής, της διπλής μαζικής εκτέλεσης του άμαχου πληθυσμού της κωμόπολης από τη Βέρμαχτ, αλλά και τα ένοπλα Ες Ες, αποτελεί σημείο εκκίνησης αγώνων για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το Μεσόβουνο στις 23 Οκτωβρίου 1941 πυρπολήθηκε για πρώτη φορά από στρατιώτες της Βέρμαχτ με εμπρηστικές βόμβες. Είχε προηγηθεί η «ομαδική και δι’ αυτομάτων όπλων» εκτέλεση 165 ανδρών ηλικίας 16 έως 69 ετών, ενώ οι επιζώντες κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν σε χωριά της ευρύτερης περιοχής της «προς παραδειγματισμό».

Αυτή ήταν η τιμωρία των κατοίκων για την αντιστασιακή τους δράση και την άρνηση να παραδώσουν την αγροτική παραγωγή του μόχθου τους.

Ωστόσο, το αντιστασιακό πνεύμα δεν κάμφθηκε, οι Μεσοβουνιώτες συνέχισαν τον αντιφασιστικό αγώνα και το χωριό το 1942 επανακατοικήθηκε για να καταστραφεί για δεύτερη φορά πληρώνοντας και πάλι βαρύ φόρο αίματος στις 24 Απριλίου 1944. Αυτή τη φορά ενορχηστρωτής του ναζιστικού εγκλήματος ήταν ο συνταγματάρχης των Ες Ες Καρλ Σύμερς, ο σφαγέας του Διστόμου.

 Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Εορδαίας, κ. Παναγιώτη Πλακεντά:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Με τιμή,

Ο Δήμαρχος   Διστόμου Αράχοβας Αντίκυρας

 Ιωάννης Σταθάς