Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Οι πρώτες μαζικές εκτελέσεις αμάχων στην Ευρώπη - 81η Επέτειος Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Κερδυλλίων

 

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Αποφράδα ημέρα ήταν η 17 Οκτωβρίου 1941, όταν άνδρες, από εφήβους έως ηλικιωμένους, έπεφταν νεκροί από τις σφαίρες των ναζί στα Άνω και Κάτω Κερδύλια του Δήμου Αμφίπολης, κοντά στις Σέρρες. Για την επέτειο αυτή ο Δήμαρχος  Διστόμου – Αράχοβας – Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, έκανε σχετική δήλωση, αφού και το Δίστομο ανήκει στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, που δοκιμάστηκαν από τη μανία του κατακτητή.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάς: «Τα Νέα Κερδύλλια, η όμορφη κοινότητα του Δήμου Αμφίπολης, θεμελιώθηκαν το 1951 από τους επιζήσαντες κατοίκους των Άνω και Κάτω Κερδυλλίων, μετά την ολοσχερή καταστροφή των οικισμών τους από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Οκτωβρίου 1941.

Το ολοκαύτωμα των Κερδυλλίων αποτελεί μία από τις πρώτες μαζικές εκτελέσεις άμαχου πληθυσμού στην Ευρώπη, καθώς περισσότεροι από 220 άνδρες ηλικίας 16-64 ετών, 230 σύμφωνα με ορισμένες πηγές, κάτοικοι εκτελέστηκαν από τις δυνάμεις της Βέρμαχτ.

Τα ξημερώματα της 17ης Οκτωβρίου του πρώτου έτους της Κατοχής οι στρατιώτες της Βέρμαχτ βάζοντας σε εφαρμογή το σχέδιο της εκκαθαριστικής επιχείρησης εισέβαλαν στα χωριά αφήνοντας μακριά τα αυτοκίνητα, προκειμένου να αιφνιδιάσουν τους κατοίκους και να αποτρέψουν τη διαφυγή και τη διάσωση του πληθυσμού. Αφού έκλεισαν τις γυναίκες και τα μικρά παιδιά στο σχολείο, επιδόθηκαν στην λεηλασία και την καταστροφή των οικισμών και στις εννιά το πρωί δόθηκε το σήμα της εκτέλεσης με μια φωτοβολίδα. Την ταφή των εκτελεσμένων ανδρών και εφήβων την ανέθεσαν στους υπερήλικες που εξαιρέθηκαν της σφαγής.

Ως Δήμαρχος Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας, ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της περιόδου 1940-1945, αλλά και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Πολεμικών Οφειλών, καταθέτω στέφανο τιμής στη μνήμη των εκτελεσμένων και μεταφέρω ένα μήνυμα στον Δήμαρχο Αμφίπολης, κ. Στέργιο Φραστανλή:

“Όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας πρέπει να πληρώσουν”.

Σχετική είδηση: Oμαδική εκτέλεση αμάχων – Το Ολοκαύτωμα στα Κερδύλια 1941