Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

To Eργατικό Κέντρο Νομού Σάμου για το προσφυγικό και την επιτροπή αγώνα Σάμος - sos



ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΟΜΟΥ ΣΑΜΟΥ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΑΜΟΥ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ

Σάμος, 9 Οκτώβρη 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΠΡΟΣ ΟΛΟ ΤΟ ΣΑΜΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΑΜΟΣ-S.O.S

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλούν την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα του νησιού μας, όλα τα σωματεία και όλους τους μαζικούς φορείς, να γυρίσουν την πλάτη και να αντιπαλέψουμε φωνές, ομάδες και προσπάθειες που γίνονται για τη δημιουργία κλίματος ρατσισμού, ξενοφοβίας και πολεμικής ενάντια σε πρόσφυγες και μετανάστες που ξεριζωμένοι από τις πατρίδες τους βρίσκονται στο νησί και τη χώρα μας, εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Καταγγέλλουν ότι η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΣΑΜΟΣ-SOS προσπαθεί οργανωμένα να εξαπατήσει τους εργαζόμενους και το λαό, ότι για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε φταίνε οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για ανθρώπους που σήμερα δηλώνουν ακομμάτιστοι αλλά που έχουν υπηρετήσει την πολιτική των αφεντικών και των κομμάτων τους (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) από διάφορα πόστα, ακόμα και από κυβερνητικές και αιρετές θέσεις.
Είναι οι ίδιοι που δεν έχουν βγάλει κιχ στις πολιτικές που λεηλατούσαν και λεηλατούν τις ζωές μας, που καταληστεύουν τα όποια κοινωνικά, εργασιακά, ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
Είναι οι ίδιοι που δεν είπαν κουβέντα για τα Μνημόνια, τους αντιασφαλιστικούς, αντεργατικούς και αντιαγροτικούς νόμους. Που δεν τους είδαμε σε καμία συγκέντρωση ενάντια στον πόλεμο, σε καμία απεργία ενάντια σε αντιασφαλιστικούς, αντεργατικούς και αντιαγροτικούς νόμους, σε κανένα συλλαλητήριο για τις συγκοινωνίες.
Είναι οι ίδιοι που δεν έχουν πει κουβέντα για την ανεργία που μαστίζει τα νησιά μας, για το μεροκάματο και τη σύνταξη που έχουν πατώσει, για το πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν απλήρωτοι, για τις κατασχέσεις σπιτιών, για το ξεπούλημα του αεροδρομίου της Σάμου μαζί με άλλα 14, για τις τραγικές ελλείψεις των νοσοκομείων και όλων των δομών υγείας, για τους ανθρώπους μας που χάσαμε εξ αιτίας της έλλειψης ασθενοφόρου, για το ότι θα πούμε το νερό-νεράκι με την ιδιωτικοποίηση του νερού …
Άλλωστε ως γνωστόν για όλα τα παραπάνω διακηρύττουν ότι φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, γι αυτό  και επιζητούν την δημιουργία κινήματος για να τα επιλύσουν. Ήμαρτον!…

Μήπως, όμως, ασχολήθηκαν με την ουσία και την αιτία της δημιουργίας του προσφυγικού ζητήματος; Κατηγορηματικά ΟΧΙ. Αφήνουν στο απυρόβλητο τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις (και με τη συμμετοχή της χώρας μας) στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ, το Αφγανιστάν... Δεν λένε λέξη ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έκανε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον εγκλωβισμό τους στη χώρα. Ότι από τη Σούδα φεύγουν βομβαρδιστικά και θέλουν και άλλη ΝΑΤΟϊκή βάση στο Αιγαίο. Ότι η Άγκυρα «γκριζάρει» το Αιγαίο εντός ΝΑΤΟικού πλαισίου...Ότι όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή στηρίζουν την πολιτική Ε.Ε. και ΝΑΤΟ και από κοινού κάνουν πολέμους ανά τη γη για τα κέρδη των αφεντικών τους που δεν είναι άλλοι από το μεγάλο κεφάλαιο που ανταγωνίζεται για τη λεία του.  Έχουν την απαίτηση οι πρόσφυγες και μετανάστες να μένουν στις πατρίδες τους όταν δεν υπάρχει άνθρωπος, που να μην έχει δει άλλοτε ακμαίες και πλούσιες πόλεις να έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε ερείπια.



Είπαν, μήπως, ότι δεν υπάρχει πρόσφυγας και μετανάστης που να θέλει να μείνει στη χώρα μας και ότι όλοι βλέπουν την χώρα μας σαν ενδιάμεσο σταθμό; Ότι όλοι τους θέλουν να πάρουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα που χρειάζονται και να φύγουν; Ότι οι συνθήκες του Δουβλίνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) είναι αυτές που όχι μόνο αναγκάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να μένουν εδώ, αλλά και ότι άμα συλληφθεί κανένας σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε. είμαστε υποχρεωμένοι να τους δεχθούμε πίσω (σαν χώρα πρώτης υποδοχής);

Οι κύριοι αυτοί δηλώνουν ότι δεν είναι ρατσιστές και φασίστες, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν γράφεται σε κανένα κούτελο. Είναι φορείς μιας ρατσιστικής, ξενοφοβικής και φασιστικής αντίληψης και έχουν σοβαρές ευθύνες γιατί επισείοντας τον κίνδυνο ισλαμοποίησης έφτασαν μέχρι του σημείου να κινδυνολογούν απερίφραστα. Χαρακτηριστικά τα λόγια του επικεφαλής της κίνησης ότι : οι «λαθρομετανάστες» έχουν εξαφανίσει μέχρι και τους τραχάδες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο καθένας θέλει.

Το ΕΚΣ μαζί με τα σωματεία του, το Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης, και οι Σύλλογοι Γυναικών που είναι μέλη της ΟΓΕ, πάνω από ένα χρόνο τώρα οργανώνουμε την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες, μετανάστες και ντόπιους που έχουν ανάγκη, με την αμέριστη βοήθεια του σαμιώτικου λαού.

Χτίζουμε εργατικό λαϊκό Μέτωπο στα νησιά μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την αντιλαϊκή πολιτική που έχει φτάσει τόσο εμάς όσο και πρόσφυγες και μετανάστες σε συνθήκες εξαθλίωσης. Έτσι ξέρει και πρέπει ο λαός μας να παλεύει.
Το κεφάλαιο είναι που θέλει αντεργατικούς νόμους. Το κεφάλαιο είναι που θέλει πολέμους και δημιουργεί μετανάστες. Και στις δύο περιπτώσεις το κάνει για να αυξήσει τα κέρδη του. Εκεί πρέπει να στρέψει ο λαός τα βέλη της αγανάκτησης του.

Η Διοίκηση του ΕΚΣ όχι μόνο δεν αποδέχεται την πρόσκληση που έλαβε από την Επιτροπή Αγώνα Σάμος-SOS για να παραβρεθεί σε σύσκεψη τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη, αλλά μαζί με το Ν.Τ Σάμου της ΑΔΕΔΥ καλούμε απερίφραστα και όλο το Σαμιώτικο λαό επίσης να μην πάει.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, οι γυναίκες και η νεολαία να υψώσουν αδιαπέραστο τείχος απέναντι στην προσπάθεια ρατσισμού και εκφασισμού της κοινωνίας μας. Τους καλούμε να οργανωθούν στα σωματεία τους και μαζί να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματα μας.

Τον φασισμό, την ξενοφοβία και το ρατσισμό, τα αντιπαλεύουμε στη ρίζα τους. Αντιφασιστικό κίνημα στήνει το ίδιο το εργατικό και λαϊκό κίνημα μέσα από τις οργανώσεις του αντιπαλεύοντας τον ίδιο τον καπιταλισμό που τα γεννά.


Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, απαιτούμε και διεκδικούμε:
  • Απεγκλωβισμό τους από το νησί και τη χώρα μας.
  • Να δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μετακινηθούν στη χώρα που επιθυμούν.
  • Κανένα hot spot και καμία επέκτασή του. Ανοιχτές δομές υποδοχής και προσωρινής φιλοξενίας με όλα τα σύγχρονα μέσα και με την αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Εκπαίδευση για όλα τα προσφυγόπουλα με αποκλειστικά κρατική ευθύνη. Καμιά δράση Μ.Κ.Ο. στο τομέα αυτό.
  • Εμβολιασμός και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε κάθε ντόπιο παιδί, προσφυγόπουλο και μεταναστόπουλο.
  • Αξιοπρεπείς συνθήκες διαμονής, σίτισης και υγιεινής για όσο μένουν στο νησί και τη χώρα μας.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο. Καμιά συμμετοχή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γεννούν τους πρόσφυγες και μετανάστες. Απεμπλοκή από Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ