Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Eκδήλωση: Έλληνες πρόσφυγες πολέμου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – η περίπτωση των Ικαριωτών



Πήγαμε στις σπηλιές που κρύβονταν πρόσφυγες και βάρκες πριν ξεφύγουν από τις ιταλικές περιπόλους για να ξεκινήσουν για τα μικρασιατικά παράλια, αγναντέψαμε τις ακτές της Τουρκίας, μιλήσαμε με αρκετούς που έκαναν το ταξίδι αυτό, συλλέξαμε στοιχεία, ετοιμάσαμε την έρευνα, συνεχίζουμε να μοντάρουμε το ντοκιμαντέρ και κοντεύουμε να το ολοκληρώσουμε και σας περιμένουμε για να συζητήσουμε όλα αυτά, αλλά και για να δούμε υλικό και να το σχολιάσουμε.

Τόπος εκδήλωσης "7 Στροφές": Εκεί που σμίγει το Κερατσίνι με τη Δραπετσώνα στην πλατεία Ευγένειας, Νικομηδείας 27-29 – συνεταιριστικός χώρος πολιτισμού Σάββατο 5 Νοεμβρίου στις 8μμ.


Θέμα: Έλληνες πρόσφυγες πολέμου στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – η περίπτωση των Ικαριωτών

Αφορμή: το γύρισμα σχετικού ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ στην Ικαρία

 Πλαίσιο: Ο ίδιος προσφυγικός δρόμος που σήμερα ακολουθούν χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας, τότε έγινε ακριβώς ο ίδιος αλλά με την ανάποδη διαδρομή και αφετηρία τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Από την Ελλάδα, στην Τουρκία, τη Μ. Ανατολή, την Παλαιστίνη, το Λίβανο, τη Συρία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και αφρικανικές χώρες.

Επιζώντες πρόσφυγες μιλούν για το ταξίδι για το πώς τους αντιμετώπισαν στις χώρες που πήγαν, τις συνθήκες διαβίωσης, κλπ

Μία ιστορική απάντηση σε όσους επιχειρούν να χτίσουν ξενόφοβες πρακτικές στο σήμερα.

Ομιλητής: Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος – παραγωγός του ντοκιμαντέρ και απόγονος οικογένειας προσφύγων του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου.