Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016

Λέσβος: Διοργάνωση αντιρατσιστικού συλλαλητηρίου την Τρίτη 18 Οκτώβρη

EΛΜΕ Λέσβου                                                                           Μυτιλήνη, 5/10/2016

                                                                                 Αριθμός Πρωτοκόλλου 217

ΠΡΟΣ: Συλλόγους  Διδασκόντων, Ν.Τ ΑΔΕΔΥ, ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ κλπ

ΚΟΙΝ:ΟΛΜΕ, ΜΜΕ
Θέμα: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για κοινή σύσκεψη

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/10/2016, ύστερα από την πρόσκληση της ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ, σύσκεψη εκπροσώπων,  από είκοσι και πλέον  σωματεία, φορείς και συλλογικότητες του νησιού μας, με σκοπό τη συγκρότηση  ενός κοινού μετώπου  για την παρέμβαση στο προσφυγικό πρόβλημα και την αντιμετώπιση της ρατσιστικής-φασιστικής απειλής.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι  της ΑΔΕΔΥ, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου, της Ένωσης Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, του Συλλόγου Εργαζόμενων  Δήμου Λέσβου, του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Παν/μίου Αιγαίου, του Συλλόγου Εργαζόμενων στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Β. Αιγαίου ,της ΠΑΣΕ-ΟΤΕ, του ΣΕΜΜΕΛ, της ΠΟΕΣΥ, της ΕΣΗΕΠΥΝ, του ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ του Παν/μίου Αιγαίου, της ΚΕΡΦΑΑ, της Λαϊκής Αντίστασης,  της δημοτικής παράταξης «Ο άλλος δρόμος », της  «Συνύπαρξης», της «Αγκαλιάς»,  καθώς και πολίτες από άλλους εργασιακούς χώρους, συλλογικότητες  και φοιτητές , οι οποίοι δήλωσαν ότι θα μεταφέρουν  τη συζήτηση στα συλλογικά  τους όργανα.

Αναπτύχθηκε ένας αρκετά πλούσιος προβληματισμός σε σχέση με τα αίτια και τις μορφές εκδήλωσης ρατσιστικών φαινόμενων .

Όλοι οι ομιλητές στάθηκαν στις επώδυνες συνέπειες της  απάνθρωπης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που οδήγησε στον  εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων  στο νησί μας, σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης.

 Η  προσφυγική κρίση  σε συνδυασμό  με τις ασκούμενες μνημονιακές πολιτικές,  που γεννούν  φτώχια ,αποκλεισμούς, ανασφάλεια  και φόβο  αποτέλεσαν  εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη ξενοφοβικών και ρατσιστικών αντιλήψεων. Την όλη  κατάσταση  επιχειρούν να εκμεταλλευτούν  με προβοκάτσιες, κύκλοι της ακροδεξιάς και της ΧΑ  και να δημιουργήσουν κλίμα φόβου και τρομοκρατίας προς τους προοδευτικούς και δημοκρατικούς πολίτες του νησιού

Η σύσκεψη κατέληξε πώς για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση πρέπει να διεκδικήσουμε:
- να κλείσει το hot-spot φυλακή  της Μόριας και να δοθούν έγγραφα στους πρόσφυγες για να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη
- να εξασφαλιστούν  αξιοπρεπείς  συνθήκες  διαμονής (σίτιση, περίθαλψη, εκπαίδευση) για όσο χρόνο μένουν στο τόπο μας.
-να υπερασπιστούμε όλοι μαζί το νησί μας ορθώνοντας  κοινό μέτωπο στο φασισμό ,για  να συνεχίσει να είναι νησί της αλληλεγγύης της δημοκρατίας και της ανθρωπιάς.

  Αφού τονίστηκε η αναγκαιότητα συμμετοχής  όλων των δημοκρατικών πολιτών, Ελλήνων,  προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις αντίστοιχες δράσεις, αποφασίστηκε:
1)Δημιουργία συντονιστικού οργάνου ενάντια στην προσπάθεια  εκφασισμού της κοινωνίας.
 2)Διοργάνωση συλλαλητηρίου την Τρίτη 18 Οκτώβρη στις 6.00μ.μ στην πλατεία Σαπφούς.
3)Διοργάνωση επετειακής εκδήλωσης ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου.


Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε.
Η Πρόεδρος Περδικούρη Μαρία    Ο Γενικός Γραμματέας Τσιρεπλής Ιγνάτιος