Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

Πρόταση ψηφίσματος στη συνέλευση των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, της Δευτέρας

Αγαπητοί συνάδελφοι

με αφορμή τη συνέλευση της Δευτέρας 10/10/2016 για τους δημοσιογράφους της ΕΡΤ, στην οποία δεν θα μπορέσω να δώσω το παρόν, αφού περίπου εκείνη την ώρα θα αναχωρώ για αποστολή με συνεργείο της ΕΡΤ για την επαρχία, σας κάνω γνωστή την πρότασή μου για έκδοση ψηφίσματος.

Μετά από τη μετάδοση της εκδήλωσης της Χρυσής Αυγής στις Θερμοπύλες, η ΕΡΤ έγινε δέκτης πολλών αρνητικών σχολίων, που τα περισσότερα κατά την άποψή μου ήταν δίκαια και ορισμένα άλλα ισοπεδωτικά και άδικα, διότι με τις επιλογές αυτές δεν συμφωνούμε όλοι.



Το γεγονός όμως ήταν η προβολή εκδήλωσης μίσους, των δραστών της δολοφονίας Φύσσα, των επιθέσεων σε Αιγύπτιους ψαράδες και σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, για να θυμίσω μόνο μερικά από τα όσα βαρύνουν τους υπόδικους νεοναζιστές.

Η προβολή όλων των στοιχείων και ειδήσεων που βοηθούν στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των στοιχείων αυτή είναι αναγκαία και χρήσιμη. Δεν είναι όμως αναγκαία η δημοσιογραφική κάλυψη κηρυγμάτων μίσους, ρατσισμού, προτροπής σε βία και ό,τι άλλο έχει η ατζέντα των συγκεκριμένων.
Δεν πρόκειται για πλουραλισμό, αλλά για επιλογή που οι ίδιοι εκλαμβάνουν σαν «πράσινο φως» στα τάγματα εφόδου ώστε να επιχειρήσουν την επανεμφάνισή τους.

Ήδη μετά την κάλυψη των Θερμοπυλών, οι επιθέσεις και οι απειλές σε συναδέλφους μας σε Χίο, Λέσβο και σε δημοκρατικούς πολίτες στο Ρέθυμνο και στο Εφετείο της Αθήνας, πρέπει να αξιολογηθούν σοβαρά.

Ζητώ από τη συνέλευση την υιοθέτηση σχετικού ψηφίσματος με την υπογραφή της συνέλευσης των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, παραπλήσιο με το πρόσφατο σχετικό ψήφισμα της ΠΟΕΣΥ.


Ευχαριστώ


Νάσος Μπράτσος δημοσιογράφος ΕΡΤ, μέλος της ΕΣΗΕΑ και του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΣΥ

Υ.Γ. το παρόν στέλνω στην εκπρόσωπο, καθώς και σε συναδέλφους των οποίων έχω τα mail, όπου μπορεί όποιος/α θέλει να προτείνω στο σώμα της συνέλευσης, προσθήκες ή αλλαγές.
Επισυνάπτω σαν υλικό διαμόρφωσης και του δικού μας ψηφίσματος, το ψήφισμα της ΠΟΕΣΥ, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να οχυρωθούμε πίσω από αυτό, διότι οι αναφορές και οι κριτικές των πολιτών προς την ΕΡΤ μας υποχρεώνουν να πάρουμε θέση σαν εργαζόμενοι σε αυτήν.




ΠΟΕΣΥ: Καταγγέλλουμε τη δράση των ακροδεξιών ρατσιστών


    
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016
Η Πανελληνία Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εκφράζει την απόλυτη στήριξή της στους συναδέλφους της Λέσβου και της Χίου, που το τελευταίο διάστημα λόγω της κάλυψης στο προσφυγικό ζήτημα, δέχονται απειλές και προπηλακισμούς από ακροδεξιά – ρατσιστικά στοιχεία, θέμα για το οποίο έχει ήδη υπάρξει ενημέρωση των Εισαγγελικών Αρχών.
Η μέχρι σήμερα ατιμωρησία των στοιχείων αυτών τα έχει αποθρασύνει, με αποτέλεσμα να δημιουργούν συνεχώς περιστατικά, όπως αυτά που πρόσφατα σημειώθηκαν με προκλήσεις μελών της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο όπου διεξάγεται η σχετική δίκη, αλλά και τραμπουκισμούς σε βάρος δημοκρατικών πολιτών σε άλλα σημεία της χώρας (Ρέθυμνο, κλπ).
Η ΠΟΕΣΥ καλεί κάθε συνάδελφο να καταγγείλει όσα τέτοια περιστατικά αντιληφθεί και να συνεχίσει να δίνει τη μάχη της ενημέρωσης, που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εμποδίσουν τραμπουκισμοί και απειλές.
Επίσης η ΠΟΕΣΥ καλωσορίζει και χαιρετίζει τις ξένες αντιπροσωπείες αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών κινήσεων που θα επισκεφτούν στις 15 και 16 Οκτωβρίου τη χώρα μας στα πλαίσια διεθνούς διημέρου της ΚΕΕΡΦΑ.
Τέλος η Ομοσπονδία των δημοσιογράφων χαιρετίζει τις φωνές της λογικής που υψώνουν γονείς και μαθητές σε αρκετά σχολεία της χώρας που δηλώνουν την ευαρέσκειά τους στο να φοιτήσουν μαζί με τα ελληνόπουλα και τα προσφυγόπουλα.
Η Ελλάδα υπήρξε χώρα που είδε στο παρελθόν τα παιδιά της να γίνονται πρόσφυγες και χρέος των δημοσιογράφων είναι τόσο να διασώζουν την ιστορική μνήμη και να μην αφήνουν έδαφος στην αναβίωση ακραίων ξενόφοβων αντιλήψεων και πρακτικών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ