Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Όχι στο ρατσισμό, όχι στο φόβο είπε η Λέσβος

 ...αναδημοσίευση από ΕΡΤ Αιγαίου...

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου ,  πραγματοποιήθηκε σήμερα το αντιρατσιστικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη όπου  το νησί της αλληλεγγύης απάντησε στα πρόσφατα ρατσιστικά επεισόδια. 

Πάνω από 1000 άτομα , παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες , συμμετείχαν στην συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς που διοργάνωσαν σωματεία εργαζομένων και αλληλέγγυες οργανώσεις ζητώντας να ακυρωθεί η απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας, να κλείσουν τα χοτ σποτ, να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες προκειμένου να ανακουφιστούν και οι τοπικές κοινωνίες από τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις πολιτικές που εγκλωβίζουν τους ανθρώπους αυτούς στα νησιά και στη χώρα.


Κάλεσαν την τοπική κοινωνία να κλείσει τα αυτιά στις φωνές εκείνες που θέλουν να σπείρουν το φόβο και τον ρατσισμό και προσπάθησαν να βρουν έφορο έδαφος στο νησί με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργούνται από τον εγκλωβισμό των προσφύγων αλλά και στις κατασκευασμένες ειδήσεις που παραπληροφορούν και προσπαθούν να δημιουργήσουν εντάσεις.

Από την ΕΛΜΕ η πρόεδρος Μαρία Περδικούρη μίλησε για την σπουδαιότητα « να καταπολεμήσουμε το φόβο για το ξένο, να καταπολεμήσουμε το ρατσισμό» τονίζοντας ότι αγωνιζόμαστε για να μη μείνει κανένα παιδί έξω από τα σχολεία, για να κλείσουν τα χοτ σποτ που εξαθλιώνουν τους πρόσφυγες και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

Από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών ο Στρατής Παυλής τόνισε ότι  «για την ανέχεια της κοινωνίας, τα μνημόνια την οικονομικό μαρασμό δε φταίνε οι πρόσφυγες αλλά συγκεκριμένες πολιτικές».

Από τη Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο η Νέλλη Χαζτιδάκη είπε ότι «κάθε πολίτης της Λέσβου έχει θέση σ΄αυτόν τον αγώνα κατά του ρατσισμού, παρά τις διαφορετικές θέσεις που μπορεί να έχουμε σε διάφορα ζητήματα» ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με εκείνους που όψιμα κόπτονται για την οικονομία του νησιού αλλά στόχος τους είναι να σπείρουν το φόβο.

Από την ΚΕΕΡΦΑ ο Πέτρος Κωνσταντίνου τόνισε ότι «δε θέλουμε η Λέσβος να είναι νησί φυλακή αλλά να παραμείνει νησί της αλληλεγγύης, θυμίζοντας ότι εσωτερικά σύνορα υπήρχαν στο Απαρτχάιντ και τώρα τα επιβάλλουν και στην Ευρώπη».

Από την «Αγκαλιά» ο Γιώργος Τυρίκος Εργάς κάλεσε τους πολίτες να δημιουργήσουν αντιαφηγήσεις στα ψέματα που εσκεμμένα κάποιοι διασπείρουν, προσπαθώντας να στρέψουν την κοινή γνώμη κατά των κατατρεγμένων.

Το παρόν έδωσαν πολίτες από διάφορα σημεία του νησιού ενώ από τις περιοχές που τόσο δοκιμάστηκαν το προηγούμενο διάστημα το Μόλυβο και τη Σκάλα Σκαμιάς ο Διονύσης και η Ελένη κάλεσαν τους πολίτες να συνεχίσουν να αγωνίζονται μαζί για όλους όσους έχουν ανάγκη ντόπιους και ξένους αφού «ο δρόμος αυτός είναι ακόμα πολύ μακρύς και  δε θα τελειώσει σύντομα αυτή η ιστορία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και πολλοί πρόσφυγες που διαμένουν σε φιλόξενες δομές όπως του πρώην ΠΙΚΠΑ αλλά και στη «φυλακή» της Μόριας ευχαριστώντας τη Λέσβο και τους πολίτες της για την συμπαράσταση μιλώντας όμως παράλληλα και για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ζητώντας να τους αφήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής.

Ακολούθησε  ειρηνική πορεία στην κεντρική αγορά της πόλης και στην προκυμαία ολοκληρώνοντας την μεγάλη αντιρατσιστική συγκέντρωση των δημοκρατικών πολιτών του νησιού.

%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%b1  Foto: Μιχάλης Μπάκας πλατεία Σαπφούς
%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b11         %cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%ce%b12