Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Α.Ο.Ν.Σ Μίλων 1928: Η αθλητική κυψέλη συνεχίζει το δημιουργικό της έργο



... αναδημοσίευση από το ert.gr και το sports.ert.gr...

Στο κατώφλι των 100ων γενεθλίων του το ιστορικό σωματείο του Μίλωνα αποτελεί ένα σύγχρονο παράδειγμα προς μίμηση για τον τρόπο που συνδυάζει την ιστορική παρακαταθήκη και τη σύγχρονη αντίληψη. Άλλωστε αυτά ήταν εν πολλοίς και τα δυναμικά χαρακτηριστικά τόσο των πρώτων κατοίκων της Νέας Σμύρνης αλλά και των Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Και από αυτό το συνδυασμό φιλοσοφίας και κουλτούρας γεννήθηκε και αναπτύχθηκε ο ΑΟΝΣ Μίλων.


Από αυτό το πρόχειρο κτίσμα ξεκίνησε τη δράση-του ο Μίλωνας

Επικοινωνήσαμε με το σύλλογο που μας παραχώρησε χρήσιμα στοιχεία για την ίδρυση και ανάπτυξή του.



Αγώνας του Μίλωνα τη δεκαετία του ’40

Η περιοχή της Νέας Σμύρνης άρχισε να κατοικείται σταδιακά από το 1926 από πρόσφυγες της Μ. Ασίας και ιδιαίτερα της Σμύρνης, ανθρώπους ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένους και ενεργούς οι οποίοι αφήνοντας πίσω παλιές αγαπημένες πατρίδες αποφάσισαν να ξαναχτίσουν από την αρχή μια νέα ζωή.

Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, ορισμένοι νέοι της εποχής αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 1928 τον πρώτο «Αθλητικό Όμιλο Νέας Σμύρνης».

Έτσι ο σύλλογος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ίδρυση του Δήμου της Νέας Σμύρνης, την ανάπτυξη και εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας.






Το δεύτερο προσφυγικό κύμα – Οι Αιγυπτιώτες

4-1-1935 Αθλητική Φωνή
Κατά τη δεκαετία του 1950, ένα νέο προσφυγικό κύμα από την Αίγυπτο βρήκε καταφύγιο στην περιοχή της Νέας Σμύρνης και τους κόλπους του Α.Ο.Ν.Σ. Τότε προστέθηκε και το όνομα του θρυλικού ΜΙΛΩΝΑ στην επωνυμία του Συλλόγου, Ολυμπιονίκη στο άθλημα της Πάλης που γεννήθηκε και έζησε στο Κρότωνα της Ιταλίας περί το 540 π.Χ.

Πρέπει να επισημανθεί ότι και ο ελληνισμός της Αιγύπτου, είχε ιδιαίτερη παρουσία στον αθλητισμό στην αραβική χώρα.

Έτσι η σύνθεση των προερχομένων από τα δύο προσφυγικά ρεύματα, με σημαντικό αθλητικό υπόβαθρο, μόνο καλό αποτέλεσμα μπορούσε να δημιουργήσει.


Tο κλειστό Κροίσος Πέρσης

Η πρώτη επίσημη παρουσία του συλλόγου στο μπάσκετ καταγράφεται στο Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς 1939-40. Μάλιστα κατά την εορτή της έναρξης των αγώνων στις 19 Νοεμβρίου 1939, που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο, επιλέχτηκε να αγωνιστεί στο εναρκτήριο ματς εναντίον του Πανιωνίου.

Η πρώτη αγωνιστική διάκριση της ομάδας καταγράφεται το 1947-48, οπότε και κατέλαβε την 3η θέση στο Τοπικό Πρωτάθλημα Αθηνών-Πειραιώς Β’ Κατηγορίας, το οποίο και διοργάνωνε τότε ο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Την επόμενη χρονιά, 1948-49 αναδείχθηκε Πρωταθλητής της ίδιας διοργάνωσης

Η συνέχεια

Το 1963, ο Δήμος της Νέας Σμύρνης επιβραβεύει το Σύλλογο για τις δραστηριότητες του και του παραχωρεί «κατά κυριότητα» την έκταση των εγκαταστάσεών του. Λίγο αργότερα ξεκινάει και η κατασκευή και ανέγερση του Κλειστού Γυμναστηρίου, το οποίο είναι ένα από τα τρία πρώτα Κλειστά Γυμναστήρια που κατασκευάστηκαν στην Αθήνα.


Οι εγκαταστάσεις τέννις του Μίλωνα

Περισσότερα από 90 χρόνια ιστορίας, πρότυπες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στην καρδιά του αστικού ιστού στο κέντρο της Νέας Σμύρνης με δύο κλειστά γήπεδα, Ολυμπιακά μετάλλια με τον Χρυσό Ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα. Σχεδόν 1500 μικροί και μεγάλοι αθλητές, συμμετοχές της ομάδας μπάσκετ στην Α1 την εποχή που το πρωτάθλημα ήταν το καλύτερο της Ευρώπης, Πανελλήνια πρωταθλήματα βόλει τη δεκαετία του 60 και αρκετές συμμετοχές στην Α1 όπως η σεζόν που έρχεται που θα βρει τον σύλλογο στα σαλόνια της Volley League. Ναι μιλάμε για τον Μίλωνα, το ιστορικό σωματείο της Νέας Σμύρνης με το χαρακτηριστικό και αισθητικά μοναδικό κλειστό «Κροίσος Πέρσης» που βάζει πλώρη για νέες προκλήσεις και επιτυχίες.




Ο Μίλωνας στη σημερινή εποχή

Πρόκειται για ένα σύλλογο που αποπνέει υγεία. Η εμπειρία των παλαιότερων παραγόντων συνδυάζεται με τη φρεσκάδα και την δημιουργική ορμή των νεότερων και αυτή η μαγιά οδηγεί τον σύλλογο στα 100α γενέθλιά του με σαφή προγραμματισμό, νοικοκυρεμένα οικονομικά, επενδύσεις σε εγκαταστάσεις και αγωνιστικές διακρίσεις

Σήμερα ο ΜΙΛΩΝΑΣ αποτελεί ένα Αθλητικό Σύλλογο με 9 τμήματα (μπάσκετ, βόλει, κολύμβηση, πόλο, ζίου ζίτσου, γενική γυμναστική, ποδόσφαιρο 5Χ5) διαφορετικών αθλημάτων και έχει στις τάξεις του περίπου 1.500 μικρούς και μεγάλους αθλητές και αθλήτριες καθώς επίσης και χιλιάδες επισκέπτες. Αγωνιστικά τμήματα σε – ΜΠΑΣΚΕΤ – ΒΟΛΛΕΫ- ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ – ΠΟΛΟ σε όλες τις ηλικίες και επίπεδα.


Η δεύτερη άνοδος στην Α1 το 2000.-Στη φωτό διακρίνεται ως νεαρός παίκτης ο νυν team manager και προπονητής ακαδημιών Ντίνος Σίννης.

Στο Μίλωνα, όμως, η διοίκηση δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον για τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία, προσφέροντας, μέσω του Τμήματος Κινητικής Αγωγής, τις πρώτες αθλητικές κατευθύνσεις σε συνδυασμό με τη βελτίωση της πειθαρχίας και της κοινωνικοποίησης.

Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο περιβάλλον, τα παιδιά αναπτύσσουν τις συναρμοστικές τους ικανότητες και δημιουργούν την κατάλληλη υποδομή για οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα.


Ο ΜΙΛΩΝΑΣ για περισσότερα από 90 χρόνια συνεχίζει να προσπαθεί και να δημιουργεί πρώτα ακέραιους χαρακτήρες και έπειτα πρωταθλητές με αθλητικά όνειρα και αθλητικές φιλοδοξίες.


Ο αδικοχαμένος Σαμαράς, ο Μάριος Γκιούρδας και ο Θανάσης Πανούσος μαζί στον Μίλωνα

Την ερχόμενη σεζόν ο Μίλωνας θα αγωνίζεται στη Volley League στο βόλει ανδρών και στην Α2 στο βόλει γυναικών έπειτα από την αήττητη πορεία των κοριτσιών του συλλόγου υπό τις οδηγίες του ελπιδοφόρου προπονητή Γιώργου Δεναξά ενώ στο μπάσκετ η ομάδα στοχεύει στην άνοδο στη Β’ εθνική από τη Γ’ που αγωνίζεται τώρα με πρωτεργάτη τον πολύπειρο προπονητή Νίκο Καραγιάννη.


Η πρωταθλήτρια ομάδα γυναικών του Μίλωνα

Όπως μας ενημερώνει ο Αντιπρόεδρος του Μίλωνα Κωνσταντίνος Ασημακόπουλος, ο οποίος προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου καθώς υπήρξε αθλητής των τμημάτων υποδομής μπάσκετ του Μίλωνα: «Ο Μίλωνας δεν είναι ακόμη ένας σύλλογος. Η ίδρυση του συλλόγου και η πορεία του συμπίπτει με την ιστορική εξέλιξη και την ανάπτυξη των βασικών δημοφιλών αθλημάτων ενώ οι ιστορικές παρακαταθήκες των παλαιότερων αποτελούν για εμάς τους νεότερους φάρο για τις επιτυχίες του μέλλοντος. Ο Μίλωνας αποτέλεσε ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και υπήρξε πρωτεργάτης στην ανάπτυξη του αθλήματος.


Ο Μίλωνας πρωταθλητής Ελλάδος στο βόλει.

Όμως και στα σύγχρονα χρόνια πρωτοπόρησε καθώς είναι χαρακτηριστικό πως ο Μίλωνας ως νεοφώτιστος στην Α1 τη δεκαετία 90s, έφερε στην Ελλάδα τον NBAer τότε Mitchell Wiggins. Φυσικά εκτός από το μπάσκετ είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όλα τα αθλήματα που αναπτύσσονται και δη για τις ομάδες βόλει καθώς ο σύλλογος αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες σχολές βόλει της χώρας, με αρκετά πανελλήνια σε αναπτυξιακό επίπεδο, πρωταθλήματα στην Α1 τη δεκαετία του 60 και δεκάδες συμμετοχές στην A1 στις σύγχρονες ημέρες».

2019: Μίλων – ΑΟ Παλ. Φαλήρου


Μάλιστα ο Μίλωνας αναπτύσσει και κινηματικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αθλητισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως εν μέσω της πανδημίας, συντόνισε μια πρωτοβουλία με τη συμμετοχή Πανιώνιου, Απόλλωνα Αθηνών, Πανελλήνιο και Σπόρτινγκ για την ενίσχυση και θωράκιση των σωματείων με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, με το σύλλογο να έχει διάλογο με την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.


Το παλατάκι του Μίλωνα. Tο παρκέ ανανεώθηκε μόλις πριν 2 χρόνια.

To κλειστό

Κτίστηκε το 1968. Στον συγκεκριμένο χώρο προϋπήρχε από το 1938 το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του συλλόγου. Το κλειστό γήπεδο κτίστηκε το 1968 και φέρει το όνομα του παλιού αθλητή και επί σειρά ετών Γενικού Γραμματέα του Μίλωνα, Κροίσου Πέρση. Έχει ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον. Ο σχεδιασμός του παραμένει εξαιρετικά πρωτότυπος, ακόμη και σχεδόν μισό αιώνα μετά την κατασκευή του, με τις καμπύλες γραμμές να κυριαρχούν σε κάθε πλευρά του κτιρίου.


Mitchell Wiggins. 


Ο NBAer του Μίλωνα. Τη σεζόν 1993-1994 αγωνιζόμενος στο Μίλωνα (η πρώτη παρουσία στην Α1 καθώς η δεύτερη ήταν το 2000) ήταν πρώτος σκόρερ της Α1 με 31.4 πόντους αλλά και πρώτος στα κλεψίματα με 2.1
Ο Πρόεδρος του Μίλωνα, Μιχάλης Σακελλαρίδης, ο οποίος υπηρετεί το σύλλογο για περισσότερα από 45 χρόνια, έχοντας διατελέσει μεταξύ άλλων και έφορος της ομάδας μπάσκετ καθώς γενικός γραμματέας σημειώνει χαρακτηριστικά πως: «Στον Μίλωνα υπηρετούμε τον αθλητισμό και την κοινωνική πρόοδο ως ένα από τα πλέον ενεργά κύτταρα της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν είναι τυχαίο πως μέσα στην πάροδο των χρόνων και ενώ αρκετά ιστορικά αθλητικά σωματεία βρίσκονται σε μαρασμό, ο Μίλωνας εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσεται διαρκώς, εκσυγχρονίζει τις εγκαταστάσεις του, είναι πρωταγωνιστής στο αθλητικό κίνημα και το πιο σημαντικό.
Δίνει όραμα και όρεξη στους προπονητές και τους αθλητές να δουλέψουν απρόσκοπτα για την ανάπτυξη νέων ταλέντων. Έχοντας ζήσει τον Μίλωνα τόσο στις χρυσές εποχές των επιτυχιών σε χρόνια που έχουν περάσει ανεπιστρεπτί λόγω της βίαιης προσαρμογής στα στενά οικονομικά δεδομένα αφού ουσιαστικά παλεύουμε μόνοι μας και η μόνη στήριξη που έχουμε είναι από τον δήμο Νέας Σμύρνης, μπορώ να πω πλέον πως ο Μίλωνας βρίσκεται σε ασφαλή νερά και πλέον έχουμε δημιουργήσει όλες τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσει για άλλα τόσα χρόνια να προσφέρει ο σύλλογος και να αποτελεί πρωταγωνιστή του ερασιτεχνικού αθλητισμού».

Επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος

Υ.Γ. ευχαριστούμε τη διοίκηση του Μίλωνα για τη συνεργασία