Παρασκευή, 13 Μαΐου 2011

Πηνελόπειο: Νέα κινητοποίηση

Aπλήρωτες για μήνες (με εξαίρεση ελάχιστα «έναντι») παραμένουν οι εργαζόμενες στο «Πηνελόπειο» (παιδικός σταθμός στη Νέα Ιωνία), ενώ το μέγεθος της παρανομίας δείχνει και το γεγονός ότι δεν έχουν πληρωθεί ούτε καν το Δώρο Πάσχα. Πάντως μέχρι στιγμής η επιθεώρηση εργασίας δεν είχε προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων προς την εργοδοτική πλευρά. Αυτή (Καρυάτιδες) με την άνεσή της διοργάνωσε επίδειξη μόδας (φωτο η αμερικανιά που διοργάνωσαν οι ελληνοαμερικάνες) στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία, για να συμβάλλει οικονομικά στην επίλυση των προβλημάτων!!!
Υπενθυμίζουμε ότι την ευθύνη της λειτουργίας του παιδικού σταθμού, την έχει το ελληνικό γυναικείο σωματείο «Καρυάτιδες» των ΗΠΑ, το ίδρυμα επιχορηγούνταν από τη Νομαρχία (πριν τη μεταρρύθμιση του Καλλικράτη), συνεχίζει να επιχορηγείται από το ΙΚΑ, ενώ πληρώνουν και οι γονείς. Ο παιδικός σταθμός φιλοξενεί περίπου 100 παιδιά.
Σήμερα Παρασκευή 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο «Πηνελόπειο», με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου Νέας Ιωνίας, δημοτικών παρατάξεων, του ΕΚΑ, του κλαδικού σωματείου εργαζομένων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο Νέας Ιωνίας και εκπροσώπων του περιφερειακού συνδυασμού «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή» (συμμετείχαν οι Στέλιος Μιχαηλίδης φοιτητής, Νάσος Μπράτσος μέλος ΕΣΗΕΑ και Νίκος Αδαμόπουλος, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων Δήμου Ν.Ιωνίας).
Στη συνάντηση με τη διεύθυνση του ιδρύματος συμφωνήθηκε να γίνει συνάντηση το πρωί της Δευτέρας, με την πρόεδρο των «Καρυάτιδων», με θέμα την άμεση επίλυση του προβλήματος
video

2 σχόλια:

Liana Kallierou είπε...

Αγαπητέ κε Μπρατσο, μόλις τώρα διάβασα το άρθρο σας και λυπήθηκα πολύ γιατί είσαστε φαίνεται απληροφόρητος τόσο για το έργο του Σωματείου "Καρυάτιδες" όσα και για τα οικονομικά του Πηνελοπείου. Γιαυτό θα μου επιτρέψετε να σας στείλω το ιστορικό του Σωματείου αυτού ώστε να πληροφορηθείτε ότι το Πηνελόπειο είναι έργο των Καρυάτιδων από δωρεές των ιδίων και των φίλων των, απο κοινωνικές εκδηλώσεις σαν και αυτές που πικρόχολα σχολιάσατε και με πολύ αγάπη και αγώνα απο τα μέλη μας!
Αμα διαβάσετε το ιστορικό και τα προβλήματα του Πηνελοπείου, είμαι σίγουρη ότι το επόμενο άρθρο σας θα προτρέπει προς την βοήθεια της λειτουργίας του Ιδρύματοςπου περιθάλπτει τώρα 123 παιδιά άπορα, εργαζομένων μητέρων και οικογενειών που έχουν μειωμένα εισοδήματα έναντι ελαχίστου αντιτίμου.
Σας ευχαριστώ,
Λιάνα Καλλιέρου -Πρόεδρος των Καρυάτιδων

Liana Kallierou είπε...

Στις αρχές της δεκαετίας του 50, η Ελλάδα έβγαινε από δύο καταστροφικούς πολέμους. Οι πληγές ανοιχτές, οι ανάγκες πολλές.
Σε μια ευτυχή συγκυρία, μια νέα τότε γυναικα η κα Ελένη Τράντα επιστρέφοντας από την Αμερική, μέσα στο πλοίο συνήντησε την Υπατο Πρόεδρο του γυναικείου τμήματος των AHEPA, με την επωνυμία Daughters of Penelope. Από την συνάντηση αυτή δημιουργήθηκε το πρώτο γυνακείο τμήμα των AHEPA στην Ελλάδα, οι ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ..
Οι πρώτες κυρίες Καρυάτιδες που δημιούργησαν το Σωματείο αυτό, Ελένη Τράντα και Ελένη Κανελλοπούλου, θέλησαν να υπηρετήσουν την Ελλάδα, μέσα από τα ιδανικά των AHEPA, την φιλανθρωπία και την διάδωση τής Ελληνικής παιδείας.
Με σκληρούς τότε αγώνες, με εκδηλώσεις, bazaar, λαχειοφόρες αγορές και δωρεές, κατάφεραν να δημιουργήσουν το 1957, ένα θαυμάσιο Ιδρυμα, σε ιδιόκτητο κτίριο, στην Νέα Ιωνία, όπου άρχισαν να περιθάλπτουν, να μορφώνουν και να στεγάζουν, ελαφρώς παραστρατημένα κορίτσια άνω των 12 χρόνων , ώστε να μην κλείνονται στις φυλακές Αβέρωφ με τις βαρυποινίτισσες.
Οι συνθήκες και οι ανάγκες όμως άλλαξαν και το 1957, το Ιδρυμα μετατράπηκε σε βρεφονηπιακό σταθμό.

Τι είναι το Πηνελόπειο Ίδρυμα-βρεφονηπιακός σταθμός!

.
Ο βρεφονηπιακός αυτός σταθμός δέχεται κάθε χρόνο περίπου 130 παιδάκια από 8 μηνών μέχρι 5 ετών και από τις 6 το πρωί μέχρι τις 4μμ,. Τα παιδάκια αυτά προέρχονται από άπορες ή εργαζόμενες μητέρες ή και χαμηλών οικονομικών πόρων οικογένειες.
Περισσότερα από 3.500 παιδιά έκαναν τα πρώτα τους βήματα σε αυτό το Ίδρυμα που αποτελεί πρότυπο βρεφονηπιακού σταθμού στην Νέα Ιωνία, σε ότι αφορά στις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες και την υποδομή του, δηλαδή το κατάλληλο περιβάλλον για την ολοκληρωμένη σωματική και πνευματική ανάπτυξη των παιδιών που φιλοξενούνται εκεί..
Το Πηνελόπειο Ίδρυμα απασχολεί προσωπικό 13 ατόμων, αποτελούμενο από διευθύντρια, βρεφοκόμους, παιδοκόμους, νηπιαγωγούς, μαγείρισσα και βοηθητικό προσωπικό.
Οι πόροι του Ιδρύματος είναι:
• Κρατική επιχορήγηση από την Νομαρχία ή την Περιφέρεια.
• Επιδότηση από το ΙΚΑ για γονείς που είναι εγγεγραμμένοι στο ΙΚΑ. Το ποσό ανά παιδί και ανά ημέρα έχει μείνει σταθερό σε 5 ευρώ, από το 2005 (!)
• Η μικρή συμμετοχή στα τροφεία εκ μέρους γονιών που μπορούν να συνεισφέρουν κάτι.
• Δωρεές και χορηγίες.
Δυστυχώς, ενόψει των δυσμενών οικονομικών εξελίξεων , κατά το έτος 2010, η εγκριθείσα κρατική επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 135.000,00 ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν κάλυπτε τις ανάγκες του Ιδρύματος, μειώθηκε κατά 25% , άνευ ουδεμίας ειδοποιήσεώς μας , και το 2011 έχει σταματήσει εντελώς, αφού μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμία επιδότηση.
Επειδή αδυνατούμε να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα του Βρεφονηπιακού σταθμού και τις υποχρεώσεις μας προς το προσωπικό του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεών μας στο ΙΚΑ, ώστε να εισπράξουμε από αυτό τις οφειλόμενες προς το Ίδρυμα επιδοτήσεις ( τροφεία), είμαστε αναγκασμένοι να αναζητήσουμε άλλες πηγές οικονομικής στήριξης οργανώνοντας περισσότερες εκδηλώσεις με διάθεση λαχνών και bazaar. Επίσης απευθυνόμαστε σε ιδιώτες με κοινωνική ευαισθησία, προσβλέποντας στην βοήθειά τους, οικονομική ή υλική, ώστε να μπορέσει το Ίδρυμα αυτό να υπάρχει, να συνεχίσει το έργο του και να προσφέρει στα παιδάκια αυτά, ένα ασφαλές και ευχάριστο περιβάλλον, παρόλες τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουμε.

Σας ευχαριστώ θερμά και εύχομαι να μπορέσετε να προωθήσετε τις πληροφορίες αυτές σε άλλα άτομα που έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με εσάς.
Με εκτίμηση,

Η Πρόεδρος, Λιάνα Καλλιέρου