Η Εργατική Τάξη Σήμερα
Συγγραφείς: Λέανδρος Μπόλαρης
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Σελίδες: 80
Τιμή: 6 €
Στην αυγή του 21ου αιώνα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατανοούν ότι ζούμε σε ένα απάνθρωπο σύστημα που «δεν δουλεύει». Όλο και περισσότεροι βλέπουν την εναλλακτική διέξοδο στην ανατροπή αυτού του συστήματος. Το ερώτημα είναι ποια είναι η δύναμη που μπορεί να ανατρέψει τον καπιταλισμό.
Για τον Μαρξ, τον Ένγκελς και όλους τους επαναστάτες που συνέχισαν στα βήματά τους, αυτή η δύναμη ήταν η εργατική τάξη, το προλεταριάτο. Ωστόσο, η συγκεκριμένη θέση είναι ίσως η λιγότερο αποδεκτή σήμερα. Τις αντιρρήσεις τις σκεφτόμαστε, τις ακούμε και τις συζητάμε με πολλές αφορμές. Αυτές οι αντιρρήσεις βρίσκουν την πιο θεωρητική τους έκφραση στις αναλύσεις που υποστηρίζουν ότι ο καπιταλισμός έχει αλλάξει τόσο πολύ από την εποχή που διατύπωνε τις ιδέες του ο Μαρξ, ώστε πλέον είναι “αγνώριστος”. Η εργατική τάξη είτε έχει μεταλλαχτεί ολοκληρωτικά σε σχέση με εκείνη την τάξη που έλπιζαν οι κλασσικοί του μαρξισμού ότι θα αλλάξει την κοινωνία, είτε έχει μικρύνει τόσο πολύ ώστε είναι ανίσχυρη να σηκώσει στις δικές της πλάτες αυτό το έργο.
Πρόκειται για θεωρίες που αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη και τις ιδέες της σαν μια εικόνα ακινητοποιημένη στο χώρο και το χρόνο. Κάτι, που απέχει πολύ από τον τρόπο με τον οποίο την ανέλυε ο Μαρξ που, όπως θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε σ' αυτό το βιβλίο, ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικότητες του καπιταλισμού στον 21ο αιώνα πολλές φορές περισσότερο απ' όσους βιάζονται να τον απορρίψουν.
Διαρκής Επανάσταση και Τρίτος Kόσμος
Συγγραφείς: Τόνι Κλιφ
Εκδόσεις: Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Σελίδες: 48
Τιμή: 4€
Η επανέκδοση του κλασικού κειμένου του Τόνι Κλιφ (1963), που κρατάτε στα χέρια σας, γίνεται την άνοιξη του 2011 και αυτό δεν είναι μια τυχαία επιλογή. Το 2011 είναι η χρονιά της επιστροφής της επανάστασης στις αραβικές χώρες.
Καθεστώτα του λεγόμενου «Τρίτου Κόσμου» που παρέμεναν ακλόνητα για δεκαετίες ανατράπηκαν σε λίγες βδομάδες. Οι κοινωνικές δυνάμεις που ξεδιπλώθηκαν στη διάρκεια της επαναστατικής διαδικασίας αποδείχθηκαν πολύ ισχυρότερες από τους στρατούς, τις αστυνομίες και τους παρακρατικούς μηχανισμούς. Πώς, όμως, από τους «Ελεύθερους Αξιωματικούς» του Νάσερ στην Αίγυπτο, το αντάρτικο του Φιντέλ και του Τσε στην Κούβα, το λαϊκό αγροτικό στρατό του Μάο στην Κίνα, φτάσαμε στα σημερινά καθεστώτα; Για την ακρίβεια, τι χαρακτήρα είχαν τα καθεστώτα που προέκυψαν από τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιμπεριαλιστικά κινήματα των δεκαετιών του ’50 και του ’60;
Η εργατική τάξη είναι πιο πολυάριθμη και πιο ισχυρή σήμερα σε όλο τον κόσμο. Όμως αυτό από μόνο του δεν μπορεί να καθορίσει την έκβαση της μάχης. Η σημαντικότερη επισήμανση του Τόνι Κλιφ, καθώς εμβαθύνει πάνω στη Διαρκή Επανάσταση του Τρότσκι ασκώντας κριτική σε κάποιες πλευρές της, είναι ότι η επαναστατική διαδικασία σε μια περιφερειακή χώρα μπορεί να οδηγήσει στο σοσιαλισμό μόνο αν η εργατική τάξη καταφέρει να μπει επικεφαλής της επανάστασης.
Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο
Φειδίου 14-16
Τηλ. 210-5247584, marxistiko@yahoo.gr
www.marxistiko.gr