Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Νέα 24ωρη απεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος στις 31 Μαΐου

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Με 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στις 10:00π.μ., στο σταθμό ΗΣΑΠ Πειραιά και ακολούθως συγκέντρωση στις 19:00 μ.μ. στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις τω εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, μετά το εργατικό δυστύχημα.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν το Συνδικάτο Μετάλλου και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών Αττικής, επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες μεταλλεργάτες που εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές επιχειρήσεις, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στις αποφάσεις των σωματείων μας και απέργησαν σήμερα, Τρίτη 30/5/2023 με αποτέλεσμα να νεκρώσουν όλοι οι χώροι εργασίας. Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες που βρέθηκαν από το πρωί στις πύλες για την περιφρούρηση της απεργίας και στη συνέχεια στη συγκέντρωση στη Ζώνη του Περάματος και στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Χαιρετίζουμε τα δεκάδες σωματεία, εργατικά κέντρα και φορείς που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους.

Ήταν και είναι επιτακτική ανάγκη και χρέος όλων μας να μη σιωπήσουμε, να μην αφήσουμε να συγκαλυφθεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα. Γιατί από αυτό το εργοδοτικό έγκλημα χθες έχασε τη ζωή του ο συνάδελφος μας και ακόμα δύο τραυματίστηκαν, κατά τη διάρκεια εργασιών, δίχως τις προβλεπόμενες άδειες, στο πλοίο AsterionII, στη δεξαμενή 3 της coscoστη Ν/Ε Ζώνη Περάματος.

Είχαμε πολλές φορές προειδοποιήσει ότι ένα νέο εργατικό ατύχημα ήταν θέμα χρόνου αφού δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας και οι έλεγχοι είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι. Για αυτό μιλάμε για προδιαγεγραμμένο έγκλημα. Και σε αυτό οι ευθύνες είναι διαχρονικές και βαραίνουν τους εργοδότες και όλες διαχρονικά τις κυβερνήσεις, γιατί επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποστελεχώθηκε επιπλέον το ΣΕΠΕ και στη συνέχεια με κυβέρνηση ΝΔ μετατράπηκε σε ανεξάρτητη αρχή.

Τα καθημερινά ατυχήματα στον κλάδο, οι εκατοντάδες καταγγελίες που έχουμε κάνει, οι ανακοινώσεις του Συνδικάτου μας, οι κινητοποιήσεις και οι απεργίες που κάνουμε σχεδόν κάθε μήνα δεν αφήνουν σε κανένα το περιθώριο να μας πει πως «"δε γνώριζε"».

Σε άλλο σημείο στην ίδια ανακοίνωση, ως προς τις διεκδικήσεις, αναφέρεται πως: «Απαιτούμε: Εντατικοποίηση των ελέγχων για τη τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.
Ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου.
Άμεση επαναλειτουργία του Κέντρου Υγείας και του πυροσβεστικού σταθμού στο Πέραμα με πλήρη εξοπλισμό και την απαραίτητη στελέχωση τους».

Aπό την πλευρά της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ) αναφέρει ότι: «Η τραγωδία συνεχίζεται, άλλο ένα "έγκλημα" στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος,  άλλος ένας εργαζόμενος νεκρός και άλλοι δύο τραυματισμένοι, θυσία  στο βωμό του κέρδους, της έλλειψης  μέτρων προστασίας, στη μη εφαρμογή των μέτρων που υπάρχουν και την  απουσία πραγματικών  και ουσιαστικών ελέγχων  σε όλες τις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες.

Οι εργαζόμενοι χρόνια φωνάζουν  και ζητούν  ελέγχους και μέτρα προστασίας, οι υπεύθυνοι όμως κωφεύουν.

Είναι επιτακτική ανάγκη  του Υπουργείου Εργασίας  η ενεργοποίηση των οργάνων ελέγχου  και οι συστηματικοί έλεγχοι.

Είναι επιτακτική ανάγκη η αναθεώρηση  της νομοθεσίας όπου επιβάλλεται.

Επιτέλους  ας αναλάβουν τις ευθύνες τους  αυτοί που πρέπει, δεν  είναι δυνατόν να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές λόγω της αδιαφορίας, της εντατικοποίησης της  δουλειάς και της έλλειψης μέτρων προστασίας.

Οι εργαζόμενοι και τα Συνδικάτα τους θα αγωνιστούν  για να παρθούν μέτρα προστασίας και να εφαρμοστούν.

Η ΠΟΕΜ  ζητά την  πραγματική τιμωρία των υπευθύνων  αυτής της τραγωδίας  και εκφράζει  τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια  του  άτυχου συναδέλφου και  εύχεται γρήγορη ανάρρωση στους  άλλους δύο συναδέλφους».