Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 20 Μαΐου 2023

Φοίνικας Περιστερίου: Μια παρέα γίνεται ομάδα - Από τις αλάνες στα γήπεδα

 


...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Μοιάζει με παραμύθι αλλά δεν είναι, καθώς από τις χωμάτινες αλάνες στο Περιστέρι και από τις παρέες των πιτσιρικάδων που έπαιζαν ατελείωτες ώρες, μάτωναν τα γόνατά τους, τους μάλωναν οι γονείς τους που αργούσαν να γυρίσουν για να ετοιμαστούν για το σχολείο και σε μερικές περιπτώσεις «τα άκουγαν» από τους γείτονες όταν η μπάλα έφευγε από στραβοκλωτσιά και προσγειώνονταν σε αυλές, ξεπήδησε μία κανονική ομάδα.

Αναφερόμαστε στο Φοίνικα Περιστερίου τον οποίο στελέχωσαν οι πιτσιρικάδες της δεκαετίας του 1960, όταν άρχισαν να περνούν στην εφηβική τους ηλικία και οι αλάνες στα Άσπρα Χώματα «ζητούσαν» μία οργανωμένη ομάδα. Καλό το μπακότερμα, τα «δοκάρια» από πέτρες, μπουφάν και σχολικές τσάντες, τα «αξιώματα» όπως στα τρία κόρνερ πέναλτι, αλλά μαζί με την ηλικία μεγάλωναν και οι απαιτήσεις, αλλά και οι δυνατότητες.Όπως έχει γίνει πολλές φορές στην ποδοσφαιρική ιστορία της χώρας, κυρίως στις άγνωστες ερασιτεχνικές πτυχές της, ο από μηχανής θεός για τη συγκρότηση επίσημου σωματείου επιβάλλεται για νομικούς λόγους να τόσο αυτός, όσο και οι συνοδοιπόροι του ενήλικα άτομα.

Τιμονιέρης και ιδρυτής του Φοίνικα έγινε ο πρώην ποδοσφαιριστής του Απόλλωνα Καλαμάτας και μετέπειτα κάτοικος της περιοχής των Άσπρων Χωμάτων Περιστερίου, Νίκος Πονηράκος. Το καταστατικό άργησε βέβαια και ήρθε μερικά χρόνια μετά όταν ο Φοίνικας άνοιξε τα φτερά του για τις επίσημες διοργανώσεις.Το όνομα «ΦΟΙΝΙΞ» βγήκε με απρόσμενο τρόπο αφού η παρέα των λιλιπούτειων ποδοσφαιριστών το εμπνεύστηκε από την ομώνυμη μάρκα μπαχαρικών που είδαν σε μπακάλικο της περιοχής.

Η ομάδα ήταν εκτός των επίσημων διοργανώσεων, «ανεξάρτητη» και έδινε φιλικούς αγώνες συμμετέχοντας και σε τουρνουά. Οι εμφανίσεις και όλος ο αθλητικός εξοπλισμός αγοράστηκαν με ρεφενέ, αλλά ήταν ένα μεγάλο βήμα που άφηνε πίσω της την αλάνες και ετοιμάζονταν να βάλει την παρέα των νεολαίων στα επίσημα γήπεδα. Μάλιστα στις πρώτες εμφανίσεις το νούμερο και το έμβλημα γίνονταν χειροποίητα.Από το 1970 έως το 1986 η ομάδα έπαιζε σε αυτή τη μορφή του ανεξάρτητου σωματείου, εντός λεκανοπεδίου Αττικής και τα καλοκαίρια έκανε ποδοσφαιρικές εκδρομές σε κοντινές περιοχές όπου έδινε φιλικούς αγώνες με τοπικά σωματεία.

Τελικά στην πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ’ Αθηνών την περίοδο 1988-89 ο Φοίνικας κέρδισε την άνοδο στη Β' κατηγορία, με έδρα τότε το γήπεδο Μαζαράκη.Τα ονόματα της παρέας των πιτσιρικάδων που αποτέλεσαν την ιδρυτική ομάδα του ΦΟΙΝΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ.

Πονηράκος Βασίλης
Πονηράκος Δημήτρης
Καλλικούρδης Κώστας
Καλλικούρδης Άγγελος
Παναγόπουλος Τάκης
Παναγόπουλος Γιώργος
Καστελιώτης Θανάσης
Καστελιώτης Παναγιώτης
Σκόδρας Αχιλλέας
Χριστοδουλόπουλος Σαράντης
Καράμπελας Παύλος
Δρίλης Γιώργος
Σταμούλης Κοσμάς
Σταμούλης ΠαντελήςΟι άνθρωποι που αποτελούσαν το 1ο επίσημο συμβούλιο της ομάδας όπως αυτό δηλώθηκε στην Ε.Π.Σ.Α ήταν οι εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΟΝΗΡΑΚΟΣ ΝΙΚΟΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΚΟΔΡΑΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΝΗΡΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΑΜΙΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΓΕΝ.ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΚΟΔΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ
ΕΦΟΡΟΣ ΕΓΓΛΕΖΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ
ΜΕΛΟΣ ΠΟΥΛΙΚΑΡΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΜΕΛΟΣ ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΟι ποδοσφαιριστές που συμμετείχαν στην πρώτη επίσημη εμφάνιση της ομάδας στο πρωτάθλημα της Γ’ Αθηνών την περίοδο 1988-89 και οι οποίοι με τις προσπάθειές τους ανέβασαν τον σύλλογό μας στη Β’ Αθηνών ήταν οι εξής:

Βούτσας Κώστας
Μπογιατζής Τάσος
Μαστρογιάννης Στέφανος
Πονηράκος Δημήτρης
Τσίγκος Γιώργος
Καπλάνης Αντώνης
Καστελιώτης Παναγιώτης
Παρασίδης Γιάννης(παίκτης-προπονητής)
Αγαπητός Νίκος
Αγαπητός Ντίνος
Πήλιουρας Γιάννης
Μπέσιος Τάσος
Παναγιωτόπουλος Γιάννης
Ζιάγκος Χαράλαμπος
Μανιάτης Γιώργος
Καλογιάννης Γιάννης
Ταχτατζής Θανάσης

Στις μέρες μας ο Φοίνικας διαθέτει εκτός από την ανδρική ομάδα, τμήματα υποδομών, έχει έδρα το γήπεδο της Χωράφας στο Περιστέρι και αγωνίζεται στη Β' κατηγορία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας.

Πηγή φωτο: Φοίνικας Περιστερίου

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος