Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα για την τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών

 

Moυσείο Μπλόκου Κοκκινιάς

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...


Δημόσια Έκκληση απευθύνει προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και τους Δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην τηλεμαχία (debate) της Τετάρτης 10 Μαΐου 2023, το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Στις 8 και 9 Μαΐου οι Λαοί της Ευρώπης τιμούν τη μεγαλειώδη νίκη της Αντιφασιστικής Συμμαχίας των Εθνών απέναντι στη λαίλαπα του ναζισμού και του φασισμού. Επισήμως η Ελληνική Δημοκρατία έχει καθιερώσει την «9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ως ημέρα Πανελλαδικού Εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του Ναζισμού και του Φασισμού» (άρθρο 4, παρ. 1, ν. 2703/1999, συμπληρωματική προσθήκη στον ιστορικό νόμο 1285/1982 για την Αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης).

Η Ελλάδα συνέβαλε τα μέγιστα στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών πληρώνοντας, όμως, βαρύτατο τίμημα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες βρήκαν τον θάνατο από την πείνα και τις ασθένειες, τις μαζικές δολοφονίες αμάχων, την καταναγκαστική εργασία, τα βασανιστήρια. Η εβραϊκή κοινότητα της Ελλάδας εξολοθρεύθηκε. Χίλια επτακόσια εβδομήντα χωριά και περισσότερα από τετρακόσιες χιλιάδες σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. Οι υποδομές της χώρας μας καταστράφηκαν ολοσχερώς, ο εθνικός πλούτος της Ελλάδας λεηλατήθηκε, σπάνιοι αρχαιολογικοί - πολιτιστικοί θησαυροί εκλάπησαν και φυγαδεύτηκαν στο Γ’ Ράιχ, ενώ μοναδικής αξίας μνημεία υπέστησαν βαρύτατες καταστροφές. Η χώρα μας υπέστη μία ανείπωτη τραγωδία, στα όρια της γενοκτονίας.

Ωστόσο, 78 χρόνια μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο αγώνας της Ελλάδας ενάντια στον φασισμό δεν έχει πλήρως δικαιωθεί καθώς η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας, καθολικός διάδοχος του Γ’ Ράιχ, αρνείται αυθαίρετα, ατεκμηρίωτα και αλαζονικά να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη και να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα αποτρόπαια ναζιστικά εγκλήματα στην Ελλάδα. Συνεπώς, η Ελληνική Δημοκρατία, με βάση και την ιστορική απόφαση της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019, καλείται να προχωρήσει άμεσα, χωρίς άλλη αναβολή, στη σθεναρή και μεθοδική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Με βάση τα παραπάνω, απευθύνουμε δημόσια έκκληση προς τους δημοσιογράφους και τους πολιτικούς αρχηγούς, που συμμετέχουν στην τηλεμαχία (debate) της Τετάρτης 10 Μαΐου 2023 ενόψει των εθνικών εκλογών να μην παραλείψουν το μείζον εθνικό-δημοκρατικό ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Πιο συγκεκριμένα, καλούμε τους δημοσιογράφους να συμπεριλάβουν στις ερωτήσεις τους το ζήτημα των δίκαιων και απαράγραπτων αξιώσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας και τους πολιτικούς αρχηγούς να δεσμευθούν με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα συμβάλλουν στη δίκαιη επίλυση του μείζονος αυτού εθνικού και δημοκρατικού ζητήματος.

- Υποδεχόμαστε στα μαρτυρικά χωριά με τη δέουσα τιμή τον συναγωνιστή μας, γιατρό του ΕΣΥ και Σπαρταθλητή Στέργιο Αράπογλου, που διασχίζει τρέχοντας ολόκληρη την Ελλάδα σε ένα συγκλονιστικό διάβημα υπέρ της απόδοσης των γερμανικών οφειλών και της διδασκαλίας της Ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στα ελληνικά σχολεία.

- Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη, Ειρήνη και Δημοκρατία»!