Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τρίτη 2 Μαΐου 2023

Το Μαρτυρικό Δίστομο υποδέχεται το Στέργιο Αράπογλου

Την Τρίτη 2 Μαΐου στις 13.00 ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ στο ΔΙΣΤΟΜΟ τον δρομέα Στέργιο Αράπογλου που τρέχει για την ΔΙΚΑΙΩΣΗ των 223 ΘΥΜΑΤΩΝ μας!


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Υποδεχόμαστε συγκεκριμένα, τον Σπαρταθλητή Στέργιο Αράπογλου, γιατρό του ΕΣΥ, Γενικό Χειρουργό της Ε΄ Πανεπιστημιακής Χειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Ιπποκράτειο» και Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Χώρος υποδοχής η Πλατεία μπροστά στο Δημαρχείο και το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου 

Ο Στέργιος Αράπογλου ξεκίνησε τη Δευτέρα  3 Απριλίου, στις 7.30 το πρωί, από τα ακριτικά Μαράσια του Έβρου την υλοποίηση ενός δρομικού εγχειρήματος, συνολικού μήκους 3.000 km. Στις 24 Μαΐου, 50η ημέρα, ολοκληρώνει το οδοιπορικό του φτάνοντας στο άλλο άκρο της χώρας μας, την Κάτω Ζάκρο του νομού Λασιθίου.

 Τον υποδέχονται 62 Μαρτυρικές πόλεις και χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδος και της μεγαλονήσου Κρήτης, που υπέστησαν Σφαγές και Ολοκαυτώματα κατά την περίοδο 1940 - 1945 από τη ναζιστική Γερμανία, τη φασιστική Ιταλία και τη μοναρχοφασιστική Βουλγαρία. 

 Σκοπός του εγχειρήματος, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ), είναι η ανάδειξη του αγώνα διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και η υποστήριξη της πρότασης να διδάσκονται οι μαθητές της Α' βάθμιας και Β' βάθμιας εκπαίδευσης μέσα από τα σχολικά βιβλία, καθώς και τα λοιπά διδακτικά μέσα, έντυπα και ψηφιακά, την ιστορία και τις επιπτώσεις των Ολοκαυτωμάτων, Σφαγών αμάχων, του λιμού της Κατοχής και όλων των ναζιστικών και φασιστικών θηριωδιών που διέπραξαν οι κατακτητές στην Πατρίδα μας κατά τη χρονική περίοδο 1940 – 1945. 

 Η απόδοση Δικαιοσύνης και η διατήρηση της Μνήμης στις μελλοντικές γενιές αποτελεί τον σπουδαιότερο παράγοντα αποτροπής για την επανάληψή τους στη χώρα μας και οπουδήποτε κυριαρχεί η παράνοια του πολέμου.

Καλούμε τους επιζώντες της Σφαγής Διστόμου, τους απογόνους των θυμάτων, τους φίλους μας των κοντινών γειτονικών χωριών, τους πολίτες της Βοιωτίας να είναι μαζί μας. Και να διεκδικήσουν από το γερμανικό κράτος Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.

 Ο Δήμος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας δια του Δημάρχου Γιάννη Σταθά, θα επιδόσεις πλακέτα στον δρομέα κ. Αραπογλου, όπως και η Διοίκηση του Συλλόγου Θυμάτων Σφαγής Διστόμου. Στην διοργάνωση συμμετέχει ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΣΤΟΜΟΥ , ο ΑΜΒΡΥΣΣΕΑΣ ο Π.Ο Αμβρυσσέας Διστομου F.C, ενώ θα παραβρεθούν και τμήματα του Δημοτικού και του Γυμνασίου και Λυκείου Διστόμου.