Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Να σταματήσουν οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υγειονομικών που νόσησαν

 


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ                                             Ελευσίνα: 5
/12/2020

Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                                                       Αρ. Πρωτ.: 507

ΠΡΟΣ

                                                                                                             Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας

ΘΕΜΑ:  Να σταματήσουν οι απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε βάρος υγειονομικών που νόσησαν ή που αναδεικνύουν ελλείψεις στις μονάδες υγείας. Να παρθούν ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών στις δημόσιες μονάδες υγείας.

Ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα, εκτός από τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και εξοπλισμού και τη διαρκή αύξηση του κρουσμάτων COVID σε συναδέλφους, οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες υγείας ερχόμαστε αντιμέτωποι με συνεχιζόμενες απειλές για πειθαρχικές διώξεις σε βάρος μας.

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ μας προκαλεί το γεγονός ότι, αντί να «απολογούνται» αυτοί που εξακολουθούν να μην εξασφαλίζουν ούτε τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας (έγγραφο με αρ. πρωτ. 57497 και ημερ. 15/10/2020 της 2ης ΥΠΕ, με το οποίο απορρίπτεται το αίτημα του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ για χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας) ή «αναιρούν» την υποχρέωση χορήγησης ειδικής άδειας απουσίας σε εργαζομένους, που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (έγγραφο με αρ. πρωτ. 65829 και ημερ. 23/11/2020 της 2ης ΥΠΕ) φτάνουν στο σημείο να απειλούν με πειθαρχικές κυρώσεις όσους συναδέλφους εκτεθούν ή νοσήσουν από την επιδημία COVID-19.

Aντί να «απολογείται» ολόκληρη η κυβέρνηση της ΝΔ, που αρνείται ακόμη και την εφαρμογή αναγκαίων μέτρων (π.χ. συστηματικός προληπτικός έλεγχος σε ασθενείς και εργαζόμενους), για να σταματήσει η μετατροπή των νοσοκομείων σε εστίες εξάπλωσης της επιδημίας, πληθαίνουν οι συκοφαντικές επιθέσεις φιλοκυβερνητικών εκπροσώπων ΜΜΕ και κυβερνητικών στελεχών, καθώς και οι απειλές σε βάρος συναδέλφων, γιατί αποκαλύπτουμε την αλήθεια και συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας όλων των λαϊκών οικογενειών.

Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο της 1ης ΥΠΕ (με αρ. πρωτ. 53699 και ημερ. 2/12/2020) που αν και διαπιστώνει «αυξητική τάση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID μεταξύ των εργαζομένων» (υπολογίζεται ότι το 7ημερο 17 Νοεμβρίου – 24 Νοεμβρίου τουλάχιστον 223 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της 1ης ΥΠΕ βρέθηκαν θετικοί), αντί για επείγουσα ενίσχυση με προσωπικό, Μέσα Ατομικής Προστασίας και άμεσο εργαστηριακό έλεγχο του συνόλου των εργαζομένων (για να διαπιστωθεί το μέγεθος της διασποράς και να ληφθούν μέτρα απομόνωσης) καλεί σε επιβολή «πειθαρχικών ποινών» με κατηγορίες περί «μη τήρησης των μέτρων προστασίας από εργαζόμενους, οι οποίοι συστηματικά δεν τα τηρούν».

Ακόμα πιο προκλητική είναι η ενέργεια της διοίκησης του ΑΟΝΑ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ που έφτασε στο σημείο να καλέσει σε απολογία, στα πλαίσια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, τρεις (3) γιατρούς του νοσοκομείου που νόσησαν.

Τα παραπάνω απαράδεκτα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα. Είχαν προηγηθεί έγγραφο της διοίκησης του νοσοκομείου Πτολεμαϊδας για «κυρώσεις» σε βάρος εργαζομένων «που είχαν επαφή υψηλού κινδύνου εντός του νοσοκομείου» καθώς και οι δηλώσεις του διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με τις οποίες εγκαλούσε συναδέλφους που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στο SARS-CoV-2 για χαλάρωση και μη τήρηση των μέτρων.

Ακόμα πιο αποκαλυπτικές για την προσπάθεια να «φιμωθούν» οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί, είναι η διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, σε βάρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης καθώς και οι αστυνομικές «επισκέψεις» στα σπίτια του προέδρου και του γραμματεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Καρδίτσας και οι κλήσεις τους σε απολογία.

Μάταια όμως ελπίζετε ότι θα μας τρομοκρατήσετε με τέτοιες ενέργειες. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να μεγαλώνει η αγανάκτηση όλων των υγειονομικών και να αυξάνονται όσοι συνειδητοποιούν ότι ο μόνος δρόμος για να υπερασπίσουμε την υγεία και τα δικαιώματα μας είναι ο δρόμος του οργανωμένου αγώνα.

Συνεχίζουμε, αξιοποιώντας κάθε μορφή δράσης, να διεκδικούμε::

► να σταματήσουν οι απειλές και διώξεις σε βάρος των αγωνιζόμενων υγειονομικών. Να ανακληθούν τα απαράδεκτα έγγραφα για κυρώσεις σε συναδέλφους που νόσησαν ή εκτέθηκαν

► να γίνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με επείγουσες διαδικασίες. Να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις

► να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και ασθενών στις μονάδες υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

       Ο Πρόεδρος                                                                                                             Η Γραμματέας

 Βαρδαβάκης Μανώλης                                                                                               Φεργάδη Αννα