Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Ερασιτεχνικός αθλητισμός στο Δήμο Αθηναίων

Το Σάββατο 5/12/2020 προσκληθήκαμε να πάρουμε μέρος και το πράξαμε, με την ιδιότητα του συγγραφέα του βιβλίου "Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις", σε διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το δημοτικό σχήμα "ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας" για το θέμα της διπλής ανάπλασης του Ελαιώνα και του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αν και κάτοικος και δημότης Νέας Ιωνίας Αττικής, η πολύχρονη παρουσία μου στα γήπεδα και οι τρεις δεκαετίες που υπήρξα κάτοικος κέντρου Αθήνας και η επαγγελματική ιδιότητα, μου έδωσαν τη δυνατότητα να ανανεώνω συχνά τις παραστάσεις μου από την περιοχή αυτή. Ευχαριστώντας άλλη μία φορά για την πρόσκληση, δημοσιοποιώ το περιεχόμενο της παρέμβασής μου:

"Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με δύο σχόλια πριν αναφερθώ στη θεματική ενότητα της κατάστασης του αθλητισμού σε δημοτικούς χώρους της Αθήνας.

Γενικό σχόλιο 1: Μακάρι την ταχύτητα που έχει η κυβέρνηση και διάφοροι δημοτικοί άρχοντες για να σπρώξουν “επενδύσεις” όπως αυτοί τις αντιλαμβάνονται, να την είχε και η επιτροπή που έξι μήνες τώρα παλεύει να βγάλει εκτίμηση για το αν το νοσηλευτικό επάγγελμα – λειτούργημα πρέπει να ανήκει στα ΒΑΕ. Για να πούμε ποδοσφαιρικά, όταν είναι να στηρίξουν ιδιωτικά συμφέροντα, κάνουν σπρίντ σαν τα καλύτερα εξτρέμ, ενώ όταν είναι για κοινωνικά δικαιώματα παίζουν καθυστέρηση και πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα.

Γενικό σχόλιο 2 - για έδρες μεγάλων ομάδων: να έχουν εκεί που είναι η ιστορική τους έδρα, αν αυτό είναι εφικτό στις μέρες μας, αλλά κάθε υποδομή τους να είναι με δαπάνες των ΠΑΕ που είναι εταιρίες, όχι με επιδότηση ιδιωτών με δημόσιο χρήμα.

Τα ίδια λέγαμε ορισμένοι και για τον τρόπο που ο Ολυμπιακός έβαλε στο χέρι το Καραϊσκάκη, για τις πλάτες στον Μελισσανίδη που από Αγιά Σοφιά ήδη έκανε το γήπεδο πριν καν λειτουργήσει ΟΠΑΠ Αρένα, τα ίδια για το γήπεδο της Λάρισας, κλπ

Είναι πρόκληση όταν κόσμος κινδυνεύει να χάσει τα σπίτια του από τις τράπεζες, όταν άστεγοι ζουν κάτω από γέφυρες και κοιμούνται σε χαρτόκουτα, όταν εδώ και χρόνια έχει καταργηθεί ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, που συγχωνεύτηκε από τον ΟΑΕΔ, αλλά τα πεπραγμένα του δεν είναι για να περηφανεύεται κανείς.

Τώρα, διοικήσεις που έχουν καταστρέψει τον Παναθηναϊκό και τον έχουν κάνει αγωνιστικά σκιά του εαυτού του, προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους με δημόσιο χρήμα. Αποτελεί πρόκληση μίας αποτυχημένης διοίκησης, μίας αποτυχημένης κυβέρνησης και μίας δημοτικής αρχής που αντί να μαζευτεί μετά το φιάσκο του μεγάλου περίπατου, παριστάνει τώρα και τον αθλητοπατέρα.


Πίσω από τη βιτρίνα – ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Αθήνα



ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΓΗΠΕΔΑ (αναγκαία διευκρίνηση όχι ιδιόκτητα όπως του Σπόρτιγκ, του Απόλλωνα, ή του Πανελληνίου), με στοιχεία από τους πίνακες διοργανώσεων της χρονιάς που διανύουμε, πριν σταματήσουν οι ερασιτεχνικές διοργανώσεις λόγω κορονοϊού.


Αθήνα – ποδόσφαιρο (μέτρημα μόνο ανδρικών ομάδων – υπάρχουν και υποδομές)

Στέγαση σε δημοτικά γήπεδα (ποδόσφαιρο)


-Ρουφ (6 σωματεία): Ρουφ, Πανθησειακός, Πετράλωνα, Κεραμεικός, Λέοντες, Κολωνός


-Αλεπότρυπα Κυψέλη (7 σωματεία): Κρόνος, Πέρα Κλούμπ, Αμπελόκηποι, Γκυζιακός, Αστέρας Εξαρχείων, Αθηναΐδα, Άτλας


-Ακαδημία Πλάτωνος (5 σωματεία): Πλάτων, Αττικός, Αίας Αθηνών, Άφοβος Σεπολίων, Α.Ο. Κωφών


Αθηναϊκά σωματεία που αγωνίζονται “εντός έδρας” σε γήπεδα εκτός του Δήμου Αθηναίων:


1)Παγκράτι στο γήπεδο Ελληνικού


2)Δάφνη Αθηνών (έδρα Μεταξουργείο) στο γήπεδο Κάτω Αχαρνών


3)Γ.Σ. Πατησίων στο δημοτικό γήπεδο Γαλατσίου στο άλσος Βεΐκου

4) Aρίων Αγίου Αρτεμίου στο γήπεδο Υμηττού


Σωματεία που δεν έχουν υποδομές (δηλαδή παιδάκια που θέλουν να παίξουν) γιατί δεν έχουν χώρους να τα στεγάσουν. 'Η που νοικιάζουν 5Χ5 ή 7Χ7 ιδιωτών, αν δεν τους παραχωρεί γιατί δεν έχει ή γιατί δεν επαρκούν για όλα τα σωματεία, ο Δήμος ανάλογες δημοτικές εγκαταστάσεις. Το ότι βρίσκουν στέγη σε ιδιώτες δείχνει ότι κάποιοι χώροι μπορούν να βρεθούν και να δημιουργηθούν υποδομές.


Πριν ένα χρόνο ο Λαρισαϊκός Αγίου Παύλου σε επίσκεψή μου στα γραφεία του μου έλεγε ότι είχε αίτημα τα δύο ανοιχτά δημοτικά γήπεδα μπάσκετ στην πλατεία απέναντι από το Σταθμό Λαρίσης να μετατραπούν σε 5Χ5 για να στεγάσουν υποδομές ποδοσφαίρου. Λόγω της πανδημίας δεν έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη του θέματος.

Μπάσκετ (μέτρημα μόνο ανδρικών ομάδων – Επιπλέον υπάρχουν γυναικεία τμήματα και υποδομές)

Δύο κλειστά δημοτικά γήπεδα (Μετς και Λόφου Στρέφη) πληρούν τις προϋποθέσεις για αγώνες εθνικών κατηγοριών και στεγάζουν εκτός από το Παγκράτι και τον Τρίτωνα Σεπολίων που αγωνίζονται στην Α2 στο μπάσκετ ανδρών και πολλά άλλα σωματεία, καθώς και διοργανώσεις εργασιακών ομάδων, ΑΜΕΑ, κλπ


Θυμίζω ότι πριν περίπου 10 μήνες στο κλειστό του Μετς διεκόπη ο αγώνας μπάσκετ Παγκράτι - Απόλλων Πατρών επειδή έβρεχε και πέρναγε το νερό από την οροφή μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Από όσο γνωρίζω μετά έγινε το αναγκαίο μπάλωμα.


-Μετς (6 σωματεία): Παγκράτι, Θρίαμβος, Πρωτέας, Αθλητής, Πήγασος, Αρίων


-Στρέφη (4 σωματεία): Τρίτωνας, Υπεροχή Εξαρχείων, Γκύζη, Κυψελιακός,


-Κλειστό σχολείων Γκράβας (6 σωματεία): .ΑΕ. Γκράβας, Νίκη, Οιωνός, ΓΣ Πατησίων, Πήγασος Κυψέλης, Ανταίος


-Ρουφ (8 σωματεία): .Κουκάκι, Πετράλωνα, Κιβωτός, Εστία Φιλίας, Ρουφ, Νηρέας, Κωφοί, Φοιτητικός


-Γουδή (3 σωματεία): Ζευς, Αμπελόκηποι, Εθνικός Ελληνορώσων


-κλειστό σχολείου Αγίου Νικολάου: Ιάσων,



ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ


-Ωράρια προπονήσεων για εργαζόμενους και μαθητές


-Συνθήκες προπόνησης (μισό γήπεδο κάθε ομάδα για να χωρέσουν όλοι)


-Φθορές γηπέδων λόγω της συνεχούς χρήσης και αύξηση δαπανών απκατάστασης, όταν δεν μένουν παρατημένα. Εδώ μιλάμε ακόμα και για τα ανοιχτά γήπεδα στις παιδικές χαρές, όπου βρίσκουν στέγη τμήματα υποδομών στις αθλοπαιδιές.


-Μεγαλύτερη συχνότητα τραυματισμών λόγω των συνθηκών άθλησης.


-Προβληματική στέγαση ομάδων εργασιακών πρωταθλημάτων (προ της πανδημίας) που συνήθως έβρισκαν στέγη πολύ μακρύτερα από τα όρια του Δήμου Αθηναίων, στο Ηράκλειο, το Γαλάτσι, την Καλλιθέα, κλπ

Ερώτημα: Αν στα δημοτικά γήπεδα που περνάνε τόσοι άνθρωποι κάθε μέρα, υπάρχει σταθερή θέση γιατρού και αν όχι μήπως θα έπρεπε σε συνεργασία με τους συνδικαλιστικούς φορείς των νοσοκομειακών γιατρών να ανοίξει το θέμα. Στους αγώνες προβλέπεται η ύπαρξη γιατρού, σε ένα γήπεδο που αν περάσουν 8 σωματεία με 20 άτομα το καθένα, συν κάποια τμήματα υποδομών, μιλάμε για 200 άτομα να προπονούνται σε καθημερινή βάση σε μία εγκατάσταση, για ώρες, δεν είναι λογικό να υπάρχει πρόβλεψη για κάποιο συμβάν;

Εξίσου προβληματική είναι και η στέγαση των ομάδων βόλεϋ.


Δρομικό κίνημα


Σε αντίθεση με Δήμους περιφερειακούς στο Δήμο Αθηναίων που έχουν δημοτικά γήπεδα με ταρτάν και ώρες για χρήση από τους δημότες, τα δημοτικά γήπεδα της Αθήνας, είναι αμιγώς ποδοσφαιρικά με αποτέλεσμα αν κάποιος θέλει να τρέξει να πάρει τους δρόμους ή να πάει σε κάποιο κοντινό αλσύλιο. Βλέπουμε όμως μεγάλες διοργανώσεις για το δρομικό κίνημα που βάζουν στο χώρο του αθλητισμού μεγάλους χορηγούς και ζητούν αντίτιμο συμμετοχής, συχνά για να πάει σε κάποιο κοινωνικό σκοπό. Και διαφήμιση για ιδιωτικές εταιρείες και φιλανθρωπίες με τα λεφτά των άλλων, εκεί που η κοινωνική πολιτική κυβερνήσεων και δημοτικών αρχόντων έχει αποτύχει.



Στέγαση (κανονική)


Το ενοίκιο των γραφείων, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ (ειδικά το νερό γιατί πολλά σωματεία έχουν πλυντήριο στα γραφεία τους για το πλύσιμο του ιματισμού), τα παράβολα που πρέπει να πληρώνουν σε ετήσια βάση για κάθε ένα δελτίο αθλητή, ώστε να μπορεί νομίμως αυτός να αγωνιστεί, η πληρωμή της διαιτησίας στους εντός έδρας αγώνες, η εξασφάλιση γιατρού για τον αγώνα και η αμοιβη του, επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις αν υπάρχει απαίτηση και για παράβολο για χρήση του γηπέδου, αν η καθαριότητα γίνεται από προσωπικό του Δήμου, ή από συνεργείο που εξασφαλίζει το κάθε σωματείο ή εθελοντικά, οι μετακινήσεις στα εκτός έδρας, ακόμα και αν γίνονται με ΙΧ, η ανανέωση του ιματισμού, το αθλητικό υλικό, το φαρμακευτικό – υγειονομικό υλικό κάθε ομάδας, η αμοιβή του προπονητή και όπου δίνονται κάποια οδοιπορικά αθλητών, δημιουργούν ένα βραχνά, που δύσκολα αντιμετωπίζεται με την έκδοση λαχνών για λαχειοφόρους αγορές, ημερολόγια, συνδρομές μελών και χορούς - συνεστιάσεις, που και αυτοί λόγω της πανδημίας έχουν σταματήσει. Συνεπώς αν υπάρχουν δημοτικά κτήρια για παραχώρηση γραφείων σε όσα ερασιτεχνικά σωματεία είναι εφικτό, τα γλιτώνει από το έξοδο της στέγασης – ενοικίου.

Για παράδειγμα στο δημοτικό γήπεδο Νέας Ιωνίας έχουν αποκτήσει χώρους γραφείων τρία ποδοσφαιρικά σωματεία της περιοχής, ένας σύλλογος στίβου και ένας σύλλογος παλαιμάχων..

Άλλο ένα παράδειγμα: Όταν πέρασε το Παλαί του Γαλατσίου στο Δήμο Γαλατσίου, υπήρχε αίτημα τοπικών συλλόγων όχι μόνο αθλητικών, να στεγαστούν – όχι μόνο αθλητικά, αλλά και διοικητικά με γραφεία- εντός του Παλαί. Δεν γνωρίζω αν έχει υλοποιηθεί και σε ποιo βαθμό, είναι ενδεικτικό όμως της λογικής που πρέπει να διέπει δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις για τη χρήση τους από τους δημότες και τους φορείς τους.

Πάντα η χρήση δημοτικών εγκαταστάσεων πρέπει να γίνεται με όρους, για παράδειγμα στον αθλητισμό, ο έλεγχος της πολιτικής συνδρομών που υλοποιούν διάφορα σωματεία ώστε να μην έρχεται σε αντίθεση με τα όσα ορίζει ο ν.3643 – Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που απαγορεύει “κερδοσκοπική δραστηριότητα”.

Προς το παρόν μόνο στο Δήμο Πατρέων αντιμετώπισαν στα σοβαρά αυτά τα φαινόμενα μέσα στους αθλητικούς χώρους. Αλλά αυτό το θέμα με τις συνδρομές, είναι μία άλλη μεγάλη και πονεμένη συζήτηση, που ίσως την κάνουμε κάποια άλλη φορά.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την πρόσκληση και την προσοχή σας... ".