Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Κυβερνητικά "κατορθώματα" στα δημόσια νοσοκομεία


Λάβαμε και αναδημοσιεύουμε δύο ανακοινώσεις από το χώρο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, η πρώτη από το Σωματείο Εργαζομένων στο Γ.Ν.Ε. Θριάσιο και η δεύτερη από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή. Κοινός παρανομαστής οι κυβερνητικές ευθύνες που περιγράφονται για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία.


1)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ  Γ.Ν.Ε. ΘΡΙΑΣΙΟ                                      

Ελευσίνα: 12/12/2020                                                              Αρ. Πρωτ.: 511
ΠΡΟΣ
        Υπουργό και Υφυπουργό Υγείας                                                                  
    Διοικητές 2ης ΥΠΕ και ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ
  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
   Διευθυντές και υποδιευθυντές υπηρεσιών
    Διευθυντές Τομέων και Τομεάρχες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας
   Διευθυντές και Προϊσταμένους κλινικών, τμημάτων και εργαστηρίων
   Διευθυντές Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων


ΘΕΜΑ: Να καλυφθούν άμεσα οι σοβαρότατες ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας Ελευσίνας, Ασπροπύργου και Μεγάρων. 


Σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία εκατοντάδων εργαζομένων και ασθενών στο ΘΡΙΑΣΙΟ νοσοκομείο προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες των συναδέλφων του τμήματος Προμηθειών και των υπόλοιπων υπηρεσιών του νοσοκομείου.


Χαρακτηριστικό είναι ότι στις κλινικές και τμήματα του νοσοκομείου, ακόμα και στις ΜΕΘ και κλινικές COVID,  υπάρχουν ελλείψεις σε γάντια και μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας, όπως αποδεικνύεται από τα αλλεπάλληλα έγγραφα της Ορθοπαιδικής και  της Ουρολογικής – ΩΡΛ κλινικής (με ημερ, 25/11/2020), της Β Παθολογικής κλινικής (με ημερ. 2/12/2020) και του Αναισθησιολογικού τμήματος (με ημερ. 10/12/2020).


ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ μας προκαλεί η συνεχιζόμενη άρνηση της διοίκησης της 2ης ΥΠΕ να εξασφαλίσει τα αναγκαία Μέσα Ατομικής Προστασίας, με αποκαλυπτικό παράδειγμα το έγγραφο (με αρ. πρωτ. 57497 και ημερ. 15/10/2020) της 2ης ΥΠΕ, με το οποίο απορρίπτεται το αίτημα του ΓΝΕ ΘΡΙΑΣΙΟ για χορήγηση μασκών υψηλής προστασίας.


Δημιουργούνται, επομένως, σοβαρότατα προβλήματα στη λειτουργία του ΘΡΙΑΣΙΟΥ νοσοκομείου που είναι το μοναδικό νοσοκομείο στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου, σύμφωνα και με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού υγείας, η εξέλιξη της επιδημίας είναι ανησυχητική.
Παρόμοιες είναι οι ελλείψεις και στις υπόλοιπες δημόσιες μονάδες υγείας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, το Κέντρο Υγείας Μεγάρων, όπου αν και υπάρχουν θετικά κρούσματα σε ασθενείς και συναδέλφους, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, χορηγείται μια (1) μάσκα σε κάθε εργαζόμενο για ολόκληρη 8ωρη βάρδια και δύο (2) μάσκες στους γιατρούς για 24ωρη εφημερία.
 

Αποδεικνύονται οι ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που απέρριπταν το αίτημα μας για δημιουργία κρατικού φορέα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων και υγειονομικού υλικού, ώστε ο εφοδιασμός των δημόσινω μονάδων υγείας να μην εξαρτάται, ιδιαίτερα στις σημερινές κρίσιμες συνθήκες, ούτε από επιχειρηματικά συμφέροντα ούτε από τον «πόλεμο που μαίνεται στην παγκόσμια αγορά» όπως ομολόγησε ο υπουργός Υγείας.


Είναι φανερό ότι, αν και αυξάνεται συνεχώς η εξάπλωση της επιδημίας μέσα στα δημόσιες μονάδες υγείας, υγειονομικοί έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν νοσήσει, η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να μην παίρνει - έστω και τώρα – ουσιαστικά μέτρα για την προστασίας της υγείας εργαζομένων και ασθενών και να απειλεί με πειθαρχικές κυρώσεις συναδέλφους που έχουν νοσήσει .
Δεν έχει εξασφαλίσει ούτε την επάρκεια σε Μέσα Ατομικής Προστασίας, ούτε έχει χορηγήσει επαρκή έκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των αυξημένων λειτουργικών αναγκών των δημόσιων μονάδων υγείας. 


Αντίθετα, με το νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, μειώνει ακόμη περισσότερη την ήδη ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση για τις δημόσιες μονάδες κατά 22 εκατ. και τη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας κατά 392 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζουν, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων της άρχουσας τάξης, να μοιράζουν επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές 19,3 δις ευρώ.
Ζητάμε να προχωρήσετε σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε:
► να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες για επαρκή Μέσα Ατομικής Προστασίας
► να εξασφαλισθεί πλήρης και επαρκή κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
       Ο Πρόεδρος                                                            Η Γραμματέας
 Βαρδαβάκης Μανώλης                                                              Φεργάδη Αννα

2)ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ – ούτε καν στο «Σωτηρία» δεν γίνονταν ως τώρα τεστ COVID στους υγειονομικούς !


Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή,  13/12/20


Πριν λίγες μέρες υγειονομικοί της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής (noncovid τμήμα) του ΓΝΘΑ «Σωτηρία» άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα και γι’ αυτό από την περασμένη Δευτέρα 7/12 άρχισαν να γίνονται τεστ στην κλινική. Ως τώρα έχουν βρεθεί πάνω από 15 θετικοί (υγειονομικοί και νοσηλευόμενοι για άλλες παθήσεις ασθενείς). Πριν από αυτό η πρώτη και μοναδική φορά που είχε γίνει προληπτικός έλεγχος στην Κλινική ήταν στις 3 και 4/12 (με Ag rapid test που δεν είχε αναδείξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα).

Δηλαδή ακόμα και στο νοσοκομείο που από τον Μάρτιο θεωρείται μια από τις «ναυαρχίδες» της χώρας για την νοσηλεία ασθενών της επιδημίας, ως τώρα ΔΕΝ γινόταν προληπτικός έλεγχος με COVID τεστ στο υγειονομικό προσωπικό. Προφανώς η διοίκηση του νοσοκομείου δεν μπορούσε να διανοηθεί πως σε ένα νοσοκομείο που νοσηλεύει από τον Μάρτιο σε μόνιμη βάση πολλά κρούσματα COVID, υπάρχει πιθανότητα ενδονοσοκομειακής διασποράς της επιδημίας στα noncovid τμήματα. Σαφέστατα για να μπορεί να κάνει κάποιος έναν τέτοιο μεγαλειώδη συνειρμό απαιτείται να είναι κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ιατρικής ή τουλάχιστον διδακτορικού Διοίκησης Νοσοκομείων από το Κολούμπια.

Αναμένεται ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να επιβραβεύσουν άμεσα την διοίκηση του νοσοκομείου γι’ αυτό το τιτανοτεράστιο κατόρθωμα και επίσης να περάσουν άμεσα από ΕΔΕ τους γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπούς υγειονομικούς του νοσοκομείου που υπέπεσαν στο πειθαρχικό παράπτωμα να κολλήσουν πάνω στο καθήκον γιατί σαφέστατα φταίνε αυτοί ενώ οι υπουργοί, οι ΥΠΕάρχες και οι διοικητές νοσοκομείων δεν φταίνε ποτέ και για τίποτα.