Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Ένας έφηβος 80 ετών – Α.Ο. Τρίτων 1942

 

Το σωματείο του Τρίτωνα συμπλήρωσε 80 χρόνια ζωής και δράσης και κοσμεί το χώρο του μπάσκετ και ευρύτερα του ελληνικού αθλητισμού

...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Ογδοντάρισε μέσα στη χρονιά που διανύουμε, αλλά παραμένει νέος και σφριγηλός με δυναμική που έχει πίσω τις βαθιές ρίζες και μεγάλη παράδοση. Μιλάμε για το σωματείο του Τρίτωνα, που κοσμεί το χώρο του μπάσκετ και ευρύτερα του ελληνικού αθλητισμού.




Η ίδρυση μπορεί να γίνει στις 3 Σεπτεμβρίου του 1942, από μία παρέα που δεν βρήκε κοινό μήκος κύματος στις τάξεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και ακολούθησε το δικό της δρόμο, που αποδείχθηκε δημιουργικός, αλλά τα τυπικά βήματα πήραν κάποιο χρόνο, αφού το καταστατικό εγκρίθηκε Νοέμβριο του 1943. 



Κεντρικό πρόσωπο στην ίδρυση ήταν ο Πόλυς Πολυτιμίδης, ο Αιγυπτιώτης Έλληνας που ήταν ιδρυτικό μέλος, πρόεδρος, παίκτης και προπονητής στην ιστορία του συλλόγου. 



Η παρέα των Τρίτωνα όμως μεγαλώνει και φτάνει στις 31 Δεκεμβρίου 1943 να έχει 112 μέλη, εκ των οποίων98 αθλούμενα και 14 αρωγά. Στη σπουδαία ιστορία του Τρίτωνα καταγράφεται και η πρώτη γυναικεία ομάδα μπάσκετ. Στο αρχείο της ομάδας καταγράφονται συμμετοχές σε αγώνες μπάσκετ που οργανώθηκαν στην κατοχική περίοδο της Ένωσης Ελλήνων Αθλητών, που ίδρυσε ο Γρηγόρης Λαμπράκης.




20-11-1963 εφημ.Ελευθερία

Τις μεταπολεμικές δεκαετίες ειδικά όταν το μπάσκετ παίζονταν σε ανοιχτά γήπεδα εκτεθειμένα στον καιρό, ο Τρίτωνας να συγκρατήσει μεγάλο αριθμό νέων που πέρασαν από τις τάξεις του, έκανε ένα ισχυρό σύνολο και δημιούργησε ένα από τα σωματεία που υπήρξαν οι στυλοβάτες του μπάσκετ.


16-11-1948 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ



Ξεχωριστό λόγο πρέπει να κάνουμε για το «Κύπελλο Μαντέλου», πρωτοβουλία και διοργάνωση του Τρίτωνα, που ήταν μία διοργάνωση ιδιαίτερα σημαντική για χρόνια, καθώς έδινε τη δυνατότητα σε πολλές ομάδες να πάρουν μέρος και να ξεδιπλώσουν τις αρετές τους.


 5-1-1949 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ




1-12-1948 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ

Εκείνα τα χρόνια ο Τρίτωνας δίνει και το παρόν στο βόλεϊ, όπως βλέπουμε σε δημοσιεύματα της εποχής. Βλέποντας τα πράγματα με την ασφάλεια που μας δίνει ο χρόνος, ίσως να ήταν καλύτερο που το σωματείο δεν είχε ποδοσφαιρικό τμήμα, και αυτό το λέμε γιατί όλη η ενέργειά του διοχετεύτηκε στο μπάσκετ και εκεί αναπτύχθηκε.


 6-12-1952 εφημ.ΕΜΠΡΟΣ

Αρχικά η ομάδα είχε έδρα κοντά στην πλατεία Βικτωρίας στο ανοιχτό γήπεδο της οδού Τήνου που σήμερα δεν υπάρχει πια και ακολούθως πήγε στα Σεπόλια, όπου ρίζωσε για τα καλά.


 το γήπεδο στη οδό Τήνου



 10-11-1963 εφημ.Ελευθερία

Πολλοί και ειδικά όσοι δεν είχαν ιδιαίτερη τριβή με το μπάσκετ έμαθαν την ομάδα τα τελευταία χρόνια λόγω Αντετοκούνμπο που στη συγκεκριμένη γειτονιά έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα.



Άλλωστε το ανοιχτό γηπεδάκι στην παιδική χαρά των Σεπολίων έχει σχετικό γκράφιτι για να τον τιμήσει, ενώ στις παρακείμενες καφετέριες που ήξεραν το Γιάννη από μικρό παιδί, βλέπει κανείς στο ντεκόρ τους τα σημάδια της παρουσίας του. 



Στα πιο σύγχρονα χρόνια το σωματείο μετά από μία καθοδική πορεία στις τελευταίες κατηγορίες της ΕΣΚΑ, όπου έμεινε 15 χρόνια, κυριολεκτικά αναγεννήθηκε και στις μέρες μας έφτασε μετά από συνεχείς ανόδους στην Α2 όπου την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο έχασε στο νήμα την άνοδο στην πρώτη κατηγορία, ενώ φέτος δείχνει, παρά την μεγάλη ανανέωση σε έμψυχο υλικό, ότι είναι από τα βαριά χαρτιά στην κατηγορία.


Όπως αναφέρει ο Α.Ο. Τρίτων: «Α.Ο. Τρίτων 1942 - 2022. 80 χρόνια ένδοξης Ιστορίας

80 χρόνια ασταμάτητης προσφοράς, στο ελληνικό μπάσκετ και τον αθλητισμό, με αγάπη για την Αθήνα και τα Σεπόλια μας.

80 χρόνια ιστορίας, γεμάτη δυσκολίες, προβλήματα, αναγκαστικές μετακινήσεις έδρας (μέχρι και σήμερα), συνεχή αγώνα για καλύτερες συνθήκες στα γήπεδα, αλλά και υπομονή, εργατικότητα και πείσμα.

80 χρόνια αγκαλιάζουμε όλα τα νέα παιδιά, τους μεταλαμπαδεύουμε αξίες & αρχές όπως η ομαδικότητα, ο σεβασμός στον διπλανό, η σημασία της συμμετοχής, και παράλληλα φτιάχνουμε νικητές στον αθλητισμό και τη ζωή.

Γιατί νικητές πρωτίστως είναι όσοι έχουν μάθει να αγωνίζονται!

Για εκείνους που δημιούργησαν, στην υπο γερμανική κατοχή Αθήνα του Β' Παγκοσμίου πολέμου τον Τρίτωνα, για τις γενιές που πέρασαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να ζουν και να αναπνέουν για αυτόν, αλλά και για αυτές που θα οδηγήσουν την ομάδα μας στον ένα αιώνα ύπαρξης, ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ με σεβασμό και περηφάνεια.

Ζήτω ο Αθλητικός Όμιλος Τρίτων». 


Μειονέκτημα της ομάδας το γηπεδικό, καθώς αν και σωματείο των Σεπολίων στεγάζεται στο κλειστό δημοτικό γήπεδο στο λόφο του Στρέφη και ναι μεν ο κόσμος του το ακολουθεί, άλλη δυναμική όμως θα είχε στις γειτονιές του. Στόχος και ελπίδα των ανθρώπων του Τρίτωνα να στεγαστεί σε κλειστό γήπεδο στην περιοχή του «Άτλα» μεταξύ Σεπολίων και Θυμαρακίων και ελπίζουμε αυτή τη φορά οι εξελίξεις να τρέξουν γρήγορα για την εκπλήρωση του στόχου αυτού.

Έρευνα: Νάσος Μπράτσος

Σχετικά θέματα

Τρίτων: Ιδρύεται στον απόηχο του κατοχικού λιμού το 1942 – Συνεχής προσφορά στον αθλητισμό.

1947: Τζάμπολ στη μεταπολεμική Ελλάδα – Τουρνουά του Τρίτων α

Όταν ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός είναι συμπαίκτες 

Προσφυγικό: Ο Τρίτωνας της αλληλεγγύης στα Σεπόλια της κοινωνικής προσφοράς

Από τα αλώνια στα σαλόνια, αλλά και αντιστρόφως…

Αναβιώνει” ένας “κατοχικός” αγώνας στο μπάσκετ