...αναδημοσίευση από το ert.gr...
Στις 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν οι κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών, που αρχικά είχαν προγραμματιστεί για τις 16/2 αλλά αναβλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων (διαβάστε το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης) η ΠΟΕΔΗΝ:
«Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2021, πανελλαδική στάση εργασίας, 9:00πμ – 15:00μμ.Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας και πορεία στο Υπουργείο Υγείας
Συγκεντρώσεις:
• Στην Αττική 10πμ στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).
Θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Υγείας.
• Στην Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας 10πμ στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης.
• Στην Περιφέρεια: Συγκεντρώσεις Διαμαρτυρίας 10πμ στις ΥΠΕ
Οι υγειονομικοί και προνοιακοί υπάλληλοι βρίσκονται ένα χρόνο τώρα επί των επάλξεων του υγειονομικού πολέμου, εξουθενωμένοι με αναστολή των κανονικών αδειών, αντιμετωπίζοντας μαζί με την πανδημία και τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος.
Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας παραμένουν καθηλωμένες στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 7,5% του ΑΕΠ. Τα Νοσοκομεία εμφανίζουν τέλος του έτους 2020 ληξιπρόθεσμες οφειλές 1δις ευρώ. Οι δαπάνες για την υγεία μειώνονται εφέτος κατά 572εκατ.ευρώ σε σχέση με πέρυσι αν και η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Δεν υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εξοπλισμού και των υποδομών. Η όποια προσπάθεια αναβάθμισης στηρίζεται σε δωρεές που γίνονται λόγω πανδημίας.
Δεν τελειώσαμε με τον κορονοϊό. Η ανοσία από τον εμβολιασμό αργεί. Η αντιμετώπιση του τρίτου κύματος επιβάλει καλύτερη οργάνωση του συστήματος στο επίπεδο της πρόληψης με περισσότερα και δωρεάν τεστ στην κοινότητα και ασφαλή νοσοκομειακή περίθαλψη με κατάλληλες υποδομές και επαρκή αριθμό ΜΕΘ.
Τα Νοσοκομεία είναι προσαρμοσμένα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. Έχουν ανασταλεί τακτικά χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η νοσηρότητα από άλλες ασθένειες».
Η ΟΕΝΓΕ
Aπό την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, ανακοίνωσε: «Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα για την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας και ώρα 10.30 πμ».
Mε άλλη ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τονίζει: «μπροστά στην ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στις ΜΕΘ της Αττικής (85 έως 90% του συνόλου των κλινών είναι ήδη καλυμμένες) βεβιασμένα και πρόχειρα μετατρέπουν κλίνες ΜΕΘ non-Covid σε κλίνες ΜΕΘ Covid (μόνο στο «Αττικό» και στο «Θριάσιο» 15 συνολικά) και μάλιστα για άλλη μια φορά δίνουν εντολές για αναγκαστικές μετακινήσεις υγειονομικού προσωπικού (πχ. 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το νοσοκομείο «Νίκαιας» και 2 Επιμελητών ΜΕΘ από το «Τζάνειο» προς το «Αττικό»).
Έτσι: Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς Covid-19 αλλά και για τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς λοιπής νοσηρότητας.
Πάλι ανακυκλώνεται με αναγκαστικές μετακινήσεις το ίδιο ολιγάριθμο,
εξαντλημένο και αποδεκατισμένο προσωπικό για να κουκουλωθούν όπως όπως
κενά, δημιουργώντας όμως έτσι άλλα κενά γιατί απλούστατα οι αναγκαίες
προσλήψεις δεν έχουν γίνει.
Μεταρέπεται ακόμα περισσότερο η δημόσια περίθαλψη σε μονοθεματικό
σύστημα αντιμετώπισης ενός μόνο νοσήματος, ενώ παραμένουν στο απυρόβλητο
οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες».
OΕΝΓΕ: Οριακή η κατάσταση στις ΜΕΘ της Αττικής
«Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες στις ΜΕΘ-covid της Αττικής (βάσει στοιχείων της 17ης Φεβρουαρίου εκτός των νοσοκομείων Νίμιτς και Αττικόν, τα στοιχεία των οποίων είναι από τις 15 και 16 Φεβρουαρίου αντίστοιχα) η κατάσταση είναι η εξής:
Σωτηρία: 84 ασθενείς στις 87 κλίνες
Ευαγγελισμός: 44 ασθενείς στις 53 κλίνες
ΚΑΤ: 7 ασθενείς στις 7 κλίνες
Σισμανόγλειο: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες
Ελπίς: 6 ασθενείς στις 7 κλίνες
Γεννηματάς: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες
Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες
Αττική: 23 ασθενείς στις 32 κλίνες
Θριάσιο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες
Νίμιτς: 4 ασθενείς στις 5 κλίνες
Σύνολο κλινών: 217
Κατειλημμένες: 194
Κενές κλίνες: 23
Η ΕΙΝΑΠ
Αναφερόμενη στο θέμα μετακινήσεων ιατρών, η ΕΙΝΑΠ σημειώνει μεταξύ άλλων πως: «Η αποδυνάμωση των noncovidΜΕΘ που μοιραία οδηγεί σε αναστολή λειτουργίας κλινών για να αναπτυχθούν κλίνες ΜΕΘ covidμε βεβιασμένο και σπασμωδικό τρόπο βάζει σε κίνδυνο ζωές ασθενών και καταδικάζει τα δημόσια νοσοκομεία να ασχολούνται μόνιμα μόνο με ένα νόσημα σε βάρος όλης της λοιπής νοσηρότητας.
Υπενθυμίζουμε πως στην Αττική υπάρχουν σχεδόν 200 κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια που πρέπει άμεσα να επιταχθούν άνευ όρων τόσο για noncovid ασθενείς όσο και για covid ασθενείς, για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο».