...αναδημοσίευση από το ertnews.gr...
Στα Κανάλια του Δήμου Ρήγα Φεραίου, βρίσκεται το ιδρυθέν το 2005 Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας. Από τότε μέχρι τις μέρες μας χιλιάδες επισκέπτες μπόρεσαν να το επισκεφτούν και μέσα από τα εκθέματά του, να ενημερωθούν για τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε στη Λίμνη Κάρλα (γνωστή και ως Λίμνη Βοιβηίδα), πηγή ζωής για αρκετές γενιές κυρίως από την αλιεία.
Το 1962 η λίμνη αποξηράνθηκε και για να μην πλημμυρίζουν οι καλλιέργειες και λόγω της ελονοσίας που οι βαλτώδεις περιοχές της Κάρλας ευνόησαν την εξάπλωσή της. Πέρασαν χρόνια και το 2018 εγκαινιάστηκε η ανασύσταση - αναδημιουργία της λίμνης με κονδύλια ύψους 350.000.000 ευρώ με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και του Γ’ ΚΠΣ. Προέκυψαν και νομικά προβλήματα με εκτάσεις γης που είχαν δοθεί σε ακτήμονες της περιοχής, ακολούθως πάρθηκαν πίσω χωρίς αποζημιώσεις και ξεκίνησε ο νομικός αγώνας. Ιδρυτικό μέλος του μουσείου, αλλά και νομικός συμπαραστάτης των ακτημόνων ο δικηγόρος Σωτήρης Γκανάτσιος, μας ενημερώνει για την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας. Μπορεί να ζούμε σε περίοδο που πολλές δράσεις έχουν περιοριστεί λόγω της πανδημίας, αξίζει όμως τον κόπο να ενημερωθούμε και όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν να οργανωθούν ενημερωτικές επισκέψεις.
Σ. ΓκανάτσιοςΌπως μας δήλωσε ο πρόεδρος του Μουσείου, Σωτήρης Γκανάτσιος: "Η ίδρυση ενός μουσείου -καθαρά θεματικού- με θέμα τη λίμνη Κάρλα υπήρξε πρωταρχικός στόχος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Tο «Κέντρο Μελέτης και Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Λίμνη Βοιβηίδα-Κάρλα» (ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ). συγκροτήθηκε τον Οκτώβριο του 2003 ως αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία από επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων.
Έχει έδρα στα Κανάλια του Δ. Ρ. Φεραίου και διαθέτει παράρτημα στη Λάρισα (Βόλου 104) Όπως φαίνεται και από την ονομασία του το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. δραστηριοποιείται σε δύο βασικούς τομείς: τον κάρλιο λιμναίο πολιτισμό από τη μια και το περιβάλλον, φυσικό και ανθρωπογενές, της περιοχής της λίμνης Κάρλας από την άλλη. Άλλωστε περιβάλλον και πολιτισμός είναι δυο παράγοντες που δεν μπορεί παρά να αλληλοσυμπληρώνονται και να αλληλοεξαρτώνται.
Η δημιουργία του…
Μέλημά του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. είναι να αναδειχθεί ο πολιτισμός της λίμνης Κάρλας, όχι μόνο αυτός που άκμασε στα νερά της πριν την αποξήρανση του Βάλτου, αλλά και ό, τι αφορά την Κάρλα ως πεδιάδα και τους κατοίκους των παρακάρλιων χωριών ως τις μέρες μας. Προς την υλοποίηση του στόχου αυτού αναλώθηκαν πολύς χρόνος και πολλές ενέργειες των μελών του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Χρόνος , δράσεις και πρωτοβουλίες που στόχευαν τόσο στη συγκέντρωση του υλικού που εκτίθεται στο Μουσείο, όσο και στη δημιουργία και τη λειτουργία αυτού του χώρου.
Επιλέχθηκε το κτίριο του παλιού κινηματογράφου των Καναλίων επειδή εξυπηρετούσε ως προς τη θέση και το εμβαδόν του Το Μάϊο του 2005 ενοικιάσθηκε από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. αυτός ο χώρος για να εκτεθούν οι συλλογές του. Ήταν όμως σε ερειπώδη κατάσταση και είχε υποστεί φθορές από τον χρόνο και την εγκατάλειψη. Από το 1968 έως το 1978 λειτουργούσε ως χειμερινό και θερινό σινεμά, από το 1982 έως και το 1993 ως «σπαστήρας» αμυγδάλων, ενώ από το 1994 και μετά ήταν εγκαταλειμμένο. Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ με δικά του έξοδα αποκατέστησε το κτίριο και απ’ το Δεκέμβριο του 2005 λειτούργησε αυτό το χώρο ως «Χώρο Προβολής του Λιμναίου Περιβάλλοντος και Πολιτισμού της Βοιβηίδος».
Ως το 2007 ο συγκεκριμένος χώρος έγινε σημείο αναφοράς για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ, φιλοξένησε τις εκδηλώσεις του και δέχτηκε επισκέψεις σχολείων και ιδιωτών. Το 2007 ως «ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ» το κτίριο εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ε.Π. Κ.Π Leader+ ενώ το Μάιο του 2007 άρχισαν οι εργασίες .Έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στο οικοδόμημα και εμπλουτίστηκε με τεχνολογικό εξοπλισμό. Όλες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός του ίδιου έτους. Έτσι, πριν προλάβει να το καταστρέψει ο χρόνος, ξαναζωντάνεψε μετά από χρόνια ερήμωσης και εγκατάλειψης".
Ρωτήσαμε τον κ. Γκανάτσιο ποιο είναι το θεματικό περιεχόμενο του μουσείου και ακολούθως μας ενημέρωσε:
"Ο ιδιόμορφος, σχεδόν πρωτόγονος, τρόπος ζωής των παρακάρλιων κατοίκων στην υγρή αγκαλιά της Βοιβηϊδας, αλλά και ο θάνατος του Βάλτου, η αποξήρανση της λίμνης, η ζωή στα παρακάρλια χωριά, ο αγώνας των αγροτών για απόκτηση γης ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του επισκέπτη μέσα από τις φωτογραφικές συλλογές:
• Του Βολιώτη φωτογράφου ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΕΤΣΙΟΥ
• Του Λαρισαίου φωτογράφου ΤΑΚΗ ΤΛΟΥΠΑ
• Της ουμανίστριας φωτογράφου ΒΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ
ΕΡΓΑΛΕΙΑ αυθεντικά και φωτογραφίες προσφορά των κατοίκων της περιοχής συμπληρώνουν την εικόνα που αποκομίζει ο επισκέπτης.
Πλούσιο αρχειακό υλικό προσφέρει γνώση στον επισκέπτη:
• Χάρτες
• Άδειες αλιείας
• Απάνθισμα από τον ντόπιο τύπο του β΄μισού του 20ου αι.
• Δύο μακέτες ( μια της λίμνης πριν την αποξήρανσή της και μια όπως μέλλεται να διαμορφωθεί)
• Στο χώρο του Μουσείου λειτουργεί παιδικό εργαστήρι, υπάρχει τμήμα ιστορίας και μυθολογίας και τμήμα φυσικής ιστορίας.
• Ένα τμήμα της κεντρικής αίθουσας του ισογείου ,διακριτό απ’ τον υπόλοιπο χώρο και ολόπλευρα προσιτό σε σχήμα της άλλοτε λίμνης Κάρλας φιλοξενεί το κάρλιο καράβι με τα εργαλεία του ,με ομοιώματα ψαράδων καθώς και ομοίωμα καλύβας. Οι πρωτότυποι τρόποι αλιείας εκτίθενται μέσα σε νερό πολύ παραστατικά.
Το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ αποτελεί και την κύρια δράση και σημείο αναφοράς για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Έχει ενταχθεί στους καταλόγους μουσείων του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Μάλιστα δε η ονομασία ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ –ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. καθώς και το σήμα του Μουσείου έχουν κατοχυρωθεί στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ. Το Μουσείο συνεργάζεται με άλλα μουσεία, όπως το ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ απ’ όπου και η συλλογή των έργων της Βούλας Παπαϊωάννου, ενώ μετέχει στο δίκτυο των μουσείων της Μαγνησίας.
Η φιλοσοφία δημιουργίας αυτού του μουσείου είναι το μουσείο να αποτελέσει ένα πολυχώρο πολιτισμού όπου ο επισκέπτης, μικρός ή μεγάλος, εκτός από το να μπορεί να ταξιδέψει στο χρόνο γνωρίζοντας την ιστορία της Κάρλας να μπορεί και να συμμετέχει σε ημερίδες, διαλέξεις, μουσικές ή θεατρικές παραστάσεις. Για την υλοποίηση του στόχου αυτού προβλέπεται καταστατικά η δημιουργία των ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ – ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. οι οποίοι εθελοντικά – όπως εξάλλου και όλα τα μέλη του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.- προσφέρουν τις υπηρεσίες τους".
Δράσεις στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας
Συμμετοχή σε Προγράμματα: Συνεργασίες με Φορείς
• Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. το 2007 ανακαίνισε το «ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ», μια δράση που εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ε.Π. Κ.Π Leader+ ενώ το Μάιο του 2007 άρχισαν οι εργασίες .Έγιναν αρκετές παρεμβάσεις στο οικοδόμημα και εμπλουτίστηκε με τεχνολογικό εξοπλισμό. Όλες οι εργασίες ολοκληρώθηκαν εντός του ίδιου έτους και το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. βραβεύτηκε με βραβείο Καλής Πρακτικής.
• Το 2007 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. για την οργάνωση του Μουσείου συμμετείχε σε Πρόγραμμα του Υπουργείου Απασχόλησης απασχολώντας μία Μουσειοπαιδαγωγό.
• Το 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. υπέγραψε Μνημόνιο κατανόησης με την Περιφέρεια Θεσσαλίας που αφορά την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος 2BPRKS.
• Το 2013 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα με την Εταιρία Ανάπτυξης Πηλίου.
• Το 2015 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ συμμετείχε σε ημερίδα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού Προγράμματος με θέμα « Εμπλουτίζοντας το ορνιθοτουριστικό και οικοτουριστικό προϊόν τηες Θεσσαλίας».
• Το 2015 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ υπέγραψε Σύμβαση με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Απασχόλησης στα παλίσια Ευρωπαϊκού προγράμματος για την Εκπαίδευση και την Δια Βίου Μάθηση.
• Το 2016 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ υπέγραψε Σύμβασης Συνεργασίας με το Δίκτυο Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας και το Δίκτυο Περραιβίας για συνδιοργάνωση δράσεων στο πλαίσιο της Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης ( Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ruval DERR Agenda- EYD 2015).
• Το 2017-2019 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με την ΜΚΟ «Δίκτυο Περραιβία», το Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.) και την ΜΚΟ "ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ" υλοποίησε το πρόγραμμα με τίτλο «KarlaSchool - Ενημέρωση, εκπαίδευση και κατάρτιση νέων επιστημόνων, αγροτών και εκπαιδευτικών για τη προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της Περιοχής Οικοανάπτυξης Κάρλας - Μαυροβουνίου - Κεφαλόβρυσου - Βελεστίνου (Π.Ο.Κα.Μα.ΚεΒε.)» στο πλαίσιο του άξονα Α.4.2. «Καταγραφή, παρακολούθηση, διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της βιοποικιλότητας.»
• Το 2020 το Μουσείο επιδοτήθηκε ως μέλος της Πύλης Πολιτιστικών Φορέων για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο « Η λιμνονεραϊδούλα και οι φίλοι της» και για ανανέωση της ιστοσελίδας του από το Υπουργείο Πολιτισμού και τέθηκε υπό την Αιγίδα του . Για την ίδια δράση επιδοτήθηκε και από το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. κάθε χρόνο σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της περιοχής διοργανώνει ανοικτές στον κόσμο εκδηλώσεις που στοχεύουν στην προβολή της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με απώτερο σκοπό τη διατήρηση , την ανανέωσή της και τη δημιουργία πολιτιστικής ταυτότητας της παρακάρλιας περιοχής.
• Έτσι από το 2006 και για κάθε χρόνο καθιέρωσε στις 20 Μαΐου γιορτή αφιερωμένη στον ΑΓΙΟ ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ , το βυζαντινό ναό του 12ου αι. που η μοναδικότητά του επιβάλλει τη γρήγορη αναστύλωσή του. Η τέλεση Θείας Λειτουργίας στον υπαίθριο χώρο του ναού και η ημερίδα που ακολουθεί στοχεύουν στο να διατηρηθεί ακμαία η ιερότητα του χώρου από τη μια και στο να ευαισθητοποιηθούν όλοι για την αναστύλωση του ναού από την άλλη.
• Με απώτερο στόχο την πολιτιστική ενοποίηση όλου του παρακάρλιου χώρου που εκτείνεται και στους δυο όμορους νομούς Μαγνησίας και Λάρισας το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. το Σεπτέμβριο του 2006 σε συνεργασία με το Μορφωτικό σύλλογο Καλαμακίου διοργάνωσε ημερίδα με θέμα :ΚΑΡΛΑ- ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΟΝ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ. Το καράβι, η καλύβα και τα εργαλεία που εκτίθενται στο Μουσείο μεταφέρθηκαν και εκτέθηκαν στην πλατεία του Καλαμακίου. Η μεταφορά αυτή ήταν και ένα είδος πειράματος για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. για τυχόν μελλοντικά πολιτιστικά ταξίδια του λιμναίου πολιτισμού της Κάρλας .
• Την άνοιξη του 2007 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. διοργάνωσε την εκδήλωση «ΘΥΜΑΜΑΙ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΝΘΙΣΜΕΝΗΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑΣ» για να γίνει ολοφάνερο πως η γιορτή αυτή ήταν ένα αξιόλογο παράδειγμα αγροτουρισμού σε μια εποχή που και ο όρος αγροτουρισμός ήταν άγνωστος. Απώτερος δε στόχος μας ήταν η κατανόηση των ποικίλων ωφελειών μιας τέτοιας γιορτής και η κινητοποίηση του ντόπιου πληθυσμού σε ενέργειες που θα τονώσουν την παρακάρλια περιοχή.
• Τον Οκτώβριο του 2009 το ΜΟΥΣΕΙΟ συμμετείχε στο 8ο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ που διοργάνωσε το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ με περίπτερο (χορηγία του τότε Δ. Κάρλας) παρουσιάζοντας τον πολιτισμό της Κάρλας στο κοινό. Η επισκεψιμότητα ήταν πολύ μεγάλη.
• Στις 31-5-2009 πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας ημερίδα με θέμα : «ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ» ,όπου μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών έγινε φανερό πως η λίμνη Κάρλα ήταν πηγή ζωής από τα προϊστορικά χρόνια ως την αποξήρανσή της το 1962.
Πέρα από τις ανοιχτές εκδηλώσεις ,το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πρόβαλλε την ιστορία της Κάρλας με ανακοίνωση τοίχου στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Θεσσαλίας
Πέραν τούτων έγιναν το έτος 2010 :
• Στις 23-5-2010 σε ημερίδα που έγινε με θέμα: «ΗΤΑΥΡΟΣ: ΜΥΘΟΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ» προβλήθηκε ο ΉΤΑΥΡΟΣ, η Νηρηίδα της Κάρλας ως πτηνό, ως γεωλογικό φαινόμενο και ως ον της μυθολογίας και των Θρύλων.
• Ακολούθησε το θεατρικό έργο του Α. Κάβουρα « ΗΤΑΥΡΟΣ στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης» σε σκηνοθεσία Θ. Ζέρβα. Τα εκθέματα του Μουσείου μεταβλήθηκαν σε σκηνικά, ενώ η παράσταση παίχτηκε ξανά στις 13-6-2010 στην Παλιά Ηλεκτρική του Βόλου με σκηνικά τα εκθέματα του μουσείου και πάλι. Επίσης στις 8/8/2010 του θεατρικό παρουσιάστηκε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Άνω Γαντζέας, και στις 13/8/2010 στο θέατρο «Αλώνι», του Αγίου Γεωργίου Νηλείας.
• Φιλοξενία (20-8-2010)του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ από την κατεχόμενη ΜΟΡΦΟΥ της ΚΥΠΡΟΥ και παρουσίαση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ «ΣΤΟ ΤΡΕΧΑΝΤΙΡΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, με μονόπρακτα τραγούδια και χορούς από την κατεχόμενη Κύπρο, όπου μετείχαν 45 άτομα επί σκηνής.
• Επίσης στις 12/6/2010, προβλήθηκε το Μουσείο και οι δραστηριότητες του από την εκπομπή ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ της ΕΤ1, σε ντοκυμαντέρ 30΄ (δημοσιογράφος Χαρά Φράγκου).
• Στις 3-4-2011 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στον 13ο ημιμαραθώνιο Κάρλας (Ριζόμυλο- Κερασιά, δίπλα από το δημιουργούμενο ταμιευτήρα) διανέμοντας μπλουζάκια στους συμμετέχοντες αθλητές με το λογότυπο του Μουσείου Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας και τη νεράιδα της Κάρλας, τον Ήταυρο.
• Στις 10-4-2011 σε συνεργασία με την περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, το Δήμο Ρήγα Φεραίου και το Δήμο Βόλου το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. πραγματοποίησε τον πρώτο οικολογικό γύρο Κάρλας με ποδηλατοπορεία γύρω από τη δημιουργούμενη λίμνη , προβάλλοντας έτσι την αναγκαιότητα προστασίας της λίμνης. Στους συμμετέχοντες ποδηλάτες μοιράστηκαν μπλουζάκια από το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. με σήμα τη νεράιδα της λίμνης , τον Ήταυρο. Η διοργάνωση αυτή θα αποτελέσει θεσμό για την περιοχή.
• Στις 19-6-2011 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με την Εταιρεία Σπηλαιολογικών Ερευνών Θεσσαλίας «Ο ΧΕΙΡΩΝ» διοργάνωσε στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ ημερίδα με θέμα: « ΣΠΗΛΑΙΑ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΠΑΤΟΙ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ» . Μετά τις εισηγήσεις πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους και στα φυσικά μνημεία γύρω από τη λίμνη Κάρλα.
• Στις 26-6-2011 σε συνεργασία με το ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΝΑΛΙΩΝ το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. τίμησε τον Αθανάσιο Γκαβαρδίνα για την κοινωνική του προσφορά στην περιοχή της Κάρλας σε ειδική εκδήλωση στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ , στην οποία και τον ανακήρυξε Επίτιμο Μέλος του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.
• Στις 17/2/2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας υποδέχτηκε στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας μαθητές από τους τέσσερις νομούς της Μαγνησίας στο πλαίσιο του έργου «2BPARKS- Δημιουργική Αειφόρος Διααχείριση,Εξειδικευμένο Τοπικό Μάρκετινγκ και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση για Προστατευόμενες Περιοχές».
• Ακόμα, το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. συνεργάστηκε με το Διεθνές Ινστιτούτο Διαβαλκανικής Συνεργασίας «Ρήγας Βελεστινλής» σε ημερίδα για τον Κρυπτοχριστιανισμό στην Τουρκία.(3-3-2012) στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ.
• Τον Ιούλιο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πολίτες για Ποιότητα Ζωής» Πλατυκάμπου Λάρισας στα πλαίσια της ΓΙΟΡΤΗΣ ΣΚΟΡΔΟΥ συμμετείχε με εκθεσιακό περίπτερο και παρουσιάσεις.
• Τον Οκτώβριο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ανέλαβε την οργάνωση τριών ημερίδων στο Ριζόμυλο, στα Κανάλια και στο Βελεστίνο με δημόσια κοινωνική διαβούλευση των φορέων , του Πανεπιστημίου, του Φορέα Διαχείρισης Κάρλας, του Δ. Ρ. Φεραίου , των κατοίκων της περιοχής με θέματα το περιβάλλον, την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και την ταυτότητα της περιοχής της Κάρλας. Η δράση αυτή έγινε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίαςστα πλαίσια Ευρωπαΐκού Προγράμματος.
• Τον Δεκέμβριο του 2012 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. σε συνεργασία με τη Χορωδία Αγριάς έκανε Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση για στήριξη του Σουρλίγκειου Γηροκομείου Καναλίων.
• Διοργάνωση Έκθεσης Φωτογραφιών για Κάρλα και Άγιο Νικόλαο και ημερίδας με θέμα « Κάρλα: γίνεται αυτή που ονειρευόμαστε;» στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΔΕΛΗΓΕΩΡΓΕΙΑ 2013-14 .
• Το 2015 το ΜΟΥΣΕΙΟ παρουσίασε τα μουσειοπαιδαγωγικά του προγράμματα στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ ΒΟΛΟΥ σε Ημερίδα που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας.
• Το 2017 το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. οργάνωσε στο χώρο του Μουσείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ΚΠΕ Μακρινίτσας και το Δίκτυο Περραιβία ημερίδα με θέμα « Περιβάλλον και Ανάπτυξη- το οικοσύστημα της Κάρλας ως πόλος οικοτουριστικής Ανάπτυξης».
• 2017-2019 δράσεις στο πλαίσιο του προγράμματος karla school ( βλ. παραπάνω)
• Το 2019 το Μουσείο διοργάνωσε για τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημερίδα ενημέρωσης για τον Πολιτισμό της Κάρλας και το Περιβάλλον της.
• Τον Δεκέμβριο του 2019 το ΜΟΥΣΕΙΟ συνδιοργάνωσε με τον Δ. Ρ. Φεραίου, τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας και το Σουρλίγειο Ίδρυμα έκθση και εκδήλωση για τον λαϊκό δημιουργό Σωκράτη Ζιώγα.
Εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης
Το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. στρέφει κυρίως την προσοχή του σ΄ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολλά υποσχόμενο κομμάτι του πληθυσμού μας, αυτό των νέων. Έτσι δέχεται στο Μουσείο επισκέψεις πολλών σχολείων με μικρότερους ή μεγαλύτερους μαθητές ,ενώ με την υποστήριξη του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. υλοποιήθηκαν προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσω του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Ένα μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα για μαθητές Ε΄τάξης Δημοτικού εκπονήθηκε από τις Μουσειοπαιδαγωγούς Κερασία Συλλογίστου και Σταυρούλα Κορώνα. με θέμα: ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΦΟΡΑ…Η ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ. Και υλοποιήθηκε πειραματικά με Δημοτικά σχολεία της περιοχής.
Ωστόσο πολύ σημαντική είναι για το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. η συνεργασία του με το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΚΠΕ) ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ το οποίο για το σχολικό έτος 2008-2009 υλοποίησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΚΑΡΛΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου «Λίμνες». Επίσης για το σχολικό έτος 2009-2010 το ΚΠΕ Μακρινίτσας σε συνεργασία με το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.υλοποιεί το πρόγραμμα ΛΙΜΝΗ ΚΑΡΛΑ: ΜΙΑ ΛΙΜΝΗ ΞΑΝΑΓΕΝΝΙΕΤΑΙ.
Η συμμετοχή στα άνω εκπαιδευτικά προγράμματα των μικρών μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία, αφού σε όλη τη σχολική περίοδο και για 2-3 μέρες τη βδομάδα το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ή σε συνεργασία με το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας ή και με δική του φροντίδα υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα με θέμα τη λίμνη.
Τα προγράμματα που το ΜΟΥΣΕΙΟ υλοποιεί:
• « Το κάλεσμα του Ηταύρου» και απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο καθώς το υλικό του είναι διαβαθμισμένο, ώστε να είναι προσιτό και κατάλληλο για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Οι μικροί και μεγάλοι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία με «βοηθό τις αισθήσεις» τους μέσω της ανακαλυπτικής μάθησης να γνωρίσουν τον Ήταυρο, που κατοικεί στα βαθιά της λίμνης Κάρλας, τον μνημονεύουν λαογράφοι και τον συζητούν ψαράδες και μη. Είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επιτρέπει στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν από κοντά το…καλό στοιχειό της Κάρλας, να διασκεδάσουν και να παίξουν (σπαζοκεφαλιές, δραματοποίηση, παραμύθι…), αναπτύσσοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
• Το πρόγραμμα «Ενημερώνομαι- Προφυλάσσομαι – Δραστηριοποιούμαι» με βαλιτσάκι ενημερωτικού υλικού που το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. διαθέτει στα σχολεία και οι μαθητές μετά από σχετική ενημέρωση λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές πληροφοριών και οδηγιών προφύλαξης από τα τσιμπήματα των κουνουπιών και τον ιό του Δυτικού Νείλου.
• Το πρόγραμμα με το γενικό τίτλο : «Παιχνίδια στη λίμνη του θεού Απόλλωνα». Χωρίζεται σε θεματικές ενότητες που αφορούν όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κάρλας (ζωή στη λίμνη-αποξήρανση-η Κάρλα ως πεδιάδα-επανασύσταση) και απευθύνεται σε μαθητές Νηπιαγωγείου, όλων των τάξεων Α/θμιας και των τριών πρώτων τάξεων Β/θμιας Εκπαίδευσης . Είναι μια βιωματική προσέγγιση στην ιστορία της λίμνης Κάρλας. Οι μαθητές με κολάζ, δραματοποιήσεις και παζλ θα γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά της Κάρλας, παίζοντας και ενεργοποιώντας τις αισθήσεις τους και τη φαντασία τους. Στοιχεία υπάρχουν και στην ιστοσελίδα e-yliko του Υπουργείου Παιδείας.
• Το πρόγραμμα «ΚΑΡΛΑΞ Ο ΛΙΜΝΟΒΑΤΡΑΧΟΣ»: Οι μαθητές Νηπιαγωγείων και πρώτων τάξεων Δημοτικού παίζουν, υποδύονται ρόλους, δραματοποιούν και μαθαίνουν το λιμναίο πολιτισμό. Ένα πρωτότυπο επιδαπέδιο παιχνίδι με «πιόνια» τα ίδια τα παιδιά, που ως βατράχια ή βατραχοκριτές συμμετέχουν ,δραματοποιούν και διασκεδάζουν.
• «ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΒΟΥΠΟΛΗ» :Οι μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων του Γυμνασίου ομαδοσυνεργατικά και με όχημα τη φαντασία τους βιώνουν στιγμές από την κάρλια ζωή και εξασκούνται στη δημιουργική γραφή.
• «ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ» Το πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι απευθύνεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης . Με κάρτες τύχης , πιόνια και ζάρια οι μαθητές κάνουν το γύρο της λίμνης και διασκεδάζουν γνωρίζοντας παράλληλα το μοναδικό κάρλιο λιμναίο πολιτισμό.
• Επίσης, στο Μουσείο μικρές ομάδες μαθητών , όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μπορούν να εκπονήσουν εργασίες κατά τη διαδικασία υλοποίησης περιβαλλοντικών προγραμμάτων και να επεξεργαστούν φύλλα εργασίας για τις διάφορες θεματικές υποενότητες των εκθεμάτων.
• Οι μαθητές Λυκείων μπορούν να συνεργαστούν με το Μουσείο και να εκπονήσουν εργασία στα πλαίσια του μαθήματος της ερευνητικής εργασίας που διδάσκεται στην Α΄ και στη Β΄ τάξη.
• ΠΑΓΚΟΣΜΙΕΣ ΗΜΕΡΕΣ: Παγκόσμια Ημέρα νερού (21 Μαρτίου)- Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων (20 Μαΐου)- Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου). Το Μουσείο τις μέρες αυτές έχει ειδικό πρόγραμμα κάθε χρόνο σε συνεννόηση με σχολεία.
• Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή. Στις ομαδικές επισκέψεις – επίσκεψη όλου το σχολείου, χωρίς συμμετοχή σε πρόγραμμα- γίνεται προβολή και ενημέρωση για την ιστορία της Κάρλας από παλιά ως τις μέρες μας και κατόπιν ξενάγηση στα εκθέματα του Μουσείου. Διάρκεια προβολής και ξενάγησης μία ώρα ως μία και μισή.
Ακόμα:
►Σύλλογοι: Αδελφοποίηση με: 1. Σύλλογο Βλάχων Βόλου 2. Σύλλογος Μικρασιατών « Το Εγγλεζονήσι» και συνδιοργάνωση εκδηλώσεων.
►Αφιερώματα για το Μουσείο από την τηλεόραση: ΦΩΤΟΣΦΑΙΡΑ, ΕΤ1, 2010- ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ , ΕΤ3, 2011- ΡΩΣΙΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ, 2011
Και το κουβάρι των δραστηριοτήτων ξετυλίγεται….".
Μωραΐτη Σταματία, Φιλόλογος Μέλος της Δ.Ε. του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ.
"Θεωρώ σημαντική εκείνη τη μέρα, ένα ευχάριστο κυριακάτικο πρωινό του Δεκέμβρη του 2003, όταν μαζί με το Σωτήρη Γκανάτσιο και το Γρηγόρη Στουρνάρα , τρεις εμείς ιδρυτικά μέλη της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ., συναντηθήκαμε με το Δημήτρη Λέτσιο, τον Βολιώτη φωτογράφο που αφιέρωσε τη ζωή του στο να απαθανατίζει με το φακό του κάθε στιγμή ζωής που ο χρόνος αδυσώπητα θα έσβηνε από το προσκήνιο.
Μοιραστήκαμε μαζί του το ενδιαφέρον μας για τη λίμνη Κάρλα και τον ξεχωριστό λιμναίο πολιτισμό της, μας κοινώνησε την αγάπη του για τα πλούσια φωτογραφικά θέματα που η λίμνη του πρόσφερε. Κι από τότε το νήμα των δράσεών μας άρχισε να ξετυλίγεται. Ξεκίνησε με την παραχώρηση των φωτογραφιών του με θέμα τη λίμνη Κάρλα προς το ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. Δική μας υποχρέωση απέναντί του η δημιουργία μόνιμης έκθεσης Δ.Λέτσιου, στα Κανάλια Μαγνησίας κατά προτίμηση δική του, γιατί ήταν το κατεξοχήν ψαροχώρι της Κάρλας.
Η επόμενη χρονιά, το 2004, ξετυλίχτηκε γεμίζοντάς μας άλλοτε με ικανοποίηση και άλλοτε με απογοήτευση. Ικανοποίηση γιατί το υλικό που συγκεντρώναμε με θέμα πάντα τη λίμνη Κάρλα αυξανόταν, απογοήτευση, γιατί όποια προσπάθεια κάναμε, είτε μέσω του Δήμου Κάρλας είτε μέσω των Συνεταιρισμών της περιοχής, να βρεθεί χώρος κατάλληλος για τη στέγαση και έκθεση αυτού του υλικού δεν ευόδωνε.
Ήταν μικρότερη όμως, αυτή η απογοήτευση απ΄ τον ενθουσιασμό μας καθώς βλέπαμε τη συλλογή μας από φωτογραφικό και αρχειακό υλικό να αυξάνεται. Κοντά σ΄ αυτά ένα καράβι της Κάρλας ήρθε να προστεθεί. Φτιαγμένο απ΄ την αρχή, με τα μέτρα, τα υλικά και τον τρόπο που μας υπέδειξε ο παλιός καραβομαραγκός απ΄ το Στεφανοβίκειο Στέργιος Τσεκουρόπουλος. Υπερήλικας ο ίδιος επέβλεπε τα πάντα κι ο Γιάννης Οδεμησιανός ακολουθώντας τις οδηγίες του έδωσε σάρκα και οστά στη βάρκα και σε μας τη δυνατότητα να καταγράψουμε βήμα-βήμα αυτή την παραδοσιακή ντόπια ναυπηγική τέχνη.
Κι επειδή όποιος αναζητά τρόπο βρίσκει, καταλήξαμε με ίδια έξοδα να νοικιάσουμε στην καρδιά των Καναλίων ένα κτήριο, που η μοίρα του ήταν συνδεδεμένη με πολιτιστικές δράσεις. Παλιά λειτουργούσε ως κινηματογράφος και για ένα διάστημα αργότερα ως βιοτεχνία αποφλοίωσης αμυγδάλων ,που είναι και το κύριο ντόπιο προϊόν. Έμεινε κλειστό για πολλά χρόνια, λες και περίμενε την αναγέννησή του. Αυτή ήρθε, φτωχική αρχικά. με πολλή προσωπική δουλειά απ΄τα μέλη του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. ο χώρος έγινε επισκέψιμος κι ας χρειαζόταν να γίνουν ακόμη πολλές παρεμβάσεις. Άνοιξε για το κοινό το Δεκέμβριο του 2005 με πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, αρχειακό υλικό, το καράβι της Κάρλας, την καλύβα και τα εργαλεία των ψαράδων.
Δε θα ξεχάσω την έκφραση στα πρόσωπα πολλών παλιών ψαράδων αλλά και γυναικών, συζύγων, θυγατέρων και αδερφών ψαράδων, την ημέρα των εγκαινίων. Ήταν φανερό πως το μυαλό τους κατακλυζόταν από θύμησες ενός τρόπου ζωής ο οποίος συνδεδεμένος με τα νιάτα τους είχε φύγει, όπως κι αυτά, χωρίς επιστροφή. Οι ψαράδες που σκύβουν με την απόχη πάνω απ΄τα κατίκια μέσα στη φωτογραφία του Τάκη Τλούπα, του Λαρισαίου φωτογράφου ή η χιονισμένη λίμνη απαθανατισμένη απ΄το φακό του Δημήτρη Λέτσιου, οι πηχυαίοι τίτλοι των άρθρων απ΄τη συλλογή των εφημερίδων , οι άδειες αλιείας ατόμων και λεμβών, τα λεμβολόγια από τη Δ/νση Αλιείας της ΝΑΜ, τα διάφορα εργαλεία και κυρίως το καράβι και η καλύβα με τα κατίκια που δεσπόζουν στο κέντρο του Μουσείου, το καθένα γενικά από τα εκθέματα έδινε αφορμή για να ειπωθεί μια ιστορία, ν΄ ακουστούν εμπειρίες ευχάριστες ή δυσάρεστες, ν΄ ανασυρθούν απ΄το παρελθόν κομμάτια ενός πολιτισμού που άκμασε στα νερά της λίμνης ως το 1962 που αποξηράνθηκε.
Τα συγχαρητήρια για το έργο που έγινε- κάτι που έλειπε εντελώς από Μαγνησία και Λάρισα- η ενθάρρυνση για συνέχεια, για περισσότερη διαφύλαξη και προβολή της κάρλιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ήταν όσα θέλαμε να δούμε και να εισπράξουμε, γι΄αυτό και παραμερίσαμε χωρίς πολλή σκέψη τη δυσπιστία για το έργο και τις προθέσεις μας που διαπιστώσαμε σε μερικούς.
Το επόμενο διάστημα ως το 2007κύλησε με ξεναγήσεις, με εκδηλώσεις για θέματα-σταθμούς της κάρλιας πολιτιστική κληρονομιάς (Βυζαντινός ναός Αγίου Νικολάου Καναλίων, Γιορτή Ανθισμένης Αμυγδαλιάς κ.α.) και πολλή προσπάθεια από μεριά μας για προβολή του έργου μας, συνεχίζοντας παράλληλα την έρευνα και συλλογή υλικού με θεματικό άξονα πάντα τη λίμνη Κάρλα.
Η προσπάθειά μας αυτή βρήκε θετική ανταπόκριση απ΄την ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΠΗΛΙΟΥ που διαχειρίζεται τα προγράμματα Leader+ κι έτσι μέσω αυτού μας δόθηκε η δυνατότητα να δούμε το χώρο μας ν΄ αναμορφώνεται πραγματικά. Το κτήριο ανακαινίστηκε, εμπλουτίστηκε με σκηνή, μεγάλωσε τα τετραγωνικά του με πατάρια, εξοπλίστηκε με κατάλληλο φωτισμό, θέρμανση, ανεμιστήρες και ηλεκτρονικά μέσα. Η δική μας χαρά; Μεγάλη, τόση που ξεπερνούσε την κούραση, το άγχος απ΄το συντονισμό τόσων εργασιών και απ΄τις πολλές υποχρεώσεις που βάραιναν τη διεκπεραίωση του προγράμματος. Μεγάλη μας δυσκολία ο χρόνος που έπρεπε να τον «κλέψουμε», όχι χωρίς ενοχές , από τις επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις, μια και οι δραστηριότητες του ΚΕ.ΜΕ.ΒΟ. στηρίζονται αποκλειστικά στην εθελοντική δουλειά των μελών του. Το βραβείο Καλής Πρακτικής στον τομές Πολιτισμού απ΄την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη γρήγορη και σωστή υλοποίηση του έργου ήταν για μας μια απόδειξη πως με ζήλο πολλά μπορεί κανείς να πετύχει.
Κι έτσι το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ είχε πια χώρο άνετο και σύγχρονο, είχε ονομασία κατοχυρωμένη νομικά και θέση στους καταλόγους Μουσείων Νεώτερης Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Και κοντά σ΄αυτά είχε εμπλουτίσει το περιεχόμενό του. Φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου ήρθαν να προστεθούν στο φωτογραφικό του αρχείο, προϊόν συνεργασίας με το Μουσείο Μπενάκη.
Μακέτες που μαρτυρούν τη μορφή της λίμνης πριν την αποξήρανση αλλά και μετά την ανασύστασή της, στοιχεία για την πλούσια μυθολογία που συνδέεται με τη ζωή της Κάρλας, για τους οικισμούς που αναπτύχθηκαν διαχρονικά στις όχθες της, για τα ψάρια και τα πουλιά που ήταν ο πλούτος της, για τον Ήταυρο, τη νεράιδα της λίμνης, και τους συμβολισμούς του.
Πλούσιο θεματικά, λοιπόν, το Μουσείο και συμπληρωμένο με δυο νέους χώρους, μια βιβλιοθήκη με υλικό για το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κάρλας και ένα παιδικό εργαστήριο για τους μικρούς επισκέπτες είναι έτοιμο να ενημερώσει, να προβληματίσει, να δραστηριοποιήσει κάθε επισκέπτη. Μπορεί κανείς να αντιληφθεί την ικανοποίησή μας και την περηφάνια μας για ό,τι καταφέραμε; Αλλά και το πόσο θάρρος και όρεξη μας γέμιζε αυτό το αποτέλεσμα για να συνεχίσουμε;
Φιλοδοξία μας είναι αυτό το Μουσείο να αποτελεί ένα πολυχώρο πολιτισμού. Σε συνεργασία με το ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ εκπονούνται με θέμα τη λίμνη Κάρλα περιβαλλοντικά προγράμματα με μαθητές όλων των ηλικιών. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τη συγκίνηση του Προέδρου του Μουσείου κ. Σ. Γκανάτσιο μετά από μια εκπαιδευτική επίσκεψη μαθητών. Είδε τους μικρούς επισκέπτες να ενημερώνονται, να σημειώνουν, να διατυπώνουν εύστοχες απορίες, να ζωγραφίζουν και να δραματοποιούν ό,τι τους εντυπωσίασε κι όπως είπε κι ο ίδιος «το Μουσείο έγινε ένα σχολείο, ένας χώρος μάθησης».
Άλλου είδους συγκίνηση και συναισθήματα πάλι έκαναν φορτισμένη την ατμόσφαιρα στο Μουσείο, όταν τον περασμένο Μάιο ο ίδιος ο χώρος του Μουσείου μετατράπηκε σε θέατρο και τα εκθέματά του σε σκηνικά. Παίχτηκε το έργο του Ευάγγελου Κάβουρα «ΗΤΑΥΡΟΣ στο υγρό μάτι της θεσσαλικής γης», μια ιστορία αγάπης συνυφασμένη με την ιστορία της Κάρλας. Στο πρόσωπο των ηθοποιών ο καθένας είδε κάποιον δικό του, ξύπνησαν θύμησες και η ανταπόκριση του κοινού δεν περιγράφεται.
Στον ίδιο χώρο, άνθρωποι από την κατεχόμενη Μόρφου της Κύπρου μας έδειξαν τον πολιτισμό τους κι έδωσαν το δικό τους αγώνα για διατήρηση των πατροπαράδοτων εθίμων, διδάσκοντάς μας πως η αγάπη για τον τόπο μας, την παράδοσή μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά είναι εγγύηση και για την ύπαρξή μας.
Με αυτή την προοπτική αντικρίζουμε το ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΙΜΝΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΡΛΑΣ, να αποτελέσει δηλ. ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο της παρακάρλιας κοινωνίας, έναν πόλο έλξης επισκεπτών, ένα δίαυλο επικοινωνίας με άλλα πολιτισμικά κομμάτια, έναν πολυχώρο πολιτισμού, όπου μπορεί ο κάθε δημιουργός, καλλιτέχνης να εκθέσει το έργο του, να επικοινωνήσει με το κοινό, όπου ο κάθε ερευνητής μπορεί να εργαστεί και να παρουσιάσει τις απόψεις του".
Λόγω των περιοριστικών μέτρων της περιόδου όσοι/ες ενδιαφέρονται να επισκεφτούν το Μουσείο σε περιόδους που θα έχουμε αφήσει πίσω μας τα προβλήματα, μπορούν να κρατήσουν τα ακόλουθα τηλέφωνα επικοινωνίας: 24210-58659 – 24210-22647 – 6977334733 – 6971824700, για να ενημερωθούν για τις μέρες, τις ώρες και τους όρους των επισκέψεων.
Οργάνωση & επιμέλεια αφιερώματος: Νάσος Μπράτσος