Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2019

Βιβλιοπαρουσίαση: Πολιτικές Στέγασης Προσφύγων

Η διαμονή των προσφύγων σε σκηνές υποδηλώνει πολλά περισσότερα από μια κακή στεγαστική συνθήκη που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επιτελεί λειτουργίες απώθησης νέων ροών καθώς, αν καταφέρουν να μην πνιγούν στα νερά του Αιγαίου, θα ζήσουν σε συνθήκες ταυτόσημες με αυτές του θανάτου.

Προλειαίνει, επίσης, το έδαφος για τη μελλοντική τοποθέτηση τους στον πάτο της εγχώριας κοινωνικής ιεραρχίας, με επαγγελματικές προοπτικές δυσμενέστερες από αυτές των οικονομικών μεταναστών των προηγούμενων τριών δεκαετιών.

Θεμελιώδες επιχείρημα του βιβλίου είναι ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διαχείρισης του προσφυγικού δεν συνιστά ένα μεμονωμένο συμβάν. Αντίθετα, αποτελεί μια ακόμη όψη του νεοφιλελεύθερου πολιτικού προγράμματος για τους ακραία φτωχούς.

Η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της 'σύγχρονης' κοινωνικής πολιτικής που, διαβρώνοντας κάθε ακαδημαϊκό της ίχνος, καθιστά τις απάνθρωπες στρατοπεδικές πρακτικές εγκλεισμού ως το νέο μέσο κοινωνικής διαχείρισης.

Το δικαίωμα στη ζωή τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Το βιβλίο διαπνέεται από το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που αναδύθηκε μέσα από τα ερείπια μιας κατεστραμμένης χώρας. Η αυθόρμητη συμπαράσταση από χιλιάδες ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα, αποτελεί μία λαμπρή σελίδα στη σκληρά δοκιμαζόμενη σύγχρονη ιστορία της.

Οι γιαγιάδες της Λέσβου, οι ομάδες υποστήριξης στο Λιμάνι του Πειραιά, οι αλληλέγγυοι στο City Plaza έδωσαν, μέσα σε δύσκολες στιγμές, μία νότα υπερηφάνειας και ανάτασης. Μια ικμάδα ότι, ακόμη και στους πιο άσχημους καιρούς, μπορεί να υπάρξει ελπίδα. Σε αυτούς «που κράτησαν τη λάμπα ψηλά, για να δουν της γης οι θλιμμένοι», στην ανιδιοτελή και πολύτιμη αλληλεγγύη των αφανών ηρώων, αφιερώνεται αυτό το βιβλίο.

Ο Νίκος Κουραχάνης (Αθήνα, 1987) διδάσκει Κοινωνική Πολιτική στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην έννοια της κοινωνικής ιδιότητας του πολίτη καθώς και σε πολιτικές αντιμετώπισης του κοινωνικού αποκλεισμού ευάλωτων ομάδων, όπως οι άστεγοι, οι μετανάστες και οι  πρόσφυγες. Είναi  συγγραφέας των βιβλίων: Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης (2017, Τόπος, με την Καθηγήτρια Δ. Παπαδοπούλου), Κοινωνικές  Πολιτικές  Στέγασης  (2017,  Παπαζήσης),  Κατοικία  και  Κοινωνία. Προβλήματα,  Πολιτικές  και  Κινήματα  (2019,  Επιμ.,  Διόνικος).  Άρθρα  του  έχουν δημοσιευθεί  σε  διεθνή  και  εγχώρια  επιστημονικά  περιοδικά.  Έχει  συνεργασθεί  ως ερευνητής με ποικίλους ακαδημαϊκούς φορείς και ερευνητικά κέντρα, καθώς και με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες.


Σελ.: 224  • Σχήμα: 14 x 21                                                 
ISBN: 978-960-499-296-6• Τιμή: 15,90 €
 1η έκδοση: Iούλιος 2019
 Πρόλογος:  Δημήτρης Χριστόπουλος