...αναδημοσίευση από το ert.gr...
του Νάσου Μπράτσου
Πολλά γράφτηκαν και ακούστηκαν με αφορμή τις δηλώσεις του Π. Πολάκη για τον Σ. Κυμπουρόπουλο. Με αφορμή αυτό ας κάνουμε ένα πιο γενικό σχόλιο. Οι τοποθετήσεις προστατευόμενων κατηγοριών με το ν.2643/98 είναι το θέμα μας.
Ο νόμος αυτός προβλέπει τρεις κατηγορίες προστατευομένων και αυτές είναι ΑΜΕΑ, πολύτεκνοι ή τέκνα οικογενειών πολυτέκνων και αγωνιστές ή τέκνα αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Σε κάθε οικογένεια ένα μόνο άτομο (πχ ένα παιδί πολύτεκνης οικογένειας, ή ένα τέκνο αντιστασιακού) έχουν δικαίωμα χρήσης του νόμου και μόνο για μία φορά (εφόσον πάρει μέρος σε όλη τη διαδικασία και κερδίσει τη θέση εργασίας, προσκομίσει τα δικαιολογητικά, λήξη η περίοδος ενστάσεων και παρουσιαστεί για ανάληψη καθηκόντων).
Σε θέσεις εργασίας που ήδη βρίσκεται χωρίς τη χρήση του νόμου, εφόσον προκηρυχθεί στην ίδια επιχείριση θέσεις που υπάγονται στη ρύθμιση αυτή, δεν έχει δικαίωμα χρήσης του νόμου, αφού έχει ήδη προσληφθεί.
Ο νόμος προβλέπει ποσόστωση επί των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα (αν δεν με απατάει η μνήμη μου και στον ιδιωτικό τομέα) και αν οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι απ;o τις θέσεις τότε υπάρχει μοριοδότηση με κριτήρια που και έχουν ανακοινωθεί πριν και τα μόρια αναρτώνται και δικαίωμα ένστασης υπάρχει.
Η τελευταία προκήρυξη του νόμου αυτού έγινε στο τέλος του 2013 – αρχές του 2014 και όλη η διαδικασία που πήγε με αργούς ρυθμούς ολοκληρώθηκε το 2016.
Μία προηγούμενη προκήρυξη με βάση το νόμο αυτό θυμάμαι στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αρχές του 2000. Δε γνωρίζω αν υπήρξε ενδιαμέσως και κάποια άλλη.
Περιστασιακά κάποιες μικρές σε αριθμό θέσεων εργασίας με βάση το νόμο αυτό, προκύπτουν από την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ
http://prev.oaed.gr/index.php?searchword=2643&searchphrase=all&Itemid=424&option=com_search&lang=el&limitstart=0
Το σίγουρο είναι ότι οι προκηρύξεις αυτές γίνονται με μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ τους και οι όποιες ευεργετικές διατάξεις δεν ανακουφίζουν το πρόβλημα της ανεργίας, τόσο για τις κατηγορίες που αφορούν τις «κανονικές» προσλήψεις, όσο και για τις «μοριοδοτούμενες».
Επίσης οι μνημονιακές πολιτικές χρόνων με σοβαρούς περιορισμούς προσλήψεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνετέλεσαν στη δημιουργία μεγάλων χρονικών διαστημάτων όπου ο ν.2643/98 πρακτικά ήταν ανενεργός.
Συνεπώς η συστηματική και πιο συχνή εφαρμογή , αλλά και η εποπτεία εφαρμογής αυτού του νόμου, κατά τη γνώμη μου είναι το ζητούμενο.