Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ Χίου

Οι ορέξεις και των τοπικών επιχειρηματιών-μεγαλοεργοδοτών, φαίνεται πως άνοιξαν για τα καλά μετά από τις “διευκολύνσεις” που τους παρείχαν το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ μαζί με ΕΕ και ΔΝΤ. Σε μια σειρά κλάδους και στο νησί μας σημειώνονται όλο και με μεγαλύτερη συχνότητα απολύσεις και περαιτέρω επιδείνωση και ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων. Πάντα υπό τον εκβιασμό της εργοδοσίας και των ευνοϊκών για αυτήν, αντεργατικών νομοθετικών ρυθμίσεων που θεσμοθετήθηκαν στο όνομα της κρίσης, γενικεύεται το φαινόμενο των ασύδοτων απολύσεων, των απλήρωτων για αρκετούς μήνες εργαζομένων, της εκ περιτροπής εργασίας και κάθε λογής δυσμενέστερων για τους εργαζόμενους όρων στις εργασιακές σχέσεις.
Πρόκειται για το ίδιο φαινόμενο που εκδηλώθηκε και στον τοπικό τύπο με χαρακτηριστικότερο, το παράδειγμα του συγκροτήματος της ΑΛΗΘΕΙΑ. Ως φαίνεται δυστυχώς όμως, το φαινόμενο στο νησί μας γενικεύεται και στον κλάδο των μεγάλων ή ανερχόμενων εμπορικών, τουριστικών και επισιτιστικών επιχειρήσεων.
Με “μεταπωλήσεις” τμημάτων και (υπο)καταστημάτων, προσωρινό ή μόνιμο κλείσιμο μονάδων ξενοδοχειακών ομίλων, όλα αυτά συνοδευόμενα σε όλες τις περιπτώσεις από απολύσεις εργαζομένων ή αντικατάστασή τους με “επιδοτούμενους” νέους απόφοιτους/τελειόφοιτους υπό τη μορφή μαθητείας - απλήρωτης εργασίας, με ταυτόχρονες ωστόσο επεκτάσεις των ίδιων επιχειρήσεων ή ομίλων, μεγάλα εμπορικά και οικονομικά ανοίγματα, απορρόφηση νέων επιδοτούμενων προγραμμάτων κ.ο.κ. Το πλήθος των προαναφερόμενων τοπικών παραδειγμάτων και πολλών άλλων σε κεντρικό επίπεδο (βλ. Ελληνική Χαλυβουργία, ALTER, 3Ε Εκτυπωτική κ.α.) υποδεικνύουν το μέγεθος του ανοίγματος των αδηφάγων ορέξεων των μεγαλοεπιχειρηματιών.
Οι εφαρμοζόμενες ρυθμίσεις και τα ταξικότατα μέτρα που λαμβάνονται από τους πολιτικούς υπηρέτες του κεφαλαίου ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, των πρωθυπουργών και υπουργών - εκπροσώπων πολυεθνικών (Παπαδήμος, Μόντι, ντε Γκίντος κ.α.) που τοποθετήθηκαν στις κυβερνήσεις (σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και αλλού), σε συνεργασία με την ιμπεριαλιστική ΕΕ και το ΔΝΤ, καθιστούν πιο εμφανή από ποτέ τη σφοδρότητα της επίθεσης που εξαπολύει ο πόλος του κεφαλαίου ενάντια στον πόλο της εργασίας με τις ευθύνες και την ανοχή και των επίσημων συνδικάτων του υποταγμένου και ξεπουλημένου συνδικαλισμού. Στις εντολές κράτους και κεφαλαίου να γίνει ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καμιά ειρήνη με την εργοδοσία.
Η αποθήκη των ανέργων δίνει την καλύτερη ευκαιρία στους εργοδότες και το κράτος, ειδικά στο έδαφος της κρίσης και των επιβαλλόμενων πολιτικών εργασιακού μεσαίωνα, να κατοχυρώσουν τους μισθούς των 500€ για όλους. Η κατάσταση της ανεργίας, της εφεδρείας ή της ελαστικής υποαπασχόλησης θέλουν να είναι μόνιμη κατάσταση έτσι ώστε να τονωθεί η κερδοφορία τους, φτηναίνοντας κι άλλο την εργατική δύναμη. Σε αυτό το φόντο οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, Έλληνες και μετανάστες, νιώθουν ολοένα και περισσότερο εδώ και πολύ καιρό να μην έχουν φωνή και πρόσωπο, δικαιώματα και ανάγκες. Αποτελούν απλά ψηφία σε στατιστικές αναλύσεις, εγκλωβισμένοι στην απομόνωση και τον ατομισμό. Η κατάσταση αυτή πρέπει και μπορεί να ανατραπεί.
Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε απολυμένο και τον καλούμε, όπως και κάθε εργαζόμενο ή άνεργο, μέσα από οργανωμένες μορφές συλλογικής πάλης να παλέψουμε απέναντι στην εργοδοτική τρομοκρατία και εκβιασμό. Κανένας εργαζόμενος ή άνεργος μόνος του! Η απάντηση βρίσκεται στο συλλογικό αγώνα και όχι στην ατομική διαπραγμάτευση. Μέσα από ένα νέο αναγεννημένο ταξικό εργατικό και πολιτικό κίνημα ρήξης και ανατροπής.
Μέσα από ταξικά σωματεία βάσης, πρωτοβουλίες ανέργων και μορφές λαϊκής και εργατικής αυτοοργάνωσης και τον οριζόντιο συντονισμό τους μπορούμε να νικήσουμε. Για να μπει φρένο στους εκβιασμούς της εργοδοσίας. Για να επιβάλουμε τα αιτήματα για απαγόρευση των απολύσεων, για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Για να διαγραφεί το χρέος και να εθνικοποιηθούν οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις που κλείνουν και οι στρατηγικοί τομείς της οικονομίας και της παραγωγής κάτω από εργατικό έλεγχο και χωρίς αποζημίωση για τους μετόχους και τους εργοδότες. Για την αντικαπιταλιστική αποδέσμευσή μας από τη φυλακή του ευρώ και της ΕΕ με προοπτική διάλυσής της. Για να ανοίξει ο δρόμος μιας πιο δίκαιης και ελεύθερης κοινωνίας που οι ανάγκες και τα δικαιώματα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας θα δικαιώνονται πραγματικά.
Από ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. – Χίου