Ύστερα από πολύμηνη προσπάθεια και με την πολύτιμη συνδρομή συγγενών των νεφροπαθών του νησιού μας, ο σύλλογός μας είναι σε θέση να ανακοινώσει μια πρώτη σαφή εικόνα για τους νεφροπαθείς της Ικαρίας. Πρόκειται για συμπατριώτες μας, οι οποίοι υπόκεινται σε απίστευτες ταλαιπωρίες και έξοδα προκειμένου να έχουν την αντιμετώπιση που δικαιούνται, ενώ η συντριπτική τους πλειοψηφία έχει υποστεί αναγκαστικό εκπατρισμό. Αν σε όλους αυτούς τους ανθρώπους συνυπολογίσουμε δεκάδες άλλους ασθενείς συντοπίτες μας που χρήζουν τακτικής νεφρολογικής παρακολούθησης (π.χ. διαβητικούς, υπερτασικούς, νοσηλευόμενοι ασθενείς), τότε η λειτουργία τεχνητού νεφρού και νεφρολογικής μονάδας στο νοσοκομείο μας κρίνεται παραπάνω από αναγκαία.
Έχουμε άπειρες φορές τονίσει ότι λόγω της ιδιαίτερης γεωμορφίας (νησί με δεκάδες μέρες αποκλεισμού ετησίως λόγω κάκιστου καιρού, με υποβαθμισμένες θαλάσσιες συγκοινωνίες στα μέτρα των εφοπλιστών), απαιτούνται πλήρως εξοπλισμένες υγειονομικές δομές στα νησιά μας και όχι η μετατροπή τους σε διακομιστικά κέντρα ασθενών.
Από την άλλη, μια λειτουργία νεφρολογικής μονάδας στο νοσοκομείο μας θα είχε τεράστια τοπικά οφέλη, θα ενίσχυε το αίσθημα ασφάλειας, θα περιόριζε τις διακομιδές ασθενών ή τα ταξίδια του ντόπιου πληθυσμού προς τα μεγαλύτερα νοσοκομεία και το κυριότερο, θα αναβάθμιζε το νοσοκομείο μας.
Η ανακοίνωση αυτή του συλλόγου μας συμπίπτει χρονικά με την δημόσια αναγγελία εκ μέρους του βουλευτή του νομού Σάμου ως προς την πρόθεση του υπουργείου υγείας για λειτουργία νεφρολογικής μονάδας στην Ικαρία. Από την πλευρά μας και μέχρι να κοινοποιηθούν το χρονοδιάγραμμα και η χρηματοδότηση της εξαγγελίας αυτής, θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής, περιμένοντας και την απάντηση του υπουργείου:
Θα πρέπει να διασφαλιστεί ο δημόσιος-δωρεάν χαρακτήρας λειτουργίας της μονάδας με κάλυψη των δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύγχρονα μηχανήματα και όχι μεταχειρισμένα που εμφανίζουν συχνά τεχνικά προβλήματα (π.χ. ο προσφάτως αφιχθείς και μεταχειρισμένος μαστογράφος του νοσοκομείου μας που χάλασε). Τι εννοεί ο κος Βαρδίκος και το υπουργείο υγείας λέγοντας, ότι τη δαπάνη για τη μία κλίνη του νεφρολογικού τμήματος θα την αναλάβει η 2η ΥΠΕ, και όχι αποκλειστικά το υπουργείο υγείας και ο κρατικός προϋπολογισμός; Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ΥΠΕ δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε βασικά έξοδα του νοσοκομείου (πχ επιπλέον υπερωρίες-εφημερίες).
Θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού αναγκαίου προσωπικού, μιας και όλα τα νέα τμήματα που λειτούργησαν τελευταία στο νοσοκομείο μας (χειρουργείο, χειρουργική κλινική, ΤΕΠ) στελεχώθηκαν από το ήδη υπάρχων και ελλειπές προσωπικό. Το αποτέλεσμα είναι οι βάρδιες του νοσηλευτικού να βγαίνουν οριακά, με τα ΤΕΠ να είναι τη νύχτα χωρίς νοσηλεύτρια και τα χειρουργεία να λειτουργούν όχι με βάρδιες όπως είναι το σωστό, αλλά με τηλεφωνικές εφημερίες ετοιμότητας. Παρόμοια είναι και η κατάσταση και στα άλλα τμήματα του νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Ευδήλου. Προβλέπονται συνεπώς νέες προσλήψεις προσωπικού; Για στοιχειώδη 24ωρη λειτουργία της μονάδας απαιτούνται τουλάχιστον 2 γιατροί και 5 νοσηλευτές.
Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που συλλέξαμε (τα προσωπικά στοιχεία των ασθενών δεν θα κοινοποιηθούν στα ΜΜΕ για ευνόητους λόγους,), έχουμε τα εξής:
Οι νεφροπαθείς συμπατριώτες μας (που βρίσκονται σε διάφορα στάδια νεφρικής ανεπάρκειας) ανέρχονται σε 24 άτομα, χωρίς να υπολογίζονται άλλες κατηγορίες ασθενών που χρήζουν απλά τακτική νεφρολογική παρακολούθηση (πχ διαβητικοί). Από τα 24 άτομα έχουμε 22 ιατρικές γνωματεύσεις και εκκρεμούν 2 γνωματεύσεις που θα τις έχουμε σύντομα. Από τους 22 αυτούς ασθενείς, οι 3 κάνουν περιτοναϊκή κάθαρση, οι 7 κάνουν αιμοκάθαρση, 2 ασθενείς βρίσκονται ένα στάδιο πριν τον τεχνητό νεφρό (4ο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας) και 10 βρίσκονται σε διάφορα στάδια νεφρικής νόσου. Ανάμεσα στους 10 τελευταίους, οι 4 έχουν πολυκυστική νόσο των νεφρών. 3 απεβίωσαν τους τελευταίους 8 μήνες.
Από την πλευρά μας, ως σύλλογος, θα είμαστε έμπρακτα δίπλα στους νεφροπαθείς και τους συγγενείς τους, ενισχύοντας τις προσπάθειές τους με κάθε τρόπο, στην κατεύθυνση για μια δημόσια δωρεάν υγεία χωρίς αποκλεισμούς. Μιας υγείας που πλήττεται βάναυσα από τις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης-τρόικας και που η προάσπισή της είναι υπόθεση τόσο των εργαζομένων, όσο και της κοινωνίας.