Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Κατάληψη στο εκκλησιαστικό γηροκομείο της Ικαρίας

...Σε κατάληψη του γηροκομείου Ικαρίας, προχώρησαν οι εργαζόμενοι, για λόγους που μας εξηγούν στην ανακοίνωσή τους που ακολουθεί, οι φωτο είναι από το www.ikariamag.gr...
1.Στη συγκέντρωση στις 26/1 ΟΛΟΙ οι Καριώτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην απόφαση της Μητρόπολης να διακόψει τη λειτουργία του ιδρύματος. Παρ’ όλα αυτά η Μητρόπολη απάντησε στις 27/1 με επίδοση καταγγελίας της σύμβασης σε όλους τους εργαζομένους. Κανένας από τους 7 δεν υπογράψαμε την καταγγελία σύμβασης γιατί δε θέλουμε να κλείσει η μοναδική προνοιακή μονάδα στο νησί μας στην οποία επί 14 χρόνια προσφέρουμε τη φροντίδα μας στους ηλικιωμένους που φιλοξενούνται. Είναι αναγκαίο να γνωρίζουμε ότι αυτά τα χρόνια φροντίσαμε 150 και πλέον ηλικιωμένους που θα μπορούσαν να ήταν πολλοί περισσότεροι αν η διοίκηση δεχόταν τις αιτήσεις για περίθαλψη, γεγονός που δείχνει την απόλυτη αναγκαιότητα ύπαρξης του γηροκομείου.
Ανεξάρτητα αν αύριο θα είμαστε εμείς ή κάποιοι άλλοι στο ίδρυμα, συνεχίζουμε την κατάληψη μαζί με όλους που συμμετέχουν σ’ αυτόν τον αγώνα.
2.Η Ιερά Μητρόπολη Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων επιμένει στην απόφασή της να κλείσει το γηροκομείο. Στις 26 Γενάρη, παρά τη δυνατή χαλαζόπτωση, εκατοντάδες δημοτών (δήμος, σωματεία, Εργατικό Κέντρο, σύλλογοι και πολλοί δημότες) ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των τροφίμων και των συγγενών τους και ήρθαν στη συγκέντρωση στο χώρο του ιδρύματος. Από το Δ.Σ. του Γηροκομείου παραβρέθηκε ο πάτερ Σωτήριος Κοσμόπουλος και αρκετοί ιερείς από την Ικαρία. Για την απόφαση παύσης λειτουργίας ο πάτερ Σωτήριος εκ μέρους της Μητρόπολης επικαλέστηκε ξανά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα χωρίς να καταφέρει να πείσει κανέναν γιατί απλούστατα τα στοιχεία που παρέθεσε επαληθευθούν με το παραπάνω αυτά που γνωρίζουμε.
Για το 2011 ο προϋπολογισμός που δημοσίευσε το Δ.Σ. του γηροκομείου στις 3 Μαΐου ήταν 250.000 €, ενώ τα έσοδα της ίδιας χρονιάς ανήλθαν στο ποσό των 279.000 €. Η συζήτηση στην οποία πήραν μέρος και οι τρόφιμοι κράτησε σχεδόν 3 ώρες. Στο τέλος οι εργαζόμενοι προτείναμε κατάληψη του ιδρύματος για να μην κλείσει και ζητάμε από το Δήμο Ικαρίας να πάρει ουσιαστική θέση ώστε το μοναδικό προνοιακό ίδρυμα να συνεχίσει τη λειτουργία του καλύπτοντας σοβαρές κοινωνικές ανάγκες που στις μέρες μας όλο και θα αυξάνονται. Στην πρότασή μας δεν εκδηλώθηκε καμία αντίρρηση. Ο αγώνας όλων μας θα συνεχιστεί μέχρι να δοθεί οριστική λύση.
Οι εργαζόμενοι του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Ικαρίας