Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Εγκληματική ενέργεια από "πονηρούλη" λιμενάρχη

Οι Λημνοί καταγγέλουν το Λιμενάρχη για υπονόμευση του αγώνα τους
...αναδημοσίευση από το www.lesvosnews.gr...
Με δελτίο τύπου που έστειλε στα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Δήμαρχος Λήμνου Αντώνης Χατζηδιαμαντής, καταγγέλει το Λιμενάρχη Λήμνου ότι ανεύθυνα, τυχοδιωκτικά και κατά παράβαση κάθε έννοιας καθήκοντος, αδιαφορώντας για τον δίκαιο αγώνα της Λήμνου, «παραπλάνησε» τις τοπικές αρχές και τον συγκεντρωμένο λημνιακό λαό, επιτρέποντας «σιωπηλά», αλλά συνειδητά στο πλοίο «Aqua Maria» να προσεγγίσει την παλιά προβλήτα της Μύρινας.
Στην ανακοίνωσή του αναφέρει:
«Το Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012, οι Λημνιοί συνεχίζοντας τον αγώνα τους, για καλύτερη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία, συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Μύρινας.
Ο Λιμενάρχης Μύρινας ανεύθυνα, τυχοδιωκτικά και κατά παράβαση κάθε έννοιας καθήκοντος, αδιαφορώντας για τον δίκαιο αγώνα της Λήμνου, «παραπλάνησε» τις τοπικές αρχές και τον συγκεντρωμένο λημνιακό λαό, επιτρέποντας «σιωπηλά», αλλά συνειδητά στο πλοίο «Aqua Maria» να προσεγγίσει την παλιά προβλήτα της Μύρινας. Χωρίς να τηρηθεί κανένας κανόνας ασφαλείας, τόσο για το ίδιο το πλοίο, ιδίως όμως για τους επιβάτες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να πηδήξουν από τον καταπέλτη, χωρίς το πλοίο να έχει αγκυροβολήσει και χωρίς να έχει δέσει κάβους.
Η συνεχιζόμενη αδιαφορία των ιθυνόντων για τις συνθήκες ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας και η τουλάχιστον προκλητική αδιαφορία για τους κανόνες ασφάλειας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Καταγγέλλουμε την παράνομη, παράτυπη και προκλητική συμπεριφορά των λιμενικών αρχών της Λήμνου.
Ζητούμε από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Χρήστο Παπουτσή, την άμεση παρέμβαση και τον καταλογισμό ευθυνών σε όποιους έχουν παραβεί το καθήκον τους. Ο Δήμαρχος Λήμνου, κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής, υπέβαλλε ήδη μηνυτήρια αναφορά προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης και Καβάλας ζητώντας την άμεση διερεύνηση του περιστατικού.
Ο Αγώνας μας συνεχίζεται.
Δεν πρόκειται να καμφθεί από «πειρατικές» συμπεριφορές και συμπαιγνίες. Ας αναλάβουν, όλοι τις ευθύνες τους.»
2)ΡΕΣΑΛΤΟ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
...αναδημοσίευση από το www.limnosnea.com...
Ρεσάλτο, πειρατικό, έκανε ο καπετάνιος του ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ κατά την άφιξη του στο λιμάνι Μύρινας το Σάββατο το πρωί.
Για δεύτερη μέρα οι κάτοικοι του Νησιού κατέβηκαν για να εμποδίσουν την προσέγγιση του πλοίου, που αυτή τη φορά ερχόταν από το Λαύριο.
Το πλοίο μπήκε στο λιμάνι της Μύρινας πλησίασε το σημείο πρόσδεσης στις προβλήτες του Αγ. Νικολάου, όπου ήταν συγκεντρωμένος ο κόσμος και δυνάμεις του λιμεναρχείου με τον λιμενάρχη επικεφαλής. Στη συνέχεα άρχισε να απομακρύνεται και όλοι θεώρησαν ότι αναχωρεί, όπως έκανε και την προηγούμενη μέρα.
Όμως ο καπετάνιος κατεύθυνε το πλοίο με ταχύτητα στην παλιά προβλήτα μπροστά από το λιμεναρχείο και με γρήγορες και επικίνδυνες μανούβρες πλησίασε με την πρύμη την προβλήτα και χωρίς να αγκυροβολήσει και να δέσει (το πλοίο ταξίδευε, δηλαδή) κατέβασε τον καταπέλτη και ενώ αυτός ήταν στον αέρα, άρχισαν να πηδούν έξω φαντάροι, γύρω στους 30, που τους περίμεναν εκεί στρατιωτικά οχήματα.
Στη συνέχεια το πλοίο απομακρύνθηκε προς την έξοδο του λιμανιού ενώ οι συγκεντρωμένοι, με την ταχύτητα που έγινε η επιχείρηση δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, καθώς η οδική απόσταση από το σημείο, που έγινε η αποβίβαση, είναι γύρω στα 1200 μ
.
Καθώς το σχέδιο, γιατί για σχεδιασμένη υπόθεση πρόκειται, περιλάμβανε και στρατιώτες η όλη ιστορία έμοιαζε με πολεμική επιχείρηση.
Ο καπετάνιος του πλοίου χωρίς αμφιβολία με τις πειρατικές αυτές κινήσεις έθεσε σε κίνδυνο και το πλοίο άλλα περισσότερο τους επιβάτες που ως φαντάροι που ήταν προφανώς έκαναν το σάλτο εκτελώντας διαταγές!!!
Ο καπετάνιος έχει μεγάλη ευθύνη που αποβίβασε επιβάτες, χωρίς το πλοίο να είναι ασφαλώς προσδεμένο στη στεριά και ο καταπέλτης στον αέρα και εν κινήσει, Ο δήμαρχος της Λήμνου, που συμμετέχει όπως και άλλοι φορείς στην κινητοποίηση μας είπε ότι κάνει όλες εκείνες της ενέργειες προς τον εισαγγελέα και το υπουργείο ώστε να αναζητηθούν οι ευθύνες αυτής της επιπόλαιης και άκρως επικίνδυνης επιχείρησης, θεωρώντας υπεύθυνους τόσο το λιμενάρχη Λήμνου όσο και τον καπετάνιο που ξέχασε μια βασική αρχή, νομικά κατοχυρωμένη, ότι η ασφάλεια των επιβατών είναι το πρώτο μέλημα του.
Φυσικά το πλοίο δεν μπόρεσε, με το ρεσάλτο αυτό, να αποβιβάσει αυτοκίνητα και άλλους επιβάτες, αφού μόνο φαντάροι θα μπορούσαν να πάρουν μέρος σε τέτοια, αστραπιαία και οργανωμένη επιχείρηση. Εδώ και η Στρατιωτική Αρχή και το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει να ερευνήσουν γιατί στρατιώτες χρησιμοποιήθηκαν σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που η σωματική τους ακεραιότητα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα!!!
Όσο για τους κατοίκους της Λήμνου, μετά το περιστατικό, είναι πιο αποφασισμένοι, θυμωμένοι και συσπειρωμένοι για το επόμενη άφιξη του ΑΚΟΥΑ ΜΑΡΙΑ στη Λήμνο, που είναι για την Κυριακή το απόγευμα… Είναι χαρακτηριστικό μετά από αυτά τα γεγονότα, κάτοικοι των χωριών δήλωναν στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, ότι θα κατέβουν με λεωφορεία στο λιμάνι για ένα οριστικό GOOD BY.
Φυσικά μετά από όλα αυτά τα επιπόλαια και πειρατικά σχεδιασμένα, υπάρχει επιφυλακή από τους οργανωτές της κινητοποίησης ώστε να μην περάσουν ανάλογες κουτοπόνηρες ενέργειες. Μια (ακόμη) απορία: αφού δεν υπήρχε κανένα εμπόδιο στο σημείο που προσέγγισε το πλοίο γιατί δεν έδεσε για μια κανονική αποβίβαση ανθρωπιών και αυτοκινήτων;; Τι απάντηση θα δώσουν στο ερώτημα αυτό ο Τοπικός Λιμενάρχης και ο καπετάνιος όταν η υπόθεση πάρει τη Δικαστική Οδό;
Ηλιας Κότσαλης
3)Σχόλιο του blog: Για το ρόλο του στρατού στην ακτοπλοΐα, είχαμε επισημάνει εγκαίρως κάποια πράγματα, για θυμηθείτε τον προβληματισμό που είχαμε καταθέσει στο:
http://nasosbratsos.blogspot.com/2011/12/blog-post_17.html