Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

ΠΑΣΟΚική φιέστα εν κρυπτώ στην Ικαρία - Άνοιξε το τριώδιο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΠΑΝΙΚΑΡΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ - Κ.Υ.
Την Κυριακή 22-1-2012 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του νοσοκομείου Ικαρίας με τον τίτλο ‘πτέρυγα Ηλία Τσιμπίδη’. Παρέστησαν όπως μαθεύτηκε αργότερα, εκτός απ’τούς συγγενείς, ο δήμαρχος και αντιδήμαρχος Ικαρίας, ο κομματικός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ του νησιού, ο βουλευτής του νομού Π. Βαρδίκος, εκπρόσωπος της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και νήσων και μερικά υποτελή τσιράκια. Δεν κλήθηκε κανείς απ’τους φορείς και πολίτες του νησιού, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του νοσοκομείου τους αγνόησε επιδεικτικά.
Γιατί όλα αυτά έγιναν εν κρυπτώ; Γιατί δεν κλήθηκε κανένας; Αυτό δείχνει κύρια ότι φοβούνται τον κόσμο και όλα γίνονται εν μέσω απαξίωσης. Μήπως μέσα σ’όλο αυτό το κλίμα της πολιτικής απαξίωσης που εκπορεύεται για το κόμμα τους, προσπαθούν να μαζέψουν τα συντρίμμια τους; Ή μήπως ακολουθούν τακτικές διάσπασης της οργής που κατακλύζει τον κόσμο;
Γιατί έδωσαν όμως αυτό το όνομα στην καινούργια πτέρυγα; Ο πρώην διοικητής Η. Τσιμπίδης ήταν αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και κατά τη διάρκεια της θητείας του ειδικοί γιατροί βρίστηκαν και στάλθηκαν σε περιφερικά ιατρεία (!) για να διασπάσει το μέτωπο διεκδικήσεων που είχαν προβάλλει, αγροτικοί γιατροί απειλήθηκαν για παρόμοιους λόγους και 7 από αυτούς τελικά παραιτήθηκαν, άλλοι εργαζόμενοι λοιδορήθηκαν όταν ζήτησαν πλήρη διαφάνεια και ο σύλλογος εργαζομένων σύρθηκε στα δικαστήρια.
Γιατί δεν δόθηκε το όνομα του Αριστ. Κουμιώτη που ήταν αυτός που εργάστηκε για να αποκτήσει μορφή νοσοκομείου το Κ.Υ. Ικαρίας;
Γιατί δεν δόθηκε το όνομα των ευεργετών Βασίλαρου-Λακιού ή της Πανικάριας αδελφότητας, που με πρωτοβουλία της αλλά και δουλειάς 1500 ατόμων αμισθί βοήθησαν να χτιστεί το νοσοκομείο;
Γιατί δεν δόθηκε το όνομα των νεκρών του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που κατέπεσε στην Ικαρία, προσπαθώντας να μεταφέρει συμπατριώτη μας;
Για αυτούς λοιπόν τους λόγους:
-Καταδικάστε τους για τις φιέστες που διοργανώνουν εν μέσω κρίσης προσπαθώντας να αποκτήσουν ύπαρξη τα συντρίμμια τους.
-Μαυρίστε τους για όλα τα δεινά που έχουν φέρει στον τόπο με την καταστροφή των μισθών, των συντάξεων και τον εξευτελισμό κάθε έννοιας αξιοπρέπειας.
-Στείλτε τους με αγώνες στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας για να μην ξαναδούν ποτέ ξανά τον πολιτικό ήλιο της Ελλάδας.
ΜΟΝΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΓΩΝΑΣ ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΟΣ –ΕΝΩΤΙΚΟΣ
Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου, 27-01-2012
2)ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ!
Πραγματοποιήθηκε χθες 26-01-2012 στο χώρο του γηροκομείου από τους εργαζόμενους του ιδρύματος, ανοιχτό κάλεσμα φορέων, σωματείων και απλών κατοίκων του νησιού μας. Αφορμή για την πρωτοβουλία αυτή στάθηκε η απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης (Ι.Μ.) Σάμου να προχωρήσει για 2η φορά σε 9 μήνες στο κλείσιμο του εκκλησιαστικού γηροκομείου Ικαρίας από 1/2/2012, την απόλυση των 7 εργαζομένων και την εγκατάλειψη των 11 ηλικιωμένων στην τύχη τους.
Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του γηροκομείου -δείγμα της τεράστιας ανταπόκρισης του κόσμου- παρευρέθηκαν εκπρόσωποι σωματείων (νοσοκομείου, ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικοί α΄βάθμιας), του εργατικού κέντρου, των δημοτικών παρατάξεων, τοπικοί σύλλογοι, σύλλογος νεολαίας Ικαρίας και άλλοι που πιθανόν να μας διαφεύγουν. Θυμίζουμε, ότι ανάλογη απόπειρα της Ι.Μ. τον περασμένο Μάϊο είχε προσκρούσει στην αποφασιστική στάση των κατοίκων του νησιού, οι οποίοι απάντησαν με κατάληψη στα σχέδια κλεισίματος του γηροκομείου, με τον σύλλογό μας να πρωτοστατεί μαζί με τους εργαζόμενους του γηροκομείου και να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην συνδιοργάνωση και επιτυχία των κινητοποιήσεων.
Στη χτεσινή συνάντηση, ο εκπρόσωπος της Ι.Μ. αναμάσησε τα ίδια φαιδρά επιχειρήματα περί στατικότητας του κτιρίου, περί οικονομικής αδυναμίας (!!!) της Ι.Μ. να αταπεξέλθει στα έξοδα και περί μη συμμόρφωσης του γηροκομείου στις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας. Και πάλι όμως, όλα τα επιχειρήματα καταρρίφθηκαν (προκαλώντας μάλιστα και την οργή των παρευρισκομένων απέναντι στον εκπρόσωπο της εκκλησίας), αποδεικνύοντας ότι ο κύριος λόγος του κλεισίματος είναι το οικονομικό. Η Ι.Μ., ως στυγνός επιχειρηματίας, θέλει να απαλλαγεί από το εργατικό κόστος απολύοντας τους εργαζόμενους που επί συνεχή έτη έχουν δώσει τη ζωή τους εκεί και να καρπωθεί την δωρεά Σουρουμάνη ύψους 1.000.000 δολαρίων. Όσο για τους ηλικιωμένους τροφίμους, αυτοί θα δεχθούν την «φιλανθρωπία» της εκκλησίας και θα βρεθούν στο δρόμο, παρά την πλήρη αντίθεση αυτών και των συγγενών τους στο ενδεχόμενο απομάκρυνσής τους ή μεταφοράς κάποιων εξ αυτών στο γηροκομείου του Καρλοβασίου στη Σάμο.
Ως σύλλογος εργαζομένων του νοσοκομείου τονίσαμε ότι πέρα από το οικονομικό, πρόκειται για ένα προνοιακό ίδρυμα –το μοναδικό στο νησί μας- που δεν διανοούμαστε ότι θα κλείσει και ότι είναι εξοργιστικό η Ι.Μ. να επικαλείται οικονομική δυσπραγία, την στιγμή που όλοι γνωρίζουν την τεράστια οικονομική επιφάνεια της εκκλησίας.
Ανάλογες και με παράθεση πολλών στοιχείων, ήταν οι τοποθετήσεις και άλλων ομιλητών.
Με δεδομένη την υλική συμπαράσταση των Ικαριωτών της ομογένειας (Ικαριακή αδελφότητα Αμερικής και Αυστραλίας) και την πρόθεση του Δήμου Ικαρίας, όπως αυτή εκφράστηκε χθες για να παραμείνει το γηροκομείο ανοιχτό, θεωρούμε πως οι συνθήκες είναι ώριμες για απεμπλοκή της εκκλησίας από το ίδρυμα αυτό, με στόχο τελικά την υπαγωγή του στο υπουργείο υγείας. Επειδή όμως κάτι τέτοιο θα απαιτήσει χρόνο και αγώνες, θα πρέπει σύσσωμη η τοπική κοινωνία με τους συλλόγους και φορείς της να διεκδικήσει αρχικά την απρόσκοπτη λειτουργία του γηροκομείου Ικαρίας. Να μην περάσουν οι μεθοδεύσεις της Ι.Μ., η οποία μάλιστα απείλησε ότι από 1-2-2012 θα δώσει εντολή για διακοπή ρεύματος εν μέσω χειμώνα!!!
Οι εργαζόμενοι του γηροκομείου δηλώνουν την πρόθεσή τους να μην υποκύψουν στην απόφαση για κλείσιμο και ότι θα συνεχίσουν να παρευρίσκονται κανονικά στην εργασία τους στο πλευρό όσων έχουν ανάγκη.
ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ!
Ως εργαζόμενοι στην υγεία θα είμαστε καθημερινά παρόντες στο γηροκομείο, συμπαραστεκόμενοι με κάθε τρόπο στις κινητοποιήσεις και αποφάσεις των εργαζόμενων του γηροκομείου. Πρόθεσή μας είναι η μεταφορά της κινηματογραφικής ομάδας του συλλόγου μας στο χώρο του γηροκομείου για προβολές. Παράλληλα, 3 γιατροί του νοσοκομείου μας είναι διαθέσιμοι σε εθελοντική βάση για οποιαδήποτε ιατρική φροντίδα χρειαστούν οι τρόφιμοι εντός γηροκομείου, ενώ είναι αυτονόητο πως το νοσοκομείο εδώ και χρόνια παρέχει τις υπηρεσίες του σε όσους ηλικιωμένους έχουν ανάγκη.
• ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ.
• ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, ΚΑΝΕΝΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ.
Παλεύουμε σε τελική ανάλυση για την ανατροπή των πολιτικών κυβέρνησης-τρόικας που οπλίζουν το χέρι των εργοδοτών για απολύσεις και κλεισίματα. Παλεύουμε μαζί με όλη την κοινωνία για μια δημόσια-δωρεάν υγεία και πρόνοια χωρίς αποκλεισμούς,
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ! ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ, 27-01-12