1)ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94FM
Η Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων στον Δημοτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Ηρακλείου Αττικής Επικοινωνία 94FM ομόφωνα αποφάσισε:
- Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο, Δεκέμβριο του 2010, την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων 2010 και την καταβολή των μισθών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2011.
- Τη συνέχιση των επαναλαμβανόμενων στάσεων εργασίας, όπως αυτές έχουν εξαγγελθεί στο τελευταίο εξώδικο και μέχρι η δημοτική αρχή ανακοινώσει το πλάνο της για τη λειτουργία του Σταθμού.
- Η περαιτέρω στάση των εργαζομένων θα καθοριστεί με την παρουσίαση του γενικότερου πλάνου της δημοτικής αρχής για το μέλλον και τη λειτουργία του Σταθμού, όπως ο δήμαρχος δεσμεύτηκε να πράξει μέχρι το τέλος του Μάρτη.
2)Ξανά για τον 984
Οι απολύσεις (και οι... μηδέποτε υποβληθείσες “παραιτήσεις ”) στον “Αθήνα 9,84” δεν υπήρξαν αρκετές: έπρεπε, ως φαίνεται, να συνοδευθούν και από τον διασυρμό των συναδέλφων που απομακρύνθηκαν - με τη διαρροή στο Διαδίκτυο ονομαστικού καταλόγου, ο οποίος περιλαμβάνει προσωπικά τους δεδομένα (μισθοδοσία κ.ά.), καθώς και απαξιωτικά σχόλια, τα οποία δεν μπορεί να έχουν συνταχθεί παρά από τη διοίκηση του σταθμού. Περνά έτσι σε “ανώτερο” στάδιο ο επικοινωνιακός πόλεμος που έχει ήδη ξεκινήσει με λασπολογικές αναφορές σε ανώνυμα μπλογκς, εις βάρος συναδέλφων είτε που απομακρύνθηκαν είτε που παραμένουν, αποδεικνύοντας ότι το παιχνίδι, πολιτικό και οικονομικό, που παίζεται στην πλάτη του “Αθήνα 9,84”, είναι μεγάλο και χωρίς αρχές.
(“Ο Αθήνα 9,84 είναι πια ανέκδοτο. Να κλείσει” απεφάνθη εντύπως την Πέμπτη εκδότης με φιλοδοξίες μεγαλοπαράγοντα στην πόλη...)
Ωστόσο, τα χειρότερα προέρχονται από επίσημα χείλη, καθώς ο δήμαρχος Αθηναίων σε... προεκλογικούς τόνους και επί καθημερινής σχεδόν βάσεως συνεχίζει να απαξιώνει τον δημοτικό ραδιοσταθμό εμφανίζοντάς τον ως “βαρίδι” και “εξιλαστήριο θύμα” για το συνολικό έργο του Δήμου. Δηλώνει λ.χ. ότι χάρη στις περικοπές στον “Αθήνα 9,84” (υπολογίζονται σε 6 εκατ. το 2011) θα ενισχυθούν οι δημοτικές κοινωνικές υπηρεσίες – όταν στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου του δημάρχου ανακοινώθηκε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Δήμου θα περικοπεί από τα 990 ευρώ στα 818 εκατομμύρια ....
Επιπλέον, όπως υπενθυμίζει η σημερινή ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ, ο κ. Καμίνης προαναγγέλλει “μοιρολατρικά” τη μετατροπή των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε. τον Ιούνιο (και άρα τη δραματική συρρίκνωση ή ενδεχομένως την ιδιωτικοποίησή τους), όταν η παράταξή του προεκλογικά δεσμευόταν να συνεργασθεί με τους φορείς των εργαζομένων για την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας. Ας μη σπεύδει λοιπόν ο κ. δήμαρχος να προεξοφλεί τη “στήριξη” των εργαζομένων του “Αθήνα 9,84”: η “εργασιακή ειρήνη” χρειάζεται δύο πλευρές για να υπάρξει.
Σε ό,τι μας αφορά προσωπικά (και σε αυτό θεωρούμε ότι εκφράζουμε τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων) πιστεύουμε ότι το μέλλον του “Αθήνα 9,84” εξασφαλίζεται μόνο με μια τοποθέτηση αρχών, που να αναδεικνύει τις δυνατότητες των δημόσιων μέσων, να αναζητά την καλή μαρτυρία και τη στήριξη της κοινωνίας και να προκρίνει τη συλλογική στάση - με έμφαση στην υπεράσπιση των πιο ευάλωτων. Καλούμε δε την ΕΣΗΕΑ να υπερασπισθεί επιτέλους, αν όχι τις θέσεις εργασίας τουλάχιστον την επαγγελματική αξιοπρέπεια των μελών της.
08/03/11
Ελευθερία Κουμάντου(εκλεγμένη εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΔΕΡΑ)
Κώστας Ράπτης(εκπρόσωπος “Αθήνα 9,84” στο Μικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ)
3)ANAKOINΩΣΗ ΠΟΕΣΥ
Τι γίνεται στα δημοτικά ΜΜΕ;
08/03/11
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Οι μαζικές απολύσεις στον “Αθήνα 9,84” δεν αποτελούν την κορύφωση του δράματος των δημοτικών ραδιοσταθμών αλλά όπως όλα δείχνουν μόνο την αρχή. Κυβέρνηση και δημοτικοί άρχοντες αρνούνται να ανοίξουν τα χαρτιά τους, αποφεύγουν επιμελώς να συναντηθούν με τα θεσμικά όργανα των εργαζομένων, ροκανίζουν το χρόνο της εξάμηνης παράτασης, που δόθηκε προκειμένου να επανεξετασθεί το καταστροφικό σενάριο της μετατροπής των δημοτικών ΜΜΕ σε Α.Ε. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ. επιμένει: τα δημοτικά ΜΜΕ δεν πρέπει να κλείσουν, δεν πρέπει καθ΄ οιονδήποτε τρόπο να ιδιωτικοποιηθούν, δεν πρέπει να απολέσουν τον επαγγελματικό ενημερωτικό τους χαρακτήρα, δεν πρέπει να μετατραπούν σε χώρο κακοποίησης της εργατικής νομοθεσίας ή σε “περιστρεφόμενες πόρτες” όπου το μη αρεστό προσωπικό θα αντικαθίσταται αυθαίρετα από νέους “εκλεκτούς”. Επισημαίνουμε, ενδεικτικά, μιαν ηχηρή αντίφαση: στην ημερίδα της Π.Ο.Ε.ΣΥ. για τα δημοτικά ραδιόφωνα τον περασμένο Οκτώβριο ο εκπρόσωπος του υποψήφιου (τότε) δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, Τάκης Καμπύλης, δήλωσε: “Η βιωσιμότητα των δημοτικών ραδιοσταθμών είναι, μπορεί να γίνει, ανάχωμα σε ένα θολό τοπίο μιας πολύ αβέβαιης εποχής. Αυτό είναι σήμερα το πρόβλημα. Διευκρινίζω: Δεν καταργούνται οι δημοτικοί ραδιοσταθμοί λόγω κακής ποιότητας έργου. Κλείνουν επειδή ένας νόμος αδυνατεί να συλλάβει την πολιτική τους σημασία. Γι’ αυτό ο Γιώργος Καμίνης δεσμεύεται να συμπαραταχθεί μαζί σας στις ενέργειες, που στόχο έχουν την κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εν προκειμένω στην αλλαγή του συγκεκριμένου νόμου”.
Την περασμένη Πέμπτη, σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Αθηναίων περιορίσθηκε να δηλώσει ότι αναμένει εργασιακή ειρήνη μέχρι τον Ιούνιο, "όπου εκεί θα είναι η μεγάλη δοκιμασία γιατί ο σταθμός θα μετατραπεί υποχρεωτικά όπως όλοι άλλωστε οι δημοτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, σε ανώνυμη εταιρεία". Πού είναι οι “ενέργειες” για “αλλαγή του νόμου”. Πού η “συμπαράταξη”; Υπάρχει απάντηση;
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.
Με την παράκληση να αναρτηθεί, να μεταδοθεί και να δημοσιευθεί.