Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Συνέλευση και κινητοποιήσεις στο Ψ.Ν.Α.

 


ΕΝΙΑΙΟΣ   ΣΥΛΛΟΓΟΣ   ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Ψ.Ν.Α 

Χαϊδάρι    Ημερομηνία 14/2/2023 http://sylogosdafni.blogspot.gr/    Email:sylogosdafni@gmail.com        Αρ.Πρωτ.145

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΡΙΤΗ 21/2/2023 ΚΑΙ ΩΡΑ 12μ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ – ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΑΣ.

ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΡΟΣ ΨΗΦΙΣΗ ΤΟ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 22/2/2023 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ 7π.μ – 3μ.μ ΚΑΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ.

  Η κυβέρνηση της ΝΔ κλείνοντας το μάτι σε μεγάλους Ιατρικούς επιχειρηματικούς ομίλους ( βλ. Ιατρικό Αθηνών ) και πιάνοντας το νήμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προώθησε βήμα - βήμα την αντιδραστική πολιτική της λεγόμενης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, βάζοντας μπροστά στη λογική του κόστους – οφέλους, που εξειδικεύει ο χαρακτήρας του Νέου ΕΣΥ, τα δικαιώματα και τις ανάγκες των ατόμων με ψυχική νόσο, καταδικάζοντας τους ασθενείς σε άθλιες -  ιδρυματικές συνθήκες περίθαλψης στα εναπομείναντα δημόσια ψυχιατρικά Νοσοκομεία, έχοντας στα σκαριά το επόμενο διάστημα, το νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία που βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες σε Διαβούλευση και μάλιστα με τη συμμετοχή Διευθυντών του Νοσοκομείου μας.

Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχουν διαμορφώσει την πολιτική της ψυχικής υγείας και της περίθαλψης των ασθενών με ψυχική νόσο, με βάση τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις της ΕΕ. Τα προγράμματά τους μοιάζουν σαν σταγόνες νερό, γι' αυτό και τα βρίσκουν όπως π.χ στα Ιωάννινα όπου  πραγματοποιήθηκε σύμπραξη του ΠΓΝΙ και της ΑΜΚΕ ΕΠΡΟΨΥΗ, μέσω της οποίας το ΠΓΝΙ παραχώρησε για 10 χρόνια στην ΜΚΟ στέγη για να αναπτύξει Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση. Σε αυτήν την σύμπραξη πρωτοστάτησαν και συμφώνησαν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη η μονάδα του ΠΓΝΙ, παρότι έχει τις προϋποθέσεις, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα, γιατί δεν προβλέπονται χρήματα για τις δημόσιες μονάδες, παρα μόνο για Ιδιωτικές

Έτσι προχωρά η διεμβόλιση της δημόσιας μονάδας από την ΜΚΟ, με σταδιακή περαιτέρω συρρίκνωσή της και λειτουργία της με όρους ιδιωτικής επιχείρησης, όπως δρομολογείται και με την κοστολόγηση των υπηρεσιών που παρέχουν οι μονάδες. Ενδεικτικά 40 ευρω κοστίζει η ατομική επίσκεψη μίας ώρας, με έναν επαγγελματία και 80 ευρω με δύο γεγονός που τρέχει να στηρίξει και η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας μέσα από τη λειτουργία των Απογευματινών Ιατρείων στα Κ.Ψ.Υ. 

Γι αυτό και η Διοίκηση του Νοσοκομείο με τις ευλογίες Διευθυντών, στηρίζει προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ  π.χ Detox και 2 νέα οικοτροφεία, όπου όταν τελειώσει η χρηματοδότηση ή θα βάλει λουκέτο και θα βρεθούν στο δρόμο ασθενείς και εργαζόμενοι ή θα κοστολογεί τις υπηρεσίες για να έχει συνέχεια με βάσει τα DRG s που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ αντιγράφοντας τη λειτουργία των ΜΚΟ και του ιδιωτικού τομέα που πουλάνε κοστολογημένες υπηρεσίες.

Παράλληλα οι εργασιακές σχέσεις γίνονται «κρέας» στη μηχανή του συστήματος , μέσα από συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου και διάφορων προγραμμάτων, στηριζόμενοι στη ψήφιση του άρθρου 242 του Ν. 4512/2018, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ,  που χειροκρότησε και ψήφισε η ΝΔ «απαγορεύοντας τη μετατροπή των συμβάσεων σε Αορίστου Χρόνου» καθώς και η απόρριψη, από τις κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, της πρότασης 130 σωματείων και ομοσπονδιών για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων με τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος. 

Παράδειγμα το Νοσοκομείο μας έχει 6 διαφορετικές σχέσεις εργασίας ( Μόνιμοι – Αορίστου Χρόνου – Επικουρικούς – ΣΟΧ – ΟΑΕΔ άμισθοι με το Ειδικό Πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία»- ΟΑΕΔ έμμισθοι με το Πρόγραμμα  Απασχόλησης Μακροχρονίων Ανέργων 55 – 67 ετών) καλύπτοντας μόνο το 60% των θέσεων, για ένα Νοσοκομείο που αποτελεί τη Ναυαρχίδα των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών. Μάλιστα στους εργαζόμενους με το Ειδικό Πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία», δεν αναγνωρίζεται η μισθολογική τους ωρίμανση από την προϋπηρεσίας τους καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών για μισθολογική εξέλιξη, ακόμα και στην αποζημίωση για εργασία νυχτερινή και σε Κυριακές και αργίες, έχουν περιορισμούς.

Την ίδια ώρα η πρόληψη σε όλα τα επίπεδα, στο Νοσοκομείο και σε εξωτερικές δομές γίνεται κουρελόχαρτο. Η απαξίωση των Κέντρων Ψυχικής Υγείας και των εξωνοσοκομειακών δομών συνεχίζεται τη στιγμή που οι εφημερίες και οι εισαγωγές αυξάνονται, δείχνοντας την ανάγκη να υποστηριχθεί ουσιαστικά η πρωτογενής πρόληψη. Αντιθέτως βλέπουμε τα ΚΨΥ να υποβαθμίζεται ο ρόλος τους σε ένα απλό πρωινό εξωτερικό ιατρείο, χωρίς να λειτουργούν όλο το 24ωρο και τα σαββατοκύριακα, με νοσοκομείο ημέρας και βραχείας εκούσιας νοσηλείας για αντιμετώπιση της «κρίσης», χωρίς το απαραίτητο ειδικευμένο προσωπικό με μαζικές προσλήψεις όπως θα χρειαζόταν, κουρελιάζοντας έτσι τον κεντρικό ρόλο που θα έπρεπε να έχει μέσα σε ένα  τομεοποιημένο δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας που θα προσδιορίζεται γεωγραφικά, πληθυσμιακά, επιδημιολογικά στην κοινότητα, για να μπορέσει να επιτελέσει τον ρόλο του στην έγκαιρη αντιμετώπιση των περίπλοκων βιοψυχοκοινωνικών παραγόντων που συμμετέχουν στην εκδήλωση και πορεία της ψυχικής νόσου (ανεργία, έλλειψη στέγης, έλλειψη υποστηρικτικού περιβάλλοντος ευάλωτου πληθυσμού όπως οι ηλικιωμένοι κα.), αλλά και στη διασύνδεση με μονάδες ψυχικής υγείας (ξενώνες, οικοτροφεία και προστατευόμενα διαμερίσματα, δημόσιες ψυχιατρικές κλινικές, Νοσοκομεία, μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κα) 

Την ίδια στιγμή οι ξενώνες και τα οικοτροφεία –που βρίσκονται σε ένα επισφαλές καθεστώς μίσθωσης των κτηρίων και με διάφορα προσχήματα εμποδίζεται η κατάλληλη διαμόρφωση και αξιοποίηση αποκλειστικά δημοσίων κτηρίων–  είναι στον αέρα, παρά τις προσπάθειες των εργαζομένων να τα κρατήσουν όρθια, με μονοβάρδιες λόγω υποστελέχωσης ή ακόμα και «εθελοντική προσφορά» πέρα από το ωράριό τους (πχ για έξοδο σε θέατρο). 

Στο Νοσοκομείο από την άλλη η αντιμετώπιση των νέων εισαγωγών και οξέων περιστατικών, γίνεται στις κλινικές, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο των εργαστηριακών εξετάσεων π.χ αιματολογικές εξετάσεις, ΗΚΓ κ.λ.π, με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα παθολογικής ασφάλειας των ασθενών, σε κάθε στιγμή που περνά, παρά τη θέση που έχει διατυπώσει, γνωμοδοτώντας το Επιστημονικό Συμβούλιο, για τους κινδύνους που υπάρχουν μέσα στις κλινικές. 

       Απαιτούμε :

Να μη κατατεθεί προς ψήφιση το αντιδραστικό Νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία, που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Κατάργηση κάθε μορφής επιχειρηματικής δράσης ( ΜΚΟ – ΑΜΚΕ - ΣΔΙΤ κλ.π) στο χώρο της Ψυχικής Υγείας , αλλά και σε όλη την Υγεία. Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλους. Έξω οι εργολάβοι από τα Νοσοκομεία.

Τα Κ.Ψ.Υ να αποτελέσουν τον πυρήνα διασύνδεσης στην πρωτογενή πρόληψη και προαγωγή της ψυχικής υγείας (έγκαιρη παρέμβαση, συνεργασία με κοινοτικές υπηρεσίες, σχολεία κα), στην ολοκληρωμένη θεραπευτική αντιμετώπιση και αποκατάσταση στην κοινότητα με διεύρυνση της λειτουργίας τους όλο το 24ωρο και ουσιαστική διασύνδεση με τις μονάδες ψυχικής υγείας του τομέα (ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, οικοτροφεία, δημόσια ψυχιατρική κλινική ή νοσοκομείο, πρωτοβάθμια φροντίδα κα.)

Καμία κατάργηση – συρρίκνωση κλινών, των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων. Να στελεχωθεί το Νοσοκομείο μας, με τις προβλεπόμενες υπηρεσίες ( χειρουργική – παθολογική – νευρολογική – δερματολογική – μαιευτική κλινική ) και το αντίστοιχο προσωπικό. 

Να γίνεται όλος ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος των οξέων περιστατικών  κατά την εξέταση τους στο ΤΕΠ  (αιματολογικές εξετάσεις, ΗΚΓ κ.λ.π) και πριν την εισαγωγή τους στις κλινικές, προκειμένου να διασφαλίζεται η νοσηλεία χωρίς κινδύνους.

Όλες οι δομές φροντίδας και περίθαλψης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα κ.λπ.) να ενταχθούν στο ενιαίο, κρατικό, δωρεάν σύστημα Υγείας και να δοθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα καλύψουν τις σύγχρονες ανάγκες στέγασης.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να σταματήσει η εργασιακή ομηρία και να αναγνωριστεί η μισθολογική ωρίμανση από την προϋπηρεσίας, καθώς και οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών των εργαζομένων στο πρόγραμμα «4.000 στην Υγεία»

Ένταξη στα ΒΑΕ και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε όλους τους κλάδους των Υγειονομικών. Να σταματήσει η κοροϊδία με το «τυράκι» των αυξήσεων του ανθυγιεινού επιδόματος προεκλογικά, για κάποιες ειδικότητες και όχι σε όλους, όταν ο πληθωρισμός ροκανίζει τους μισθούς στο πρώτο δεκαπενθήμερο. 

Αυξήσεις στους μισθούς μας. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

                        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ          

                        ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ Σ.                                                    ΜΠΟΣΜΗ Χ.