Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Αθλητισμός με συνείδηση του κοινωνικού του ρόλου


 Ο ΚΡΟΝΟΣ ΤΟ 1935

Aργήσαμε να το εντοπίσουμε, αλλά ευχαριστούμε. Το κάλεσμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Κρόνος Αθηνών για τις εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου 2022, με αναφορά στη δουλειά που είχαμε κάνει για ένα ιστορικό και λαμπρό σωματείο, που δεν μασάει τα λόγια, αφού έχει καλέσει στην ιστορική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο στη δίκη της Χρυσής Αυγής και δεν ξεχνάει ποτέ την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, όταν άλλοι θεωρούν αθλητισμό και ποδόσφαιρο τις κελεμπίες και τα ματωμένα πετροδόλαρα. Ο Κρόνος κοσμεί με ειδικό κεφάλαιο το βιβλίο μας «Σπορ και Κοινωνικές Αντιστάσεις».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ

Ο δρόμος είχε την δική του ιστορία.. Κι είπανε όμως πως την έγραψαν παιδιά..

Έτσι κι ο Κρόνος μας που του χρόνου γίνεται 100 ετών.

17 Νοέμβρη 2022, 49 Νοέμβρηδες από την κατάρρευση της χούντας (δικτατορίας) από το λαό.

Για την ιστορία, σήμερα είναι γνωστή η εκμετάλλευση του αθλητισμού και του ποδοσφαίρου από τα δικτατορικά καθεστώτα αξιοποιώντας την αγάπη του κόσμου για εθνική ψυχαγωγία παρακολουθώντας ποδόσφαιρο με στόχο την ανοχή στο καθεστώς ή την προβολή ενός οικονομικά υγιούς κράτους (βλ. Ευρωπαϊκές επιτυχίες κοκ). 

Για ένα ποδόσφαιρο αυστηρά ελεγχόμενο από υπηρεσίες ασφαλείας καθώς μπορούσε να αποτελέσει και χώρο μαζικής συγκέντρωσης του λαού παίρνοντας χαρακτηριστικά διαμαρτυρίας και σύγκρουσης με το καθεστώς. 

Δεν είναι τυχαίο πως με την έλευση της δικτατορίας, διακόπηκαν οι αθλητικές δραστηριότητες, επιβάλλοντας θεσμικές αλλαγές όπως την πολιτική συγχώνευσης ποδοσφαιρικών συλλόγων διαλύοντας ύποπτα σωματεία «ερυθράς και δημοκρατικής δράσεως», παρενέβη στις μεταγραφές, επέβαλε μετονομασίες, εκδίωξε παράγοντες που διαφωνούσαν στην πολιτική της. 

Άλλωστε, από την περίοδο του μεσοπολέμου ο αθλητισμός έδινε σημαντικά περιθώρια στο λαό να εκφραστεί μέσα από αυτόν και να τον χρησιμοποιεί ενάντια στους κατακτητές.

Γιατί 49 Νοέμβρηδες μετά σήμερα νιώθουμε την ηθική υποχρέωση να αναφερθούμε σε αυτά τα γεγονότα λοιπόν;

Όπως φαίνεται από παλαιότερη αναφορά του Κ. Νάσου Μπράτσου για την ομάδα μας ( hhttps://www.ertnews.gr/eidiseis/ellada/kinonia/apo-kronos-1924-prota-oi-spoydes-kai-meta-i-charatoy-athlitismoy/?fbclid=IwAR0E6jqCc2L_XmgvTLUhjhCBy1uWmDFA8ynFlwXJ2TGGIzjxaQiSBI7Wifs

«Η ομάδα συνέχισε τη δραστηριότητά της και στη μεταπολεμική περίοδο, για να αντιμετωπίσει προβλήματα της εποχή της δικτατορίας, με την παρουσία στρατιωτικού επιτρόπου, την εισβολή στα γραφεία της και την κατάσχεση υλικών, ενώ ένα από αυτά και συγκεκριμένα το κύπελλο του 1957 που λόγω διαστάσεων οι άνθρωποι του Κρόνου, ονομάζουν «κολυμπήθρα», βρέθηκε μαζί με άλλα υλικά πεταμένο στη χαβούζα των φυλακών Αβέρωφ, όπου το εντόπισαν και το διέσωσαν φίλοι της ομάδας. 

Έτσι ο δικηγόρος Γιώργος Τσούνης, μπροστά στον κίνδυνο να διαλυθεί πλήρως η ομάδα, λόγω συμμετοχής προοδευτικών στοιχείων στη διοίκηση, το 1971 πάνω στο ίδιο καταστατικό, της άλλαξε το όνομα (έγινε «Ζευς»), ενώ έγινε και αλλαγή στα μέλη του Δ.Σ. και αυτό κράτησε μέχρι το 1977 όπου έγιναν οι καταστατικές αλλαγές και επανήλθε το όνομα Κρόνος. »

Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει, ο αθλητισμός αποτελεί μέσο ελευθερίας, κοινωνικοποίησης, συνεργασίας και ψυχοκινητικής ανάπτυξης μέσα από το παιχνίδι και την ψυχαγωγία. 

Επομένως, βρισκόμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία καταλύει ή προσπαθεί να περιορίσει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Νιώθουμε την υποχρέωση και την ανάγκη να θυμηθούμε τη μέρα εκείνη για να διεκδικήσουμε την επόμενη καθώς «μερικοί είναι σβησμένοι για να λάμπουν άλλοι, αλλά αυτοί που λάμπουν το κάνουν και για τους σβησμένους». 

Καλούμε τους φίλους της ομάδας, αλλά και τους φίλους του αθλητισμού να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 17 Νοέμβρη ώστε η επόμενη γενιά να γνωρίζει την ιστορία που αποτελεί οδηγό για το μέλλον.