Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Tρεις ανακοινώσεις της Ο.Ε.Ν.Γ.Ε.


 Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας


1)Η πρόσφατη υπουργική απόφαση για τον επανακαθορισμό των δικαιούχων και του ύψους του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας διατηρεί τον απαράδεκτο αποκλεισμό χιλιάδων εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες (γιατροί, διοικητικοί, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, διαιτολόγοι,  λογοθεραπευτές κλπ.), ενώ για πολλές χιλιάδες άλλους συναδέλφους η αύξηση του καταβαλλόμενου επιδόματος είναι πολύ μικρή ή και ανύπαρκτη. 

Πετάει έξω τους νοσοκομειακούς γιατρούς πάρα το γεγονός ότι εργαζόμαστε σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες εργασίας, σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης, με αλλεπάλληλες βάρδιες και εξαντλητικό αριθμό εφημεριών, με πολλά χρωστούμενα ρεπό και μέρες κανονικής άδειας, λόγω της τραγικής υποστελέχωσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Επιπλέον, είμαστε εκτεθειμένοι σε βιολογικούς, χημικούς και φυσικούς παράγοντες κινδύνου, χωρίς τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας, όπως αποδείχθηκε την περίοδο της πανδημίας.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι παραμένει η ΜΗ ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (με αντίστοιχη μείωση των ορίων ηλικίας και του ωραρίου εργασίας), πάρα το γεγονός ότι ακόμα και η επιτροπή που το ίδιο το υπουργείο σύστησε (επιτροπή Μπεχράκη) εντάσσει με το πόρισμά της τους νοσοκομειακούς γιατρούς στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Η πρόκληση αυτή ΔΕΝ μπορεί να μείνει αναπάντητη.

Απαιτούμε άμεση ένταξη των νοσοκομειακών γιατρών στους δικαιούχους του ανθυγιεινού επιδόματος. 

Αύξηση και επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες υγείας. Ένταξη στο καθεστώς των ΒΑΕ.


2)Για άλλη μια φορά ερχόμαστε να ζητήσουμε τα αυτονόητα. Να αποζημιώνονται οι δεδουλευμένες εφημερίες στην ώρα τους!

Είμαστε ήδη στα μισά του Φλεβάρη και δεν έχει ακόμα εκταμιευτεί το αναγκαίο κονδύλιο για την αποπληρωμή των τακτικών εφημερίων από τον Δεκέμβριο του 2022, ενώ σε ορισμένα νοσοκομεία είναι ακόμα μεγαλύτερο το διάστημα (πχ οι τακτικές εφημερίες στο ΑΝΘ «Θεαγένειο» είναι απλήρωτες από τον Νοέμβριο του 2022).

Η αποζημίωση των πρόσθετων (πέραν του πλαφόν) εφημερίων σε πολλά νοσοκομεία φτάνει ή και ξεπερνάει τον έναν χρόνο. 

Όλα αυτά την ώρα, που οι  πολυδιαφημιζόμενες αυξήσεις στις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού, τις οποίες δεν έχουμε ακόμα δει, όχι μόνο έχουν ήδη εξανεμιστεί από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια αλλά και  παγιώνουν όμως τις περικοπές των προηγούμενων μισθολογίων, που έφταναν ως και 40% του εισοδήματος μας. Δεν θα το ανεχτούμε.

Απαιτούμε:

Να εκταμιευθεί άμεσα το κονδύλι τακτικών εφημεριών 1ου τριμήνου 2023, ώστε να μπορούν να αποπληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου. Να αποπληρωθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες Δεκεμβρίου που η καταβολή τους καθυστερεί αδικαιολόγητα.

Να πληρωθούν άμεσα και στο σύνολό τους οι πρόσθετες εφημερίες. Καμία περικοπή στην πληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών. Κατάργηση του αυθαίρετου διαχωρισμού τακτικών και πρόσθετων εφημεριών. 


Αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών. Αφορολόγητες οι πρόσθετες εφημερίες για όσο διάστημα μας εξαναγκάζουν να κάνουμε, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε γιατρούς.


3)Η ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απαράδεκτη πειθαρχική δίωξη ενάντια σε γιατρό από τη διοίκηση της 3ης ΥΠΕ.

Κατά τη συνηθισμένη κυβερνητική πρακτική, η διοίκηση της 3ης ΥΠΕ αντί να φροντίσει για την προκήρυξη  των κενών θέσεων και τη στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμες προσλήψεις ιατρικού προσωπικού, επιδίδεται σε διαρκείς εντολές αναγκαστικών μετακινήσεων. 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ στις 29/7/22 είχε δώσει εντολή μετακίνησης προς το ΤΕΠ του Γ.Ν Καστοριάς σε τρεις (3) γιατρούς Κέντρων Υγείας της περιοχής. Ανάμεσά τους ήταν και ο συνάδελφος Α. Γεωργιάδης, Γενικός γιατρός / Επιμελητής Β’ του Κ.Υ Άργους Ορεστικού. 

Ο συνάδελφος μόλις ενημερώθηκε σχετικά είχε καταθέσει έγγραφη και τεκμηριωμένη ένσταση («αίτηση θεραπείας») στην οποία ουδέποτε έλαβε απάντηση. Επίσης, ουδέποτε επικοινώνησε μαζί του κάποιος αρμόδιος από το Ν. Καστοριάς να τον ενημερώσει για συγκεκριμένο πρόγραμμα εφημεριών που ο γιατρός όφειλε να εκτελέσει. Τα παραπάνω σε αντίθεση με επόμενη σχετική εντολή που αφορούσε το μήνα Σεπτέμβριο του 2022, όπου έγινε επικοινωνία από τους αρμόδιους του νοσοκομείου και ο συνάδελφος ανταποκρίθηκε εκτελώντας τις εφημερίες που ορίστηκαν.

Παρά το γεγονός ότι οι ενέργειες της διοίκησης της 3ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Ν. Καστοριάς είναι προφανώς αδόκιμες (όπως προκύπτει από τα ίδια τα δικά τους έγγραφα) και επί της ουσίας (συνεχής προσπάθεια κάλυψης κενών με αναγκαστικές μετακινήσεις και όχι με προκηρύξεις των κενών θέσεων) αλλά και επί της διαδικασίας (για τον μήνα Αύγουστο 2022 κανένας αρμόδιος από το Ν. Καστοριάς δεν επικοινώνησε με τον γιατρό να τον ενημερώσει για συγκεκριμένες ημερομηνίες εφημέρευσης, σε αντίθεση με τον Σεπτέμβριο 2022 που αυτή η επικοινωνία έγινε και ο γιατρός ανταποκρίθηκε παρά τις ενστάσεις του), ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ ασκεί πειθαρχική δίωξη στο συνάδελφο.

Απαιτούμε από την διοίκηση της 3ης ΥΠΕ και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να ανακαλέσουν άμεσα αυτήν την αυταρχική και αδικαιολόγητη ενέργεια.