...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...
Αυτό προέκυψε από το συνδυασμό πλεονεκτημάτων όπως οι κλιματολογικές συνθήκες, οι θερμοκρασίες, η μορφολογία του εδάφους, η ύπαρξη μεγάλων διαδρομών και η δυνατότητα συνδυασμού άθλησης στο βουνό αλλά και στη θάλασσα. Τα αντικειμενικά κλιματολογικά κριτήρια, συνδυάστηκαν με τα υποκειμενικά τις επιλογές που υπήρξαν και έχουν οδηγήσει σε ένα λειτουργικό Παμπελοποννησιακό στάδιο, στους αθλητικούς χώρους του Λαδόπουλου (υπάρχει και λειτουργεί), της ΑΣΟ (υπό διαμόρφωση το σχετικό πλάνο), τις διαδρομές στο οικολογικό πάρκο του έλους της Αγυιάς (2,5 χλμ σε ειδική χωμάτινη διαδρομή) μέσα στον υδροβιότοπο, με ήπιες παρεμβάσεις, ακόμα και στο φωτισμό, ώστε να μην ενοχλούνται τα 350 είδη της πανίδας. Με κλειστά γήπεδα αθλοπαιδιών, το κολυμβητήριο του Ναυτικού Ομίλου Πατρών, με τις εγκαταστάσεις πρώην Πλαζ ΕΟΤ. Με το Νότιο Πάρκο με τα 6χλμ διαδρομής για δρομείς και ποδηλάτες, καθώς και το δάσος της Στροφυλιάς που είναι στα 40 χιλ. για αερόβια άσκηση στη φύση.
από την υπογραφή του Μνημονίου στις 28/1/2023, από αριστερά προς τα δεξιά: ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος, η Πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ (Σύνδεσμος Ελληνικών Γυμναστικών Αθλητικών Σωματείων) Σοφία Σακοράφα, ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης
Για να γίνει εφικτή η παραμονή αποστολών λειτουργεί ξενώνας από το Δήμο Πατρέων με 48 κλίνες σε δίκλινα δωμάτια, και με τη σίτιση, την καθαριότητα και τη συντήρηση να επιβαρύνει το Δήμο και όχι τις αποστολές που θα διαμένουν δωρεάν.
Από την πλευρά του ο ΣΕΓΑΣ θα διοργανώνει επιμορφωτικά σεμινάρια προπονητών, συχνά με διεθνείς καλεσμένους εισηγητές, στα οποία οι Έλληνες προπονητές θα διαμένουν στον ξενώνα και θα μπορούν να τα παρακολουθούν γλιτώνοντας τα έξοδα ταξιδιών στο εξωτερικό για να παίρνουν μέρος σε αντίστοιχες επιμορφώσεις. Επιπλέον διοργανώσεις με προπονητικά καμπ, διοργανώσεις αγώνων και μήτινγκ, θα υποστηρίζονται από τις συγκεκριμένες δομές.
Όχι μόνο ο στίβος, αλλά και άλλα αθλήματα όπως το πόλο και η πυγμαχία, με συμμετοχές σε διεθνή τουρνουά, ωφελούνται με τέτοιου τύπου δυνατότητες που ανοίγουν και ήδη αποτελούν τμήμα της ζωντανής διαδικασίας που έχει αρχίσει, ενώ «έρχονται» και άλλα αθλήματα όπως Πινγκ Πονγκ, Μπάσκετ, Ποδόσφαιρο, Μπριτζ, Τροχοπέδιλα, κλπ
Παμπελοποννησιακό Στάδιο
Έτσι η ανάδειξη της Πάτρας σε εξειδικευμένο κέντρο υψηλού επιπέδου στους δρόμους αντοχής - ημιαντοχής και στα σύνθετα αγωνίσματα (έπταθλο, δέκαθλο και πένταθλο), προχωράει με γοργούς ρυθμούς.
Προηγούμενες διοργανώσεις όπως τα 7 Πανελλήνια πρωταθλήματα Ανδρών - Γυναικών, δεκάδες άλλες περιφερειακές και εθνικές διοργανώσεις και ο Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Πάτρας "Φάνης Τσιμιγκάτος", έδωσαν ώθηση ώστε ο σχεδιασμός να γίνει πράξη.
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης δήλωσε σχετικά: «Το Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΣΕΓΑΣ εκφράζει τις δυνατότητες που έχει πλέον η πόλη μας, μετά την ανασυγκρότηση και τον διαρκή εκσυγχρονισμό των υλικοτεχνικών υποδομών και τη δημιουργία νέων, καθώς και την ενίσχυσή τους με σύγχρονο εξοπλισμό, να αναδειχθεί σε εθνικό κέντρο του αθλητισμού υψηλού επιπέδου».
το έλος της Αγυιάς
Επισκεφτήκαμε την Πάτρα και συνομιλήσαμε με πρόσωπα που η συμμετοχή τους ήταν και παραμένει καθοριστική.
Ο Δ. Πεγλερίδης αριστερά στη φωτο μιλάει στο www.ertnews.gr |
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βόρειας Πελοποννήσου, συνιδρυτής του σωματείου ΑΤΛΑΣ Πατρών 2022 και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, Δημήτρης Πεγλερίδης, μας δήλωσε:
«Ωρίμασαν οι συνθήκες ώστε η δημοτική αρχή να προβεί στην υπογραφή Μνημονίου με τον ΣΕΓΑΣ και να γίνει η Πάτρα πόλη υψηλού αθλητισμού, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας και της Τοπικής Επιτροπής ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ, με την παροχή υλικοτεχνικής υποδομής και εργατικού δυναμικού, ώστε να γίνονται άρτιες διοργανώσεις που προάγουν και εξελίσσουν τον κλασσικό αθλητισμό. Η ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Βορείου Πελοποννήσου όλα αυτά τα χρόνια είχε αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία με το Δήμο Πατρέων, ο οποίος ήταν αρωγός στις προσπάθειες ανάδειξης του στίβου και παραγωγής αθλητών υψηλού επιπέδου στην περιοχή μας».
N. Koυβαράς |
Ο Νικόλαος Κουβαράς, Κ.Φ.Α. παλαιός πρωταθλητής δρόμων αντοχής και ημιαντοχή, προπονητής στίβου στην Α.Ε. ΕΣΠΕΡΟΣ 2004, τόνισε πως: «Το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Δημάρχου μας κ. Πελετίδη και της Προέδρου του ΣΕΓΑΣ κ. Σακοράφα, είναι πολύ σημαντικό για την πόλη μας, τον Πατραϊκό αθλητισμό και ειδικότερα τον στίβο. Ο Δήμος της Πάτρας πρωτοπορεί και στον αθλητισμό.
Για πρώτη φορά στα χρονικά και με την πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Παιδείας & Αθλητισμού κ. Τάκη Πετρόπουλου θεσμοθετείται η συνεργασία ανάμεσα στο Δήμο μας και τον ΣΕΓΑΣ, γεγονός που θα αποφέρει πολλά οφέλη στα σωματεία του στίβου, τους αθλητές και στην προβολή της Πόλης μας τόσο στο Πανελλήνιο όσο και στο εξωτερικό.
Θα στεγαστούν δωρεάν στις δομές φιλοξενίας του Δήμου μας πολλοί Έλληνες και ξένοι πρωταθλητές , για να πραγματοποιήσουν ένα μέρος της προετοιμασίας τους, στις επαρκείς και καλοσυντηρημένες δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις μας.
Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο, το Νότιο Πάρκο, το Αθλητικό κέντρο Λαδόπουλου και το Έλος της Αγυιάς , ακόμη και ο μεγάλος παραλιακός ποδηλατόδρομος πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ασφαλή εκγύμναση και προετοιμασία αθλητών υψηλού επιπέδου.
Θα δημιουργηθούν προπονητικές συγκεντρώσεις των αθλητών του ΣΕΓΑΣ, με κοινές προπονήσεις που προάγουν την άμυλα, τη συνεργασία και την ανταλλαγή προπονητικών πρακτικών.
Οι μικροί μας αθλητές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τις προπονήσεις των προτύπων τους.
Θα πραγματοποιούνται προπονητικά σεμινάρια, με ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ Ελλήνων και ξένων προπονητών.
Είναι ένα αθλητικό project που θα προβάλλει την όμορφη Πόλη μας και τις άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις της ως κέντρο υψηλού αθλητισμού».
Γιώργος Παπανδρεόπουλος |
Δήλωση του Γιώργου Παπανδρεόπουλου, (συμμετοχές 2 Ολυμπιάδες, 5 παγκόσμια πρωταθλήματα), Πρόεδρος του Συνδέσμου προπονητών Στίβου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων και αναπληρωτής του Γιώργου Πομάσκι στη θέση του εκπροσώπου των Ελλήνων Προπονητών στο Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ. :
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Πατρέων και τον ΣΕΓΑΣ δεν είναι κάτι αποσπασματικό και τυχαίο, αλλά ώριμο τέκνο των γενικότερων εξελίξεων στο χώρο του στίβου. Έχω την αίσθηση ότι ένας ιστορικός κύκλος του Ελληνικού στίβου κλείνει κι ένας άλλος ανοίγει για να συνεχιστεί η αλυσίδα της ιστορίας.
Μόνο μέσα σε αυτό το ιστορικό πλαίσιο λοιπόν μπορεί να αντιληφθεί κανείς όλο το εύρος της σημασίας και της αξίας του Μνημονίου για τον Ελληνικό Στίβο και την πόλη μας.
Η Πάτρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί σε αυτό το Μητροπολιτικό ρόλο που της επιφυλάσσει το Μνημόνιο και να αναδειχθεί σε συνδυασμό με τη συντελούμενη ανάπτυξη της, σε μία ευρωπαϊκή πόλη αθλητικού προορισμού υψηλού επιπέδου.
Η γεωγραφική της θέση, η μεγάλη παράδοση της στον αθλητισμό και ειδικότερα στο στίβο, το ανθρώπινο τεχνοκρατικό και διοικητικό δυναμικό της, τα κλιματολογικά, μορφολογικά και δημογραφικά της χαρακτηριστικά, η ανάπτυξη υλικοτεχνικών υποδομών κι εξοπλισμών συνθέτουν μια δυναμική, που ήρθε η ώρα να αξιοποιηθεί.
Τα 7 πανελλήνια πρωταθλήματα ανδρών – γυναικών που φιλοξένησε με επιτυχία τα τελευταία 8 χρόνια και ένα πλήθος άλλων πανελληνίων αναπτυξιακών και περιφερειακών αγώνων, η επιτυχία των Run Greece και του Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου 2022 «Φάνης Τσιμιγκάτος» είναι ενδεικτικά των δυνατοτήτων της πόλης.
Σήμερα πλέον στην Πάτρα πνέει ένας άνεμος αισιοδοξίας που εμπνέει καθημερινά όλο και περισσότερους ανθρώπους του στίβου και συμμετέχουν σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια».
Έρευνα: Νάσος Μπράτσος
Μην χάσετε στο www.ertnews.gr τα αφιερώματα:
11 Φεβρουαρίου: Θύελλα Πατρών: Η παρέα των Μικρασιατών προσφύγων του 1930
18 Φεβρουαρίου: Απόλλων Πατρών: Από το Μεσοπόλεμο έως σήμερα
25 Φεβρουαρίου: Η διαχρονική προσφορά της Πάτρας στον αθλητισμό
Σχετικά θέματα - Πάτρα και αθλητισμός
Αθλητική κυψέλη από το 1925: Το ertnews.gr στα γραφεία του Ολυμπιακού Πατρών
Η “Οδύσσεια” του Ολυμπιακού Πατρών στην Τουρκία το 1933
Το γήπεδο «Προσφυγικών» στην Πάτρα – Το έφτιαξαν οι Μικρασιάτες πρόσφυγες
ΑΣΟ και Λαδόπουλος: Τα παρατημένα εργοστάσια γίνονται χώροι αθλητισμού & Πολιτισμού (φωτορεπορτάζ)
«Χάσουμε κερδίσουμε, εμείς θα το γλεντήσουμε…»
Ο «ποδοσφαιρικός παππούς» της Αχαΐας – Ολυμπιακός Πατρών η ψυχή των Μικρασιατών προσφύγων
Γρηγόρης Πλιάτσικας: Ο αίλουρος «ήρωας του Γκρατς»
130 χρόνια Παναχαϊκή – Αφιέρωμα στο ιστορικό σωματείο
90 χρόνια Ατρόμητος Πατρών – Αθλητική δράση με κέντρο τα Ζαρουχλέικα
Ο ποδοσφαιρικός “γύψος” 1967 – 1974 στην Πάτρα
Γλαύκος Πατρών: Γήπεδο μπάσκετ στην εγκαταλελειμένη Πειραϊκή – Πατραϊκή
Aετός Ρίου 1928: Αθλητική στέγη για τους Μικρασιάτες πρόσφυγες
Άρης Πατρών: Η διπλή προσφυγιά ενός ποδοσφαιρικού σωματείου
Θύελλα Πατρών: Από το 1930 προσφέρει στον αθλητισμό της Αχαΐας
A.Σ. Ρομαϊκός Κάτω Αχαγιάς: Νέος σύλλογος με βαριά αθλητική κληρονομιά
O σύνδεσμος ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών Αχαΐας στο ertnews.gr (pic)
Δήμος Πατρέων: Παράδοση νέου γηπέδου ποδοσφαίρου
Το ertnews.gr στα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου του Δήμου Πατρέων
H “άγνωστη” ιστορία του νέου προπονητήριου της Παναχαϊκής (pic)
Φωστήρας Οβρυάς: Με συλλογική δράση έφτιαξαν το γήπεδό τους
Ο “Καπετάν Νικήτας” θα “ξαναπατήσει” στο χόρτο
Η Λέσχη Ορεινής Ποδηλασίας Πάτρας (Λ.Ο.Π.Π) – Ο Ερυμάνθιος Κάφρος στο ert.gr
Η πρώτη Δημοτική πίστα Pump Track στην Ελλάδα από το Δήμο Πατρέων
«Εκτοπισμένοι, μικρές πράξεις επιβίωσης»: Ντοκιμαντέρ των Α. Μπάρλου – Α. Ribagorda -C. Burck
Στα βήματα του Φάνη Τσιμιγκάτου – Η Αχαϊκή πρωτεύουσα θυμάται και τιμά
Επίκαιρο όσο ποτέ το μήνυμα των Διεθνών Παιδικών Αγώνων
Παγκόσμιoι Παιδικοί Αγώνες με αντιπολεμικό χαρακτήρα