Ικαριώτες Πρόσφυγες στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο Α μέρος

https://www.youtube.com/watch?v=C625SYZQJ9U

Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

«5Ε» Η παλιά οινοποιία και ποτοποιία της Πάτρας

 


 ...αναδημοσίευση από το www.ertnews.gr...

Στην Πάτρα και την 5 Ε ή αλλιώς Ελληνική Εμπορική Εταιρεία Εισαγωγών Εξαγωγών / ΑΜΒΟΥΡΓΕΡ & ΣΙΑ «ταξιδεύουμε» στη συγκεκριμένη μας αναδρομή στο βιομηχανικό παρελθόν της χώρας μας. Η εταιρεία άκμασε 19ο και 20ο αιώνα και όταν πτώχευσε έγινε 5Ε. Η 5Ε δεν παράγει πλέον και μάλλον κάνει εκμετάλλευση των ακινήτων που έχει στην ιδιοκτησία της. Οι εγκαταστάσεις της στέγασαν οινοποιίες, οινοπνευματοποιίες και ποτοποιίες οινοπνευματωδών, έως και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980.



 Ο Οίκος Αμβούργερ – Εμπόριο σταφίδας – σύκων και οινοποιία, ιδρύθηκε το 1891 από τον Αλβέρτο Αμβούργερ και πτώχευσε το 1911, οπότε ιδρύθηκε ένα χρόνο μετά η διάδοχη Ελληνική Εμπορική Εταιρία Εισαγωγών Εξαγωγών (5Ε). 



Η εξέλιξη των χρόνων οδήγησε μετά την παύση της λειτουργίας της στην αξιοποίηση των οικοπέδων στα οποία χτίστηκαν πολυκατοικίες, ένα δημοτικό σχολείο, σε μέρος των παλιών κτηρίων λειτουργεί κέντρο ψυχαγωγίας, ενώ άλλο ένα τμήμα που απέμεινε θυμίζει το πάλαι ποτέ βιομηχανικό παρελθόν.



 

Σημείο αναφοράς το παλιό εργοστάσιο για πολύ κόσμο που δούλεψε εκεί, σήμερα στις νέες γενιές δεν λέει και πολλά πράγματα, καθώς η ιστορία του δεν είναι ευρέως γνωστή, την ώρα που όπως όλες οι παλιές βιομηχανικές εγκαταστάσεις δίνουν μάχη με το χρόνο, τόσο στο επίπεδο της μνήμης, όσο και τις διατήρησης της όποιας κτηριακής εγκατάστασης έχει απομείνει.





Το τμήμα αυτό της 5Ε βρίσκεται κοντά σε ένα άλλο ιστορικό σημείο της παλιάς βιομηχανικής Πάτρας, την παλιά MISKO που σήμερα έχει δώσει το χώρο της σε σούπερ μάρκετ Lidl και σε τίποτα δεν θυμίζει τα παλιά. 





Είναι «περικυκλωμένο» από πολυκατοικίες, ενώ η πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του συνεχίζει να τροφοδοτεί τις διηγήσεις των παλιών, ότι στο παρελθόν. μετά την επεξεργασία του μούστου, ό,τι απέμενε τοποθετούνταν δίπλα στο δέντρο, με αποτέλεσμα αυτό να το απορροφά και τελικά να πάρει τις σημερινές του διαστάσεις.  




Παράλειψη θα ήταν αν μέναμε μόνο στο οινοποιητικό της παρελθόν, καθώς διέθετε στην ιδιοκτησία του Άμβουργερ και ορυχεία εξόρυξης χρυσού στη Βόρεια Ελλάδα.  




Για πολλούς πατρινούς, η συγκεκριμένη επιχείρηση ήταν η ναυαρχίδα της βιομηχανίας στην Αχαΐα.

Έρευνα & φωτο: Νάσος Μπράτσος

Υ.Γ. ευχαριστούμε τον συλλέκτη Στέλιο Αποστολόπουλο για το αρχειακό υλικό